• No results found

De ontwikkelbedrijven kijken enthousiast terug op het project maar beseffen dat er voor een praktijkrijp kwadraat-teeltsysteem nog een weg te gaan is (zie

kaders).

Katja Hora (Koppert B.V.) over twee jaar Innovaties in het Kwadraat: De producten in dit project hebben laten zien dat zij –in een systeem- kunnen bijdragen aan het verminderen van pesticiden (Enzicur, Madex-Plus,

Boniprotect, Savona&Addit), en verminderde afhankelijkheid van kunstmest (BiofeedVast). De voordelen van Trianum en BiofeedQuality liggen op beide vlakken. Deze producten hebben bovendien een netto opbrengstverhoging laten zien (resultaten uit de opkweek van prei). Er is nog ruimte in het verbeteren van de verhouding kosten versus effectiviteit door onderzoek naar gebruik in andere doseringen, frequenties of verbeterde applicatietechnieken. Duidelijke meerwaarde van dit project is het inzichtelijk maken van de potentie van synergie met de andere innovaties. Bijvoorbeeld in de peer met Surround en IsomateCLR en in de aardbei met CleanLight. De plantsapmetingen kunnen gereedschap zijn om de efficiëntere nutriëntenopname te laten zien, waardoor de teler met meer vertrouwen zijn bemesting aan kan passen.

John Kusters (P.G. Kusters Land- en tuinbouwbenodigdheden B.V. over twee jaar Innovaties in het kwadraat:

Door de inzet van meerdere innovaties op het zelfde proefobject ontstaat er meer samenhang en waarde van de innovaties. De lange termijn effecten zijn duidelijker zichtbaar.

Het algehele gevoel wat er bij de innovators leeft is om nog meer samen te doen, we moesten ons zelf soms afremmen om er niet te veel bij te halen. Door de gezamenlijke inzet van innovaties komen onze producten, Isomate CLR en Neccal Kalkmelk beter tot zijn recht.

Het zijn producten die een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzame landbouw waarbij vooral het lange termijn denken niet vergeten moet worden.

43

Marcel Hoekstra (CleanLight B.V.) over twee jaar Innovaties in het Kwadraat:

Voor CleanLight vormde het project Innovaties in het kwadraat een uitgelezen kans om de CleanLight technologie geschikt te maken voor de preiteelt en de vollegronds aardbeienteelt.

Binnen het project zijn 2 CleanLight machines gebouwd en is ervaring opgedaan met de techniek in de praktijk. In beide teelten bleek de techniek zeer succesvol en is een besparing gerealiseerd van ongeveer 75 % op fungicide ten opzichte van de gangbare praktijk.

Mede door de goede samenwerking tussen de verschillende partijen kan CleanLight nu meer telers bijstaan met nieuwe en betrouwbare CleanLight machines om hun teelt te beschermen en te versterken met licht in plaats van met chemie!

Sjaak van Schie (Grenzeloos VOF) over Innovaties in het Kwadraat Tijdens de Bladgewasdag 2011, waaraan vele machines op het gebied van bestrijding wortelonkruiden deelnamen, werd de Kvik-up gedemonstreerd op kleine proefveldjes die soms voorbewerkt waren. In de praktijk blijkt steeds weer zoals ook nu dat voorbewerking het resultaat negatief beïnvloedt. Reden is dat de worteldelen die je aan het oppervlakte wil brengen en houden dan versnipperd zijn en minder goed mee naar boven worden genomen door de roterende tanden. In onbewerkte grond zijn de worteldelen intact en daardoor beter door de tanden op te werpen. Met name het stugge kweek, soms tot 1 meter lang, wordt dan hoog in de lucht gewerkt en verliest de aanhangende grond. Juist dit leidt ertoe dat de wortels beter verdrogen en afsterven. Omdat de demo een doorlopende voorstelling was gedurende vele uren van de dag waren er steeds nieuwe kijkers die konden bekijken hoe het resultaat was. Bert Aasman (DLV Plant) over twee jaar Innovaties in het Kwadraat: Bodemschat: Tijdens de kartering worden de basis gegevens in de bodemschat ingevoerd. Na het invoeren in het programma Bodemschat rolt er een advies uit. In dit project had de bodemschat een duidelijke meerwaarde omdat in 50% van de gevallen advies is gegeven om te verbeteren en in de ander 50% gaf de grond zijn “natuurlijke” beperking weer. Dit is een eye opener voor de

deelnemers. De bodemschat kan door adviseurs worden toegepast met een basis kennis karteren.

Aaltjeswijzer: In dit project zijn de instrumenten uit aaltjeswijzer gebruikt om gronden te beoordelen kans op schade door aaltjes. Ook is gekeken hoe aaltjes te beheersen. De volgende instrumenten zijn beschikbaar: foto’s om ziekten te herkennen, vermeerderings tabellen, gegevens over schade en aaltjes

management boek. Doel is de planten gezond te krijgen/houden waardoor de opname van mineralen optimaal is. Gezonde wortels c.q. planten geven bovendien een betere weerstand tegen ziekten en plagen. In dit project hebben we de aaltjeswijzer toegepast in de zaaiprei en aardbei. De situatie bij de deelnemers was niet verontrustend en goed beheersbaar. Door de telers werden specifieke groenbemesters ingezet om de alenpopulatie te beïnvloeden.

44

Jan van de Zande (WUR-Plant Research International) over twee jaar Innovaties in het Kwadraat: Gewasafhankelijk spuiten is ingezet in aardbei, peer en prei. De in samenwerking met fabrikanten (Homburg, KWH, Rometron) ontwikkelde CDS-spuiten zijn na de eerste inzet in 2011 aangepast op grond van de ervaringen van de telers en de onderbouwende metingen. De versies van 2012 voldeden goed maar er blijven verbeterpunten. Hierover was een goed overleg met de telers. Telers zochten vaak contact als er iets haperde of het niet deed, hoorde je niets dan deden de spuiten het meestal goed. Uit de spuitvloeistof depositiemetingen blijkt dat aanzienlijke reducties in

middelgebruik mogelijk zijn, dit wordt bevestigd door de telers. Meerwaarde voor ons was vooral dat de CDS-spuiten in een praktijksituatie draaiden en niet alleen in een meting op een proefveld gebruikt werden. Hierdoor kwamen meer gegevens beschikbaar over hoe de spuit gebruikt kan of gaat worden. De dialoog daarover met de telers leidde vaak weer tot nieuwe inzichten die in vervolgontwerpen meegenomen konden en kunnen worden maar ook tot meer bewustwording bij de telers over het belang van een goede spuittechniek.

4.3 Organisatorische vernieuwing

In het pilotproject werd samengewerkt door telers, toeleverende bedrijven,