• No results found

Ouders en school

In document Schoolgids 2020/2021 Koningsschool (pagina 16-20)

4.1 Hoe ouders worden betrokken

Als school vinden we het belangrijk om met ouders samen te werken. Ouderbetrokkenheid zorgt voor saamhorigheid, draagvlak, sfeer en plezier.

Op de Koningsschool participeren ouders op de volgende manier:

• Groepsouders ondersteunen de leerkrachten bij het organiseren van groepsactiviteiten.

• De ouderraad organiseert of ondersteunt schoolbrede activiteiten en is het gehele jaar actief.

• Er is een klankbordgroep.

• Ouders participeren samen met leerkrachten in werkgroepen, bijvoorbeeld de verkeerscommissie.

• Ouders zijn lid van de medezeggenschapsraad (MR). De MR denkt mee en beslist mee over wat er op school gebeurt. Zij heeft instemmings- of adviesrecht aangaande beleid, onderwijskundige ontwikkeling, vakanties, tussenschoolse opvang, etc.

• Ouders bieden zich aan als hulpouder en ondersteunen op een praktische manier, bijvoorbeeld rijden en begeleiden bij activiteiten.

De ouders van de Koningsschool zijn actief betrokken. Ze helpen bij allerlei activiteiten zoals overblijven, uitstapjes en excursies en bij verschillende commissies (verkeerscommissie, Kerst, sportdag etc.).

De hulp van ouders wordt bijzonder gewaardeerd.

4.1.1 Communicatie met ouders

Ouders worden op de volgende manieren geïnformeerd:

Ouders worden geïnformeerd via de website van de school: www.dekoningsschool.nl. Elke groep deelt informatie met de ouders via de ouderapp die alleen toegankelijk is voor ouders van de betreffende groep.

Andere informatie wordt geboden via:

• Facebook

• Schoolgids (verschijnt jaarlijks digitaal)

• Nieuwsbrief (verschijnt 4-6 wekelijks digitaal)

Mondeling worden ouders geïnformeerd via ouderavonden en speciale informatieavonden.

Schoolgids De Koningsschool 2020/2021 10/06/2020 15 4.1.2 Klachtenregeling

Mocht er een klacht zijn, dan worden onderstaande stappen gevolgd:

1. Groepsleerkracht: de klacht wordt gemeld en besproken met de betrokken leerkracht.

2. Directeur: wanneer de melding bij de leerkracht onvoldoende oplossing geeft of wanneer het gaat om de algemene gang van zaken.

3. Interne vertrouwenspersoon/veiligheidscoördinator: vooral bedoeld voor leerlingen, ouders en personeelsleden die hun situatie intern willen bespreken.

4. Schoolbestuur: klachten dienen bij het bestuur schriftelijk en ondertekend ingediend te worden.

5. Externe vertrouwenspersoon: een vertrouwenspersoon die niet werkzaam is in de school.

Desgewenst kan ook rechtstreeks een klacht neergelegd worden bij de (externe) vertrouwenspersoon of bij het bestuur. Klachten op het gebied van seksuele intimidatie of fysiek geweld waarbij sprake is van een vermoeden van een strafbaar feit, dienen te worden gemeld bij de interne vertrouwenspersoon. Deze gaat niet in op de inhoud maar neemt na overleg met de klager direct contact op met de vertrouwensinspecteur en/of externe vertrouwenspersoon.

4.1.3 Ouderinspraak

Inspraak van ouders wordt op onze school op de volgende manier georganiseerd:

• Ouderraad

• Medezeggenschapsraad

• GMR :Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

• Klankbordgroep

• Diverse commissies

4.2 Vrijwillige ouderbijdrage

Wat is de vrijwillige ouderbijdrage?

Scholen mogen ouders een bijdrage in de kosten vragen. Voorwaarden zijn dat deze bijdrage vrijwillig is en de ouders in de Medezeggenschapsraad ermee hebben ingestemd. De bijdrage is voor activiteiten buiten de lesactiviteiten om.

Jaarlijks vragen we aan de ouders/verzorgers van onze leerlingen een vrijwillige ouderbijdrage. De bijdrage wordt ingezet als tegemoetkoming in de kosten waarvoor van het Rijk geen vergoeding wordt ontvangen. Het bedrag wordt o.a.

besteed aan vieringen, culturele activiteiten, sport, deelname aan toernooien en niet- gesubsidieerde kosten. De ouderbijdrage komt geheel ten goede aan de kinderen. De MR heeft instemmingsrecht over de hoogte en de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage.

