• No results found

DEEL II: Het Buitengewoon Secundair Onderwijs Ter Bank

2. Schoolreglement

2.1. Orde en tucht

Als leerkrachten en begeleiders van oordeel zijn dat het gedrag van uw kind moet worden bijgestuurd, kunnen zij meer bindende gedragsregels of een begeleidingsplan met de leerling afspreken. Vanuit de klassenraad wordt dit ook met de ouders overlegd. Sancties op het overtreden van het schoolreglement worden door de klassenraad, de directie en betrokken partijen vastgelegd.

Zo is het orde- en tuchtreglement een middel om de goede gang van zaken in onze school te behouden.

2.1.1. Herstelreglement

Als de leerling de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan er een ordemaatregel worden genomen en/of kunnen er meer bindende gedragsregels worden vastgelegd in een geschreven begeleidingscontract. Deze moeten ertoe bijdragen dat de leerling zijn/haar gedrag zo aanpast dat een goede samenwerking met personeelsleden en/of leerlingen opnieuw mogelijk wordt. Tijdens een ordemaatregel blijf je in de school aanwezig.

Mogelijke ordemaatregelen zijn:

• een verwittiging

• een strafwerk

• een begeleidingscontract

• verblijf in de time-outruimte en/of in de afzonderingsruimte

• verwijdering uit de les of activiteit, de leerling meldt zich dan onmiddellijk bij de directeur of zijn afgevaardigde

• een aparte verplichte opdracht i.p.v. de gebruikelijke les tijdens maximaal één lesdag

Deze ordemaatregelen kunnen genomen worden door alle personeelsleden die daartoe door het schoolbestuur zijn gemandateerd.

In afwachting van een eventuele tuchtmaatregel, kan de leerling als bewarende maatregel enige tijd uit de lessen worden geschorst. De leerling wordt dan voorlopig uit de klasgroep verwijderd, soms zelfs naar huis gestuurd.

Uiteraard kan een dergelijke preventieve schorsing enkel genomen worden in uiterst dringende omstandigheden:

• voor zware gedragsmoeilijkheden die kunnen leiden tot definitieve uitsluiting;

• wanneer de aanwezigheid van de leerling de goede werking van de school onmogelijk zou maken.

• als je het pedagogisch project van de school in gevaar brengt.

Alleen de directeur of een afgevaardigde van de inrichtende macht kan beslissen tot een dergelijke preventieve schorsing. Deze ordemaatregel gaat onmiddellijk in, maar de directeur of de afgevaardigde van de inrichtende macht zal achtereenvolgens:

a) de ouders uiterlijk de daaropvolgende werkdag een aangetekend schrijven sturen waarin de gemotiveerde beslissing tot preventieve schorsing wordt meegedeeld en waarin de leerling en de

18 ouders worden opgeroepen tot een onderhoud, eventueel in het bijzijn van een ander vertrouwenspersoon;

b) de ouders en de leerling, eventueel met een vertrouwenspersoon, horen ten laatste op de vierde dag werkdag na verzending (poststempel). Wordt de ordemaatregel hierop ingetrokken, dan brengt de directeur of de afgevaardigde van de inrichtende macht de leerling en de ouders daarvan schriftelijk op de hoogte. Zo niet, dan start de tuchtprocedure.

De preventieve schorsing duurt tot wanneer, na een onderzoek, beslist wordt om geen tuchtprocedure in te zetten of tot wanneer de tuchtprocedure is beëindigd.

Een personeelslid van de school kan bij toepassing van dit herstelreglement niet optreden als vertrouwenspersoon van de leerling en/of de ouders.

Tegen geen enkele ordemaatregel is er beroep mogelijk.

Wat is een preventieve schorsing?

Een preventieve schorsing houdt in dat je in afwachting van een eventuele

tuchtmaatregel niet in de lessen of op school wordt toegelaten. Dit kan enkel bij de start van een tuchtprocedure en in heel uitzonderlijke situaties gebeuren:

• bij zware gedragsmoeilijkheden die kunnen leiden tot je definitieve uitsluiting;

• wanneer je aanwezigheid op school een gevaar of ernstige belemmering vormt voor jezelf, voor medeleerlingen of voor personeelsleden van de school.

Alleen de directeur of zijn afgevaardigde kan je preventief schorsen. Hij deelt die beslissing schriftelijk en kort gemotiveerd aan je ouders mee. Hij bevestigt dit in de brief waarmee de tuchtprocedure wordt opgestart. De preventieve schorsing gaat onmiddellijk in en duurt in principe niet langer dan tien lesdagen. Uitzonderlijk kan de preventieve schorsing eenmaal verlengd worden.

Wat is een herstelgericht groepsoverleg?

Een herstelgericht groepsoverleg is een gesprek, onder leiding van een onafhankelijk iemand, tussen slachtoffer en dader, ouders, vertrouwensfiguren … Tijdens dit

groepsoverleg zoekt iedereen samen naar een oplossing voor de feiten die zich hebben voorgedaan. De directeur of een afgevaardigde van het schoolbestuur kan een

tuchtprocedure voor onbepaalde tijd uitstellen om een herstelgericht groepsoverleg te laten plaatsvinden. In dat geval brengt hij je per brief op de hoogte.

2.1.2. Tuchtreglement

Als de leerling gedragingen stelt die een gevaar vormen voor een ordentelijk verstrekken van het onderwijs en/of die de verwezenlijking van het pedagogisch project van onze school in het gedrang brengen, kan er een tuchtmaatregel worden genomen.

Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn:

• als ordemaatregelen tot niets hebben geleid;

• als de leerling ernstige of wettelijk strafbare feiten pleegt.

• als de leerling het pedagogisch project van de school in gevaar brengt.

Mogelijke tuchtmaatregelen zijn:

• een tijdelijke uitsluiting uit de lessen van één of meer vakken of uit alle lessen voor een maximale duur van 15 lesdagen;

• een definitieve uitsluiting uit de school.

19 Tuchtmaatregelen kunnen alleen genomen worden door de directeur of een afgevaardigde van de inrichtende macht. Als hij de definitieve uitsluiting overweegt, wint hij eerst het advies van de begeleidende klassenraad in.

Als de directeur of de afgevaardigde van de inrichtende macht van mening is dat er reden is om een tuchtmaatregel uit te spreken, dan wordt de leerling per brief opgeroepen voor een onderhoud. De leerling wordt samen met de ouders en eventueel een andere vertrouwenspersoon gehoord over de vastgestelde feiten. Dit onderhoud vindt ten vroegste plaats op de zesde werkdag na verzending van de brief (poststempel).

De ouders, eventueel de vertrouwenspersoon, en de leerling zelf krijgen vooraf inzage in het tuchtdossier.

De directeur of de afgevaardigde van de inrichtende macht brengt de ouders binnen drie werkdagen per aangetekende brief op de hoogte van zijn gemotiveerde beslissing. Pas na deze mededeling gaat de tuchtmaatregel van kracht.

Tegen tuchtmaatregelen is er geen beroep mogelijk, behalve tegen de definitieve uitsluiting.

Uiterlijk de vijfde werkdag na verzending van de beslissing tot definitieve uitsluiting (poststempel), kunnen de ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. Het beroep schort de uitvoering van de eerder genomen tuchtbeslissing niet op.

De leerling wordt per brief opgeroepen om samen met de ouders en eventueel een andere vertrouwenspersoon, voor deze interne beroepscommissie te verschijnen. Uiterlijk vijf werkdagen na ontvangst van het beroep komt deze beroepscommissie dan samen.

De ouders, eventueel de vertrouwenspersoon, en de leerling zelf krijgen vooraf inzage in het tuchtdossier.

De interne beroepscommissie brengt de ouders binnen drie werkdagen per aangetekende brief op de hoogte van haar gemotiveerde beslissing. Deze beslissing is bindend voor alle partijen.

Een personeelslid van de school kan bij toepassing van dit tuchtreglement niet optreden als vertrouwenspersoon van de leerling en/of de ouders.

Bij uiteindelijke beslissing kan geen rekening worden gehouden met gegevens die niet vooraf aan de leerling zijn bekendgemaakt en/of die geen deel uitmaken van het tuchtdossier.

Buitenstaanders mogen het tuchtdossier niet inzien, behalve wanneer de ouders er schriftelijk toestemming voor geven.

Bij definitieve uitsluiting wordt de leerling door de directeur of zijn afgevaardigde en door het begeleidend CLB actief bijgestaan bij het zoeken naar een andere school.

Het tuchtdossier kan niet worden overgedragen naar een andere school.

Tegen tuchtmaatregelen is er geen beroep mogelijk, wel bij uitsluiting.

Uiterlijk vijf werkdagen na ontvangst van de beslissing tot uitsluiting, kunnen de ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van de beroepscommissie:

Katholiek Onderwijs Vlaanderen – Beroepscommissie Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Tel O2/507 06 27 – Fax 02/507 06 08

Het beroep schort de uitvoering van de eerder genomen tuchtbeslissing niet op.

20 De leerling wordt samen met zijn ouders per brief opgeroepen om te verschijnen voor deze beroepscommissie. Uiterlijk vijf dagen na ontvangst van het beroep komt deze beroepscommissie dan samen. De ouders hebben inzage in het dossier.

De beroepscommissie brengt de ouders binnen de vijf werkdagen per aangetekende brief op de hoogte van haar gemotiveerde beslissing. Deze beslissing is bindend voor alle partijen. Een personeelslid van de school kan niet optreden als vertrouwenspersoon. Buitenstaanders mogen het tuchtdossier niet inzien, tenzij met schriftelijke toestemming van de ouders. Ten gevolge van een definitieve uitsluiting het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar kan het schoolbestuur de betrokken leerling weigeren terug in te schrijven.

2.1.3. Recht op opvang

Als de leerling, na de voorziene procedure, preventief is geschorst en/of tijdelijk of definitief is uitgesloten, zullen we steeds meedelen of je tijdens die periode wel of niet op school aanwezig moet zijn. Zowel bij een preventieve schorsing als een tijdelijke of een definitieve uitsluiting kunnen je ouders ook zelf vragen om je op school op te vangen. Dit gebeurt door een gemotiveerde, schriftelijk aanvraag. Als de school niet op deze vraag ingaat, zal dit schriftelijk en gemotiveerd aan de ouders meegedeeld worden. Als de school wel op deze vraag ingaat, dan worden er afspraken gemaakt met de leerling en de ouders.