• No results found

Oplossing: koelkast

In document CABINE VAN DE BESTUURDER... (pagina 51-54)

De koelkast moet na het verhelpen van een fout opnieuw gestart worden om weer in bedrijf genomen te worden. Zet daarvoor de koelkast eerst uit en na een paar seconden weer aan.

Probleem Oorzaken en mogelijke oplossingen Bij het aanzetten

van de koelkast in de propaanstand brandt het Gas-Checklampje, resp.

de diode onder LP (propaangas) resp.

alle lichtdioden.

De koelkast geeft daarmee aan dat de gasvlam niet is ontstoken en het ontstekingsproces herhaald moet worden. Zorg ervoor er in dit geval eerst voor dat de propaantank gevuld EN geopend is.

Oplossing: koelkast

Stand-keuzetoets

ON/OFF-toets voor het in- en

uitschakelen

Temperatuurkeuze Automatische stand (AU)

(AU)

Propaangasstand (LP)

52 | P a g i n a Koelkast of vriesvak

koelen niet.

1. Mogelijk is de reefer van de koelkast beschadigd. Dit kan gebeuren als de camper op een helling geparkeerd staat. Het is zeer belangrijk dat de cam-per helemaal waterpas geparkeerd wordt. Een reefer die niet waterpas staat, wordt permanent beschadigd. Als het apparaat niet meer koelt nadat de camper op een helling geparkeerd is, moet de koelkast een paar uur uit-geschakeld worden zodat de koelvloeistof zich weer gelijkmatig in de reefer kan verdelen. Zet het pas na een paar uur weer aan en controleer of deze weer koelt. Bedenk dat het ten minste 2 uur duur voordat de koelkast koelt!

2. Sluit de koelkastdeur helemaal?

3. Is de koelkast te vol? De temperaturen stijgen als de koelkast te vol is. Zet levensmiddelen zo dat de lucht in de koelkast goed kan circuleren.

4. Is de thermostaat niet goed ingesteld? Hoe hoger de thermostaat, hoe kouder de koelkasttemperaturen zijn.

Koelkast werkt niet bij aansluiting op 110 volt.

1. Zit de 110 volt stroomkabel juist in het stopcontact van de camping?

2. Is de hoofdschakelaar/zeker (braker) van het stopcontact van de camping in-geschakeld en levert deze stroom? Als de display van de magnetron brandt, is het zeker dat het campingstopcontact stroom levert. U kunt dit contro-leren door een ander apparaat (zoals een föhn of een broodrooster) op het stopcontact van de camping aan te sluiten en te controleren of deze werkt.

3. Is de stroomkabel van de camper beschadigd?

4. Is de zekering doorgebrand? De koelkast is verbonden met een van de 12 volt zekeringen in de zekeringkast. Controleer de desbetreffende zekering en vervang deze indien nodig.

De koelkast koelt

2. Is de hoofdkraan op de propaanfles geopend?

3. Er bevindt zich lucht in de gasleiding. Dit kan voorkomen als de gasfles is bij-gevuld of langere tijd niet gebruikt is. Dit probleem kan meestal worden ver-holpen door de koelkast een paar keer aan - en uit te zetten. Als dit probleem niet opgelost kan worden, draait u de kraan op de propaanfles dicht en zet u het gasfornuis even aan, zodat de lucht uit de leiding kan ont-snappen. Draai daarna de gaskraan zeer langzaam weer open.

4. Mogelijk is de propaangasvlam door de wind of iets dergelijks uitgegaan.

Schakel de koelkast voor een paar minuten uit en vervolgens weer aan.

5. Hebt u de propaanfles net pas geopend? Als de propaanfles te snel geopend wordt, treedt er een veiligheidsblokkering in werking en kan het gas niet meer uit de fles ontsnappen. Draai de kraan op de gasflessen dicht en zeer langzaam weer open.

6. Is de branderbuis vuil, beschadigd of niet juist onder de rookgasafvoer (flue tube) geplaatst? Zie hiervoor het hoofdstuk “Reiniging van de branderbuis”

hieronder. De propaangasvlam moet altijd doorzichtig blauw zijn, een vervuilde brander herkent u aan een gele propaangasvlam.

7. Als de elektrode voor het ontsteken van de gasvlam niet juist geplaatst? Zie hiervoor het hoofdstuk “Opnieuw afstellen van de elektrode” hieronder.

53 | P a g i n a De koelkast koelt

niet in de accustand.

(Dit geldt uitsluitend voor koelkasten met 3 keuzestanden voor energietoevoer)

1. Is de accu van het huisgedeelte leeg? De koelkast verbruikt relatief veel stroom, en daarom adviseren wij hem tijdens het rijden op de accu te laten lopen. Zodra het voertuig uit staat, moet u de stand van de koelkast op automatisch zetten.

2. Als de oplaadstand van de accu's van het huisgedeelte te laag is om de koelkast te laten lopen, kunt u de accu's van het huisgedeelte of tijdens het rijden opladen, of opladen door de camper ’s nachts op het elektriciteitsnet van de camping aan te sluiten.

3. Als de accu's van het huisgedeelte compleet leeg zijn, kunt u ze niet meer opladen en moeten ze verwisseld worden.

De koelkast koelt niet en de lampjes buiten op de display en in de koelkast werken niet.

Dit betekent dat de koelkast geen stroom krijgt en er een elektrisch probleem is.

Controleer eerst of de accu van het huisgedeelte leeg of uitgeschakeld is. De koelkast heeft ook in de propaanstand de stroom van de accu van het huisgedeelte nodig om de propaangasvlam te ontsteken. Als de koelkast op de accustand (alleen bij koelkasten met 3 keuzestanden voor energietoevoer mogelijk) opereert en de accu van het huisgedeelte is uitgeschakeld, krijgt de koelkast geen stroom en koelt deze daardoor niet. In dit geval krijgt geen van uw apparaten stroom en de lampen in de camper werken niet. Als u niet zeker weet waar de hoofdschakelaar van de accu van het huisgedeelte van uw camper zich bevindt, vindt u deze informatie in het hoofdstuk “Stand van de accuschakelaar”.

54 | P a g i n a

Veiligheidsuitrusting

In document CABINE VAN DE BESTUURDER... (pagina 51-54)