• No results found

Overeenkomsten en verschillen tussen de (sub)buurten en wijken

3 Inzichten in de mate van sociale cohesie in de literatuur

4.4 Overeenkomsten en verschillen tussen de (sub)buurten en wijken

In deze paragraaf worden de meest opvallende verschillen en overeenkomsten binnen de (sub)buurten en tussen de twee casussen beschreven. De verschillen en overeenkomsten hebben betrekking op de componenten en contextuele variabelen van sociale cohesie. 4.4.1 Verschillen en overeenkomsten binnen de buurt Reitdiep-Heemwerd

Zowel de (sub)buurt Reitdiep ’t Dorp als Klein-Heemwerd vallen op omdat beide (sub) buurten gekenmerkt kunnen worden als een dorp binnen een dorp, of een (sub)buurt in een buurt. Een belangrijk verschil in dit onderzoek is dat Klein-Heemwerd gerealiseerd is door middel van reguliere projectontwikkeling, zoals de meeste (koop)woningen in Nederland zijn gerealiseerd. De projectontwikkelaar (Heijmans Vastgoed) is verantwoordelijk voor het op te leveren woonproject. De projectontwikkelaar is daarnaast verantwoordelijk voor de risico’s en de beslist over de keuzes die gedaan worden tijdens het project (keuze architect, aannemer etc.). In tegenstelling tot de woningen die ontwikkeld zijn in de buurt ’t dorp Reitdiep. Deze woningen zijn ontwikkeld door (collectief) particulieren met behulp van het adviesbureau KUUB. Een ander belangrijk verschil is het verschil in zeggenschap en keuzevrijheid tijdens het plan en bouwproces tussen de beide (sub)buurten. De bewoners van collectieve particuliere projecten (KUUB-woningen) hebben duidelijk meer zeggenschap en keuzevrijheid in het plan en bouwproces gehad dan de bewoners in de buurt Klein- Heemwerd (projectmatige woningbouw, Heijmans).

veelal hoogopgeleid en hebben relatief hoge inkomens. In tabel 5.1 worden de significante verschillen van de buurtkenmerken weergegeven.

Beide (sub)buurten zijn gerealiseerd in de nieuwbouwwijk Reitdiep en worden ontsloten door een landelijke omgeving. De buurten zijn ongeveer in dezelfde periode opgeleverd. De beide buurten kenmerken zich door de aanwezigheid van weinig voorzieningen. In deze nieuwbouwwijk zullen de voorziening nog gerealiseerd moeten worden. Wel valt er een zekere mate van homogeniteit op in het exterieur van de bebouwde woningen binnen de beide (sub)buurten. De buurten wijken dermate af van de rest van de wijk dat er sprake is van een (sub)buurt binnen de gehele woonwijk Reitdiep-Heemwerd.

De twee (sub)buurten in de wijk Reitdiep voldoen in grote mate aan de veronderstellingen dat de contextuele kenmerken grotendeels met elkaar overeenkomen en dat de verschillen in zeggenschap en keuzevrijheid redelijk ver uit elkaar liggen. In hoofdstuk 5 worden de contextuele variabelen, verkregen uit de enquêtes, in het programma SPSS met elkaar vergeleken. Uit deze gegevens komt naar voren dat de contextuele variabelen binnen de casussen niet te veel van elkaar afwijken.

4.4.2 Verschillen en overeenkomsten binnen de woonwijk De Linie

In de woonwijk De Linie is er een grote mate van diversiteit in architectuur. Vooral bij de individuele particuliere projecten is de diversiteit groot. Wel wordt de eenheid bewaard doordat het stedenbouwkundige plan een aantal uitgangspunten stelt waar de architect niet van af mag wijken. In de woonwijk is het grootste gedeelte van de woningen gerealiseerd doormiddel van projectmatige ontwikkeling. Daarnaast zijn er 18 (KUUB)woningen gerealiseerd door collectief particulier opdrachtgeverschap. Het exterieur van de gerealiseerde woningen is in hoge mate hetzelfde gebleven voor de woningen. Wel hebben de bewoners volledige zeggenschap gehad over het interieur en de indeling van de woningen. In geen enkele woning is exact dezelfde indeling aan te treffen. Dit is een belangrijk onderscheid met de woningen die gerealiseerd zijn door projectmatige woningbouw (projectontwikkeling). Waarbij de projectontwikkelaar de keuzes maakt over het interieur en exterieur van de woning. De bewoners hebben hier geen zeggenschap over gehad.

De kenmerken binnen de buurt wijken niet te veel van elkaar af. Er zijn geen grote verschillen waar te nemen. De buurt kenmerkt zich door relatief veel twee verdieners, gezinnen met jonge kinderen, weinig voorzieningen, bewoners met hoge opleidingen en hoge inkomens. Dit geldt voor zowel bewoners in collectief particuliere projecten als voor bewoners die op reguliere wijze aan een woning zijn gekomen (projectmatige projecten via een makelaar).

De twee (sub)buurten (voor zover daar sprake van is) in de woonwijk De Linie voldoen in grote mate aan de veronderstellingen dat de contextuele kenmerken grotendeels met elkaar overeenkomen en dat de verschillen in zeggenschap en keuzevrijheid redelijk ver uit elkaar liggen.

In deze subparagraaf wordt in gegaan op de voornaamste verschillen en overeenkomsten tussen de woonwijk de Linie en de twee (sub)buurten in de woonwijk Reitdiep-Heemwerd.

In de woonwijk De Linie is de fysieke grens tussen de verschillende buurten kleiner dan in de woonwijk Reitdiep-Heemwerd, daarnaast liggen de (sub)buurten in de woonwijk Reitdiep-Heemwerd veel verder van elkaar af en zijn ze geïsoleerd ten opzichte van elkaar. Wel kenmerken beide wijken zich door een hoge mate van (collectief) particulier opdrachtgeverschap binnen de woonwijken. In deze vrij nieuwe woonwijken is door de gemeente veel ruimte gegeven aan (collectief) particulier opdrachtgeverschap. In de beide woonwijken komt dit naar voren in een afwijkende architectuur bij (collectief) particulier opdrachtgeverschap ten opzichte van reguliere woningbouw waarbij het behoud van de identiteit van het collectief wel blijft bestaan (de oranje leien daken in de buurt Reitdiep ’t Dorp en de keuze voor hetzelfde materiaal in het exterieur in de woonwijk de Linie). Daarnaast komen de buurtkenmerken van de woonwijken zowel binnen de buurt als in vergelijking met elkaar redelijk overeen. Beide woonwijken worden gekenmerkt doordat bewoners relatief hoge inkomens hebben, veelal bestaat uit twee verdieners, een kinderrijke buurt is, en dat de bewoners nog maar vrij kort wonen in de buurt. Beide wijken kenmerken zich door de aanwezigheid van weinig voorzieningen. Ook zijn beide wijken nog in ontwikkeling. In de wijk Reitdiep wordt er op dit moment gewerkt aan een jachthaven en wordt er plaats gemaakt voor de ontwikkeling van voorzieningen. In de woonwijk De Linie wordt momenteel gewerkt aan het westelijk gelegen woonblok. In dit hoofdstuk zijn de voornaamste verschillen en overeenkomsten tussen de (sub)buurten en wijken beschreven. De (sub)buurten verschillen op het gebied van woningbouwmethode (collectief particuliere woningbouw versus projectmatige ontwikkeling). De buurtkenmerken (contextuele variabelen) tussen de verschillende buurten en wijken komen in grote mate met elkaar overeen en voldoen aan de veronderstelde selectiecriteria.

In het volgende hoofdstuk zullen de uitkomsten van de gehouden enquête in de onderzoeksgebieden beschreven en geanalyseerd worden.