• No results found

Oplegnotitie actualisatie akoestisch onderzoek

H:\x-bu omgevingsaspecten - geluid\Gooise Meren\Naarden kop van de jachthaven\Oplegnotitie akoestisch

onderzoek.docx blz. 1

MEMO

Van : ing. A.R.J. Kramer

Project : Kop van de Jachthaven, Naarden Datum : 27-11-2017

Betreft : Oplegnotitie akoestische onderbouwing 29 april 2015

Inleiding

De Jachthaven in Naarden, gemeente Gooise Meren, is voornemens vier woningen te realiseren in de kop van de haven. Om te bepalen of er bij de beoogde locatie sprake is van een aanvaardbaar akoestisch woon- en leefklimaat heeft Kraaij Akoestisch Adviesbureau op 29 april 2015 een akoestisch rapport opgesteld (rapportnummer: BP.1512.R01). Rho adviseurs voor leefruimte heeft beoordeeld of dit rapport nog steeds bruikbaar is voor de onderbouwing van het bestemmingsplan, of dat een actualisatie nodig is.

Rekenmethode en toetsingskader

Het onderzoek is uitgevoerd volgens de Handleiding meten en rekenen industrielawaai (VROM, 1999). Dit is op het moment van schrijven nog steeds de actuele rekenmethode. Sinds het opstellen van dit rapport hebben zich geen wijzigingen meer voorgedaan in de rekenmethode.

De rekenresultaten zijn getoetst aan de richtwaarden uit de VNG-brochure Bedrijven en milieuzonering. Dit is nog steeds de gebruikelijke methode.

De toegepaste rekenmethode en het toegepaste toetsingskader zijn na het opstellen van het rapport niet gewijzigd. Deze geven dus geen aanleiding om het rapport aan te passen.

Het plan

Het bouwvlak van de woningen is ten opzichte van de onderzochte situatie enigszins verplaatst. De afstand tot de geluidbronnen is enkele meters groter geworden. Uit het onderzoek blijk dat reeds in de oorspronkelijke situatie wordt voldaan aan de richtwaarden voor een aanvaardbaar akoestisch klimaat. Het verschuiven van de woningen zal nog een klein gunstig effect hebben. Het is niet noodzakelijk om dit effect nader te onderzoek.

Conclusie

De akoestische onderbouwing van Kraaij Akoestisch Adviesbureau van 29 april 2015 is nog steeds actueel en

behoeft geen aanpassing.

Rho adviseurs voor leefruimte 20170333 

Bijlage 2    Onderzoek inrichtingslawaai 

               

Akoestische onderbouwing  Woningbouw Jachthaven Naarden 

Te Naarden   

       

 

   

 

Projectnummer    : BP.1512.R01          

 

      Contactpersoon    : S. Verhagen 

               

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden            4.2   O

NDERHOUDSWERK AAN BOTEN

 ... 7   4.3   V

OERTUIGBEWEGINGEN

 ... 7   5   DE MODELLERING ... 8   5.1   O

BJECTEN 

&

 BODEMGEBIEDEN

 ... 8   5.2   G

ELUIDBRONNEN

 ... 8   6.1   L

ANGTIJDGEMIDDELD BEOORDELINGSNIVEAU

 ... 10   6.2   M

AXIMAAL GELUIDNIVEAU

 ... 10   7   CONCLUSIES ... 11   7.1   L

ANGTIJDGEMIDDELD BEOORDELINGSNIVEAU

 ... 11   7.2   M

AXIMAAL GELUIDNIVEAU

 ... 11  

 

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

BP.1512.R01   pagina  4  29‐04‐2015

1 INLEIDING 

 

In opdracht van Rho Adviseurs is door Kraaij Akoestisch Adviesbureau een akoestische onderbouwing opgesteld ten  behoeve van een bestemmingsplanwijziging voor de bouw van vier woningen bij Jachthaven Naarden.  

 

Het plangebied heeft in het vigerend bestemmingsplan “Jachthaven Naarden” de bestemming “Groen”. Om de  woningbouw mogelijk te maken moet deze bestemming worden gewijzigd in “wonen”.  

 

In het kader van een bestemmingsplanprocedure moet aangetoond worden dat het plan voldoet aan een ‘goede ruimtelijke  ordening’ en dat er ter plaatse van het plan sprake is van een aanvaardbaar woon‐ en leefklimaat. Hiervoor is het te  verwachten langtijdgemiddeld beoordelingsniveau en het maximaal getoetst aan de richtlijnen uit de VNG‐brochure 

“Bedrijven en milieuzonering”. 

   

Leeswijzer 

Hoofdstuk 2 van deze rapportage bevat een beschouwing van de geldende richtwaarden voor geluid, gebaseerd op de VNG‐

brochure “Bedrijven en milieuzonering”. In hoofdstuk 3 is het plangebied nader omschreven. Hoofdstuk 4 omvat een  onderbouwing van de gehanteerde uitgangspunten die de basis vormen van het akoestisch onderzoek. In hoofdstuk 5  wordt de opbouw van het rekenmodel toegelicht. Hoofdstuk 6 bevat de rekenresultaten en hoofdstuk 7 de conclusies.   

 

 

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden           

 50 dB(A) etmaalwaarde ten gevolge van verkeersaantrekkende werking

1

;   

      

1

 

Verkeersaantrekkende werking is hier niet aan de orde.  Het varen met de boten wordt als inrichtingsgebonden geluid beschouwd,  voertuigbewegingen van – en naar de jachthaven vinden niet langs de voorgenomen woningbouw plaats. 

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden 

BP.1512.R01   pagina  6  29‐04‐2015

3 OMSCHRIJVING PLANGEBIED 

De Jachthaven Naarden ligt ten noorden van de Rijksweg A1 (Amsterdam ‐ Hilversum) en wordt ontsloten via de  Hoofdgracht ‐ Onderwal. De jachthaven ligt tussen het Naarderwoonbos ten zuidoosten, het Naarderbos ten noorden en  het Gooimeer in het noordoosten. De zuidgrens wordt gevormd door de Hoofdgracht. Het plangebied ligt in het verlengde  van de Wijkplaats en de parkeerplaats van de jachthaven ten hoogte van Naardereiland. Onderstaande figuur geeft de  ligging van het plangebied weer. 

Ligging plangebied 

Het plan omvat de ontwikkeling van vier woningen. De woningen hebben een goothoogte van 7 meter. In het akoestisch onderzoek wordt  er van uitgegaan dat er maximaal 3 bouwlagen met geluidgevoelige ruimtes zullen zijn.  

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

BP.1512.R01   pagina  7  29‐04‐2015

4 UITGANGSPUNTEN ONDERZOEK 

 

Het akoestisch onderzoek richt zich op de volgende aspecten: 

 

1. Geluid van varende boten; 

2. Het rijden/ parkeren van auto’s. 

3. Het werken aan boten op het parkeerterrein   

4.1 Varende boten   

De capaciteit van de jachthaven is 1175 boten. In het hoogseizoen vinden er ca. 200 vaarbewegingen per etmaal plaats. Er  van uitgaande dat de vaarbewegingen plaatsvinden tussen 07.00 en 23.00 uur, zijn dat ca. 12 vaarbewegingen per uur. Dit  zijn tussen 07.00 en 19.00 uur 144 vaarbewegingen en tussen 19.00 en 23.00 uur 56 vaarbewegingen.  

 

4.2 Onderhoudswerk aan boten   

Het parkeerterrein nabij het plan wordt gebruikt voor het stallen van 200 boten. Hier kunnen ook lichte 

onderhoudswerkzaamheden aan de boten plaatsvinden, zoals schuren, verven en poetsen. Hiervoor kan gebruik worden  gemaakt van handgereedschap zoals schuur‐, schroef‐, poets‐ of boormachines. Ook zullen hamerwerkzaamheden  voorkomen. 

 

Realistisch is om te veronderstellen dat in een weekend aan ca. 20 boten wordt gewerkt, gedurende 4 uur in de dagperiode.  

 

4.3 Voertuigbewegingen   

Op grond van de CROW 317 geldt voor jachthavens een verkeersgeneratie van 26,6 personenautobewegingen bij 100  ligplaatsen. Het aantal voertuigbewegingen is 1175/100*26,6= 312 voertuigbewegingen per etmaal. Er zijn 3 

parkeerterreinen. Voor het parkeerterrein nabij het plan wordt uitgegaan van 104 voertuigbewegingen per etmaal. Bij een  evenredige uurverdeling zijn dit 78 voertuigbewegingen in de dagperiode (tussen 07.00 en 19.00 uur) en 26 in de 

avondperiode (tussen 19.00 en 23.00 uur).  

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden           

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

BP.1512.R01   pagina  9  29‐04‐2015

De onderhoudswerkzaamheden zijn ingevoerd als een oppervlaktebron op 3 meter boven maaiveld. Deze hoogte is  gekozen, omdat de boten op een trailer of bok staan.  

   

5.2.3 Voertuigbewegingen 

De voertuigbewegingen met personenauto’s zijn ingevoerd als een mobiele bron met een rijsnelheid van 10 km/uur. Het  bronvermogen van 90 dB(A) is gebaseerd op kengetallen.  

 

Voor  het starten van auto’s of het dichtslaan van portieren is een bronvermogen aangehouden van 100 dB(A).  

 

5.3 Toetspunten   

Op het bouwblok zijn toetspunten ingevoerd met een toetshoogte van 1,5 en 5 meter. De ingevoerde toetspunten zijn 

weergegeven in figuur 4. Conform het gestelde in de Handreiking industrielawaai en vergunningverlening wordt in de 

dagperiode getoetst op een hoogte van 1,5 meter en voor de avondperiode op een hoogte van 5 meter.  

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

BP.1512.R01   pagina  10  29‐04‐2015

6 REKENRESULTATEN  

 

Met behulp van het rekenmodel is de geluidbelasting berekend op de rand van het bouwvlak. De berekeningen zijn  uitgevoerd conform de methode II.8.  uit de Handleiding meten en rekenen industrielawaai. 

 

6.1 Langtijdgemiddeld beoordelingsniveau   

In bijlage III zijn de rekenresultaten voor het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau opgenomen. Het langtijdgemiddeld  beoordelingsniveau bedraagt ten hoogste 47 dB(A) in de dagperiode op een toetshoogte van 1,5 meter en 39 dB(A) in de  avondperiode. 

 

6.2 Maximaal geluidniveau   

In bijlage IV zijn de rekenresultaten voor het maximaal geluidniveau opgenomen. Het maximaal geluidniveau bedraagt ten  hoogste 69 dB(A) in de dagperiode en 63 dB(A) in de avondperiode op toetspunt 3 op de voorgevel van het bouwblok.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

BP.1512.R01   pagina  11  29‐04‐2015

7 CONCLUSIES  

 

In opdracht van Rho Adviseurs BV is door Kraaij Akoestisch Adviesbureau een akoestisch onderzoek verricht naar de te  verwachten geluidbelasting vanwege Jachthaven Naarden op het plan.  

 

In het kader van een bestemmingsplanprocedure moet aangetoond worden dat het plan voldoet aan een ‘goede ruimtelijke  ordening’ en dat er ter plaatse van het plan sprake is van een aanvaardbaar woon‐ en leefklimaat. Hiervoor is het te  verwachten langtijdgemiddeld beoordelingsniveau en het maximaal getoetst aan de richtlijnen uit de VNG‐brochure 

“Bedrijven en milieuzonering”. 

 

7.1 Langtijdgemiddeld beoordelingsniveau   

Uit de rekenresultaten blijkt dat aan de richtlijn van 50 dB(A) etmaalwaarde voor het langtijdgemiddeld 

beoordelingsniveau, zijnde 50 dB(A) in de dag‐, 45 dB(A) in de avond‐ en 40 dB(A) in de nachtperiode, wordt voldaan. Er is  vanwege het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau van de jachthaven sprake van een aanvaardbaar woon‐ en leefklimaat. 

 

7.2 Maximaal geluidniveau   

Uit de rekenresultaten blijkt dat aan de richtlijn van 70 dB(A) etmaalwaarde voor het maximaal geluidniveau, zijnde 70  dB(A) in de dag‐, 65 dB(A) in de avond‐ en 60 dB(A) in de nachtperiode, wordt voldaan. 

 

Er is vanwege het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau van de jachthaven sprake van een aanvaardbaar woon‐ en  leefklimaat. 

 

 

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

 

                BIJLAGE I 

Bronvermogenbepaling 

   

Jachthaven Naarden Bijlage I

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

 

 

                 

BIJLAGE II 

Modelgegevens

 

   

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

Bouwvlak 8,00 1,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

9,00 1,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

9,00 0,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

3,00 0,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

9,00 0,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

9,00 0,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

9,00 0,65 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

9,00 0,99 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

3,00 0,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

3,00 0,06 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Gebouwen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cp Refl. 31 Refl. 63 Refl. 125 Refl. 250 Refl. 500 Refl. 1k Refl. 2k Refl. 4k Refl. 8k

3,00 0,00 Relatief 0 dB 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80 0,80

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Bodemgebieden, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Bf

Haven 0,00

1 Haventerrein 0,00 2 Parkeerplaats 0,00

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Rekenpunten, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Maaiveld Hdef. Hoogte A Hoogte B Hoogte C Hoogte D Hoogte E Hoogte F Gevel

T_01 Zijgevel bouwblok 0,83 Relatief 1,50 5,00 -- -- -- -- Ja

T_02 Voorgevel bouwblok 1,00 Relatief 1,50 5,00 -- -- -- -- Ja T_03 Voorgevel bouwblok 1,00 Relatief 1,50 5,00 -- -- -- -- Ja

T_04 Zijgevel bouwblok 1,00 Relatief 1,50 5,00 -- -- -- -- Ja

T_05 Achtergevel bouwblok 1,00 Relatief 1,50 5,00 -- -- -- -- Ja T_06 Achtergevel bouwblok 1,00 Relatief 1,50 5,00 -- -- -- -- Ja

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Mobiele bron, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. ISO H ISO M Hdef. Aantal(D) Aantal(A) Aantal(N) Cb(D) Cb(A) Cb(N) Gem.snelheid Max.afst. Lwr 63 Lwr 125 Lwr 250 MB_01 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 144 56 -- 20,10 19,43 -- 6 5,00 53,00 64,00 68,00 MB_02 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 72 28 -- 23,06 22,39 -- 6 5,00 53,00 64,00 68,00 MB_03 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 72 28 -- 23,07 22,40 -- 6 5,00 53,00 64,00 68,00 MB_04 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 36 14 -- 26,10 25,43 -- 6 5,00 53,00 64,00 68,00 MB_05 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 36 14 -- 26,07 25,40 -- 6 5,00 53,00 64,00 68,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,08 27,83 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,11 27,86 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,14 27,89 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,11 27,86 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,13 27,88 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,18 27,93 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,89 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,89 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,89 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,89 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,90 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,90 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,25 28,00 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,90 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_06 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 9 4 -- 29,07 27,82 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 MB_07 Vaarbewegingen 0,75 0,00 Relatief 5 2 -- 31,69 30,90 -- 3 5,00 50,00 61,00 65,00 Auto Auto's op parkeerterrein 0,75 -- Relatief 78 26 -- 18,09 18,09 -- 10 25,00 75,00 77,00 79,00

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Mobiele bron, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Lwr 500 Lwr 1k Lwr 2k Lwr 4k Lwr 8k Lwr Totaal MB_01 74,00 78,00 74,00 66,00 58,00 81,04 MB_02 74,00 78,00 74,00 66,00 58,00 81,04 MB_03 74,00 78,00 74,00 66,00 58,00 81,04 MB_04 74,00 78,00 74,00 66,00 58,00 81,04 MB_05 74,00 78,00 74,00 66,00 58,00 81,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_06 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 MB_07 71,00 75,00 71,00 63,00 55,00 78,04 Auto 83,00 85,00 83,00 80,00 70,00 89,94

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Oppervlaktebronnen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Cb(u)(D) Cb(u)(A) Cb(u)(N) Cb(D) Cb(A) Cb(N) Lwr 63 Lwr 125 Lwr 250 Lwr 500 Lwr 1k Lwr 2k Onderhoud Onderhoud aan boten 3,00 1,00 Relatief 4,001 -- -- 4,77 -- -- 88,20 77,70 88,20 94,60 93,40 95,40

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Oppervlaktebronnen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Lwr 4k Lwr 8k Lwr Totaal Onderhoud 89,90 81,40 100,43

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Puntbronnen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Omschr. Hoogte Maaiveld Hdef. Type Richt. Hoek Cb(u)(D) Cb(u)(A) Cb(u)(N) Cb(D) Cb(A) Cb(N) Lwr 63 Lwr 125 Lwr 250 Lmax auto Personenauto 3,00 1,00 Relatief Normale puntbron 0,00 360,00 -- -- -- 99,00 99,00 -- 85,00 87,00 89,00 Lmax auto Personenauto 3,00 1,00 Relatief Normale puntbron 0,00 360,00 -- -- -- 99,00 99,00 -- 85,00 87,00 89,00 Lmax hamer Hameren 3,00 1,00 Relatief Normale puntbron 0,00 360,00 -- -- -- 99,00 -- -- 95,00 97,00 99,00 Lmax hamer Hameren 3,00 1,00 Relatief Normale puntbron 0,00 360,00 -- -- -- 99,00 -- -- 95,00 97,00 99,00

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Bijlage II Modelgegevens

Model: eerste model

versie van Naarden - Naarden Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Puntbronnen, voor rekenmethode Industrielawaai - IL

Naam Lwr 500 Lwr 1k Lwr 2k Lwr 4k Lwr 8k Lwr Totaal Lmax auto 93,00 95,00 93,00 90,00 80,00 99,94 Lmax auto 93,00 95,00 93,00 90,00 80,00 99,94 Lmax hamer 103,00 105,00 103,00 100,00 90,00 109,94 Lmax hamer 103,00 105,00 103,00 100,00 90,00 109,94

27-4-2015 10:11:03

Geomilieu V2.62

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

                   

BIJLAGE III 

Rekenresultaten langtijdgemiddeld beoordelingsniveau 

   

Bijlage III Rekenresultaten

Rapport: Resultatentabel Model: eerste model

LAeq totaalresultaten voor toetspunten Groep: (hoofdgroep)

Groepsreductie: Nee

Naam

Toetspunt Omschrijving Hoogte Dag Avond Nacht Etmaal

T_01_A Zijgevel bouwblok 1,50 33 27 -- 33

T_01_B Zijgevel bouwblok 5,00 34 27 -- 34

T_02_A Voorgevel bouwblok 1,50 46 36 -- 46

T_02_B Voorgevel bouwblok 5,00 47 38 -- 47

T_03_A Voorgevel bouwblok 1,50 47 38 -- 47

T_03_B Voorgevel bouwblok 5,00 48 39 -- 48

T_04_A Zijgevel bouwblok 1,50 39 31 -- 39

T_04_B Zijgevel bouwblok 5,00 41 34 -- 41

T_05_A Achtergevel bouwblok 1,50 28 19 -- 28

T_05_B Achtergevel bouwblok 5,00 27 20 -- 27

T_06_A Achtergevel bouwblok 1,50 25 20 -- 25

T_06_B Achtergevel bouwblok 5,00 27 20 -- 27

Alle getoonde dB-waarden zijn A-gewogen

27-4-2015 10:00:00

Geomilieu V2.62

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

                    BIJLAGE IV 

Rekenresultaten maximaal geluidniveau   

   

Bijlage IV Rekenresultaten maximaal geluidniveau

Rapport: Resultatentabel Model: eerste model

LAmax totaalresultaten voor toetspunten Groep: (hoofdgroep)

Naam

Toetspunt Omschrijving Hoogte Dag Avond Nacht

T_01_A Zijgevel bouwblok 1,50 47 42

--T_01_B Zijgevel bouwblok 5,00 48 42

--T_02_A Voorgevel bouwblok 1,50 68 61 --T_02_B Voorgevel bouwblok 5,00 68 62 --T_03_A Voorgevel bouwblok 1,50 69 63 --T_03_B Voorgevel bouwblok 5,00 70 63

--T_04_A Zijgevel bouwblok 1,50 59 54

--T_04_B Zijgevel bouwblok 5,00 61 55

--T_05_A Achtergevel bouwblok 1,50 46 38 --T_05_B Achtergevel bouwblok 5,00 47 38 --T_06_A Achtergevel bouwblok 1,50 44 37 --T_06_B Achtergevel bouwblok 5,00 46 37

--Alle getoonde dB-waarden zijn A-gewogen

27-4-2015 10:11:53

Geomilieu V2.62

Akoestische onderbouwing Jachthaven Naarden             

 

                 

FIGUREN 

 

 

Rho adviseurs voor leefruimte 20170333 

Bijlage 3    Akoestisch onderzoek 

NAARDEN

Jachthaven Wijkplaats

AKOESTISCH ONDERZOEK

RBOI - Rotterdam bv Delftseplein 27b Postbus 150 3000 AD Rotterdam telefoon (010) 201 85 55 E-mail: info@rboi.nl

gecertificeerd door Lloyd’s

conform ISO 9001: 2008 aangesloten bij:

postbus 150 3013 AL Rotterdam (Delftse Poort) Verd. 35/36

T: 010-20 18 555

© Rho Adviseurs bv

Niets uit dit drukwerk mag door anderen dan de opdrachtgever worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van Rho Adviseurs bv, behoudens voorzover dit drukwerk wettelijk een openbaar karakter heeft gekregen. Dit drukwerk mag zonder genoemde toestemming niet worden gebruikt voor enig ander doel dan waarvoor het is vervaardigd.

 

Rho adviseurs voor leefruimte      042500.20200817 

vestiging Rotterdam 

Inhoud 

 

1.   Inleiding  3  

2.   Toetsingskader  5  

2.1.   Normstelling  5  

2.2.   Nieuwe situaties  5  

3.  Berekeningsuitgangspunten 

3.1.   Rekenmethodiek en invoergegevens  7  

3.2.   Verkeersgegevens  7  

3.3.   Ruimtelijke gegevens  8  

4.   Akoestisch onderzoek  11  

4.1.   Rekenresultaten en beoordeling gezoneerde wegen  11  

4.2.   Maatregelen om de geluidbelasting te reduceren  12  

4.3.   Cumulatie  12  

5.  Conclusie  13 

     

Bijlagen: 

1. Verkeersgegevens. 

2. Invoergegevens. 

3. Rekenresultaten gezoneerde wegen. 

4. Maatregelenonderzoek. 

5. Cumulatie 

   

2  Inhoud   

042500.20200817    Rho adviseurs voor leefruimte 

    vestiging Rotterdam 

   

 

Rho adviseurs voor leefruimte      042500.20200817 

vestiging Rotterdam 

1. Inleiding 

Aan de Wijkplaats te Naarden worden maximaal vier nieuwe woningen mogelijk gemaakt. Woningen zijn  geluidgevoelige functies waarvoor op grond van de Wet geluidhinder (Wgh), indien deze gelegen zijn  binnen de geluidzone van een gezoneerde weg, akoestisch onderzoek uitgevoerd dient te worden. 

  De  woningen  zijn  gelegen  binnen  de  geluidzones  van  de  Rijkswegen,  de  Wijkplaats  en  het  Boomgat. 

Akoestisch  onderzoek  is  op  grond  van  de  Wgh  dan  ook  noodzakelijk.  De  situatie  van  het  plan  is  weergegeven in figuur 1.1. 

 

Figuur 1.1  Plangebied ten opzichte van de rijksweg   

   

Leeswijzer 

In  hoofdstuk  2  is  het  toetsingskader  beschreven  en  hoofdstuk  3  geeft de  berekeningsuitgangspunten  weer. In hoofdstuk 4 is het akoestisch onderzoek beschreven en in hoofdstuk 5 volgen de conclusies. 

   

   

4  Inleiding 

042500.20200817    Rho adviseurs voor leefruimte 

    vestiging Rotterdam 

   

 

6  Toetsingskader 

042500.20200817    Rho adviseurs voor leefruimte 

    vestiging Rotterdam 

grond van artikel 83 Wgh afhankelijk van de ligging van de bestemmingen (binnen‐ of buitenstedelijk). 

Bestemmingen met een binnenstedelijke ligging, maar binnen de geluidzone van een autosnelweg,  worden bij het bepalen van de geluidzone voor die autosnelweg gerekend tot binnenstedelijk gebied. In  onderstaande tabel zijn de voorkeursgrenswaarde en maximale ontheffingswaarde weergegeven. 

 

Tabel 2.2  Relevante grenswaarden bestaande wegen, nieuwe woningen 

  voorkeursgrenswaarde  maximale ontheffingswaarde 

Woningen in stedelijk 

gebied   48 dB  63 dB 

Woningen in stedelijk  gebied ten gevolge van een  auto(snel)weg 

48 dB  53 dB 

  De geluidwaarde binnen de geluidgevoelige bestemmingen dient in alle gevallen te voldoen aan de  normen uit het Bouwbesluit.  

 

 

 

 

8  Berekeningsuitgangspunten 

  Berekeningsuitgangspunten  9 

Rho adviseurs voor leefruimte.      Projectnummer 

vestiging Rotterdam 

Sectorhoek en reflecties 

Het maximum aantal reflecties waarmee de berekeningen zijn uitgevoerd bedraagt 1 reflectie en een  sectorhoek van 2˚ conform de aanbeveling van de projectgroep Vergelijkend Onderzoek Akoestische  Bureaus (VOAB). In deze projectgroep VOAB zijn afspraken gemaakt om de onderlinge verschillen in  rekenprogrammatuur te minimaliseren. 

 

Schermen 

Conform geluidregister zijn de geluidschermen langs de A1 in het model opgenomen. 

   

10  Berekeningsuitgangspunten 

042500.20200817    Rho adviseurs voor leefruimte 

    vestiging Rotterdam 

 

 

Rho adviseurs voor leefruimte      042500.20200817 

vestiging Rotterdam 

4. Akoestisch onderzoek  11 

4.1. Rekenresultaten en beoordeling gezoneerde wegen 

Rijkswegen 

Ten gevolge van het verkeer op de rijkswegen wordt op de voorkeursgrenswaarde van 48 dB  overschreden.  

  De maximale ontheffingswaarde voor snelwegen bedraagt 53 dB (inclusief correctie). Op 20 mei 2014 is  het Reken‐ en meetvoorschrift geluid 2012 gewijzigd waardoor een geluidbelasting t/m 57 dB (exclusief  correctie) gelijk gesteld wordt aan de maximale ontheffingswaarde.  

  In figuur 4.1 is de geluidbelasting ten gevolge van de A1 exclusief correctie weergegeven. Daaruit blijkt  dat de maximale ontheffingswaarde van 57 dB op een aantal punten op de 3

e

 bouwlaag wordt 

overschreden. De maximaal optredende geluidbelasting bedraagt 59 dB, op de derde bouwlaag van de  westgevel en 58 dB op de derde bouwlaag van de zuidgevel. De maximale ontheffingswaarde van 57 dB  exclusief aftrek wordt daardoor overschreden. Voor de andere gevels en verdiepingen wordt de  maximale ontheffingswaarde niet overschreden.  

   

Figuur 4.1   Geluidbelasting ten gevolge van het verkeer op de rijkswegen per waarneempunt op   

1,5 m, 4,5 m en 7,5 m hoogte, zonder aftrek artikel 3.4 RMG 2012.  

12  Akoestisch onderzoek 

 

Rho adviseurs voor leefruimte      042500.20200817 

vestiging Rotterdam 

5. Conclusie  13 

Ten gevolge van het verkeer op de Wijkplaats en het Boomgat is sprake van een aanvaardbaar  akoestisch klimaat. De voorkeursgrenswaarde wordt niet overschreden.  

  Ten gevolge van het verkeer op de rijkswegen wordt op de nieuwe woningen de voorkeursgrenswaarde  van 48 dB overschreden. Tevens blijkt dat op delen van de zuid‐ en westgevel van de 3

e

 bouwlaag  (waarneemhoogte 7,5 m) de maximale ontheffingswaarde van 53 dB wordt overschreden. Maatregelen  aan de bron of in het overdrachtsgebied zijn niet mogelijk of doelmatig. Woonbebouwing is alleen  mogelijk als de betreffende gevels van de 3

e

 bouwlaag worden voorzien van een dove gevel (zonder te  openen delen). 

  Voor de woningen dient een besluit tot vaststelling van hogere waarden te worden voorbereid. Een  overzicht van de hogere waarden staat in tabel 5.1.  

 

Tabel 5.1 Woningaantallen en bijbehorende hogere waarden  

      De hogere waarde zal in het kadaster worden vastgelegd. 

   

   

Hogere waarde  Aantal   Geluidbron 

53 dB  4  Rijkswegen 

14  Conclusie 

042500.20200817    Rho adviseurs voor leefruimte 

    vestiging Rotterdam 

   

Bijlagen

 

Rho adviseurs voor leefruimte      042500.20200817 

vestiging Rotterdam 

Bijlage  1 Verkeersgegevens   

     

 

042500.20200817    Rho adviseurs voor leefruimte 

    vestiging Rotterdam 

   

Wegverkeerslawaai Jachthaven Naarden

Model: Plan 2021 Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Groep Naam Omschr. H-1 H-n M-1 M-n Hdef. ISO M. Lengte Type Cpl Cpl_W Hbron

Geluidregister 549 1 / 18,292 / 18,570 5,12 3,83 1,31 3,84 Absoluut -- 277,93 Intensiteit True 1,5 0,75

Geomilieu V2020.1 rev 1 Licentiehouder: Rho - Rotterdam

Wegverkeerslawaai Jachthaven Naarden

Model: Plan 2021 Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Groep Helling Wegdek Wegdek V(MR(D)) V(MR(A)) V(MR(N)) V(MR(P4)) V(LV(D)) V(LV(A)) V(LV(N)) V(LV(P4)) V(MV(D)) V(MV(A)) V(MV(N))

Geluidregister 0 W1 1-laags ZOAB -- -- -- -- 115 115 115 -- 100 100 100

Geomilieu V2020.1 rev 1 Licentiehouder: Rho - Rotterdam

Wegverkeerslawaai Jachthaven Naarden

Model: Plan 2021 Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Groep V(MV(P4)) V(ZV(D)) V(ZV(A)) V(ZV(N)) V(ZV(P4)) Totaal aantal %Int(D) %Int(A) %Int(N) %Int(P4) %MR(D) %MR(A) %MR(N) %MR(P4) %LV(D) %LV(A)

Geluidregister -- 90 90 90 -- 47285,88 6,29 3,80 1,17 -- -- -- -- -- 91,25 94,81

Geomilieu V2020.1 rev 1 Licentiehouder: Rho - Rotterdam

Wegverkeerslawaai Jachthaven Naarden

Model: Plan 2021 Groep: (hoofdgroep)

Lijst van Wegen, voor rekenmethode Wegverkeerslawaai - RMW-2012

Groep %LV(N) %LV(P4) %MV(D) %MV(A) %MV(N) %MV(P4) %ZV(D) %ZV(A) %ZV(N) %ZV(P4) MR(D) MR(A) MR(N) MR(P4) LV(D) LV(A) LV(N) LV(P4) Geluidregister 87,08 -- 4,37 2,20 5,33 -- 4,38 2,99 7,59 -- -- -- -- -- 2712,82 1702,49 482,00

Geomilieu V2020.1 rev 1 Licentiehouder: Rho - Rotterdam