• No results found

Overheidswege kwalificatie van (schijn)zelfstandigen ten behoeve van collectief

In document Minimumtarieven voor zzp ers (pagina 44-47)

4. Alternatieven

4.3 Overheidswege kwalificatie van (schijn)zelfstandigen ten behoeve van collectief

In plaats van het voor alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector mogelijk te maken om collectief te onderhandelen, zou de overheid naar Iers voorbeeld groepen zelfstandigen kunnen aanwijzen die gezien hun positie op de arbeidsmarkt het recht op collectief onderhandelen onterecht is onthouden op mededingingsrechtelijke gronden.232

De mededingingswet in Ierland is zodanig gewijzigd dat ook namens zzp’ers door vakbonden collectief mag worden onderhandeld. Hiervoor is een uitzondering op het kartelverbod noodzakelijk waarin is vermeld dat het vakbonden is toegestaan om collectief te onderhandelen ten aanzien van “false self-employed workers” en “fully dependent self-self-employed workers”.233 Onder het eerste begrip zouden in Nederland de schijnzelfstandigen vallen. Dit zijn de zelfstandigen die naar Europees recht werknemer zijn, alleen naar Nederlands recht een zelfstandige zijn. De situatie van deze werkers is vergelijkbaar met die van een werknemer. De tweede groep zelfstandigen zijn zzp’ers die zeer afhankelijk zijn van één of twee opdrachtgevers en lijken daarmee sterk op schijnzelfstandigen. Desondanks zijn zij onder het mededingingsrecht te kwalificeren als onderneming.

Waar het voorstel van Ellemeet en Asscher ziet op alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector, zal een wettelijke uitzondering op het kartelverbod in een dergelijk stelsel zo moeten worden vormgegeven dat de “relevant category of self-employed worker” wordt aangewezen.234 Dit houdt in dat een specifieke categorie zzp’ers moet worden aangewezen, zoals bijvoorbeeld orkestremplaçanten.235 Bij de aanwijzing van een categorie moet wel in acht worden genomen “dat die aanwijzing geen of slechts minimaal economisch effect heeft op de markt waarop de betrokken

232 Gerbrandy & Kreijger 2017, p. 38.

233 Gerbrandy & Kreijger 2017, p. 39.

234 Gerbrandy & Kreijger 2017, p. 39.

235 HvJ EU 4 december 2014, C-413/33, ECLI:EU:C:2014:2411 (FNV KIEM).

45

groep zelfstandigen actief is, niet zal leiden tot significante kosten voor de overheid en niet in strijd is met de (Europese) mededingingswetgeving.”236 Daarnaast zou een aanwijzing te allen tijde weer ingetrokken moeten kunnen worden als de omstandigheden op de markt gewijzigd zijn en collectief onderhandelen niet meer noodzakelijk is.

Het gevaar bij het naar Iers voorbeeld van overheidswege kwalificeren van (schijn)zelfstandigen waar collectief onderhandelen voor toegestaan is, is dat dit recht ook gebruikt kan worden voor “echte”

zelfstandigen. De “fully dependent self-employed workers” zijn onder het Europees mededingingsrecht namelijk ondernemingen, ook al is vereist dat zij slechts één of twee opdrachtgevers hebben.237 Om de regeling in overeenstemming te brengen met het Europese mededingingsrecht moet wel worden opgenomen dat het geen of slechts minimaal invloed heeft op de markt en dat de aanwijzing van de categorie ingetrokken kan worden. Echter, dit zorgt ervoor dat net zoals bij de hierboven besproken bagatelvrijstelling de rechtszekerheid een probleem blijft.

