• No results found

OORDEEL OVER DE INDICATOREN

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

basisschool 'De Griffioen' Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l

1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l

1.7 De school waarborgt de sociale veiligheid voor leerlingen en

personeel. l

Toelichting:

Sinds het kwaliteitsonderzoek (regulier schooltoezicht) in 2001 heeft 'De Griffioen' aandacht besteed aan de doorgaande lijn van groep 2 naar groep 3, zelfstandig werken in het kader van adaptief onderwijs en de

sociaal-emotionele ontwikkeling. Sinds vorig jaar heeft de school zich ook gericht op evaluatie en kwaliteitsbeleid.

'De Griffioen' heeft inzicht in de leerbehoefte van haar leerlingenpopulatie. Op grond van bijvoorbeeld signalen voortkomend uit dossieroverdracht vanuit de peuterspeelzalen is besloten tot een veranderplan sociaal-emotionele

ontwikkeling van leerlingen. Bij binnenkomst worden leerlingen indien nodig op grond van het dossier of het aanname gesprek, aangemeld bij de intern

begeleider voor extra hulp en of aandacht. De toename van het aantal leerlingen zonder expliciete onderwijsachterstanden binnen de

leerlingenpopulatie heeft geleid tot meer activiteiten op het gebied van ICT en acties om meer materialen aan te schaffen voor leerlingen die wat meer aankunnen.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool 'De Griffioen' - 9 juni 2006 10 De kwaliteit van de opbrengsten wordt op school systematisch geëvalueerd.

Zowel de resultaten aan het einde als tijdens de schoolloopbaan staan op de agenda van de structurele bouwoverleggen en paralleloverleggen. De

eindresultaten worden zowel in de bovenbouw als in de middenbouw

besproken. Vanuit de evaluatie van de resultaten van leerlingen signaleert de school welke onderdelen in de loop van de tijd zwakker of sterker worden.

Indien nodig onderneemt de school actie.

'De Griffioen' heeft haar kwaliteitsbeleid vastgelegd in haar schoolplan en in een kwaliteitsplan. Voor het evalueren, planmatig werken aan

verbeteractiviteiten en de borging van gerealiseerde kwaliteit heeft de school in de loop der jaren en ingegeven door de praktijk, verschillende instrumenten ontwikkeld. In 2002 en vervolgens ook in 2005 zijn enquêtes gehouden onder leerkrachten en ouders met behulp van het evaluatie-instrument. Na analyses van resultaten zijn in een teambespreking de verander- en verbeterpunten vastgesteld. Deze evaluatie leidt er niet toe dat alle gebieden van het leren en onderwijzen systematisch binnen vier jaar geëvalueerd worden. Op

deelgebieden zijn er aanvullende evaluaties binnen team, bouw en parallelvergaderingen, maar het geheel is niet in samenhang met elkaar vormgegeven of in de tijd uitgezet.

De verbeter- en veranderactiviteiten krijgen vorm in een jaarplan met een beschrijving van de doelen, verantwoordelijkheden en de tijdpaden die daarbij gelden. Afzonderlijke plannen zijn, afhankelijk van de veelomvattendheid, verder uitgewerkt in plannen van aanpak (zoals 'de veilige school') en het nascholingsplan. Verbeteringen die wat minder omvangrijk zijn krijgen vorm in werkcommissies of in de bouw- en parallelvergaderingen. Hoewel de school daarmee planmatig aan verbeteractiviteiten werkt kan de systematiek van plannen van aanpak nog verder aan kwaliteit winnen door specifiekere

uitwerking van hoe de school de evaluatie en de borging zal laten plaatsvinden.

'De Griffioen' legt haar werkwijzen en afspraken vast in verschillende

documenten. Borging van afspraken vindt plaats door de weekprogramma's die worden vastgelegd per paralleloverleg. De verslagen worden bij de directie ingeleverd en gemonitord. Verder worden regelmatig klassenbezoeken afgelegd, waarbij de actuele afspraken aan bod zijn, naast coaching op schoolontwikkeldoelen en persoonlijke doelen van leerkrachten. De werkwijze van de paralleloverleggen en bouwoverleggen en de monitoring van de verslaglegging daarvan, speelt een belangrijke rol in de borging en in de evaluatie van lopende zaken. De inzichtelijkheid van de werkwijze van de school kan worden verbeterd door de procedures, protocollen en afspraken eenduidiger vorm te geven en meer bij elkaar te brengen. Met het oog op de aanstaande pensionering van de huidige directeur kan explicitering van de samenhang van de verschillende werkwijzen in evaluatie en borging een opvolger van dienst zijn.

De school rapporteert aan belanghebbenden over de resultaten van het onderwijs. In nieuwsbrieven en schoolgids wordt aangegeven welke verander- en verbeterplannen aan de orde komen en wat de resultaten zijn geweest van eerdere plannen. Het bevoegd gezag vraagt periodiek gegevens over de kwaliteit op, zoals over de schoolontwikkeling of de opbrengsten.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool 'De Griffioen' - 9 juni 2006 11 De sociale veiligheid van leerlingen en personeel wordt beleidsmatig niet geborgd. Dit oordeel betreft het beleid en niet de feitelijke sociale veiligheid van de school. De school beschikt wel over een aantal bouwstenen om de sociale veiligheid te borgen. In de afgelopen periode is nader aandacht besteed aan de vormgeving van de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Er is een methode ingevoerd en een leerlingvolgsysteem voor sociaal-emotionele ontwikkeling alsook vormgeving van handelingsplanning op sociaal-emotioneel gebied. Bij incidenten kunnen sociale vaardigheidstrainingen worden ingezet en er zijn gedragsregels ('de 10 gouden regels') ingesteld. Als er zich incidenten voordoen op het gebied van pesten of andere zaken die de sociale veiligheid nadelig beïnvloeden, is het vaste praktijk om een aantal stappen te zetten.

Hoewel deze werkwijze een gangbare praktijk is binnen de school, is deze niet beleidsmatig vastgelegd in een pestprotocol of in beleid hoe incidenten te voorkomen. Volgens de directie doen er zich maar mondjesmaat incidenten voor op het gebied van pesten. Naast het vormgeven van de borging van de sociale veiligheid in beleidsmatige zin is om van borging te spreken op dit vlak nodig, dat de school om de twee jaar bij leerlingen en leerkrachten nagaat hoe zij de sociale veiligheid op school beleven. De school heeft op dit gebied wel enkele vragen in de leerkracht- en oudertevredenheidsonderzoeken

opgenomen.

Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting:

Basisschool 'De Griffioen' maakt gebruik van de Cito-Eindtoets om de resultaten aan het einde van de schoolperiode te bepalen. De leerresultaten liggen aan het einde van de basisschool gemiddeld significant boven het gemiddelde dat van de school verwacht kan worden. Dit geldt voor 2004, 2005 en 2006.

De school beschikt niet over een landelijk genormeerd instrument waarmee de sociale ontwikkeling van alle leerlingen aan het eind van de basisschool in beeld wordt gebracht. De inspectie onthoudt zich daarom van een oordeel op dit punt. Via een volgsysteem wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen gevolgd (Pravoo, Praxis).

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool 'De Griffioen' - 9 juni 2006 12 Toelichting:

Voor een oordeel over de leerresultaten gedurende de schoolperiode baseert de inspectie zich op de resultaten voor technisch lezen in groep 3 en 4, voor begrijpend lezen in groep 6 en voor rekenen/wiskunde in groep 4 en 6. De resultaten behaald op deze toetsen geven een gunstig beeld te zien.

De doorstroming gedurende de schoolperiode wijkt voor de groepen 3 tot 8 gunstig af van het landelijke beeld. Over de afgelopen periode bleven minder kinderen zitten dan landelijk gemiddeld. Het aantal malen dat de school ervoor koos om kleuters langer dan twee jaar in de eerste twee groepen te laten verblijven, wijkt eveneens in gunstige zin af van het landelijke beeld. Het aantal verwijzingen naar het speciaal onderwijs en de uitstroom van leerlingen naar het leerwegondersteunend onderwijs liggen onder het landelijk gemiddelde voor de jaren 2003/2004 en 2004/2005.

Rapport jaarlijks onderzoek basisschool 'De Griffioen' - 9 juni 2006 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN