• No results found

III. Sector HRM/Steenkampinstituut

9. Overige activiteiten Steenkampinstituut

Leerlijnen

Omschrijving: In 2015/2016 is de visie op HRM & ontwikkeling vernieuwd en is er een nieuwe competentieset vastgesteld. Voor alle CDA’ers is een aantal kerncompetenties gedefinieerd en per rol (Bestuurder, Volksvertegenwoordiger, Bouwer en Bezieler) en functie een aantal rolspecifieke competenties.

Met de ontwikkeling van leerlijnen per rol (en daarbinnen functie) hebben we inzichtelijk gemaakt welke opleidingen passen bij een bepaalde rol die mensen (willen gaan) vervullen binnen het CDA. Daarbij wordt ook rekening gehouden met in welke fase men zich bevindt: de oriënterende, voorbereidende of verdiepende fase.

Doelgroep: alle leden

Planning: Eind 2016 is een begin gemaakt met het ontwikkelen van leerlijnen, die begin 2017 verder zullen worden uitgewerkt. In verband hiermee zal de website van het Steenkamp-instituut www.cda.nl/si worden aangevuld met informatie over de leerlijnen, zodat we kunnen zoeken naar opleidingen die passen bij een bepaalde rol en functie. Met hetzelfde doel wordt ook een flyer ontworpen waarin de leerlijnen worden gepresenteerd.

Uitvoering / resultaat:

In 2017 zijn de leerlijnen verder uitgewerkt en in mei tijdens de Dag van de Afdeling

gepresenteerd. De website van het Steenkampinstituut is aangevuld met informatie over de leerlijnen zodat CDA’ers en de flyer met de leerlijnen is ontworpen, gedrukt en verspreid onder de leden.

Promotie opleidingen

Het Steenkampinstituut brengt het opleidingsaanbod bij de CDA-leden op verschillende manieren onder de aandacht. Via de website van het opleidingsinstituut, via verschillende e-nieuwsbrieven en CDA-bladen.

De website Omschrijving

Het Steenkampinstituut heeft een eigen website, die wordt beheerd door een van haar eigen medewerkers. Op de website wordt regelmatig actuele content geplaatst met o.a.

nieuwsberichten, opleidingsagenda, cursusomschrijvingen. Ook de provinciale

opleidingspagina’s worden gevuld met de actuele planning van cursussen en trainingen in de provincies, waarvoor mensen zich online kunnen aanmelden. Dit betekent dat ook de

verschillende online (provinciale) aanmeldingsformulieren continu up to date gehouden moeten worden.

voor de vier rollen Volksvertegenwoordiger, Bestuurder, Bouwer en Bezieler. Planning: permanent + extra informatiepagina Leerlijnen gebouwd

Resultaat: Uitgevoerd conform planning. E-nieuwsbrieven

De medewerker met promotie van het opleidingsaanbod in portefeuille stelt teksten en afbeeldingen samen, en levert deze als kopij aan voor verschillende CDA e-nieuwsbrieven.

● CDA-ledennieuwsbrief (wekelijks)

● Nieuwsbrief voor afdelingsbestuurders (maandelijks) ● GR2018 (campagne-) nieuwsbrief (tweewekelijks) CDA-bladen

De medewerker met promotie van het opleidingsaanbod in portefeuille stelt teksten en beeldmateriaal samen, en levert deze als kopij aan voor verschillende CDA-uitgaven.

● CDA.nl, het tijdschrift voor CDA-leden (4 x per jaar)

● Bestuursforum, tijdschrift van de CDA-Bestuurdersvereniging (8 x per jaar) Provinciale consulenten opleiding en ontwikkeling

Omschrijving & planning: Bijeenkomsten:

Meestal wordt twee keer per jaar in Den Haag een bijeenkomst georganiseerd voor de provinciale opleidingsconsulenten, waarbij ontwikkelingen op het gebied van HRM & opleidingen inclusief de cursusplanning voor de betreffende periode besproken worden. Daarnaast worden er ervaringen uitgewisseld en genetwerkt.

ICT & communicatie:

Communicatie met de provinciale scholingsconsulenten verloopt hoofdzakelijk via een besloten online leeromgeving, waarop zij veel nuttige informatie over het organiseren van opleidingen kunnen vinden. Ook is er via fora ruimte om ervaringen uit te wisselen en elkaar vragen te stellen. Een medewerker van het Steenkampinstituut faciliteert deze digitale omgeving en houdt deze up to date.

Advisering & begeleiding:

Naast communicatie met de provinciale scholingsconsulenten via de online leeromgeving ondersteunt een medewerker van het Steenkampinstituut de consulenten ook bij hulpvragen die per mail of telefonisch binnenkomen. Ook geeft zij adviezen over de planning, organisatie van cursussen en de inzet van trainers.

Financiën:

Het Steenkampinstituut stelt een jaarbudget ter beschikking voor organisatie van het regionale opleidingsaanbod in de provincies. Een medewerker beheert dit budget en onderhoudt contact met de provinciale penningmeesters over de verdeling van dit budget onder provincies en financiële verantwoording van de gelden per budgetjaar.

Uitvoering/resultaat:

Uitgevoerd conform planning. Op 2 juni 2017 is de eerste bijeenkomst georganiseerd. Op 10 november vond de najaarsbijeenkomst plaats.

Trainers Omschrijving:

De werving en selectie van trainers is een voortdurend proces. Vooralsnog werven we gericht als er een nieuwe cursus of training wordt ontwikkeld en bij een grotere aanpassing / update van een bestaande cursus. Er zijn plannen om vanaf eind 2018 /begin 2019 trainers in een nieuw online systeem te registreren, zodat we meer inzicht krijgen in de capaciteiten, specifieke deskundigheden en ervaring van trainers. Dit zal aangevuld worden met

informatie over uitgevoerde trainingen en de evaluatie daarvan. Kwaliteit en Doelgroep:

trainers en kandidaat - trainees Planning:

Er waren in 2017 geen plannen voor het organiseren van een algemene trainersdag voor alle trainers. Wel is het plan om voor de te actualiseren Kandidaat-raadsledencursus nieuwe trainers te werven en samen met bestaande trainers op te leiden / kennis op te frissen. Zodat deze cursus vanaf eind oktober in de provincies georganiseerd kan worden. Daarnaast zullen we een aantal Social Media deskundigen voorbereiden op het geven van

cursusbijeenkomsten op aanvraag, waarbij specifieke leervragen van cursisten centraal zullen staan.

Uitvoering / resultaat:

Medio september is hiervoor een train-de-trainersbijeenkomst georganiseerd.

Ook zijn er voorjaar 2017 trainers geïnstrueerd om - op aanvraag - cursusbijeenkomsten Social Media te kunnen geven in aansluiting op de online cursus Social Media. In deze cursusbijeenkomst kunnen specifieke leervragen van cursisten aan de orde komen. Maatwerk

Omschrijving:

Het Steenkampinstituut wordt door de provinciale consulenten opleiding & ontwikkeling of rechtstreeks door bijvoorbeeld fracties of lokale afdelingen benaderd met specifieke opleidingsvragen. Als dat gebeurt inventariseren de stafmedewerkers de leervraag of -behoefte en geven vervolgens advies. Ze gaan op zoek naar een geschikte trainer en stemmen daarmee de inhoud van de te geven maatwerk training af. Maatwerkvragen komen het gehele jaar binnen en variëren van eenvoudig tot meer complexe leervragen.

Planning: Op aanvraag. Uitvoering/resultaat