• No results found

OORDEEL OVER DE I NDICATOREN

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

obs Juliana van Stolberg Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l

1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l

Toelichting:

De school heeft goed zicht op de verschillen tussen leerlingen. Eén en ander blijkt ondermeer uit de aandacht voor zorg en begeleiding, de interne

begeleiding en de gesprekken met de schoolleiding en de intern begeleider.

Deze aandacht staat ook niet los van de nadrukkelijke aandacht die er binnen de school is voor het ontwikkelen van een visie en missie, waarin het kind centraal staat en de leerstof waar nodig aan het kind wordt aangepast. De school heeft jarenlange ervaring opgebouwd als het gaat om de opvang en begeleiding van leerlingen, die extra zorg behoeven. Zo is de school ondermeer al heel lang VIM-contactschool en adviseert andere scholen in Noord-Holland over het onderwijs aan leerlingen met het Syndroom van Down en andere verstandelijk gehandicapten. Daarnaast is er met name de laatste jaren binnen de school een toenemende aandacht voor leerlingen, die meer begaafd zijn dan de gemiddelde leerling.

Er wordt binnen de school planmatig en inhoudelijk - ondermeer tijdens de bouwvergaderingen en avondvergaderingen - gewerkt aan het realiseren van de gewenste veranderingen. Tijdens het nu lopende cursusjaar bijvoorbeeld is er aandacht voor de interne communicatie, ICT-gebruik, kwaliteitszorg,

motiverend/uitdagend onderwijs en vindt een oriëntatie plaats rond het onderwerp teamonderwijs.

Rapport jaarlijks onderzoek obs Juliana van Stolberg - 20 december 2005 10 Er is een begin gemaakt met het borgen van de kwaliteit van het leren en onderwijzen, mede door het vastleggen van gemaakte afspraken en het op geregelde tijden evalueren van de ontwikkelingen. De school beschikt nog niet over een document waarin de kwaliteitszorg uitvoerig staat beschreven.

In de schoolgids geeft de school informatie over de uitstroom van de leerlingen naar het voortgezet onderwijs.

Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting:

De resultaten behaald op de landelijke genormeerde eindtoetsen zijn de laatste jaren op of boven het gemiddelde. Dat geldt ook voor de resultaten behaald op de entreetoets. Er zijn geen resultaten bekend - gebaseerd op het gebruik van genormeerde toetsen - betreffende de mate waarin leerlingen sociale

vaardigheden beheersen. De inspectie onthoudt zich daarom van een oordeel over dit aspect.

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.2 Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

ontwikkelen zich naar hun mogelijkheden. l

13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

13.4 De adviezen van de leerlingen voor het vervolgonderwijs zijn in overeenstemming met de verwachtingen op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie.

l 13.5 De leerlingen functioneren naar verwachting in het

vervolgonderwijs. l

Toelichting:

De resultaten op tussenliggende momenten - getoetst met behulp van landelijk genormeerde instrumenten - zijn over het algemeen voldoende tot goed. Wel is er eenmalig sprake geweest van een afwijking, namelijk bij het onderdeel lezen in de onderbouw. Direct naar aanleiding daarvan zijn door de school

maatregelen getroffen. Zo krijgt een aantal leerlingen extra begeleiding en een aangepast aanbod. Ook in de andere groepen wordt extra aandacht gegeven aan het taal-leesonderwijs.

De verwachting is dan ook dat ook voor dit onderdeel bij een volgende toetsing voldoende resultaten worden geboekt.

Aan de school volgt ook een aantal leerlingen met een leerlinggebonden financiering onderwijs. De school laat als regel deze leerlingen ook aan de in gebruik zijnde toetse n en testen meedoen. Daardoor is in een aantal gevallen een correctie van de uitkomsten gewenst.

Rapport jaarlijks onderzoek obs Juliana van Stolberg - 20 december 2005 11 De school heeft voldoende zicht op de uitstroom van leerlingen naar het

vervolgonderwijs. Gegevens over het functioneren binnen dat onderwijs worden niet structureel bijgehouden. Ook ontvangt de school niet van elke school voor vervolgonderwijs een overzicht van de door de leerling behaalde resultaten. De inspectie onthoudt zich daarom van een oordeel betreffende dit aspect. Wel laat de school weten dat inmiddels uit gesprekken met de school voor vervolgonderwijs waar de meeste leerlingen heen gaan, blijkt dat zij daar zeker naar verwachting functioneren. De gegeven adviezen blijken ook na enkele jaren voortgezet onderwijs voor bijna alle leerlingen correct te zijn geweest.

Rapport jaarlijks onderzoek obs Juliana van Stolberg - 20 december 2005 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN