• No results found

OORDEEL OVER DE INDICATOREN

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij.

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

De Wilgenstam Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l

1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l

Toelichting:

Op De Wilgenstam wordt hard gewerkt aan verbetering van het eigen onderwijs. De school profileert zich als een 'vreedzame basisschool' waar de ontwikkeling van sociale vaardigheden hoog in het vaandel staat. Men zoekt naar wegen om deze boodschap in de wijk duidelijker te communiceren. Het belangrijkste speerpunt van de school ligt op het terrein van versterking van leraarvaardigheden. Bij deze ontwikkeling geldt als uitgangspunt dat de verantwoordelijkheid hiervoor in belangrijke mate bij de leraar zelf wordt neergelegd.

Tijdens het gesprek dat de inspectie voerde met de directie en de

coördinatoren leerlingenzorg kwam aan de orde het voornemen van de school om volgend schooljaar te starten met het project 'Early Bird'. Dit zou

betekenen dat, te beginnen in de kleutergroepen, een 'native speaker' een deel van de lessen zal geven met Engels als voertaal. Daarnaast zijn tijdens dit gesprek de mogelijkheden verkend om een duidelijker beeld te krijgen van de effectiviteit van de leerlingenzorg.

Met behulp van de jeugdmonitor en evaluatie van de instroom van leerlingen beschikt de school over een goed beeld van de eigen leerlingenpopulatie.

Tevredenheidspeilingen onder de ouders en het personeel dragen bij aan de kennis van en waardering voor de kwaliteit van het eigen onderwijs. Ouders worden onder meer via de web-site geïnformeerd over de ontwikkelingen op de school, terwijl de school aan het bestuur verantwoording aflegt via het al eerder genoemde jaarverslag.

Rapport jaarlijks onderzoek De Wilgenstam - 23 augustus 2005 10 De ontwikkelingsplannen van de school staan in het school plan opgesomd. In een uitwerkingsnotitie zijn die plannen waar mogelijk geconcretiseerd. De school heeft zich voorgenomen de eigen doelstellingen ook in tussen doelen te vertalen, waardoor de mogelijkheden voor regelmatige en eenduidige evaluaties (en - zo nodig - voor tussentijdse bijstellingen) zullen toenemen.

De conclusie luidt dat de school haar prioriteiten heeft vastgelegd en aantoonbaar werkt aan verbeteringen van het onderwijs. In de cyclus voor kwaliteitszorg zitten nu nog enkele minder sterk ontwikkelde onderdelen. Dat betreft de explicitiete koppeling tussen de sterkte-zwakte analyse, het werken met tussendoelen en - in verband hiermee - systematische evaluatie van de effecten van de ontwikkelingsactiviteiten.

Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting:

Resultaten

Bovenstaande conclusie heeft in de eerste plaats betrekking op de scores op de Cito-Eindtoets gedurende de afgelopen jaren. Basisschool De Wilgenstam scoorde de afgelopen vijf jaren steeds ten minste op het niveau dat gezien de samenstelling van de leerlingenpopulatie verwacht mag worden. In 2001 en 2005 lagen de scores duidelijk hoger dan op vergelijkbare scholen.

Uit de eindtoetsen van de laatste jaren blijkt dat de scores voor Nederlandse taal wat hoger uitkomen dan die voor rekenen en wiskunde. Bij taal blijft het spellen van werkwoorden achter op de overige onderdelen.

Gezien de toenemende tussentijdse instroom van leerlingen heeft de inspectie de school geadviseerd na te gaan in hoeverre deze leerlingen de

standaardscore hebben beïnvloed.

De adviezen voor het voortgezet onderwijs liggen in lijn met de Cito-resultaten.

De afgelopen twee jaren ging gemiddeld ongeveer de helft van de leerlingen naar HAVO of VWO.

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.2 Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

ontwikkelen zich naar hun mogelijkheden. l

13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

13.4 De adviezen van de leerlingen voor het vervolgonderwijs zijn in overeenstemming met de verwachtingen op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie.

l 13.5 De leerlingen functioneren naar verwachting in het

vervolgonderwijs. l

Rapport jaarlijks onderzoek De Wilgenstam - 23 augustus 2005 11 Toelichting:

De resultaten op de toetsen uit het leerlingvolgsysteem laten een beeld zien dat overeenkomt met het beeld dat uit de eindtoetsen ontstaat. Zowel bij technisch lezen (in de groepen 3 en 4), rekenen en wiskunde (in de groepen 4 en 6) als bij begrijpend lezen (in groep 6) blijft het aandeel leerlingen dat op dof e-niveau scoort, beperkt. De gemiddelde vaardigheidsscore op laatstgenoemde toets is wel aan de lage kant.

Volgens de normen die de inspectie hanteert liggen de resultaten op

basisschool De Wilgenstam op het niveau dat gezien de samenstelling van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

Ontwikkeling leerlingen

Op dit moment is de inspectie nog niet in staat om een geobjectiveerd oordeel te geven over deze indicator. Daarom waardeert zij deze indicator thans nog niet.

De inspectie neemt momenteel alleen kennis van het aantal leerlingen met versnelde of vertraagde schoolloopbaan en van het aantal leerlingen dat verwezen is naar het speciaal basisonderwijs. Ook gaat de inspectie het rendement na van individuele handelingsplannen en van individuele leerwegen.

Op basisschool De Wilgenstam bleef in het schooljaar 2004-2005, gerekend over de groepen 3 tot en met 8, 1,9 procent van de leerlingen zitten. Dit ligt percentage blijft onder de norm die de inspectie in dit verband hanteert. Het aandeel leerlingen dat vertraging oploopt in de kleutergroepen daarentegen is hoog te noemen: bijna een derde van de leerlingen doet (als zij ten minste direct na hun vierde verjaardag naar school zijn gegaan) twee driekwart jaar of langer over de kleuterperiode.

Uit deze gegevens blijkt dat de verblijfsduur van leerlingen in de groepen 1 en 2 bijzondere aandacht verdient. De inspectie is van oordeel dat de school nog eens kritisch naar de eigen overgangsnormen zou moeten kijken.

Rapport jaarlijks onderzoek De Wilgenstam - 23 augustus 2005 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN