• No results found

Markten en prijzen

Je maakt kennis met de micro-economie. Je leert het consumenten- en producentengedrag kennen. Verder bestudeer je het economisch schaarste- en keuzeprobleem, de economische ordening, prijsvorming in het marktsysteem, de verschillende marktvormen en marktfalingen.

De globale economie

Je krijgt een algemene inleiding tot de macro-economie. Je bouwt een denkkader op dat je kan helpen om de hoogte en de evolutie van een aantal belangrijke macro-economische fenomenen zoals werkloosheid en inflatie te verklaren. Je bestudeert het budgettair en monetair beleid, het effect van begrotingstekorten en overheidsschuld en de werking (en de problemen) van de eurozone.

Accountancy

Je maakt kennis met de grondbeginselen van het dubbel boekhouden, gebaseerd op de algemene boekhoudprincipes en de Belgische boekhoudwetgeving. Je leert kritisch omgaan met het relatieve belang van boekhoudkundige informatie en met de gevolgen die bepaalde boekhoudkundige keuzes hebben voor de jaarrekening.

Bank- en financiewezen: inleiding tot financiële modellen

Je maakt kennis met de werking van financiële instellingen en markten. Je evalueert kritisch financiële producten en volgt de financiële actualiteit. Die kennis en vaardigheden vormen een basis voor meer gevorderde cursussen in je studieprogramma.

Marketing

Je krijgt een algemeen overzicht van het begrippenkader, de methoden en de management -principes rond de marketingfunctie. Je maakt kennis met begrippen als koopgedrag, segmentatie, productmanagement, differentiatie, distributie, communicatie, promotie en prijszetting.

Grondslagen van de beleidsinformatica

Je krijgt inzicht in de huidige stand van zaken in de informatie- en communicatietechnologie en de inzet daarvan in een bedrijfscontext. Je maakt kennis met de opbouw van programma -tuur (objecten, componenten en internettechnologie) en je leert de basistechnieken van programmeren. Je bestudeert de basisprincipes van computerarchitectuur en leert aan de hand van concrete voorbeelden hoe ICT en data-analyse een strategische rol spelen in bedrijfsdomeinen zoals marketing, finance, productie en logistiek.

ECONOMISCHE ANALYSE

MANAGEMENT VAN BEDRIJFSDOMEINEN - ONTWERP VAN BEDRIJFSPROCESSEN

ICT-VAARDIGHEDEN EN INFORMATIEMANAGEMENT

Hogere wiskunde I

Je krijgt de grondslagen mee van reële analyse (met één variabele) en lineaire algebra, die je nodig hebt om bedrijfswetenschappelijke toepassingen van wiskunde te begrijpen. Zo doe je de nodige voorkennis op voor optimaliserings-, statistische en technologische opleidingsonderdelen. Reële analyse omvat onder meer reële getallen, functies, rijen, continuïteit en limieten, afgeleiden, reeksen en integraalrekening. Lineaire algebra omvat lineaire vergelijkingen, vectoren, matrices, determinanten, eigenwaarden en eigenvectoren.

Hogere wiskunde II

Je maakt je de basis eigen van functies met meerdere variabelen (continuïteit en limieten, differentiaalrekening, reeksontwikkelingen en extrema), differentiaal -vergelijkingen (van eerste en hogere orde) en numerieke wiskunde (veelterm- interpolatie voor functies van één variabele, numerieke integratie, numerieke methoden voor stelsels van lineaire vergelijkingen). Je verwerft de nodige voorkennis voor latere kwantitatieve en technologische opleidingsonderdelen.

Inleiding tot het economisch recht

Je krijgt een overzicht van de juridische regels die het economische leven beheersen. Na een algemene inleiding komen het zakenrecht en het verbintenissen -recht aan bod. Tot slot maak je kennis met het economische -recht, dat het handelsrecht en het marktrecht omvat. Deze cursus is een goede voorbereiding op de latere juridische opleidingsonderdelen in je opleiding.

Economisch Frans 1 en Economisch Engels 1

Aan de hand van artikels en oefeningen leer je het Frans en het Engels dat in het bedrijfsleven wordt gebruikt. Je haalt de belangrijkste informatie uit een geschreven of gesproken tekst. Voor de spreek- en gespreksvaardigheid leer je enkele communicatieve basisfuncties: een mening formuleren of weerleggen, grafieken en tabellen beschrijven en interpreteren, verbanden verwoorden … Ook schrijf -vaardigheid komt aan bod: je maakt syntheses en leert bevattelijke teksten schrijven.

WISKUNDIGE EN STATISTISCHE TECHNIEKEN

RECHT

TALEN

<

Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidings onderdelen van de volledige bacheloropleiding en voor het uurrooster:

Leuven: www.kuleuven.be/ba/bhir > ‘Je studieprogramma’

Brussel: www.kuleuven.be/ba/bhandbx > ‘Je studieprogramma’

Keuzetrajecten

De bacheloropleiding handelsingenieur omvat voor een groot stuk verplichte opleidingsonderdelen, zeker in de eerste en de tweede bachelor. Je moet immers een voldoende brede basiskennis verwerven. In de derde bachelor kies je een keuzetraject binnen je opleiding. Zo combineer je de basiskennis van je bacheloropleiding met de specifieke kennis van een bepaald domein.

In Leuven

Je kiest twee majors.

Major 1: accountancy en financiering, marketing en productie en logistiek Major 2: opties major 1 en personeel en organisatie, bedrijfseconomie en strategie, beleidsinformatica voor handelsingenieurs, economie, milieubeheer en -beleid*, rechten (opleidingsonderdelen aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid op de Leuvense campus waarmee je het voorbereidingsprogramma naar de master in de economie, het recht en de bedrijfskunde beperkt), talen, wijsbegeerte en onderwijs (opleidingsonderdelen waarvoor je vrijstellingen kunt krijgen in de educatieve master in de economie)

In Brussel

Je kiest één van de volgende keuzetrajecten:

- globalisering: focus op internationaal ondernemen en taalvaardigheid - milieubeheer en -beleid: focus op duurzaam management

- sujets économiques: opleidingsonderdelen in het Frans of het Engels aan de Université Saint-Louis - Bruxelles

- rechten: opleidingsonderdelen aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid op de Brusselse campus waarmee je het voorbereidingsprogramma naar de master in de economie, het recht en de bedrijfskunde beperkt.

- onderwijs: opleidingsonderdelen waarvoor je vrijstellingen kunt krijgen in de educatieve master in de economie

- een major uit de derde bachelor handelsingenieur op de Leuvense campus.

Ontdek de keuzetrajecten in de master op p. 32.

* Deze major wordt aangeboden op Campus Brussel.

<

Eline Schmitz werkte voor haar masterproef een bedrijfs -project uit in opdracht van Eoly, een dochter van Colruyt Group die de hernieuwbare energieprojecten van de groep beheert. Via een zelf ontwikkeld optimalisatie model, toegepast op data van de afgelopen jaren, kon Eline de bestaande aankoopstrategie van Colruyt evalueren.

Daarnaast ontdekte ze bepaalde patronen die dikwijls terugkwamen in aankoopplannen. Daarmee kon ze een optimale aankoopstrategie ontwikkelen die lage aankoop -kosten combineert met voldoende bescherming tegen onverwachte pieken in de nettovraag of in de prijzen op de spotmarkt. De strategie werd getest met een simulatie -model om de toekomstige prijzen en de toekomstige vraag te schatten via een zelf ontwikkeld voorspellings -model. De resultaten werden enthousiast onthaald door Eoly, dat erop aandrong om het model meteen te implementeren voor toekomstige aankoopplannen.

Bedrijfsgerichtheid

Bedrijfsgerichtheid loopt als een rode draad door de hele opleiding. De nadruk ligt sterk op de integratie van inzichten uit de verschillende managementdomeinen.

Zo leer je tijdens het business game in de tweede bachelor je inzichten uit de andere opleidingsonderdelen omzetten in managementbeslissingen voor een eigen virtueel bedrijf. Dat doe je door informatie uit domeinen zoals marketing, financiewezen en personeelsbeleid te integreren vanuit een strategisch perspectief.

De invloed van je beslissingen wordt weergegeven in een gesimuleerde markt -omgeving.

Op de Brusselse campus draai je in de derde bachelor mee in een bedrijfsproject, een unieke kans om door de bril van een ondernemer te kijken. Je combineert je bedrijfseconomische kennis met inzichten in ingenieursgerichte opleidings onderdelen.

Je krijgt een ondersteunend traject (businessachtergrond, onderzoeks vaardigheden, taalvaardigheden en persoonlijke vaardigheden) aangereikt om tot een analyse en oplossingsvoorstel voor het bedrijfsprobleem te komen.

Sommige opleidingsonderdelen worden (deels) verzorgd door gastdocenten en gastsprekers. Hierdoor kun je de kennis die je opdoet tijdens de colleges meteen vertalen naar de bedrijfspraktijk. Daarnaast bezoek je bedrijven en kun je regelmatig deelnemen aan business seminars of actuele lezingen door een topman of -vrouw.

Je ontwikkelt gaandeweg competenties die belangrijk zijn voor het bedrijfsleven:

inhoudelijke en academische vaardigheden, maar ook ondernemerszin, discipline -overschrijdend denken, managementvaardigheden (teamwork, vergadertechnieken, onderhandelen, professioneel rapporteren ...) en talenkennis. Zo kom je telkens een stap dichter bij de bedrijfspraktijk en ben je gewapend om, in je opleiding of erbuiten, een bedrijfsproject uit te werken. Daar leer je bedrijfs problemen concreet aanpakken en op een wetenschappelijk onderbouwde manier oplossen.

Ondernemend uit de hoek komen kan zeker ook tijdens je masteropleiding. Naast bedrijfsgerichte masterproeven kun je een stage opnemen in je programma. Op basis van een grondig uitgewerkt stageplan trek je naar een bedrijf om daar gedurende meerdere weken een eerste werkervaring op te doen.