• No results found

Ouders doen ertoe

In document Schoolgids 2020 / 2021 (pagina 28-31)

ROUTE 8 is een digitale, adaptieve eindtoets die meet welk (referentie)niveau de leerling voor taal en

8. Ouders doen ertoe

8. Ouders doen ertoe

Een goed contact tussen school en thuis is heel belangrijk. Dat is dan ook een van de zaken waar we op de Ds. W.E. den Hertogschool speciaal op letten. We informeren u niet alleen over alle belangrijke gebeurtenissen op school, maar ook over het wel en wee van uw kind. Wij van onze kant stellen het op prijs als u ons van be-langrijke gebeurtenissen thuis op de hoogte houdt. Een goede samenwerking tussen school en thuis bevordert het welbevinden van een kind; dat staat vast.

8.1. Ouderbetrokkenheid

Met ingang van het schooljaar 2015/2016 zijn we het contact ouders-school (in het bijzonder de ouderbe-trokkenheid) een ander accent gaan geven, op een andere manier gaan invullen. We hebben het over … Ouderbetrokkenheid 3.0 is een manier van denken die school en ouders helpt om goed en slim samen te werken ten behoeve van de ontwikkeling van de leerling. School en ouders maken afspraken en zoe-ken naar nieuwe inzichten die het beste zijn voor de ontplooiing van het kind.

Om dit doel te bereiken is het nodig dat alle ouders betrokken zijn en hun kind(eren) willen ondersteunen in zijn/haar/hun ontwikkeling en dat alle leraren ouders graag wíllen betrekken. De weg naar dit doel (deze samenwerking) toe vereist een gezamenlijke inspanning. Er is daarvoor een traject uitgezet, met externe hulp van ‘CPS onderwijsontwikkeling en advies’. CPS begeleidde ouders en school hierin.

De werkgroep brede buurtschool-ouderbetrokkenheid (BOB), met daarin zowel ouders als leerkrachten, heeft in kleine werkgroepen bepaalde criteria uitge-werkt; eerst de criteria die bij de ouders ‘hoog op het verlanglijstje’ stonden.

Daar zijn in de afgelopen schooljaren een aantal

‘koffieochtenden’ uit voortgekomen. Onder het genot van een kopje koffie – of thee natuurlijk! – kwamen als thema’s aan de orde: plagen of pesten, voor-beeldgedrag, hoe om te gaan met belonen en straf-fen thuis, ongelukjes rond het huis en lezen in groep 3. Maar koffieochtenden zonder thema waren er ook.

Het streven is ook dit schooljaar weer enkele koffie-ochtenden te houden.

Een klein groepje ouders houdt zich momenteel bezig met zaken als duurzaamheid, veiligheid en het rook-verbod in en om de school.

Verder zijn we in het schooljaar 2017/2018 gestart met ‘groepsouders’. Op blz. 40 leest u daarover meer onder 9.9 - ‘Groepsouders’.

In het kader van ouderbetrokkenheid 3.0 … In de ‘kennismakingsweken’ de ‘startgesprek-ken’: woensdag 2 t/m vrijdag 11 september; ook de margedag van vrijdag 4 september gebruiken we ervoor): alle ouders van de groepen 2 t/m 8 worden uitgenodigd voor een gesprek van 20 minuten met de leerkracht(en) van hun kind(eren).

Die uitnodiging geldt ook voor uw dochter/

zoon. We verwachten dat zij/hij dan met u meekomt.

Doel: vanaf het begin contact, vertrouwen en ver-bondenheid creëren tussen school en ouders.

We gaan ervan dat echt alle ouders (samen met hun kind dus) de startgesprekken bezoe-ken. En (later) de oudergespreksmiddagen/-avonden (met vanaf groep 3 het kind erbij).

Wat de groepen 1 betreft: daar vindt het startge-sprek al plaats zodra een kind nieuw op school komt en tijdens het huisbezoek.

Dan is er het ‘gouden kijkje’ in de klas. In het groepslokaal van uw kind(eren) zal u (door de kin-deren en de leerkracht) worden geïnformeerd over de ‘gouden weken’. We doen dat dit schooljaar, mits de regelgeving dat toelaat, op woensdag 23 septem-ber: 11.30 tot 11.45 uur, groep 1 t/m 4, 12.15 tot 12.30 uur, groep 5 t/m 8.

Doel: ouders ontmoeten elkaar en elkaars kinderen;

hierdoor ontstaat meer onderling begrip.