4.4 Conclusie

De regering kan gebruik maken van alternatieven om het doel, (schijn)zelfstandigen te beschermen ten aanzien van hun inkomenspositie en derhalve schijnzelfstandigheid te voorkomen, te bereiken. De bagatelvrijstelling, artikel 7 Mw, zou volgens Gerbrandy en Kreijger vrij eenvoudig kunnen worden gewijzigd met de mogelijkheid om gesloten overeenkomsten aan te melden en ter beoordeling voor te leggen bij de ACM. Een alternatief dat mijns inziens door de regering moet worden overwogen, dan wel beargumenteerd moet worden afgewezen. Het tweede alternatief vergt ook actie van de regering en vormt een nieuwe uitzondering op het mededingingsrecht. In de mededingingswet kan worden bepaald dat de overheid relevante groepen (schijn)zelfstandigen aanwijst die collectief mogen onderhandelen. Dit betekent niet dat alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector kunnen worden aangewezen, maar bijvoorbeeld wel orkestremplaçanten. Deze aanwijzing moet te allen tijde door de overheid kunnen worden ingetrokken als de markt verandert. Dit alternatief kan mijns inziens gebruikt worden in plaats van de bagatelvrijstelling. Helaas brengen beide alternatieven mogelijk niet de rechtszekerheid als het voorstel van de regering om aan de gehele arbeidsmarkt een minimumtarief op te leggen. Een ideale oplossing om het probleem van schijnzelfstandigheid op te lossen lijkt nog niet gevonden te zijn. Ieder voorstel heeft zijn nadelen en is afhankelijk van het oordeel van de Europese Commissie en het Hof van Justitie van de Europese Unie.

236 Gerbrandy & Kreijger 2017, p. 39.

237 Gerbrandy & Kreijger 2017, p. 39.

46

5. Conclusie

In deze scriptie is onderzocht hoe minimumtarieven voor zzp’ers, wettelijk bepaald of opgenomen in een cao, zich verhouden tot de Europese mededingingswetgeving. De Nederlandse regering is van plan een minimumtarief voor alle zzp’ers aan de gehele markt op te leggen, hetgeen een mededingingsbeperkend effect kan hebben. Een minimumtariefafspraak is te kwalificeren als een prijsafspraak. Een prijsafspraak is een beperking die ertoe strekt dat de mededinging binnen de interne markt wordt verhinderd, beperkt of vervalst. De overheid van een lidstaat is gebonden aan de nuttig effect-doctrine. Dit houdt in dat het loyaliteitsbeginsel (artikel 4 lid 3 VEU) van een lidstaat vergt dat het nuttig effect niet aan het mededingingsrecht, specifiek het kartelverbod (artikel 101 VWEU), wordt ontnomen. Het voorstel van de regering houdt niet dat een met het kartelverbod strijdige afspraak tussen particuliere marktdeelnemers wordt opgelegd, begunstigd of de werking ervan wordt versterkt.

Uit dit voorstel blijkt tevens niet dat de regering de bevoegdheden op het gebied van vaststelling van de tarieven aan particuliere marktdeelnemers gaat overdragen.De uiteindelijke beslissing omtrent het minimumtarief voor zzp’ers lijkt namelijk in handen van de Nederlandse overheid te blijven. Omtrent dit voorstel kan mijns inziens geconcludeerd worden dat Nederland, als lidstaat van de Europese Unie, bij invoering van een dergelijke wettelijke regeling hoogst waarschijnlijk niet in strijd zal handelen met de nuttig effect-doctrine van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Dit ligt mogelijk anders bij de motie van Ellemeet en Asscher. Hierbij krijgen zzp’ers in de culturele en creatieve sector de mogelijkheid om collectief te onderhandelen omtrent onder andere minimumtarieven. Indien een bepaling omtrent minimumtarieven voor zzp’ers algemeen verbindend wordt verklaard dan is er sprake van overheidsoptreden waarbij de lidstaat een met het kartelverbod strijdige afspraak begunstigt dan wel de werking ervan versterkt. De overheid kan deze voorgestelde uitzondering voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector van het mededingingsrecht tevens moeilijk rechtvaardigen. Minimumtarieven voor zzp’ers in een cao leveren nauwelijks voordelen op voor de gebruikers. Consumenten zijn gebaat bij een zo laag mogelijke prijs. Echter, een minimumtarief verhoogt de prijs van een zpp’er waardoor via de opdrachtgever de rekening mogelijk bij de consument terecht komt. Bij een dergelijk voorstel lijkt van een vrije markt voor diensten in de culturele en creatieve sector geen sprake. Alternatieven lijken niet de rechtsonzekerheid voor zzp’ers om op kleine schaal collectief te onderhandelen te ontnemen. Hoewel het mijns inziens beter lijkt om aan cao-partijen de ruimte te geven om minimumtarieven vast te stellen voor zzp’ers met een zwakke onderhandelingspositie, blijkt maar weer dat onder het Europese mededingingsrecht niet alles is toegestaan. Of dit ooit wel mogelijk wordt? Dat blijft helaas een vraag waar alleen het Hof van Justitie van de Europese Unie een antwoord op kan hebben.

47

In document Minimumtarieven voor zzp ers (pagina 44-47)