• No results found

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten). Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

Het kwaliteitsprofiel van 't Iemenschoer en ´t Korhoen, school voor sovso-zml Cyclisch proces kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.3 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.6 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l Toelichting:

In lijn met wat in het vorige inspectiebezoek is vastgesteld, blijkt ook tijdens dit jaarlijkse onderzoek dat de school planmatig aan de verdere verbetering van haar onderwijskwaliteit werkt. Zij maakt opnieuw duidelijk, ondanks de personeelsperikelen, dat er sprake is van een 'lerende school'.

In het document 'Context bezoek inspectie' van november 2007 noemt de schoolleiding, naast de veranderingen in de leerlingenpopulatie en in het team, ook de stand van zaken in de ontwikkeling van het onderwijs. Daaruit blijkt dat de school aan verschillende kwaliteitsaspecten werkt en voor een deel,

bijvoorbeeld bij de leerlijnen, de werkzaamheden al heeft afgerond. Dat betekent dat voor de leergebied overstijgende vakken de meeste leerlijnen gereed zijn en voor de specifieke leergebieden, 'schoolse vakken', al belangrijke leerlijnen klaar zijn en komend schooljaar aan de overige wordt gewerkt. In het vso hebben de werkgroepen zich vooral gericht op de

praktische vakken en arbeidstoeleiding. Ook daar zijn belangrijke vorderingen gemaakt. Zo zijn aan het eind van dit schooljaar de leerlijnen voor de

praktische vakken gereed. De schoolleiding is kritisch over het externe aanbod aan leerlijnen voor de zml-scholen. Zij heeft daarom haar eigen plan getrokken.

De intern begeleiders, die in het rec de werkgroep 'Onderwijs' vormen, coördineren de ontwikkeling van de leerlijnen.

Rapport jaarlijks onderzoek 't Iemenschoer en ´t Korhoen, school voor so/vso-zml - 7

november 2006 10

Nu de leerlijnen (voor een belangrijk deel) beschikbaar zijn, kunnen de leraren in de handelingsplannen in beginsel ook concrete leerdoelen voor de leerlingen formuleren. Daarvoor is nog wel een vertaalslag nodig van de nu meestal nog vrij algemeen geformuleerde doelen in de leerlijnen naar concreet werkbare doelen voor de teamleden. De afdelingen hebben hard gewerkt aan de kwaliteit van de leerlingenzorg. De intern begeleiders observeren in de groepen en stellen zich op als coach. De groepsprocessen en de aanpak van de leraar komen daarmee op de agenda. Als de leerlingenzorg volledig op orde is, conform de eerder door de inspectie geplaatste bemerkingen, bestaat de mogelijkheid de resultaten van het onderwijs aan de hand van de

handelingsplannen te bepalen en te evalueren. Daartoe is het wel nodig dat de afdelingen ook het ontwikkelings- of uitstroomperspectief in haar plannen opneemt. Dat zijn de doelen op de lange termijn waar alle andere doelen vanuit de leerlijnen op gericht zijn. De afdelingen zijn nu nog niet zover, maar de verwachting is gerechtvaardigd dat de afdelingen bij het volgende

inspectiebezoek, waarin vooral de leerlingenzorg aan de orde zal komen, daartoe in staat zullen zijn.

Naast de ontwikkeling van leerlijnen en de leerlingenzorg heeft de school ook gewerkt aan het pedagogisch klimaat, aan verdere verbetering van de

didactische kwaliteiten van teamleden en aan diverse ICT voorzieningen, waaronder het leerlingvolgsysteem 'InfoSys'. Technische problemen zijn er de oorzaak van dat dit nog niet volledig werkt, maar aan het begin van het volgend schooljaar zijn de problemen naar verwachting opgelost en functioneert het beter.

Nagenoeg alle punten uit het inspectieonderzoek zijn door de afdelingen aangepakt. Het enige punt van verbetering dat niet voldoende is aangepakt, zijn de tekortkomingen in de realisatie van voldoende onderwijstijd. De strekking van de inspectie-rapportage bleek niet voldoende duidelijk bij de schoolleiding. De school heeft echter de plicht ervoor te zorgen dat leerlingen voldoende tijd krijgen om te leren. Daar mag per dag maximaal 15 minuten pauze bij meegeteld te worden. De overige tijd voor fruit eten en verzorging e.d. kan alleen onderwijstijd zijn als er daadwerkelijk sprake is van

onderwijsdoelstellingen, adaptief onderwijs en al wat bij goed pedagogisch en didactisch handelen behoort. Dat zal per leerling verschillen, maar standaard 15 minuten fruit eten per dag meerekenen als onderwijstijd, is niet acceptabel.

Op de roosters stonden bij het vorige bezoek nog meer activiteiten die niet in relatie staan tot een herleidbaar leer- of vormingsgebied. Het is van belang dat de schoolleiding werkt aan bewustwording van de betekenis van onderwijstijd in het team en dat zij de roosters controleert op de daarin vemelde

leerstofgebieden.

Wat de kwaliteitszorg betreft hebben de afdelingen in hun planning opgenomen dat er een zelfevaluatie wordt voorbereid in het lopende sc hooljaar en dat deze zal worden uitgevoerd in het schooljaar 2007-2008.

De school heeft nu al, samen met de andere scholen van de Stichting ZML Twente /Oost Gelderland, deelgenomen aan een welzijnsonderzoek onder het personeel.

De resultaten daarvan bieden volgens de directie echter niet zoveel aanknopingspunten voor mogelijke verbeteracties. Dat heeft volgens de schoolleiding te maken met de kwaliteit van het instrumentarium.

Rapport jaarlijks onderzoek 't Iemenschoer en ´t Korhoen, school voor so/vso-zml - 7

november 2006 11

Een tevredenheidsonderzoek kan weliswaar een onderdeel van kwaliteitszorg zijn, maar de afdelingen zullen dan eerst hun doelen voor de verschillende aspecten van de onderwijskwaliteit helder moeten hebben. Daarna kan een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers goede aanknopingspunten voor borging of verbetering opleveren.

Aangezien komend jaar het schoolplan opnieuw wordt vastgesteld, mag ervan worden uitgegaan dat daarin de doelen voor te realiseren onderwijskwaliteit duidelijk staan beschreven. Daarmee creëert de school een solide basis voor haar kwaliteitszorgsysteem.

Samenvattend komt de inspectie tot de conclusie dat de afdelingen zich verder hebben verbeterd, dat zij de opbrengsten nog niet kunnen evalueren, maar dat bij het eerstvolgende inspectieonderzoek in 2007 zij daartoe in staat geacht mogen worden.

Het kwaliteitsprofiel van ´t Korhoen, school voor vso/zml

Rapport jaarlijks onderzoek 't Iemenschoer en ´t Korhoen, school voor so/vso-zml - 7

november 2006 12

Rapport jaarlijks onderzoek 't Iemenschoer en ´t Korhoen, school voor so/vso-zml - 7

november 2006 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN