• No results found

Oudercontacten

In document Buitenschoolse opvang (pagina 19-22)

Bij het brengen (in vakanties) en halen van uw kind is er natuurlijk de gelegenheid om met de

pedagogisch medewerkers te praten over uw kind. Wij vinden ook op de BSO informatie-uitwisseling met ouders erg belangrijk

15-minuten gesprekken

Naast deze korte momenten van overleg vinden wij het eveneens belangrijk om af en toe uitgebreider de tijd te hebben om met u te praten over de ontwikkeling van uw kind. Tijdens deze oudergesprekken (de zogenaamde 15-minuten gesprekken) wisselen we met u informatie uit over uw kind, bespreken we hoe uw kind zich voelt in de groep en vragen we of u tevreden bent over de gang van zaken op onze BSO. De 15-minuten gesprekken worden gevoerd aan de hand van een verslag over uw kind dat de pedagogisch medewerker van te voren heeft geschreven en dat u na afloop mee naar huis krijgt. Voor deze gesprekken maken we een planning en nodigen u volgens deze planning uit. Deze gesprekken zijn meestal in de avonduren omdat de pedagogisch medewerkers overdag op de groepen zijn. Graag vragen wij uw begrip hiervoor. Wij rekenen op uw komst! Naast de uitnodigingen voor de vijftien minuten gesprekken, maken wij altijd een afspraak met u wanneer uw kind wordt overgeplaatst of doorstroomt naar een andere groep.

Als wij ons zorgen maken over uw kind, dan willen wij dat graag met u bespreken. Misschien is er een logische verklaring, of is er wat extra tijd en aandacht nodig om de reden van ongerustheid helder te krijgen. Het beleid van TintelTuin biedt hier handvatten voor (beleid welbevinden van kinderen, beleid kinderen met opvallend gedrag). U mag ons daarnaast altijd om een afspraak vragen, wanneer u zaken over de kinderopvang met ons wilt bespreken.

4.2 Op tijd signaleren én alert reageren

Opgroeien, opvoeden en ontwikkelen gaat met vallen en opstaan. Bij ieder kind. Door het tijdig

signaleren en alert reageren op opvallend gedrag van jonge kinderen worden hun mogelijkheden enorm vergroot. Bij TintelTuin zijn we mede-opvoeders, wij werken met u samen en doen alles wat nodig is om de ontwikkeling van uw kind te bevorderen.

Alert4you op de BSO

TintelTuin doet mee met het landelijke programma Alert4you. Daarin werken we nauw samen met andere opvoedexperts van de Ouder- en Kindcentra en Spirit. Zij helpen kinderen en gezinnen die problemen ondervinden met opgroeien en opvoeden in Amsterdam, Zaanstreek en Waterland. De medewerkers van Alert4you ondersteunen onze pedagogisch medewerkers met hun kennis, als coach en collega, om opvallend gedrag van kinderen optimaal te signaleren en te begeleiden.

Wanneer een kind bij ons op de BSO opvallend gedrag laat zien, dan volgen wij ons interne protocol: we overleggen met elkaar, en natuurlijk met u. Een mogelijke volgende stap is dat we de hulp in willen schakelen van de orthopedagogisch coach van Alert4you. Wij zullen u daarover altijd vooraf, in een gesprek, informeren. Pas na uw toestemming zal de orthopedagogisch coach worden ingezet om uw kind op de groep te observeren en de pedagogisch medewerkers te coachen in de begeleiding van uw kind. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de locatiemanager van uw BSO.

4.4 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Vanaf het voorjaar 2011 is elke kinderopvangorganisatie verplicht een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben. TintelTuin heeft hiervoor de Meldcode huiselijk geweld en

kindermishandeling, zoals ontwikkeld door de Branchevereniging in samenwerking met BOinK, GGD, JSO, ministerie SZW en ministerie van Volksgezondheid, aangepast aan de eigen organisatie. 'Veilig Thuis' is het meldpunt voor meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. In de Meldcode is nu ook verplicht gesteld dat kinderopvangorganisaties contact opnemen met een vertrouwensinspecteur, als er een vermoeden bestaat van een geweld of zedendelict door een medewerker jegens een kind.

Daarnaast wordt voorzien in de mogelijkheid dat ook ouders contact op kunnen nemen met de vertrouwensinspecteur.

