• No results found

VRAGENLIJST SLAAP MENTATIE

Geef voor elke stelling aan hoe vaak dit jou overkomt. Kies per vraag 1 antwoord optie.

Antwoord opties: Nooit, soms, regelmatig, vaak, altijd.

1. Ik heb het gevoel dat ik tijdens mijn slaap informatie zit te herverwerken.

2. Tijdens de slaap of in halfslaap komen er wel eens interessante ideeën tot mij, die echter, wanneer ik er bij vol bewustzijn aan terug denk, nergens op blijken te slaan. 3. Tijdens de slaap kom ik wel eens tot nuttige inzichten of (deel)oplossingen voor

problemen die mij overdag bezighouden.

4. Tijdens de slaap heb ik wel eens nuttige gedachten of dromen met betrekking tot problemen die mij bezig houden. Ik weet dit omdat ik mij deze gedachten of dromen kan herinneren wanneer ik wakker wordt.

5. In de halfslaap, voordat ik echt helemaal in slaap val, kom ik wel eens tot nuttige inzichten over problemen die mij bezig houden.

6. Wanneer er een probleem is dat mij bezig houdt word ik midden in de nacht wel eens wakker met een inzicht of (deel)oplossing.

7. Wanneer er een probleem is dat mij bezig houdt word ik midden in de nacht wel eens wakker, denkend aan het probleem, en kom ik in een staat van halfslaap tot inzichten of oplossingen.

8. Wanneer er een probleem is dat mij bezig houdt word ik de volgende ochtend vaak wakker met een inzicht of (deel)oplossing.

9. Wanneer er een probleem is dat mij bezig houdt word ik de volgende ochtend wel eens wakker, denkend aan het probleem, en kom ik in een staat van halfslaap tot inzichten of oplossingen.

10. Ik denk expres voor het slapen gaan aan bepaalde problemen, want als ik dit doe wordt ik in de loop van de nacht soms wakker met nuttige inzichten over het probleem.

11. Ik denk expres voor het slapen gaan aan bepaalde problemen, want als ik dit doe wordt ik ’s ochtends soms wakker met nuttige inzichten over het probleem.

12. Ik denk expres voor het slapen gaan aan bepaalde problemen, want tijdens momenten van halfslaap gedurende de nacht, krijg ik soms nuttige ideeën over het probleem. 13. Ik denk expres voor het slapen gaan aan bepaalde problemen, want tijdens momenten

van halfslaap in de vroege ochtend, krijg ik soms nuttige ideeën over het probleem. 14. Ik denk expres voor het slapen gaan aan bepaalde problemen, omdat ik weet dat ik

soms dromen heb die op de een of andere manier nuttige inzichten bieden over dat probleem.

15. Wanneer ik net wakker ben geworden, maar nog in een soort halfslaap verkeer, heb ik vaak creatieve ideeën. Deze zijn, wanneer ik er bij vol bewustzijn aan terug denk, misschien wat naïef of niet helemaal kloppend, maar toch bruikbaar.

In hoeverre zijn de volgende stellingen op jou van toepassing? Kies per vraag 1 antwoord optie.

Antwoordopties: Likert schaal van 1 t/m 5 (1=helemaal niet van toepassing; 5=volledig van toepassing).

16. ’s Ochtends, kort na het ontwaken, heb ik mijn meest creatieve gedachten. 17. Midden op de dag heb ik mijn meest creatieve gedachten.

18. ’s Avonds laat heb ik mijn meest creatieve gedachten.

19. Wanneer ik ‘s nachts wakker wordt heb ik mijn meest creatieve gedachten. 20. ’s Ochtends vroeg kan ik het scherpst analytisch denken.

21. Midden op de dag kan ik het scherpst analytisch denken. 22. ’s Avonds laat kan ik het scherpst analytisch denken.

23. Wanneer ik ‘s nachts wakker wordt kan ik het scherpst analytisch denken.

De volgende vragen zijn alleen van toepassing als je wel eens een relatie tussen slaap en probleem oplossing hebt ervaren. Kies uit de antwoord opties telkens degene die voor jou het meest opgaat.

24. De problemen waarover ik tijdens de (half)slaap inzichten krijg zijn… a. overwegend van persoonlijke, emotionele aard.

b. overwegend niet-emotioneel, maar eerder theoretisch of praktisch van aard. c. soms van type 1 en soms van type 2.

25. De verkregen inzichten met betrekking tot persoonlijke, emotionele problemen zijn… a. gerelateerd aan de dromen die ik mij ’s ochtends nog herinner.

b. niet gerelateerd aan dergelijke dromen.

c. Dit soort nachtelijke probleem oplossing overkomt mij niet.

26. De verkregen inzichten met betrekking tot theoretische of praktische problemen zijn…

a. gerelateerd aan de dromen die ik mij ’s ochtends nog herinner. b. niet gerelateerd aan dergelijke dromen.

c. Dit soort nachtelijke probleem oplossing overkomt mij niet.

27. Inzichten over persoonlijke, emotionele problemen komen tot mij… a. gedurende het eerste derde deel van mijn slaap.

b. gedurende het 2e derde deel van mijn slaap

c. gedurende het laatste derde deel van mijn slaap of bij het definitief ontwaken in de ochtend.

d. Ik weet het niet.

e. Dit soort nachtelijke probleem oplossing overkomt mij niet.

28. Inzichten over theoretische of praktische problemen komen tot mij… a. gedurende het eerste derde deel van mijn slaap.

b. gedurende het 2e derde deel van mijn slaap

c. gedurende het laatste derde deel van mijn slaap of bij het definitief ontwaken in de ochtend.

d. Ik weet het niet.

e. Dit soort nachtelijke probleem oplossing overkomt mij niet.

Debriefing:

'Slaap mentatie'

Slaap is meer dan een periode van rust en herstel. Recent onderzoek toont aan dat slaap tevens informatie herverwerking en geheugenconsolidatie dient. Enkele bevindingen suggereren bovendien dat slaap ook een rol zou kunnen spelen in de reorganisatie van informatie en het komen tot nieuwe inzichten. Er zijn enkele casussen bekend van mensen bij wie dit fenomeen heel duidelijk optreedt. Deze mensen ervaren dat zij gedurende de slaap tot oplossingen komen voor problemen die hen bezighouden. De vragenlijst 'Slaap mentatie' wil het vóórkomen en de aard van deze fenomenen in kaart brengen."

Addendum II: