• No results found

Partou Triangel is een BSO welke gelegen is in het mooie kindcentrum aan de Triangel 22 en 24. In het pand op Triangel 24 zijn ook een kinderdagverblijf en peutergroei van Partou gevestigd. Onze BSO groep op Triangel 22 is gevestigd in de Dr. Schaepmanschool.

Onze locatie ligt in een kindvriendelijke wijk met veel ruimte om de locatie heen. Daarnaast is het vlak bij de Hanzestation en de N50 gelegen, heel centraal dus. Onze panden zijn ruim, licht en volledig gebouwd volgens de eisen die aan de kinderopvang gesteld worden.

Op onze locatie werken het onderwijs en de kinderopvang nauw samen. Zo zorgen we voor de activiteiten en een doorgaande ontwikkellijn voor de kinderen. Leerkrachten en pedagogisch medewerkers wisselen onderling mondeling informatie uit over de kinderen, om ieder kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling uiteraard alleen als er toestemming van de ouder(s) is.

Vooral in de periode dat de kinderen bijna naar school gaan of net op school zitten.

De vaste mentor op de bso is voor ouders het aanspreekpunt over de opvang. Als er vragen of

opmerkingen over school zijn, dan is de leerkracht het aanspreekpunt. Als daar behoefte aan is, kunnen we ook samen in gesprek gaan met ouders, kind, mentor en leerkracht. In ons kindercentrum is de voertaal Nederlands.

Wanneer zijn we open?

Onze vestiging is tijdens schoolweken open op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag, aansluitend bij de schooltijden van de scholen die wij bedienen.

Tijdens schoolvakanties en studiedagen zijn wij de genoemde dagen geopend van 07.30 uur tot 18.30 uur.

Het is mogelijk om vervoegde (7.00 uur) opvang aan te vragen. Tijdens officiële feestdagen zijn wij gesloten.

Toegang tot de locatie

De voordeur van zowel BSO als KDV op Triangel 24 zijn voorzien van een cijfercode. Deze wordt gewijzigd bij het uitkomen van elke nieuwsbrief, in de nieuwsbrief wordt de exacte datum en de nieuwe code genoemd.

We verzoeken je dringend om deze code niet verder met anderen te delen.

Bij onze BSO groep op triangel 22 hebben we geen deurcode. We gebruiken de hoofdingang van de Dr.

Schaepmanschool.

Basisgroepen

pagina 27

We vangen de kinderen op in een zogenaamde basisgroep. Dit is een vaste groep kinderen. De basisgroep is niet gekoppeld aan een fysieke ruimte. Meerdere basisgroepen kunnen dus samen in een grotere ruimte zijn. Wij vertellen jou en je kind in welke basisgroep je kind zit en van welke ruimtes de basisgroep gebruik kan maken. Basisgroepen kunnen een horizontale of verticale leeftijdsopbouw hebben. Hieronder zie je de groepsindeling en leeftijdsopbouw van de groepen van onze locatie.

Figuur 1. Groepsindeling met leeftijdsopbouw en beroepskracht-kind-ratio

Groepen Leeftijd* Maximaal aantal

kinderen

Aantal gekwalificeerde pedagogisch medewerkers

Maximaal aantal stagiaires (BBL/BOL)

Hippe Haaien Triangel 24

4 t/m 7 20 2 1

Ondeugende Orka’s Triangel 24

7 t/m 12 12 1 1

Dolle Dolfijnen Triangel 24

7 t/m 12 20 2 1

Wiebelende Walvissen Triangel 22

4 t/m 7 20 2 1

Op locaties met een horizontale groepsindeling kunnen we in uitzonderlijke gevallen om pedagogische redenen afwijken van de leeftijdsindeling. Dat doen we altijd in overleg met ouders. Bijvoorbeeld als een kind nieuw is en door zijn of haar leeftijd binnen drie maanden zal overstappen naar de volgende groep.

Dan bespreken we met de ouders of het voor het kind haalbaar is om direct naar de volgende groep te gaan. Zo zorgen we ervoor dat je kind in een korte tijd niet twee keer hoeft te wennen aan een nieuwe situatie.

Als een pedagogisch medewerker door bijvoorbeeld verlof of ziekte wat langer niet aanwezig is, zoeken wij zoveel mogelijk naar een vaste vervanger.

Op het informatiebord kunt u zien welke pedagogisch medewerkers op welke dag op de groep zijn. Ook wordt elke vrijdag het overzicht “wie werkt wanneer” per week naar de ouders verstuurd via Mijn Partou.

pagina 28

Samenwerking tussen groepen

Hoewel kinderen worden opgevangen in basisgroepen, spelen de kinderen van de verschillende groepen - na een groepsmoment - in de praktijk vaak door elkaar en kunnen daarbij gebruik maken van

verschillende ruimtes. Op deze manier creëren we een uitdagende omgeving voor kinderen met verschillende materialen, speelplekken en speelkameraden.

We zorgen ervoor dat er vaste medewerkers van elke groep aanwezig zijn, dat de inzet van medewerkers per afzonderlijke groep klopt en dat de maximale groepsgrootte niet wordt overschreden.

Als we door omstandigheden niet aan één van de bovengenoemde punten kunnen voldoen, zien we het samenwerken van de groepen op als opvang op een tweede basisgroep. Dan vragen we je vooraf schriftelijk om toestemming.

Aan het begin en einde van de dag

Ook aan het begin en aan het eind van de dag, kunnen kinderen in een andere dan de eigen groepsruimte ontvangen of weer opgehaald worden. We communiceren duidelijk met jou en je kind wanneer en hoe dit plaats vindt via de ouderapp of het informatiebord naast de deur van de groep.

Onze BSO op Triangel 22 is alleen geopend in de schoolweken op maandag, dinsdag en donderdag. Op Woensdag, vrijdag, tijdens studiedagen of vakantieweken worden alle kinderen opgevangen op onze locatie op Triangel 24.

Kinderen die naast de maandag, dinsdag of donderdag komen op woensdag en/of vrijdag die hebben 2 stamgroepen. 1 op Triangel 22 en 1 op Triangel 24.

Op woensdag en vrijdag werken de Hippe haaien en de Ruige roggen samen omdat er op deze dagen op beide groepen een beperkt aantal kinderen komt. De kinderen van groep de Ruige roggen worden deze dag opgevangen op de groep de Hippe haaien. Ouders ondertekenen hiervoor het formulier ‘Opvang op een tweede groep’.

Op woensdag en vrijdag werken de Dolle dolfijnen en de Ondeugende orka’s samen omdat er op deze dagen op beide groepen een beperkt aantal kinderen komt. De kinderen van groep Ondeugende orka’s worden deze dag opgevangen op de groep de Dolle dolfijnen. Ouders ondertekenen hiervoor het formulier

‘Opvang op een tweede groep’.

Tijdens vakantieperiodes

In vakantieperiodes zijn er vaak veel kinderen afwezig. Wij maken daarom voor deze weken een speciaal vakantierooster. Komen er in de vakantie(s) op de groep van een kind minder kinderen, dan kunnen wij die groep opvangen op een andere groep. Wij vragen hiervoor altijd vooraf jouw schriftelijke toestemming.

pagina 29

Mochten er minder dan 40 kinderen zijn dan werken we leeftijdsgericht. De kinderen van de Ruige roggen worden dan opgevangen op de groep de Hippe haaien.

De kinderen van de Ondeugende orka’s worden dan opgevangen op de groep de Dolle dolfijnen.

Zijn er minder dan 20 kinderen dan vangen we alle kinderen op in de groep de Hippe haaien.

Opvang op een andere locatie

Wanneer kinderen tijdens vakanties, op rustige dagen of op studiedagen van school worden opgevangen op een andere locatie, gelden alle regels en afspraken, zoals beschreven in het pedagogisch beleid van die locatie.

Onze BSO op Triangel 22 is alleen geopend in de schoolweken op maandag, dinsdag en donderdag. Op Woensdag, vrijdag, tijdens studiedagen of vakantieweken worden alle kinderen opgevangen op onze locatie op Triangel 24.

Activiteiten buiten de eigen groep

De BSO en het KDV mogen gebruik maken van de gymzaal en de bibliotheek van de Dr. Schaepmanschool.

Af en toe steken we met een groep kinderen het fietspad over om vrij te spelen in de gymzaal of om een beweegactiviteit te doen of een boek te lezen in de bibliotheek.

Activiteiten buiten de locatie

Voor kinderen kan het leuk, uitdagend en leerzaam zijn om de nabije omgeving te ontdekken. Daarom doen we soms activiteiten buiten onze eigen locatie. Denk aan een bezoek aan de bibliotheek, het

museum, het park of het sportveld. We volgen hierbij altijd het protocol ‘Activiteiten buiten de locatie’. Voor vertrek bereiden we ons goed voor o.a. door een uitgebreide checklist op risico’s in te vullen. Deze is op te vragen bij de locatiemanager.

Wij informeren je hierover tijdens het intakegesprek. Als je bezwaar hebt tegen één of meer van deze activiteiten, kun je dit bij ons aangeven.

Af en toe gaan we wandelen met de kinderen en bezoeken soms speeltuinen in de buurt van onze locatie.

Deze speeltuinen worden onderhouden door de gemeente en zijn goedgekeurd. Het gaat om de volgende speeltuinen: de speeltuin aan de Triangel (direct naast ons pand), de oranje speeltuin en de speeltuin bij de morgenster.

Met de bus gaan we ook wel naar de Speelpoort aan het Engelenbergplantsoen.

In het kader van onze thema’s gaan we bijvoorbeeld wel eens op bezoek bij een bedrijf of iemand met een bijzonder beroep. Mocht dit soort activiteiten plaats vinden dan informeren we je hier tijdig over en vragen we om toestemming.

pagina 30

Zelfstandig spelen buiten de locatie

Sommige oudere bso-kinderen willen graag spelen op een terrein dat is gelegen in de nabijheid van de bso. Spelregels hierover leggen we vast vastgelegd in het locatiespecifieke veiligheids- en

gezondheidsbeleid. We bespreken dit altijd met je kind en met jou als ouder.

Half-uurs-regeling en drie-uurs-regeling in schoolvakanties en op vrije dagen

In de schoolweken zijn er soms even minder pedagogisch medewerkers op de groep. Bijvoorbeeld als medewerkers kinderen ophalen van school of aan het einde van de middag als er vaak minder kinderen zijn. Dit duurt in totaal nooit meer dan een half uur per dag.

Als we afwijken van de beroepskracht-kind-ratio, werkt minimaal de helft van het aantal vereiste

beroepskrachten. In het werkrooster registeren we de werk- en pauzetijden, dit rooster ligt ter inzage op de locatie.

Ook als de opvang de hele dag duurt (bijvoorbeeld tijdens vakantie-opvang), zijn er op een aantal momenten van de dag minder pedagogisch medewerkers op de groep, bijvoorbeeld op momenten dat medewerkers pauze nemen of aan het begin en het einde van de dag als er minder kinderen zijn. Dit doen wij niet meer dan drie uur op een dag, in de wetgeving ook wel ‘de drie uursregeling’ genoemd.

Als we afwijken van de BKR, werkt minimaal de helft van het aantal vereiste beroepskrachten In het werkrooster van de locatie registreren we de werk- en pauzetijden. Dit rooster is inzichtelijk op de locatie..

Op hele dagen kunnen wij afwijken aan het begin van de dag tussen 8:15 en 9:00, aan het einde van de dag tussen 17:15 en 18:00 en tijdens de pauzes van de medewerkers tussen 12:30 en 14:00.

Tijdens schoolweken wijken wij af tussen 14.00 en 14.30 uur.

Wenafspraken

Die eerste paar keren op het kinderdagverblijf kunnen best even wennen zijn. Voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Daarom nemen we hier uitgebreid de tijd voor. Samen maken we afspraken over hoe en wanneer je kind kan komen wennen. Voorafgaand aan de officiële startdatum (zoals vermeld in het contract) mag je kind een aantal keer een dagdeel komen wennen. Het is dan wel belangrijk dat je de getekende plaatsingsovereenkomst naar de locatiemanager hebt gestuurd.

Na de officiële startdatum mag je kind in overleg nog vaker komen wennen. We gaan bij het wennen altijd uit van de wettelijk vastgestelde beroepskracht kind ratio – het aantal kinderen ten opzichte van het aantal aanwezige pedagogisch medewerkers - en de maximale groepsgrootte. Daarom plannen we de

wendagen altijd in overleg met jou en de pedagogisch medewerkers. Er kunnen maximaal twee kinderen tegelijk op een groep wennen.

pagina 31

Wennen bij doorstroming naar een andere groep

Als een kind naar een andere groep gaat, spreken ouder(s) en pedagogisch medewerkers samen af hoe we het kind het beste kunnen laten wennen aan de nieuwe situatie. Het aantal keer wennen verschilt per kind. Het is belangrijk dat het kind minstens een keer op de nieuwe groep gaat spelen en eten. Het liefst gaat een kind minimaal drie keer wennen. We starten daar twee weken voor de overstapdatum mee, aan de hand van het wenschema.

Peuters die bijna 4 worden en bij ons op het kinderdagverblijf zitten laten we voordat ze starten bij de bso meerdere malen een uurtje kijken op de bso. Voordat het kind komt wennen komt de nieuwe mentor even kennis maken als het kind op de peutergroep is.

Er kunnen maximaal twee kinderen tegelijk wennen op een groep.

Eten en drinken

Een lekkere appel, een bruine boterham met zuivelspread; we genieten graag samen van lekker en gezond eten en drinken. Niet alleen gezond voor de lichamelijke groei, maar ook de ontwikkeling van het brein.

Daarbij volgen we de richtlijnen van het Voedingscentrum. Zo drinken de kinderen vooral water en thee. En eten we gezonde tussendoortjes, zoals groente en fruit.

Op verjaardagen houden we de traktaties graag zo gezond mogelijk. Op de groep samen met de jarige, zorgen we voor een gezonde, feestelijke traktatie. Wij kiezen er als locatie voor om samen met de jarige een traktatie te maken op de vestiging, de jarige kan kiezen uit 3 gezonde traktaties.

Meer informatie over gezond trakteren staat in ons voedingsbeleid en op de website van het Voedingscentrum en www.gezondtrakteren.nl.

Oudercontacten

De meeste ouders komen hun kind zelf bij ons brengen en halen. Het kan natuurlijk zijn dat dat een keer niet lukt en iemand anders uw kind komt halen. Als dat zo is, dan horen wij dat graag. Wij geven kinderen vanzelfsprekend niet zonder toestemming van de ouders met iemand anders mee. Kinderen kunnen bovendien alleen worden opgehaald door iemand van boven de 12 jaar.

Het is voor de activiteiten die we doen fijn als je je kind na 16.30 uur ophaalt. Tijdens vakantie- en

studiedagen vragen wij je om deze reden uw kind voor 9.00 uur te brengen en na 16.30 uur op te halen. Wil je je kind buiten deze tijden brengen of halen, dan kan dat natuurlijk. Wel is het fijn wanneer wij hiervan vooraf op de hoogte zijn.

pagina 32

Het kan soms druk zijn bij het brengen en halen, laat een pedagogisch medewerker daarom altijd

persoonlijk weten dat je kind aanwezig is of weer door je wordt opgehaald. Wees er daarnaast alert op dat je de buitendeur of een eventueel hek bij aankomst of vertrek altijd goed sluit.

We houden je op de hoogte door één keer in de twee maanden een nieuwsbrief uit te doen via het ouderportaal.

We merken dat er weinig animo is voor ouderavonden. We organiseren daarom voor de ouders van onze locatie alleen informele momenten.

Oudercommissie

We hechten veel belang aan de mening en ervaring van ouders. De oudercommissie is voor ons een vertegenwoordiging van onze ouders. De oudercommissie geeft ons advies over zaken als voeding, spel- en ontwikkelingsactiviteiten, veiligheid en gezondheid.

Informatie over de oudercommissie en hun bereikbaarheid wordt meegegeven tijdens de intake van je kind. Ook wordt er regelmatig in de nieuwsbrief vanuit de vestiging aandacht gegeven aan de

oudercommissie waarin ook het mailadres wordt genoemd. Ben je de gegevens van de oudercommissie kwijt dan kun je deze altijd navragen bij de locatiemanager. Mocht je interesse hebben om plaats te nemen in de oudercommissie laat het ons dan weten! Je kunt de oudercommissie bereiken via de mail ockdvtriangel24@partou.nl.

GERELATEERDE DOCUMENTEN