Ouderbetrokkenheid 3.0 …

De leerlingen worden er beter van! Onderzoeken tonen aan dat ze meer presteren wanneer hun ou-ders en leraren samen steeds het beste voor ze zoe-ken. Ze zitten beter in hun vel. Bovendien is er een positief effect op het voorkomen van pesten.

Daarom gaan we ervoor!

Op onze website, onder Ouderbetrokkenheid 3.0, meer hierover.

29 8.2. Informatieverstrekking aan gescheiden

ouders

Op onze school informeren wij ouders via Mijn-schoolinfo en onze website, waarop u, onder veel meer, onze Schoolgids en de activiteiten-jaarkalender aantreft. Om die informatie te ontvangen, moet u (via een koppelcode) wel bij mijnschoolinfo.nl. gere-gistreerd staan. (Zie blz. 37)

Maar, omdat daar meer bij kan komen kijken, … Hoe informeren wij ouders van onze leerlingen die gescheiden zijn, gaan scheiden en/of gescheiden leven? En wat is daarbij verder van belang?

Allereerst … De school is nooit partij in een schei-dingsprocedure. Wij zijn neutraal in onze informatie-voorziening over het kind.

Bij twee gezaghebbende ouders

Als in het geval van een scheiding beide ouders het gezag (blijven) hebben, dienen ze alle twee te teke-nen als ze hun kind(eren) als leerling bij ons komen inschrijven; bij eventuele uitschrijving dient dat ook te gebeuren.

We gaan ervan uit dat als maar een van beide ouders bij Mijnschoolinfo staat geregistreerd en via dat ‘plat-form’ informatie van ons ontvangt, zij of hij de din-gen die relevant zijn aan de andere ouder doorgeeft.

Naast de Schoolgids en de activiteiten-jaarkalender (die dus ook op onze website te vinden zijn) denken we daarbij onder andere aan: uitnodigingen voor het startgesprek en de oudergespreksmiddagen; informa-tie over school- en toetsresultaten, verwijzing naar het voortgezet onderwijs, maar ook schoolreizen; de nieuwsbrief die we aan het begin van een nieuw schooljaar doen uitgaan, onze kerstbrief, het week-verslag van de kleutergroepen … Mocht dat niet te verwezenlijken zijn, dan kan de ouder die niet geïn-formeerd wordt en dat wel graag zou willen, daar-over contact met school opnemen.

Voor een ouderavond worden, als alles gaat zoals het zou moeten gaan, beide gezaghebbende ouders uitgenodigd. In beginsel spreken we ze dan geza-menlijk, tenzij dit niet mogelijk is.

Bij één gezaghebbende ouder

Heeft maar één ouder het gezag, dan schrijft de wet de gezaghebbende ouder voor de andere ouder over het kind te informeren; ook over schoolzaken. Ook kunnen hierover in een scheidingsconvenant tussen de ouders afspraken worden gemaakt.

De ouder zonder gezag kan (onder meer) de School-gids en de activiteiten-jaarkalender op onze website vinden. Wil hij/zij ook over andere zaken informatie van school ontvangen, dan dient hij/zij daarover wel even contact met ons op te nemen. Mits de desbe-treffende ouder zonder gezag recht op informatie heeft (!), kunnen we daarover iets met hem/haar afspreken.

Verder …

- Ouders hoeven door de school niet te worden geïn-formeerd als dit niet in het belang is van het kind, als de informatie de veiligheid van het kind kan schaden dan wel de neutraliteit van de school bij een conflict tussen de ouders zou kunnen beïnvloe-den.

- In uitzonderingssituaties kunnen we over de infor-matievoorziening andere afspraken met u maken, een en ander ter beoordeling van het schoolbe-stuur. Deze afspraken worden dan schriftelijk vast-gelegd.

- Het kan zijn dat de school (in het geval van een scheiding) u moet vragen om schriftelijk aan te to-nen dat u het gezag hebt over uw kind, en/of recht op informatie.

Bent u niet tevreden over de informatievoorziening over uw kind door de school, dan kunt u contact opnemen met de directie.

8.3. Medezeggenschapsraad

Ouders zijn gebaat bij goed onderwijs en een prettig opvoedingsklimaat voor hun kinderen. Voor leer-krachten als werknemer is een goede rechtspositie belangrijk. Om een school goed te laten functioneren is het belangrijk tegemoet te komen aan deze belan-gen. Daarom is er een medezeggenschapsraad (MR) die het overleg tussen beide groepen regelt. De ta-ken en bevoegdheden van de MR zijn nauwkeurig omschreven in het MR-reglement. De MR van onze school bestaat uit vier leden. Twee leden worden gekozen uit en door de ouders, twee uit en door het personeel van de school. Elk jaar treedt een gedeelte van de raad af volgens een rooster van aftreden en worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

De peutergroepen zijn onderdeel geworden van onze basisschool. Daarom zullen ook ouders en pedago-gisch medewerkers van onze peuterschool betrokken gaan worden bij de medezeggenschap, waarmee de MR een ‘2½-12 Raad’ wordt. Het is overigens heel goed mogelijk dat een ouder die zowel een peuter op de peuterschool heeft als een ouder kind op de basis-school meerdere groepen vertegenwoordigt.

In de medezeggenschapsraad hebben namens de ouders zitting:

- mevr. E. Massa - mevr. N. Mulder

Namens het personeel hebben zitting:

- mevr. E. Korving-Buis - mevr. W.E. Verbaan-Kruithof

De SCOH heeft een gemeenschappelijke medezeg-genschapsraad (GMR) waar men onderwerpen be-spreekt die voor alle MR's van de afzonderlijke

scho-30 len van onze stichting van belang zijn. Het spreekt vanzelf dat ook de bevoegdheden van de GMR nauw-keurig in een reglement zijn vastgelegd. Zowel MR als GMR zijn bevoegd om voorstellen te doen, stand-punten kenbaar te maken, adviezen te geven, (al dan niet) instemming te verlenen of zich te onthouden van commentaar op voorstellen van het bestuur.

Tevens houdt de MR toezicht op de ouderbijdrage.

Het beleid van een school vormgeven en uitvoeren is steeds meer een taak van ouders, leerkrachten, di-rectie en bestuur samen. Alle onderwerpen die op school van belang zijn, komen in de medezeggen-schapsraad aan bod. Mocht u een bepaald onderwerp graag behandeld zien, dan kunt u dat via de MR aankaarten. De vergaderingen van medezeggen-schapsraad en GMR zijn – tenzij anders vermeld – openbaar.

Voor MR-nieuws kunt u op onze website terecht:

www.wedenhertogschool.nl.

8.4. Ouderraad

De Ds. W.E. den Hertogschool heeft een ouderraad die bestaat uit ouders van leerlingen van onze school.

De belangrijkste doelstellingen zijn:

- de belangen van kinderen en ouders behartigen;

- de contacten tussen ouders en team bevorderen;

- meewerken van ouders op school bevorderen;

- de ouderbijdrage beheren;

- de ouders vertegenwoordigen bij team, mede-zeggenschapsraad en andere instanties;

- (mede-)organiseren van allerlei activiteiten op school (schoolfotograaf!);

Binnen de ouderraad wordt gestreefd naar een even-redige vertegenwoordiging van ouders uit onderbouw (inclusief peuters), midden- en bovenbouw. De

ou-derraadsleden proberen op deze manier zoveel mo-gelijk betrokken te zijn bij alles wat er op school speelt.

Op gezette tijden wordt er vergaderd met (vertegen-woordigers van) het schoolteam. De vergaderingen van de ouderraad zijn openbaar. Iedereen kan ze bijwonen en zijn of haar zegje doen. Allerlei onder-werpen worden besproken, maar in het bijzonder wordt er gesproken over schoolactiviteiten waarbij de ouderraad een organisatorische en uitvoerende rol speelt.

- voorzitter: mevr. G. van Veen - secretaris: nog niet bekend

**

8.5. Ouders helpen op school

Gelukkig zijn heel veel ouders op vele manieren actief op de Ds. W.E. den Hertogschool. We kunnen een-voudigweg niet zonder die hulp. Niet alleen de mede-zeggenschapsraad en de ouderraad en ook de werk-groep brede buurtschool-ouderbetrokkenheid (BOB) en de groepsouders spelen een belangrijke rol, maar ook andere ouders zijn actief bij veel activiteiten onder en buiten schooltijd. Een paar voorbeelden:

- begeleiden van groepjes kinderen tijdens een uitstapje;

- hulp bij sportactiviteiten;

- controleren op hoofdluis;

- hulp bij knutselactiviteiten;

- hulp bij lezen.

Hoe u verder bij school betrokken wordt en door ons wordt geïnformeerd, leest u op blz. 37 en 38, 9.5 - 'Contact ouders-school’.

31

In document Schoolgids 2020 / 2021 (pagina 28-31)