De vrijwillige bijdrage voor onze school is vastgesteld op € 25,- per jaar voor het oudste kind en €15,- voor de overige kinderen uit een gezin. Een gezin betaalt voor maximaal drie kinderen. Na de meivakantie vragen we geen vrijwillige bijdrage meer voor leerlingen die dan het schooljaar instromen.

Voor schoolreisjes en schoolkamp wordt aan de ouders een bijdrage gevraagd.

Schoolgids De Koningsschool 2020/2021 10/06/2020 16

4.3 Schoolverzekering

Er is sprake van een schoolverzekering.

De school heeft een collectieve ongevallenverzekering voor alle leerlingen afgesloten, waarbij de risico's tijdens de schooluren, bij evenementen die door school zijn georganiseerd zoals werkweken, voorstellingen,

zwemmen, etc., zijn gedekt.

De dekking geldt gedurende de schoolactiviteiten, alsmede gedurende één uur hiervoor of hierna, of zoveel langer als het rechtstreeks komen naar en het gaan van genoemde schoolactiviteit vergt.

Het bestuur en het personeel van de school zijn WA-verzekerd. Dit betekent niet dat men elke schade die de leerling heeft opgelopen op de school kan verhalen: de WA-verzekering betaalt alleen uit als de school (bestuur-personeel) wettelijk aansprakelijk is; de school moet duidelijk fouten hebben gemaakt.

De meest voorkomende schade is die aan brillen tijdens de gymnastieklessen. Het is uitgesloten, dat deze schade kan worden verhaald op de school, tenzij er duidelijk sprake is van aanwijsbare schuld bij de leerkracht en/of de school. Brillen, horloges e.d. kunnen eventueel bij de leerkracht in bewaring worden gegeven, waarbij op voorhand geen aansprakelijkheid aanvaard wordt in geval van schade of vermissing.

De ongevallenverzekering betreft alleen de persoon van de leerling, niet de kleren/spullen (bijv. telefoon, pasjes, etc.). Het betreft bij deze verzekering louter letselschade en geen materiële vergoedingen in geval van schade. De dekking geldt ook voor de vrijwilligers.

Een formulier voor het melden van schade i.v.m. een ongeval is bij de administratie van de school verkrijgbaar.

4.4 Ziekmelden en verzuim aanvragen

Over schoolverzuim

Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim zonder geldige reden te melden bij de leerplichtambtenaar.

Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim:

Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim

• bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;

• bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;

• voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

Schoolgids De Koningsschool 2020/2021 10/06/2020 17 4.4.1 Ziekmelden

Op deze manier meldt u uw kind ziek:

Wanneer een kind niet naar school kan komen, wordt er gevraagd dit tijdig (voor half negen 's morgens) telefonisch door te geven. Ouders kunnen ook gebruik maken van de ouderapp om ziekmeldingen door te geven.

Afspraken met artsen of andere instanties graag, voor zover dat mogelijk is, na schooltijd maken. Als er toch afspraken onder schooltijd zijn, willen de leerkrachten hiervan graag vooraf op de hoogte gesteld worden. Wij registreren dit verzuim als afwezigheid wegens ziekte.

4.4.2 Verlof aanvragen

Op deze manier kunt u verlof voor uw kind aanvragen:

De school hanteert een aantal richtlijnen inzake de toepassing van de leerplichtwet. De richtlijnen zijn als volgt:

bij bijzondere omstandigheden wordt er zonder meer verlof verleend. Hierbij moet gedacht worden aan:

• ondertrouw en huwelijk van ouders/verzorgers en van bloedverwanten

• overlijden van familie, bezoek aan dokter, ziekenhuis e.d. voor zover dit niet buiten de schooluren kan

• vrijstelling wegens het vervullen van godsdienstige of levensbeschouwelijke verplichtingen

• bijzondere omstandigheden ter beoordeling van de schooldirectie en/of de leerplichtambtenaar Buiten de vastgestelde schoolvakanties en vrije dagen wordt in principe geen verlof verleend. Hiervan wordt afgeweken als het op vakantie gaan tijdens de schoolvakanties niet mogelijks is/was door:

• bijzondere aard van beroep van een van de ouder(s)/verzorger(s)

• langdurige ziekte van ouder(s)/verzorger(s)

• medisch advies

• bijzondere omstandigheden

Verzoeken voor verlof buiten de schoolvakanties dienen schriftelijk minimaal twee weken van tevoren ingediend te worden. De directeur beoordeelt aan de hand van de richtlijnen of er wel of geen verlof kan worden verleend. Tegen een afwijzing is beroep mogelijk.

De ouders/verzorgers kunnen verlof aanvragen via de ouderapp.

Schoolgids De Koningsschool 2020/2021 10/06/2020 18

In document Schoolgids 2020/2021 Koningsschool (pagina 16-20)