4.5 Ouderavond

Tijdens de ouderavond willen wij u de gelegenheid bieden om met ons wat dieper in te gaan op de dagelijkse gang van zaken op onze locaties. Ook kan het zijn dat wij een onderdeel uit het TintelTuin beleid aan de hand van praktische voorbeelden willen toelichten. Ouderavonden geven ons de

gelegenheid om wat uitgebreider met u van gedachten te wisselen en elkaar beter te leren kennen. De praktijk leert dat ouders het bovendien leuk vinden om met de ouders van de andere kinderen

ervaringen uit te wisselen. Wij nodigen u van harte uit!

4.6 Nieuwsbrief, email en whatsapp

Het belangrijkste communicatiemiddel van onze medewerkers is de ouder app/het ouderportaal. Hierin worden bijvoorbeeld berichtjes, foto’s, dagverslagjes en goedkeuringen (bijv. van extra aangevraagde dagen) gemeld. Periodiek geven de locatiemanagers een nieuwsbrief uit, waarin zij ouders op de hoogte stellen van belangrijke zaken die zich voordoen op de locatie. Ook kunnen zij gebruik maken van email en whatsapp om u op de hoogte te stellen van nieuws over uw kind over de locatie die uw kind bezoekt.

Daarnaast geeft TintelTuin, indien er nieuws is, een digitale nieuwsbrief uit met informatie over TintelTuin.

4.7 Ouderportal

Speciaal voor onze ouders/verzorgers hebben wij een ouderportal ontwikkeld, genaamd: Mijn TintelTuin.

De ouderportal biedt u de mogelijkheid om op elk gewenst moment uw gegevens te raadplegen, gegevens te wijzigen of een nieuwe inschrijving te doen. Mijn TintelTuin heeft als voordeel dat u direct inzicht heeft in uw persoonlijke gegevens, kindgegevens, facturen, jaaropgaven en opvangwensen.

Maandelijks ontvangt u van TintelTuin een e-mail met het bericht dat uw factuur klaarstaat in de ouderportal. U ontvangt dus geen facturen per post, maar u kunt al uw facturen overzichtelijk terugvinden in de ouderportal.

Inlogprocedure

Om in te loggen op de ouderportal gaat u naar onze website tinteltuin.nl. Rechts-boven ziet u mijn.tinteltuin.nl. staan, hier kunt u inloggen in de beveiligde omgeving. U kunt ook direct naar tinteltuin.ouderportaal.nl gaan.

U logt in met het bij ons bekende email adres. Vervolgens vraagt u via ‘wachtwoord vergeten’ een wachtwoord aan.

*Indien wij niet beschikken over uw e-mailadres en/of wanneer u nog vragen heeft, verzoeken wij u contact met ons op te nemen op telefoonnummer 088 - 0780780.

Heeft u een opmerking, idee of compliment?

Ook kunt u via de website van TintelTuin uw opmerking, idee of compliment kenbaar maken. Hiervoor is een speciale button ontwikkeld. Uw reactie wordt doorgeleid naar een afdeling of functionaris binnen TintelTuin.

TintelTuin en social media

TintelTuin maakt gebruik van van social media. TintelTuin heeft een Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest account. Facebook zetten we regelmatig in om nieuwtjes over TintelTuin te delen met de rest van de wereld. Ouders kunnen ons volgen via:

www.facebook.com/TintelTuin

.

Steeds meer locaties hebben een eigen Facebookpagina. Deze locatiepagina's worden gebruiken om nieuws en activiteiten over de locatie te verspreiden onder ouders van de betreffende locatie. Alleen deze worden als volger geaccepteerd. . Op het moment dat een locatie start met een Facebook pagina worden ouders uiteraard op de hoogte gebracht.

4.8 Medezeggenschap ouders

TintelTuin streeft ernaar op elke locatie een oudercommissie te hebben. Voor locaties met maximaal 50 kindplaatsen, waar het na aantoonbare inspanning niet gelukt is om een oudercommissie in te stellen, moet gebruik gemaakt worden van van 'ouderraadpleging'.

4.9 Klachtenprocedure TintelTuin

Wanneer u een klacht heeft over de kinderopvang, waarderen wij het erg indien u deze bespreekt met de pedagogisch medewerkers, de locatie- of de clustermanager. TintelTuin kent een interne

klachtenprocedur Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op de website tinteltuin.nl.

5. Veiligheid en verantwoordelijkheid

In document Buitenschoolse opvang (pagina 19-22)