• No results found

Artikel 6.1(a) Vervangende eisen bij deficiënte vooropleiding Niet van toepassing.

Artikel 6.1(b) Gelijkwaardige vooropleiding Niet van toepassing.

Artikel 6.1(c) Toelating op grond van HBO-propedeuse diploma

1. Bezitters van een HBO-propedeuse diploma worden desgevraagd vrijgesteld van de vooropleidingseis bedoeld in artikel 7.24 WHW, mits zij aantonen te beschikken over de kennis, het inzicht en de vaardigheden om de opleiding met goed gevolg af te ronden.

2. Aan de in lid 1 bedoelde eis is in ieder geval voldaan indien:

- de HBO-propedeuse binnen een jaar is behaald, en - het gemiddelde behaalde cijfer minimaal een zeven is

- voor de richting International Business Communication geldt de volgende aanvullende eis:

zij door middel van een certificaat aantonen te beschikken over voldoende kennis van het Engels op het niveau van het VWO-eindexamen.

Artikel 6.1(d) Colloquium doctum Niet van toepassing.

Artikel 6.2 Opleidingsspecifieke ingangseisen

In afwijking van het bepaalde in het algemeen deel van deze regeling kan aan het onderwijs en de tentamens van de hierna te noemen onderwijseenheden niet eerder worden deelgenomen dan nadat aan de navolgende ingangseisen is voldaan:

1. Voor deelname aan het onderwijs en de tentamens in het Nederlands is een voldoende beheersing van het Nederlands vereist. Aan deze eis is voldaan indien de student ofwel:

a. in het bezit is van een diploma voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, behaald aan een Nederlandstalige instelling van voortgezet onderwijs binnen of buiten Nederland, ofwel

b. in het bezit is van een diploma hoger beroepsonderwijs van een dergelijke instelling, ofwel c. in het bezit is van een toelatingsverklaring tot het wetenschappelijk onderwijs in Nederland, ofwel d. in het bezit is van een van de hierna te noemen diploma’s of certificaten:

i. het diploma van het Staatsexamen Nederlands als tweede taal, programma II (NT2-II) ii. het RU-certificaat Nederlands als tweede taal (RU-NT2)

iii. het certificaat Nederlands als vreemde taal, profiel Academische Taalvaardigheid óf profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs

iv. International Baccalaureate: Nederlands als Language A of Language B (Higher Level);

v. Europees Baccalaureaat: Nederlands als tweede taal

vi. Verenigd Koninkrijk: Nederlands op GCE A-level (vanaf 1998)

vii. International GCSE First Language

viii. Duitsland: Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife met Nederlands als Leistungs- of Grundkurs

ix. Suriname: VWO-diploma, propedeuse Anton de Kom universiteit x. België: Diploma van Secundair Onderwijs (ASO), of

xi. Overzeese gebiedsdelen: VWO-diploma met Nederlands als eindexamenvak dan wel een Nederlands diploma hoger onderwijs.

2. Voor deelname aan cursussen die in het Engels worden aangeboden, en voor deelname aan de bijbehorende toetsen, is een voldoende beheersing van die taal vereist. Aan deze eis is in ieder geval voldaan wanneer de student:

- in het bezit is van een diploma voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, of

- in het bezit is van een diploma van voortgezet onderwijs, behaald aan een Engelstalige instelling van voortgezet onderwijs binnen of buiten Nederland, of

- in het bezit is van een diploma hoger beroepsonderwijs, of - een van de onderstaande toetsen heeft afgelegd:

a. de Test of English as a Foreign Language (TOEFL) met een score van 80 punten of hoger (internet based), 213 punten of hoger (computer based) of 550 punten of hoger (paper based).

Voor de interned based test moet iedere sub-score minimaal 17 punten bedragen, voor de computer based test minimal 45 punten en voor de paper based test minimaal 117 punten b. de International English Language Testing System (IELTS) met een score van 6.0 of hoger en minimaal 5.5 voor ieder van de vier sub-scores

c. het Cambridge Certificate of Advanced English (CAE) of Certificate of Proficiency in English (CPE), met een score van C of hoger

d. de TOEIC test score van 785 of hoger waarbij de modules 'Speaking and Writing' and 'Listening and Reading' volledig zijn afgerond.

