• No results found

In dit onderzoek wordt onderzocht hoe de consument informatie beoordeelt die bedrijven op hun websites zetten. Het onderzoek zal ongeveer 7 minuten in beslag nemen. De antwoorden van de respondent worden vertrouwelijk en anoniem verwerkt, en worden niet gedeeld met andere partijen dan de scriptiestudent en de begeleider. U maakt kans op één van de twee waardebonnen van Bol.com t.w.v. €20,- door aan het einde van het onderzoek uw e-mailadres achter te laten. Eventuele vragen en/of opmerkingen kunnen gestuurd worden naar

g.s.hooghoudt@student.rug.nl.

Hierbij verklaar ik dat:

- Ik de informatie en het doel van dit onderzoek heb begrepen - Ik de mogelijkheid heb om vragen te stellen

- Ik vrijwillig deelneem aan dit onderzoek - Ik ben geïnformeerd over mijn rechten

- Ik begrijp dat ik op elk moment de kan stoppen zonder het geven van een reden. - Ik begrijp hoe de data wordt verwerkt en beschermd

- Ik 18 jaar of ouder ben

JA, ik ga akkoord

Nee, ik ga NIET akkoord

Lees het onderstaande bericht goed door. We zullen hier zo dadelijk enkele vragen over stellen. U kunt het bericht maar 1 keer lezen.

Bron: Beckon Ice Cream website

Low induced emotional empathy in CSR message

In de toekomst zullen mensen met de gevolgen van de opwarming van de aarde geconfronteerd worden. Mensen zullen bijvoorbeeld steeds vaker natuurrampen gaan meemaken. Ook zullen door grote migratiestromen en voedseltekorten de spanningen in de wereldpolitiek op scherp komen te staan. Om bij te dragen aan de oplossing van deze problemen onderneemt het

ijscomerk Beckon actie om de CO2-uitstoot te beperken. De volledige fabriek van Beckon Ice Cream draait nu op groene stroom en daarnaast wordt restijs omgezet in biogas. De uitstoot die niet voorkomen kan worden wordt gecompenseerd door investeringen in herbebossingsprojecten met lokale non-profit organisaties.

High induced emotional empathy in CSR message

Stel je eens voor hoe het voor jouw kleinkind zal zijn om met de gevolgen van de opwarming van de aarde geconfronteerd te worden. Stel je voor hoe het voor je kleinkind zal voelen om bijvoorbeeld steeds vaker natuurrampen mee te maken. Of in een wereld te leven waar door grote migratiestromen en voedseltekorten, de spanningen in de wereldpolitiek op scherp komen te staan.

Om bij te dragen aan de oplossing van deze problemen onderneemt het ijscomerk Beckon actie om de CO2-uitstoot te beperken. De volledige fabriek van Beckon Ice Cream draait nu op groene stroom en daarnaast wordt restijs omgezet in biogas. De uitstoot die niet voorkomen kan worden wordt gecompenseerd door investeringen in herbebossingsprojecten met lokale non-profit organisaties.

Manipulation check (derived from Lee, 2016)

1. Allereerst willen we u vragen in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen. ○ Dit bericht laat mij snel en intuïtief voelen hoe de persoon in de tekst zich voelt ○ Dit bericht zorgt ervoor dat ik me zorgen maak over de persoon in de tekst ○ Dit bericht maakt me emotioneel verbonden met de persoon in de tekst ○ Dit bericht maakt me emotioneel betrokken

(1= volledig mee oneens, 7= volledig mee eens)

Dependent variable: purchase intention (derived from Leliveld et al., 2020)

2. Geef aan in hoeverre u bereid bent om producten te kopen van het ijscomerk Beckon Ice Cream.

○ Ik ben van plan om Beckon Ice Cream te kopen ○ Er is een kans dat ik Beckon Ice Cream ga kopen (1= volledig mee oneens, 7= volledig mee eens)

Dependent variable: brand attitude (derived from Mitchell & Olson, 2014)

3. Wat vindt u van het ijscomerk Beckon Ice Cream?

○ Slecht → Goed

○ Hou ik niet van → Hou ik van ○ Onprettig → Prettig

○ Negatief → Positief

Dependent variable: CSR image (derived from Thomassen et al., 2018)

4. Geef aan in hoeverre u het eens bent met onderstaande stellingen.

○ Het ijscomerk Beckon Ice Cream is een maatschappelijk verantwoorde onderneming.

○ Het ijscomerk Beckon Ice Cream is bezorgd over het maatschappelijk welzijn. ○ Het ijscomerk Beckon Ice Cream heeft legitieme belangen bij het verbeteren van

de maatschappij.

○ Een bijdrage leveren aan de maatschappij is belangrijk voor het ijscomerk Beckon Ice Cream.

(1= volledig mee oneens, 7= volledig mee eens)

---page break---

5. Denk nu nog even goed terug aan het bericht op de website van Beckon Ice Cream. In hoeverre bent u het eens met onderstaande stellingen.

○ Dit bericht is relevant voor mij

○ Dit bericht is persoonlijk relevant voor mij ○ Dit bericht beïnvloed mijn persoonlijke leven (1= volledig mee oneens, 7= volledig mee eens)

Dit was het eerste deel van het onderzoek. Als u nog opmerkingen heeft kunt u die hieronder schrijven. U mag de tekstbox ook leeg laten.

• Mogelijkheid voor opmerkingen/vragen

---page break---

Het tweede en laatste deel van het onderzoek bestaat uit algemenere vragen en een serie vragen over uw voorkeur voor het verdelen van waardevolle punten.

Demographic questions

1. Wat is uw geslacht?

a. Man b. Vrouw c. Anders

d. Wil ik niet zeggen

2. Wat is uw leeftijd? a. Getal

3. Wat is het hoogste opleidingsniveau dat u hebt voltooid? a. Middelbareschooldiploma of vergelijkbaar b. MBO

c. HBO of universiteit maar geen diploma d. Bachelor degree

f. Anders, namelijk:

4. Wat doet u in het dagelijks leven? a. Ik werk (part-/fulltime)

b. Geen werk, werkzoekend (zonder studie) c. Geen werk, niet werkzoekend (zonder studie) d. Student

e. Anders, namelijk: ---page break---

Dit is het laatste onderdeel van het onderzoek.

Moderator: Social value orientation (derived from Van Lange, 1997)

In dit keuzespel wordt u gevraagd om u zich voor te stellen dat u willekeurig bent gekoppeld met een andere persoon. Deze persoon kent u niet, en deze persoon zal u ook niet ontmoeten in de toekomst. In dit keuzespel krijgt u steeds drie opties waaruit u een keuze gaat maken. Uw keuzes resulteren in punten voor uzelf en voor de andere persoon. Elk punt heeft waarde: Hoe meer punten u ontvangt, des te beter voor u, en hoe meer de andere persoon ontvangt, des te beter voor diegene. Hier is een voorbeeld:

A B C U krijgt 500 500 550 De ander krijgt 100 500 300

In dit voorbeeld, als u bijvoorbeeld kiest voor A dan ontvangt u 500 punten en de andere persoon ontvangt 100. U ziet, dat uw keuzes het aantal punten van zowel uzelf als de andere persoon beïnvloedt.

Voordat u begint met het maken van keuzes, wees u ervan bewust dat er geen goede en foute antwoorden zijn. Kies de optie waar u voorkeur naar uitgaat. En wees u ervan bewust dat uw keuzes invloed hebben op zowel uw aantal punten als het aantal punten van de andere persoon. Geef uw voorkeur aan door voor A, B of C te kiezen in de volgende negen situaties.

A B C A B C (1) U krijgt 480 540 480 (6) U krijgt 500 500 570

De ander krijgt 80 280 480 De ander krijgt 500 100 300

A B C A B C

(2) U krijgt 560 500 500 (7) U krijgt 510 560 510 De ander krijgt 300 500 100 De ander krijgt 510 300 110

A B C A B C

(3) U krijgt 520 520 580 (8) U krijgt 550 500 500 De ander krijgt 520 120 320 De ander krijgt 300 100 500

A B C A B C

(4) U krijgt 500 560 490 (9) U krijgt 480 490 540 De ander krijgt 100 300 490 De ander krijgt 100 490 300

A B C (5) U krijgt 560 500 490

De ander krijgt 300 500 90

Het onderzoek is afgerond. Deze studie richt zich op de effectiviteit van CSR (Corporate Social Responsibility) communicatie, in Nederland ook wel bekend als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In het onderzoek krijgen deelnemers verschillende versies van de communicatie van het ijscomerk Beckon Ice Cream te zien om te achterhalen welke factoren de effectiviteit van de CSR communicatie vergroten.

Bedankt voor uw deelname aan het onderzoek. Hieronder heeft u nog mogelijkheid voor eventuele opmerkingen.

GERELATEERDE DOCUMENTEN