• No results found

OORDEEL OVER DE I NDICATOREN

De waarderingen die over de onderzochte indicatoren zijn gegeven, staan vermeld in de onderstaande tabellen. Iedere tabel wordt gevolgd door een toelichting op deze waarderingen van de inspectie. De nummering in de tabellen verwijst naar het volledige waarderingskader primair onderwijs.

In de waardering op de indicatoren is tot uitdrukking gebracht in welke mate deze bijdragen aan de kwaliteit van het desbetreffende kwaliteitsaspect:

1. draagt niet of nauwelijks bij;

2. draagt onvoldoende bij;

3. draagt voldoende bij;

4. draagt in hoge mate bij;

5. niet te beoordelen (alleen bij Resultaten en Ontwikkeling van leerlingen).

Deze waardering is gegeven indien de school geen betrouwbare en valide gegevens over haar opbrengsten beschikbaar heeft.

rkbs "De Vuurvlinder"

Kwaliteitszorg

1 2 3 4

1.1 De school heeft inzicht in de verschillen in

onderwijsbehoeften van haar leerlingenpopulatie. l 1.2 De school evalueert jaarlijks systematisch de kwaliteit van

haar opbrengsten. l

1.3 De school evalueert regelmatig het leren en onderwijzen. l 1.4 De school werkt planmatig aan verbeteractiviteiten. l 1.5 De school borgt de kwaliteit van het leren en onderwijzen. l 1.6 De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over

de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. l

1.7 De school waarborgt de sociale veiligheid voor leerlingen en

personeel. l

Toelichting:

De directie geeft aan zich te beraden op de visie van De Vuurvlinder en is van plan hierin duidelijke keuzes te maken. Enerzijds werken de leraren klassikaal, anderzijds wil de school het onderwijs beter kunnen afstemmen op de

verschillende onderwijsbehoeften van leerlingen. Hiermee is ook al een begin gemaakt.

De inspectie heeft het belang aangegeven van het expliciteren van de onderwijsbehoeften van de verschillende (groepen) leerlingen om zo het

onderwijs daarop beter af te kunnen stemmen, schoolbreed en locatiespecifiek.

Dit kan opgenomen worden in de schooldocumenten en vormt een belangrijke basis bij het ontwikkelen van een eigen onderwijsvisie. Voor locatie Zuid heeft de schoolbegeleidingsdienst al het een en ander in kaart gebracht. Voor de zorgleerlingen heeft de school de behoeften voor extra zorg wel geëxpliciteerd.

Wanneer het schoolconcept is vastgesteld en duidelijk is wat goed onderwijs is voor de eigen populatie, is het zinvol de onderwijskwaliteit te evalueren met de verschillende actoren (directie, leraren, leerlingen en ouders). De

schoolontwikkeling volgt hier logisch op en kan daarna ingevuld worden.

Daarnaast is het van groot belang de onderwijsresultaten systematisch te analyseren op school- en locatieniveau, trendanalyses te maken, doelen te stellen en ook hierop actie te ondernemen waar dat nodig is.

Rapport jaarlijks onderzoek rkbs "De Vuurvlinder" - 24 augustus 2006 10 De school heeft nu nog geen duidelijk systeem voor de kwaliteitszorg

beschreven (zie ook hoofdstuk 4: de wettelijke verplichtingen) en gebruikt nog geen zelfevaluatie-instrumenten. De directie wacht hiervoor de keuzes en richtlijnen van het bestuur af, een werkgroep buigt zich hier al enige tijd over.

Toch werkt de school op onderdelen planmatig, kiest actuele en relevante verbeterpunten en werkt deze uit in een onderwijskundig jaarplan. Dit plan wordt jaarlijks geëvalueerd en afspraken worden vastgelegd. Tijdens de jaarlijkse lesobservaties wordt de afgesproken werkwijze bekeken en

besproken aan de hand van kijkwijzers. De jaarplannen vragen wel om verdere concrete (SMART) uitwerking, om zo duidelijk te maken welke doelen precies gerealiseerd moeten worden. Zo zal het effect van een verbeteronderwerp duidelijker/groter worden, maar ook is helder wie, wanneer, wat moet doen.

Tevens kan zo de taaklast van het team bewaakt worden.

De school rapporteert de laatste jaren inzichtelijk aan belanghebbenden over de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs in de schoolgids en in de aanvullende nieuwsbrieven. De schoolgids is zeer informatief en heeft een bijzondere, eigen vormgeving.

Recent heeft de inspectie een indicator toegevoegd aan de kwaliteitszorg die betrekking heeft op de sociale veiligheid. Het gaat daarbij om het actueel in kaart brengen en houden van de sociale veiligheid van leerlingen en leraren, een incidentenregistratie op dit gebied en om preventief en curatief beleid.

De school geeft met het huidige beleid een goede aanzet, maar het beleid vraagt wel om verdere uitwerking van de gegevens en documenten. Op dit moment waarborgt de school de sociale veiligheid voor leerlingen en leraren daarom nog onvoldoende.

De school heeft welbevinden en pedagogisch klimaat hoog in het vaandel staan en is van mening dat dit goed is op alle locaties. Recent is er een nieuwe methode aangeschaft voor sociale vaardigheden. Naast de groepsaanpak krijgen leerlingen extra begeleiding die dat nodig hebben (sova-training). De leraren worden regelmatig bevraagd op het welbevinden tijdens de

functioneringsgesprekken. Ook zijn er locatie- en groepspecifieke gedragsregels voor leerlingen vastgesteld, een pestprotocol is er nog niet. Voor leraren zijn er geen specifieke gedragsregels vastgesteld. Voor enkele specifieke

gebeurtenissen zijn er draaiboeken, zoals bij overlijden. Verder is er een incidentregistratie op groepsniveau voor de sociale veiligheid.

Resultaten

1 2 3 4 5

12.1 De resultaten van de leerlingen aan het eind van de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 12.2 De sociale vaardigheden van de leerlingen liggen op

een niveau dat mag worden verwacht. l

Toelichting:

De school maakt voor het bepalen van haar eindopbrengsten gebruik van de Eindtoets basisonderwijs van het Cito. In de jaren 2004, 2005 en 2006 lag het eindresultaat rond het gemiddelde.

Rapport jaarlijks onderzoek rkbs "De Vuurvlinder" - 24 augustus 2006 11 De school gebruikt de Schoolvragenlijst (SVL) om de sociale vaardigheden van de leerlingen vast te stellen. De inspectie heeft de uitkomsten van groep 8 over twee opeenvolgende jaren ingezien en concludeert dat deze voldoende zijn. Om ze te kunnen beoordelen zijn de resultaten van drie opeenvolgende jaren nodig.

Deze gegevens heeft de school nog niet beschikbaar, daarom beoordeelt de inspectie deze indicator niet.

Ontwikkeling van leerlingen

1 2 3 4 5

13.1 De resultaten van de leerlingen voor Nederlandse taal en voor rekenen en wiskunde tijdens de schoolperiode liggen ten minste op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht.

l 13.3 De leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de

verwachte periode van 8 jaar. l

Toelichting:

Om de tussentijdse resultaten van de leerlingen te beoordelen hanteert de inspectie de tussenopbrengsten op vijf momenten, technisch lezen in de groepen 3 en 4, begrijpend lezen in groep 6 en rekenen en wiskunde in de groepen 4 en 6. De Vuurvlinder scoort op vrijwel alle onderdelen voor technisch- en begrijpend lezen voldoende. Rekenen en wiskunde waren in de groepen 4 en 6 onvoldoende. Mogelijk zijn deze cijfers negatief beïnvloed door leerlingen die niet naar het speciaal onderwijs konden worden verwezen. Ook kunnen leerlingen (ruim 7%) die voor leerwegondersteuning in aanmerking komen de cijfers hebben beïnvloed. Deze gegevens vragen om verdere analyse door de directie.

De doorstroming van de leerlingen gedurende de schoolperiode binnen de verwachte periode van 8 jaar wijkt niet af van het landelijke beeld.

Het pecentage leerlingen dat verwezen wordt naar het speciaal basisonderwijs is lager dan de norm die de inspectie daarbij hanteert van 1%. Het percentage leerlingen dat de school verlaat met een beschikking voor het

leerwegondersteunend onderwijs is aan de hoge kant en vraagt daarom de aandacht. De school geeft hierbij als verklaring aan dat er een relatie is tussen het het "lage" verwijzingspercentage naar het speciale basisonderwijs en de hantering van een goed zorgprofiel.

Rapport jaarlijks onderzoek rkbs "De Vuurvlinder" - 24 augustus 2006 13

GERELATEERDE DOCUMENTEN