• No results found

Duurzaam MBO heeft als doel lesmateriaal voor het MBO keuzedeel duurzaamheid beschikbaar te maken. Op Duurzaam MBO is een zeer grote hoeveelheid informatie voor verschillende niveaus en interessegebieden beschikbaar. In principe zijn docenten de doelgroep, maar ook studenten kunnen hier informatie vinden. Het leersysteem biedt echter geen functionaliteiten om leren te ondersteunen. Duurzaam Mbo is daarom een typische kennisbank. De website bereikt 60.000 gebruikers per jaar. Klimapedia

De kennisbank Klimapedia biedt een ruim aanbod van lesmateriaal in tekstvorm aan voor docenten in het hoger en universitair technisch onderwijs. Daarnaast worden er ook publicaties en readers aangeboden die vrij bruikbaar zijn voor gebruikers van het platform. Klimapedia biedt geen specifieke didactische functionaliteiten. Hoewel het materiaal van Klimapedia niet direct bedoeld is als lesmateriaal, kunnen onderwijsontwikkelaars en docenten hier wel uit putten om nieuwe modules te ontwikkelen. Het materiaal op Klimapedia is direct gerelateerd aan technische vaardigheden en kennis en is onderverdeeld in tien onderwerpen, waaronder energie en duurzaamheid, gebouwinstallaties en warmte en vocht.

TechniekPlaza

TechniekPlaza is een onderwijsontwikkelaar. De ontwikkelde onderwijsmaterialen, in de vorm van papieren katernen voor technische MBO-studenten, worden door TechniekPlaza ook online aangeboden voor aangesloten MBO-opleidingen. De online versie verschilt niet van de papieren katernen, waardoor interactiviteit en mogelijke aanvullende functionaliteiten van digitalisering niet worden benut.

Skills paspoort

Het Skills paspoort is een recent ontwikkeld leersysteem waarmee werknemers hun vaardigheden in kaart kunnen brengen. Voor een aantal beroepen kan middels vragenlijsten de vaardigheden van de gebruiker in kaart gebracht worden. De vaardigheden zijn vervolgens te vergelijken met streefniveaus. Dit biedt de werknemer en werkgever inzicht in het niveau van de werknemer.

MOOCs TU-Delft

De TU-Delft heeft een uitgebreid aanbod aan MOOCs. Voor het onderwijsformat dat in ons project wordt beoogd is de werking van een MOOC minder relevant. De MOOC vereist een wekelijkse tijdinvestering, waardoor vooral werkenden minder gebaat zijn bij deze leervorm. Omdat de MOOC bij de TU-Delft en haar docenten in beheer is, kunnen docenten en praktijkbegeleiders van andere instellingen de resultaten van hun leerlingen niet inzien of aanpassen.

Online Professional Development Tool

De online professional development tool (OPD) is een digitaal portfolio ontwikkeld door KIVI waarmee technici hun kennis en vaardigheden in kaart kunnen brengen en deze aan kunnen tonen voor werkgevers. De OPD bevat erkende doelen zoals de ‘chartered’ ingenieur. Met de OPD kan de werknemer of student doelen stellen, zijn voortgang bijhouden en de eigen prestaties presenteren aan onderwijsinstellingen en werkgevers. Toegang tot OPD is niet mogelijk geweest, waardoor we de OPD niet in detail hebben kunnen bekijken. Wel geeft de ontwikkelaar aan geïnteresseerd te zijn in het integreren van de tool in onderwijs.

Allyoucanlearn

Allyoucanlearn (AYCL) is een commercieel leersysteem ontwikkeld door Brainstud. Dit leersysteem wordt op een aantal MBO’s gebruikt. AYCL is een bibliotheek van opdrachten geclassificeerd in Keuzedelen (of Profieldelen of Generieke delen) op een veelvoud van onderwerpen waarvan slechts een paar onderwerpen de energietransitie raken (bijv. Duurzaamheid in het beroep). Studenten kunnen zelf Keuzedelen selecteren en toevoegen aan hun profiel. Ook kunnen ze per keuzedeel een Coach selecteren. Deze coach kan door de studenten ingeleverde uitwerkingen van opdrachten van feedback of een beoordeling voorzien. Ook kunnen er, na het ingeleverd hebben van een aantal opdrachten, examenopdrachten gemaakt worden die tot een certificering kunnen leiden. Als studenten inloggen kunnen ze Keuzedelen selecteren, een coach kiezen (uit een drop-down menu), het leerjaar aangeven en het (MBO-) niveau (1-4) aangeven. Vervolgens wordt hen een aantal onderwerpen aangeboden waarover ze een opdracht kunnen maken. Die opdracht bevat soms een toelichtende video maar is ook vaak een opdracht die moet worden beantwoord met materiaal dat elders (internet, boek) moet worden gevonden. Leerlingen maken zelf de uitwerking van de opdracht en kunnen die vervolgens uploaden. Binnen een keuzedeel zien leerlingen in een voortgangsbalk hoever ze zijn met de opdrachten. Een aantal keer zijn opdrachten ook conditioneel gemaakt. Dat wil zeggen dat een volgende opdracht pas kan worden gestart als andere voorwaardelijke opdrachten zijn afgerond. Opdrachten hebben ook een tijdsbelasting uitgedrukt in XP.

De inhoud van Allyoucanlearn is ten dele gericht op de energietransitie en niet direct te wijzigen door docenten

Wikiwijs

Wikiwijs biedt een auteursomgeving en database voor leermiddelen. Wikiwijs is vrij beschikbaar voor docenten van alle vakgebieden en organisaties. Wikiwijs is niet specifiek op de energietransitie gericht. Go-Lab

Go-Lab is een digitale infrastructuur mede ontwikkeld door de Universiteit Twente. De didactische aanpak van Go-Lab is onderzoekend leren met online labs. Dit leersysteem is vrij toegankelijk en biedt naast een leeromgeving met een grote hoeveelheid leerapps, zoals hypothesebouwers en simulaties die eenvoudig integreerbaar zijn in lesmateriaal, ook biedt Go-Lab een uitgebreide auteursomgeving voor docenten om met deze tools zelf modules te ontwikkelen voor een groep studenten. Go-Lab onderscheidt zich vooral met interactieve applicaties die aangepast kunnen worden aan de leerdoelen van specifieke leerscenario’s. Go-Lab richt zich op science leren in het algemeen en slecht een heel beperkt deel van de inhoud op Go-Lab is gericht op onderwerpen rakend eraan de energietransitie. Yellow en Enexisleren

Deze leersystemen zijn organisatie specifiek voor netwerkbeheerders Stedin en Enexis. Beide systemen bieden online modules waarmee medewerkers kennis kunnen verwerven. Binnen de organisatie zijn deze modules onderdeel van een opleidingsplan. Om bepaalde vaardigheden of kennis te toetsen is een opleidingscentrum beschikbaar, waar de medewerker aanvullende praktijkopdrachten uit kan voeren of zich kan laten toetsen. Buiten het opleidingscentrum zijn de omgevingsmogelijkheden niet dermate opvallend dat we ze apart benoemen. Een uitzondering daarop is Yellow van Stedin, waar een online klaslokaal beschikbaar is. Op gezette tijden is real-time interactie met experts en medestudenten mogelijk. Dit maakt het mogelijk om vragen te stellen of deel te nemen aan discussies over theorie.