3. Toets academische taalvaardigheid Nederlands:

de toets academische taalvaardigheid Nederlands is gekoppeld aan de cursus Algemene Academische Vaardigheden (LET-CIWB156). Deze cursus kan alleen afgerond worden wanneer ook de toets academische taalvaardigheid is behaald.

Paragraaf 7. Inrichting en vormgeving

Artikel 7.1 Opleidingsspecifieke eindtermen

In aanvulling op de algemene eindtermen genoemd in het algemeen deel van deze regeling beoogt de opleiding de student kennis, vaardigheden en inzicht bij te brengen op het gebied van Communicatie- en Informatiewetenschappen en van één van de studierichtingen van de opleiding, onderscheidenlijk Internationale Bedrijfscommunicatie (IBC) en Communicatie & Organisaties (CO), zodat deze na voltooiing van de opleiding beschikt over een adequate academische vorming, voorbereid is op een maatschappelijke functie in het verlengde van de opleiding en op een verdere studieloopbaan met het recht op toegang tot de specialisatie Communicatie en Beïnvloeding van de masteropleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen. De studierichting IBC is sinds studiejaar 2016-2017 geleidelijk vervangen door de Engelstalige studierichting International Business Communication. In studiejaar 2016-2017 heeft de Engelstalige studierichting de Nederlandstalige B1 vervangen; in

studiejaar 2017-2018 vervangt de Engelstalige studierichting de Nederlandstalige B2; in studiejaar 2018-2019 vervangt de Engelstalige studierichting de Nederlandstalige B3.

Artikel 7.2 Studielast van de opleiding De opleiding heeft een studielast van 180 ec.

Artikel 7.3 Vorm van de opleiding De opleiding wordt uitsluitend voltijds verzorgd.

Artikel 7.4 Taal van de opleiding

1. De studierichting CO wordt verzorgd in het Nederlands. Voor studenten die hun opleiding zijn gestart vóór studiejaar 2016-2017 zijn er ook taalspecifieke cursussen in het Duits, Engels, Frans of Spaans. Voor studenten die per studiejaar 2018-2019 aan deze studierichting beginnen, zijn er enkele cursussen in het Engels; dit kunnen werkcolleges en hoorcolleges zijn.

2. De studierichting IBC wordt verzorgd in het Engels, waarbij er ook taalspecifieke cursussen zijn in het Duits, Frans of Spaans. Voor studenten die hun opleiding zijn gestart vóór studiejaar 2016-2017 zijn er ook taalspecifieke cursussen in het Duits, Engels, Frans of Spaans.

Artikel 7.5a Samenstelling propedeutische fase

Met inachtneming van het bepaalde in het algemeen deel van deze regeling omvat de propedeutische fase de volgende onderwijseenheden:

1. De propedeuse omvat de volgende onderdelen met de daarbij vermelde studielast in ec.

7Tot studiejaar 2017-2018 was de cursustitel Corporate communicatie.

8Tot studiejaar 2017-2018 was de cursustitel Informatiewetenschap.

Interculturele communicatie en vreemde

Onderzoeksmethodologie 19 5 HC+WC ST+W 2

LET-CIWB156

Algemene academische vaardigheden 5 WC W 2

Mentoraat 0

9In studiejaar 2017-2018 was de cursustitel Onderzoeksmethodologie.

WC = werkcollege, HC = hoorcollege, ST = schriftelijk tentamen, MT = mondeling tentamen, W = werkstuk, CU = aantal contacturen per week

2 Aanwezigheid colleges

a. Voor alle werkcolleges, inclusief het mentoraat, geldt een aanwezigheidsplicht.

b. Wanneer een student bij minder dan 80% maar bij tenminste 50% van de werkcolleges van een onderdeel aanwezig is geweest, wordt hij uitgesloten van de tweede gelegenheid tot het afleggen van het tentamen dan wel de praktische oefening van het betreffende onderdeel.

c. Wanneer een student bij minder dan 50% van de werkcolleges van een onderdeel aanwezig is geweest, wordt hij uitgesloten van de beide gelegenheden tot het afleggen van het tentamen dan wel de praktische oefening van het betreffende onderdeel. Daarmee kan het onderdeel in het betreffende

collegejaar niet worden afgerond.

3. Woordenboeken

Voor de hieronder genoemde cursussen is het bij schriftelijke toetsen toegestaan gebruik te maken van woordenboeken die vertalen van de moedertaal van de student naar de taal van de betreffende toetsing of andersom. De woordenboeken mogen geen aantekeningen bevatten anders dan opgenomen door de uitgever. Tijdens de toetsing is het gebruik van andere hulpmiddelen (zoals readers) en apparatuur die kan worden gebruikt om teksten en formules op te slaan, alleen toegestaan als de examinator dit expliciet in de toetsinstructies heeft vermeld. Het gebruik van woordenboeken zoals hierboven vermeld is toegestaan bij schriftelijke toetsen van de volgende cursussen:

a. Academic Skills

b. Corporate Communication

10In studiejaar 2017-2018 was de cursustitel Research Methodology.

c. Information Science

d. Intercultural Communication e. Language and Communication f. Marketing Communication g. Organisation and Management h. Research Methodology

Het gebruik van woordenboeken wordt bij alle vreemde-taalcursussen (Duits, Engels, Frans en Spaans) bepaald door de examinator en expliciet opgenomen in de toetsinstructies.

4. Praktische oefeningen in de propedeuse

a. De volgende propedeuseonderdelen, als genoemd in artikel 7.5a1, omvatten, eventueel naast het onderwijs in de vorm van hoor-, werk- of instructiecolleges, praktische oefeningen in de daarbij aangegeven vorm:

- Academic Skills (werkwijze: dossiers)

- Algemene Academische Vaardigheden (werkwijze: portfolio)

- Building Blocks English 1 (werkwijze: computerondersteunde oefeningen, presentaties, vocabulaire-oefeningen)

- Building Blocks English 2 (werkwijze: portfolio)

- Building Blocks French 1 (computerondersteunde oefeningen, mondelinge opdrachten) - Building Blocks French 2 (werkwijze: schrijfopdrachten, dossier)

- Building Blocks German 1 (werkwijze: schriftelijke opdrachten)

- Buitenlandse Markt Engels / International Markets English (werkwijze: schriftelijke opdrachten, dossier, werkstuk)

- Information Science (werkwijze: opdrachten)

- International Markets French (werkwijze: individueel dossier, groepsdossier) - International Markets German (werkwijze: schriftelijke en mondelinge opdrachten) - International Markets Spanish (werkwijze: individueel dossier, groepsdossier

- Onderzoeksmethodologie 1 / Research Methodology 1 (werkwijze: proefpersoonpunten) - Strategic Alliances English (werkwijze: dossier met opdrachten)

- Strategic Alliances French (werkwijze: individueel dossier, groepsdossier) - Strategic Alliances German (werkwijze: schriftelijke en mondelinge opgaven) - Strategic Alliances Spanish (werkwijze: individueel dossier en groepsdossier) - Taal en Communicatie / Language and Communication (werkwijze: opdrachten)

b. Het tentamen van de onderdelen genoemd in het eerste lid van dit artikel kan niet worden afgelegd dan nadat de desbetreffende praktische oefeningen met voldoende resultaat zijn gevolgd, tenzij het tentamen uitsluitend bestaat uit de praktische oefeningen zelf.

5. Digitale inlevering opdrachten

Voor alle opdrachten die ingeleverd dienen te worden via Turn-it-in, of ze nu wel of niet met een cijfer beoordeeld worden, geldt dat ze alleen worden beoordeeld als ze op tijd en volgens de voor de cursus geldende richtlijnen zijn ingeleverd via Turn-it-in.

Artikel 7.5b Samenstelling postpropedeutische fase

Met inachtneming van het bepaalde in het algemeen deel van deze regeling omvat de postpropedeutische fase de volgende onderwijseenheden:

1. De postpropedeuse omvat de volgende onderdelen met de daarbij vermelde studielast in ec:

Vakcode Naam EC Vorm

International Entrepreneurship16 5 WC ST+W+MT 3 of 2

LET- CIWB203-IBC

International Corporate Communication17 5 WC W+MT 3 of 2

LET- CIWB202-IBC

Crosscultural Online Communication18 5 WC ST+W 3

11In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Interne Communicatie en Informatie- en Communicatietechnologie.

12In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Interactie-analyse.

13In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Overheidscommunicatie.

14Tot studiejaar 2016-2017 was de cursustitel Gedragsturende documenten, ICT en cultuur.

15Tot studiejaar 2017-2018 zat op deze plek de cursus Communicatiemanagement.

16In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Bedrijfstaal 2: ondernemerschap in internationaal perspectief. Voor Duits zat op deze plek in het curriculum in 2016-2017 de cursus Deutsche wissenschaftliche Texte schreiben; tot studiejaar 2016-2017 was de cursustitel Textgestaltung als interkulturelle Aufgabe.

17In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Bedrijfstaal 2: personeelsmanagement en marketingcommunicatie.

Voor Duits zat in dat studiejaar de cursus Fragen des 21. Jahrhunderts.

18In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Intercultureel onderzoek.

Academic and professional language skills IBC20

19In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Sociale media en nieuwe media.

21Tot studiejaar 2017-2018 was de cursustitel Bedrijfstaal 3: Crosscultureel taalgebruik

22In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Statistiek.

23In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Corpusonderzoek.

24Tot studiejaar 2016-2017 was de cursustitel Bachelorwerkstuk.

25Zie artikel 7.5c.

26Tot studiejaar 2016-2017 was de cursustitel Interne communicatie en Informatie- en Communicatietechnologie.

LET-CIWB257

Gezondheidscommunicatie 5 HC ST+W 3

LET-CIWB267

Ontwerp van overtuigende teksten27 5 HC+WC ST+W 2 of

Crisiscommunicatie en webcare29 5 HC ST+W 3

Interculturele Communicatie en vreemde

Onderzoeksmethodologie 233 5 HC+WC ST 3

werkstuk, CU = aantal contacturen per week

2. Aanwezigheid colleges

a. Voor alle werkcolleges, inclusief het mentoraat, geldt een aanwezigheidsplicht.

27Tot studiejaar 2016-2017 was de cursustitel Gedragsturende documenten, ICT en cultuur.

28Tot studiejaar 2017-2018 zat op deze plek in het curriculum de cursus Communicatiemanagement.

29Tot studiejaar 2017-2018 zat op deze plek in het curriculum de cursus Bedrijfstaal 3: Cross-cultureel taalgebruik.

30In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Intercultureel onderzoek.

3131Tot studiejaar 2017-2018 zat op deze plek in het curriculum Academic and professional language skills BCO.

32In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Overheidscommunicatie. In 2017-2018 was de cursustitel Taalmanagement in internationale organisaties

33In studiejaar 2016-2017 zat op deze plek in het curriculum de cursus Corpusonderzoek.

34Tot studiejaar 2016-2017 was de cursustitel Bachelorwerkstuk.

35Zie artikel 7.5c.

b. Wanneer een student bij minder dan 80% maar bij tenminste 50% van de werkcolleges van een onderdeel aanwezig is geweest, wordt hij uitgesloten van de tweede gelegenheid tot het afleggen van het tentamen dan wel de praktische oefening van het betreffende onderdeel.

c. Wanneer een student bij minder dan 50% van de werkcolleges van een onderdeel aanwezig is geweest, wordt hij uitgesloten van de beide gelegenheden tot het afleggen van het tentamen dan wel de praktische oefening van het betreffende onderdeel. Daarmee kan het onderdeel in het betreffende collegejaar niet worden afgerond.

3. Woordenboeken

Voor de hieronder genoemde cursussen is het bij schriftelijke toetsen toegestaan gebruik te maken van woordenboeken die vertalen van de moedertaal van de student naar de taal van de betreffende toetsing of andersom. De woordenboeken mogen geen aantekeningen bevatten anders dan opgenomen door de uitgever. Tijdens de toetsing is het gebruik van andere hulpmiddelen (zoals readers) en apparatuur die kan worden gebruikt om teksten en formules op te slaan, alleen toegestaan als de examinator dit expliciet in de toetsinstructies heeft vermeld. Het gebruik van woordenboeken zoals hierboven vermeld is toegestaan bij schriftelijke toetsen van de volgende cursussen:

1. CC1: Philosophical reflection

2. Cross-cultural Online Communication 3. Designing Persuasive Texts

4. Foreign Languages in Advertising 5. Interaction Analysis

6. Internal Communication 7. Language and thought

8. Language Management in International Organizations 9. Research Methodology 2

10. Statistics

4. Praktische oefeningen in de postpropedeuse

a. De volgende onderdelen van de postpropedeutische fase, als genoemd in artikel 7.5b., omvatten, naast het onderwijs in de vorm van hoor-, werk- of instructiecolleges, praktische oefeningen in de daarbij aangegeven vorm (de onderdelen zijn niet vermeld per jaar of per richting):

- Argumentatieanalyse (werkwijze: beleidsnota)

- Academic and Professional Language Skills English (werkwijze: opdrachten) - Academic and Professional Language Skills French (werkwijze: dossier)

- Academic and Professional Language Skills Spanish (werkwijze: individueel dossier) - Cross-cultural language use German (werkwijze: SPSS-opdrachten, dossier)

- Cross-cultural language use English (werkwijze: SPSS-opdrachten, onderzoeksverslag, dossier)

- Cross-cultural language use French (werkwijze: onderzoeksrapport, dossier, werkstuk) - Cross-cultural language use Spanish (werkwijze: dossier)

- Crosscultural Online Communication English (werkwijze: corpus, model) - Crosscultural Online Communication French (werkwijze: corpus, model) - Crosscultural Online Communication German (werkwijze: corpus, model) - Crosscultural Online Communication Spanish (werkwijze: corpus, model) - Interactie-analyse (werkwijze: dossier)

- Interaction Analysis (werkwijze: dossier)

- International Corporate Communication English (werkwijze: job adverts, job descriptions, person specifications, interview simulation, workshop, marketing campaign)

- International Corporate Communication French (werkwijze: dossiers)

- International Corporate Communication Spanish (werkwijze: groepdossier) - International Entrepreneurship English (werkwijze: dossier)

- International Entrepreneurship French (werkwijze: dossiers)

- International Entrepreneurship Spanish (werkwijze: groepsdossier, individueel dossier) - Statistiek / Statistics (werkwijze: opdrachten)

b. Het tentamen van een onderdeel genoemd in dit lid kan niet worden afgelegd dan nadat de desbetreffende praktische oefeningen met voldoende resultaat zijn gevolgd, tenzij het tentamen uitsluitend bestaat uit de praktische oefeningen zelf.

5. Digitale inlevering opdrachten.

Voor alle opdrachten die ingeleverd dienen te worden via Turn-it-in, of ze nu wel of niet met een cijfer beoordeeld worden, geldt dat ze alleen worden beoordeeld als ze op tijd en volgens de voor de cursus geldende richtlijnen zijn ingeleverd via Turn-it-in.

Artikel 7.5c Core Curriculum

1. Alle studenten die vanaf 1 september 2011 voor het eerst in de propedeuse staan ingeschreven,

Kennis en inzichten in de humaniora Keuze uit (onder voorbehoud):

1. Theories of Interpretation: Understanding and Explanation in the Humanities 2. Intellectuele geschiedenis van het

Christendom 3. De zijderoute

4. De oudheid en haar voortleven in de Europese cultuur

5. Golden ages: Baroque Art in Italy and the Netherlands

6. Van Homerus tot Houellebecq:

meesterwerken uit de Europese letterkunde 7. Gender, Identity, Diversity: Key concepts

and Debates

8. Woorden en woordgebruik

9. De academicus voor de klas

5 Wisselend

per cursus

LET- LETCC300

Geesteswetenschappen en samenleving 5 HC + WC

portfolio 2 15

WC = werkcollege, HC = hoorcollege, ST = schriftelijk tentamen, MT = mondeling tentamen, W = werkstuk, CU = aantal contacturen per week

Artikel 7.5d Cursussen premaster

1. De volgende cursussen behoren niet tot het examenprogramma van de bachelor, maar vallen wel onder de in deze OER genoemde bepalingen:

Vakcode Naam EC Vorm

(WC/HC)

Tentamen

(ST/MT/W)

CU

CIWPM700 Wetenschappelijk schrijven 5 HC W 1

CIWPM700-IBC

Academic writing 5 HC W 2

CIWPM701 Onderzoeksproject 10 WC W 3

CIWPM701-IBC

Research project 10 WC W 3

WC = werkcollege, HC = hoorcollege, ST = schriftelijk tentamen, MT = mondeling tentamen, W = werkstuk, CU = aantal contacturen per week

Artikel 7.6 Beperking geldigheidsduur behaalde studieresultaten

In afwijking van het bepaalde in artikel 3.11 gelden, onverminderd het bepaalde in de leden 3.11.1 en 3.11.2, voor behaalde studieresultaten de hierna te noemen beperkingen:

1. Als een tentamen in de vorm van deeltentamens wordt afgelegd, vervallen de resultaten voor deze deeltentamens als het betreffende examenonderdeel niet behaald is na de herkansing van alle deeltentamens.

3. Als de student de studie heeft onderbroken en zich opnieuw voor de studie inschrijft, dient de student contact op te nemen met de studieadviseur van CIW om te zien hoe het huidige programma zich verhoudt tot de behaalde resultaten.

Artikel 7.7 Generieke vrijstellingen

In aanvulling op het bepaalde in het algemeen deel van deze regeling verleent de examencommissie de student (generiek) de volgende vrijstellingen op grond van de daarbij genoemde eerder genoten [delen van] opleidingen: niet van toepassing.

Paragraaf 8. Toetsing

Artikel 8.1 Aantal van tentamens per onderwijseenheid

In afwijking van het bepaalde in het algemeen deel van deze regeling geldt voor de volgende onderwijseenheden dat slechts eenmaal aan het tentamen kan worden deelgenomen:

niet van toepassing.

Artikel 8.2 – Volgorde van de tentamens (‘volgtijdelijkheid’)

1 Aan de tentamens en de daarbij behorende praktische oefeningen van de hierna te noemen onderdelen kan niet eerder worden deelgenomen dan nadat de tentamens van de daarbij vermelde onderdelen zijn behaald:

a. propedeuse: niet van toepassing

b. postpropedeuse: bachelorscriptie: studenten kunnen tijdens het tweede semester van het derde bachelorjaar met het bachelorscriptie beginnen ná behalen van de cursus Statistiek. Studenten die een premasterprogramma volgen moeten naast Statistiek ook de cursus Wetenschappelijk Schrijven hebben behaald om met de bachelorscriptie te mogen starten.

2. In bijzondere gevallen kan de examencommissie toestaan dat op verzoek van de student wordt afgeweken van de volgorde zoals boven vermeld.

3. Ten aanzien van een tentamen dat niet is genoemd in het eerste lid, omdat het betrekking heeft op een cursus dat niet in het programma van de opleiding voorkomt, geldt wat daarover in de voor dat onderdeel geldende Onderwijs- en Examenregeling is bepaald.

DEEL IV OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN