• No results found

Ontwerp van Beheers-

overeenkomst

Tussen de Stad Brugge en het OCMW Brugge in het

kader van de werking van de

cluster Zorg en Welzijn

Voor opmaak: gemeenschappelijk MAT

Inhoud

ARTIKEL 1.VOORWERP ... 46 ARTIKEL 2.DUUR - BEËINDIGING ... 47 ARTIKEL 3.VERGOEDINGEN ... 47 3.1 Voor de in de huidige overeenkomst verleende erfdienstbaarheid wordt een jaarlijkse vaste vergoeding betaald van tweehonderd vijftig euro (250,00 euro).

47

ARTIKEL 4.VERGUNNINGEN ... 47 ARTIKEL 5.OPSCHORTENDE VOORWAARDEN ... 47 ARTIKEL 6.AUTHENTIEKE AKTE ... 48 ARTIKEL 7.EXCLUSIVITEIT ... 48 ARTIKEL 8.SLOTBEPALINGEN ... 48

Beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en stad Brugge over de werking van Musea Brugge als landelijk ingedeeld museum ... 101

Inhoud ... 158

1 Algemeen kader ... 160

1.1 Definities ... 160

1.2 Voorwerp van de overeenkomst ... 161

1.3 Duur van de overeenkomst ... 161

1.4 Algemeen juridisch kader ... 161

2 Doelstellingen en uitvoering van het lokaal sociaal beleid ... 161

2.1 Algemeen inhoudelijk kader ... 161

2.2 Rol van de cluster Zorg en Welzijn ... 162

3 De cluster Zorg en Welzijn ... 163

3.1 Welke diensten ... 163

3.2 Werking van de cluster Zorg en Welzijn ... 164

3.2.1 Middelen ... 164

3.2.2 Shared services ... 164

3.3 Het personeel ... 165

3.3.1 Principes ... 165

3.3.5. Functieomschrijving ... 166

3.4 Aansturing van de cluster Zorg en Welzijn ... 166

3.4.1 De algemene leiding ... 166

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

3.5 Overleg ... 167

3.5.1 Gemeenschappelijk managementteam ...167

3.5.2 Stuurgroep Zorg en Welzijn ...168

1. ALGEMEEN KADER ... 173

1.1. DEFINITIES ... 173

1.2. VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST ... 174

1.3. Duur van de overeenkomst ...174

2. Doelstellingen ... 174 3. taken van musea brugge in het kader van doelstellingen ... 174

3.1. Uitbating en beveiliging ... 174

3.2. Herstelling en restauraties ... 175

3.3. Digitalisatie en copyright aan derden ... 176

3.4. Andere kunstwerken of -voorwerpen ... 176

3.5. OCMW-patrimonium museum, kerk en sacristie OLV Ter Potterie ... 176

3.6. ONTSLUITING KUNSTPATRIMONIUM EN GEBRUIK RUIMTES ... 177

1. ALGEMEEN KADER ... 181

1.1. DEFINITIES ... 181

1.2. VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST ... 182

1.3. Duur van de overeenkomst ...182

1.4. Algemeen juridisch kader ... 182

2. Doelstellingen ... 182 3. Werking van de gezamenlijke archiefdienst ... 183

3.1. Werkingsprincipes ...183

3.2. Strategisch archief-plan ...183

3.3. Het personeel ...183

3.3.1. Principes ... 183

3.3.2. Personeelsleden door het OCMW overgedragen of ter beschikking gesteld ...184

3.3.3. Functieomschrijving...184

3.4. De werkingsmiddelen ... 185

3.5. Aansturing van de gezamenlijke archiefdienst ... 185

3.5.1. De algemene leiding ... 185

3.6. OVERLEG: DE STUURGROEP ARCHIEF ... 186

TUSSEN

De STAD BRUGGE, met zetel te 8000 Brugge, Burg 12, vertegenwoordigd door Annick Lambrecht,

voorzitter van de gemeenteraad en Colin Beheydt, algemeen directeur, hierna het “Stadsbestuur Brugge” of “de Stad” genoemd;

EN

Het OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJKE WELZIJN VAN BRUGGE, met zetel te 8000 Brugge, Ruddershove 4, vertegenwoordigd door Annick Lambrecht, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en, Christian Fillet, adjunct-algemeendirecteur,

hierna het “OCMW Brugge ” of “het OCMW” genoemd;

WORDT OVEREENGEKOMEN:

1 ALGEMEEN KADER

1.1 DEFINITIES

Beleids- en beheerscyclus: De beleids- en beheerscyclus (BBC) omvat de regels over de strategische planning en het financieel beheer van de lokale besturen. Het bepaalt hoe het meerjarenplan, het budget en de jaarrekening eruit ziet en hoe de boekhouding wordt gevoerd. Decreet lokaal bestuur: Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017. Decreet lokaal sociaal

beleid:

Het decreet betreffende het lokaal sociaal beleid van 26 februari 2018.

Grondrechten: De rechten vastgelegd in de artikelen 23 en 24, §3 van de Grondwet;

Groep Brugge: Het geheel van diensten van de Stad, het OCMW, de welzijnsverenigingen en de politie van Brugge;

Lokaal sociaal beleid: Het geheel van doelstellingen en acties van het lokaal bestuur en van lokale actoren, met het oog op het maximaal realiseren van de toegang van elke burger tot de rechten vastgelegd in de artikelen 23 en 24, §3 van de Grondwet;

Lokaal bestuur: De stad en het OCMW van Brugge;

Meerjarenplan: Het meerjarenplan van de Stad en het OCMW zoals bedoeld in Deel 2, Titel 4, Afdeling 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Welzijnsvereniging: Een vereniging opgericht door het OCMW in het kader van Deel 3, Titel 4, Hoofdstuk 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

1.2 VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST

Brugge heeft het welzijn en de zorg voor zijn inwoners steeds hoog in het vaandel gedragen en wil ook in de toekomst garant blijven staan voor een toegankelijk, betaalbaar zorg- en welzijnsaanbod op maat van elke Bruggeling. Het Stadsbestuur Brugge en het OCMW Brugge willen in dit kader inzetten op een geïntegreerd lokaal sociaal beleid.

Daarom wordt ervoor gekozen om vanaf 1 januari 2019 de domeinen zorg en welzijn onder te brengen in een aparte, specifieke cluster binnen de groep Brugge.

In deze beheersovereenkomst worden enerzijds de taken beschreven van de cluster Zorg en Welzijn in het kader van een lokaal sociaal beleid.

Anderzijds verduidelijkt deze overeenkomst ook hoe de organisatie van deze cluster en de

samenwerking tussen de lokale besturen, met name het Stadsbestuur Brugge en het OCMW

Brugge zal vorm worden gegeven in het kader van de verwezenlijking van de doelstellingen van een lokaal sociaal beleid.

1.3 DUUR VAN DE OVEREENKOMST

De overeenkomst wordt opgesteld voor de duur van 6 jaar en gaat in op 1 maart 2019. De overeenkomst wordt stilzwijgend verlengd voor eenzelfde periode, tenzij een der partijen een jaar voor het verstrijken van de periode schriftelijk meedeelt de samenwerking te willen beëindigen.

1.4 ALGEMEEN JURIDISCH KADER

Deze overeenkomst is uitgewerkt rekening houdend met de bepalingen opgenomen in het decreet lokaal bestuur en het decreet lokaal sociaal beleid.

2 DOELSTELLINGEN EN UITVOERING VAN HET LOKAAL SOCIAAL

BELEID

2.1 ALGEMEEN INHOUDELIJK KADER

Een lokaal sociaal beleid zet in op maatschappelijke participatie van alle burgers en vertrekt van een grondrechtenvisie. Aldus omvat dat beleid het geheel van doelstellingen en acties van het lokaal bestuur en van lokale actoren, met het oog op het maximaal realiseren van de toegang van elke burger tot de grondrechten.

Het lokaal bestuur heeft in het kader van de realisatie van een lokaal sociaal beleid opdrachten op verschillende niveaus:

1. Strategisch niveau: het voorbereiden, vastleggen, evalueren en bijsturen van lokale sociale beleidsdoelstellingen die deel uitmaken van het meerjarenplan van de lokale besturen. Dit betreft het ontwikkelen van een integraal en inclusief lokaal sociaal beleid (alsook de coördinatie ervan) door het lokaal bestuur in samenwerking met de lokale actoren en de bevolking. Dit dient te

gebeuren binnen de contouren van de beleids- en beheerscyclus en de daarbij horende rapportering die bepaald worden in het decreet lokaal bestuur.

2. Operationeel niveau: inzetten op de toegankelijkheid van de lokale sociale hulp- en dienstverlening voor de burgers.

2.2 ROL VAN DE CLUSTER ZORG EN WELZIJN

De cluster Zorg en Welzijn heeft tot taak om het lokaal sociaal beleid (zorg- en welzijnsbeleid) van de Stad Brugge concreet vorm te geven.

Per legislatuur maakt de adjunct-algemeendirecteur verantwoordelijk voor de cluster Zorg en Welzijn, in overleg met de financieel directeur, een voorstel van lokaal sociaal beleidsplan en financieel meerjarenplan op voor het OCMW en de Stad dat ingebed is in het beleid en de strategische doelstellingen van beide besturen.

De doelstellingen voor Brugge op de hierboven genoemde niveaus worden in dit beleidsplan geconcretiseerd.

Dit plan wordt ter bespreking voorgelegd aan de stuurgroep Zorg en Welzijn (zie punt 3.5.2) en vervolgens aan het gemeenschappelijk MAT welke hierover beiden hun advies formuleren aan de besturen, die beslissen over het plan. Het lokaal sociaal beleidsplan omvat een inhoudelijk luik met de strategische doelstelling in het kader van een zorg- en welzijnsbeleid, alsook een financieel luik. De weerhouden goedgekeurde doelstellingen uit dit plan, worden ook opgenomen in het

meerjarenplan van de stad en het OCMW. De doelstellingen van het meerjarenplan met betrekking tot zorg en welzijn worden als bijlage aan de overeenkomst toegevoegd en vormen de basis voor de financiële bijdrage van de stad (zie 3.2.1).

De rapportering over de voortgang van dit beleidsplan aan het college/vast bureau en de

gemeenteraad/OCMW-raad gebeurt via de voorziene rapportering in het kader van de beleids- en beheerscyclus.

De adjunct- algemeendirecteur verantwoordelijk voor de cluster Zorg en Welzijn zorgt dat de adviesraden (personen met een beperking, seniorenadviesraad, Brugge Dialoogstad), de hulpverlening én het beleidsadvies rekening houden met alle lokale actoren. In overleg met het gemeenschappelijk MAT waakt de adjunct-algemeendirecteur over de neutraliteit van de dienstverlening van het lokaal bestuur in het kader van het lokaal sociaal beleid.

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

3 DE CLUSTER ZORG EN WELZIJN

De cluster Zorg en Welzijn geeft het zorg- en welzijnsbeleid van de stad vorm. Dit willen we realiseren door van de cluster Zorg en Welzijn (OCMW en welzijnsverenigingen) een slagkrachtige cluster te maken. De cluster krijgt hierbij, onverminderd de bevoegdheden van de resp.

bestuursorganen, de autonomie om, binnen de krijtlijnen van het lokaal sociaal beleidsplan, de vastgelegde beleidsdoelstellingen en binnen de budgetten die toegekend worden aan de cluster Zorg en Welzijn, de werking van de diensten en de inzet van middelen/personeel binnen de cluster zelf te organiseren.

3.1 WELKE DIENSTEN

Volgende diensten vallen onder de cluster: o Het OCMW bestaande uit:

• Maatschappelijke dienstverlening

• Activering en tewerkstelling

• Opvang asielzoekers

• Schuldhulpverlening

Om de doelstellingen in het kader van een lokaal sociaal beleid te realiseren worden een aantal “welzijnsdiensten” van de Stad overgedragen naar het OCMW. Concreet gaat het om volgende diensten:

• De dienst welzijn

• De dienst flankerend onderwijsbeleid

Een organigram van de Cluster Zorg en Welzijn wordt in bijlage toegevoegd. Alle bovenvermelde diensten vallen onder de operationele leiding van de adjunct- algemeendirecteur verantwoordelijk voor de cluster Zorg en Welzijn, die deze taak kan delegeren aan een personeelslid van het OCMW of van de welzijnsverenigingen.

De politieke verantwoordelijkheid blijft bij de schepen die bevoegd is voor het specifieke zorg- of welzijnsdomein.

Er wordt bovendien een reorganisatie van de cluster Welzijn doorgevoerd, waarbij een aantal dienstverleningen worden toegevoegd aan diensten van het OCMW of de

welzijnsverenigingen, en waarbij een strategische beleidscel wordt opgericht die instaat voor de beleidsvoorbereiding en -opvolging in het kader van een lokaal sociaal beleid (zie nota in bijlage).

o De Welzijnsverenigingen

• Rond zorg: De Blauwe Lelie – Ons Huis – Ruddersstove – Mintus

• Rond welzijn: ’s Sas – SPOOR Brugge – WOK – SVK – De Schakelaar.

Deze welzijnsverenigingen staan mee in voor de realisatie van de doelstellingen in het kader van een lokaal sociaal beleid, maar blijven hun autonome werking behouden. Deze welzijnsverenigingen hebben eigen bestuursorganen en een eigen management die, binnen de afgesproken krijtlijnen van het lokaal sociaal beleid en het meerjarenplan van de lokale besturen, instaan voor de werking van de vereniging.

3.2 WERKING VAN DE CLUSTER ZORG EN WELZIJN 3.2.1 Middelen

Om er voor te zorgen dat de cluster Zorg en Welzijn zijn opdrachten kan uitvoeren en de vooropgestelde doelstelling kan bereiken, worden vanuit de Stad de nodige middelen voorzien. Hierbij wordt een gelijkaardige regeling gehanteerd als vandaag tussen Stad en OCMW, waarbij er duidelijkheid is over de financiële middelen in het kader van een meerjarenplan voor de ganse legislatuur (cfr. gemeentelijke bijdrage).

Binnen de cluster Zorg en Welzijn voeren het OCMW en de welzijnsverenigingen hun eigen boekhouding. Het OCMW en de Stad blijven immers twee aparte entiteiten met een eigen

meerjarenplan en boekhouding (BBC 2020). Wel gebeurt een geconsolideerde rapportage van de

meerjarenplannen en boekhoudingen van de Stad en het OCMW.

3.2.2 Shared services

Heel wat ondersteunende diensten van het OCMW werden reeds ondergebracht in Mintus. Concreet gaat het om de personeelsdienst, de financiële dienst, de technische dienst, de dienst ICT en het secretariaat.

Gelet op de grootte, de specifieke inhoud en doelstellingen van het OCMW en zijn

welzijnsverenigingen, zijn aparte ondersteunende diensten noodzakelijk om een effectieve en efficiënte dienstverlening te garanderen.

Vanuit een integrale benadering van de klanten/cliënten wil de cluster Zorg en Welzijn inzetten op een sterke verbondenheid tussen zorg- en welzijnsdiensten. Dit willen we vertalen in gezamenlijke ondersteunende diensten voor de cluster.

Hierbij staan het garanderen van een toegankelijke, kwaliteitsvolle dienstverlening op maat van kwetsbare inwoners en continuïteit in de dienstverlening centraal. Dit vergt een specifieke expertise van de ondersteunende diensten.

Bovendien willen het OCMW en de welzijnsverenigingen zich profileren als een belangrijke actor in het (concurrentiële) zorg- en welzijnslandschap. Zoals reeds aangegeven, dient de cluster in dit kader voldoende autonomie te hebben (ook op het vlak van ondersteunende dienstverlening) om een sterke positie binnen de markt te realiseren. Het OCMW en de welzijnsverenigingen moeten zich immers benchmarken met de sector, o.a. op het vlak van HR (vb. rechtspositieregeling), methodieken, technologie, … Hierbij is ook een sterke merk “branding” en profilering belangrijk. Het OCMW en de welzijnsvereniging moeten tenslotte ook regionale samenwerkingsverbanden kunnen aangaan om te anticiperen op evoluties en een sterke marktpositie te behouden. Gezien Mintus de grootste klant wordt van deze diensten, werden de ondersteunende diensten ondergebracht in deze vereniging.

Concreet betekent dit dat de ondersteunende diensten, die ondergebracht werden in Mintus, instaan voor de ondersteuning van alle diensten binnen de cluster Zorg en Welzijn (OCMW en welzijnsverenigingen).

Uiteraard zijn er ook een aantal ondersteunende diensten die wel overkoepelend kunnen werken voor het ganse lokale bestuur. Zo werd een beslissing genomen met betrekking tot het archief (beslissing College dd. 14 mei 2018) waarbij geopteerd wordt voor een gezamenlijke dienst voor de Stad en het OCMW (die zijn plaats krijgt binnen de stadsorganisatie). Deze dienst wordt aangestuurd door één hoofdarchivaris.

De ICT-diensten van de Stad en het OCMW streven op korte termijn minstens naar een technische integratie van de systemen.

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

werk voor het OCMW (en de verenigingen – incl. AZ Sint Jan), het Stadsbestuur en de politie. Ook de ombudsdienst is bevoegd voor beide lokale besturen.

Tenslotte willen we inzetten op samenwerkingsverbanden tussen de ondersteunende diensten van de Stad en de cluster Zorg en Welzijn. Dit kan gaan over uitwisseling van goede praktijken, over afstemming van regelgeving/procedures/methodieken (vb. in het kader van de RPR, van

waarderingsbeleid, …) en over gezamenlijke initiatieven (vb. acties rond veiligheid tijdens woon- werkverkeer).

We willen er echter voor opteren dergelijke samenwerkingen te faciliteren en vanuit de concrete werking te laten groeien. In een latere fase kan dan bekeken worden of het formaliseren van deze samenwerking of de integratie van diensten een meerwaarde biedt.

3.3 HET PERSONEEL

3.3.1 Principes

De medewerkers van de diensten van het OCMW en de welzijnsverenigingen behouden het statuut, de rechtspositieregeling en de arbeidsrelatie met het OCMW of de welzijnsvereniging.

Statutaire medewerkers van diensten die overgedragen worden van de Stad naar het OCMW, worden ter beschikking gesteld door de Stad aan het OCMW.

Contractuele medewerkers van diensten die overgedragen worden van de Stad naar het OCMW, worden werknemer van het OCMW of de welzijnsvereniging.

Nieuwe personeelsleden die tewerkgesteld worden binnen de cluster Zorg en Welzijn worden vanaf 1 maart 2019 steeds aangeworven door het OCMW of een van de welzijnsverenigingen, tenzij andersluidende wettelijke bepalingen.

Medewerkers van het OCMW die tewerkgesteld worden in cluster Klant van de Stad, worden ter beschikking gesteld door het OCMW aan de stad.

3.3.2. Personeelsleden door de Stad ter beschikking gesteld aan het OCMW

Tijdens de duur van de terbeschikkingstelling blijven de statutaire personeelsleden deel uitmaken van de Stad. Dit wil zeggen dat de Stad de juridische werkgever blijft, waarnaast het OCMW (of de welzijnsverenging) de feitelijke werkgever is.

Concreet betekent dit dat het OCMW (of de welzijnsvereniging) het werkgeversgezag uitoefent en dat het arbeidsreglement van het OCMW (of de welzijnsvereniging) integraal van toepassing is. Het OCMW (of de welzijnsvereniging) en zijn toezichthoudende personeelsleden kunnen bijgevolg de nodige instructies of opdrachten geven en afspraken maken met het betrokken personeelslid over de operationele werking binnen de cluster Zorg en Welzijn.

De Stad blijft de juridische werkgever, wat betekent dat de Stad beslist over de rechtspositie van het personeelslid en de evaluatie van het personeelslid, zij het dat het toezichthoudend

personeelslid van het OCMW (of de welzijnsvereniging) input geeft voor de evaluatie van het ter beschikking gestelde personeelslid. In geval van disfunctioneren of een ongunstige evaluatie, zal een afgevaardigde van de juridische werkgever de functionerings- en evaluatiegesprekken voeren en ondertekenen.

De rechtspositieregeling van de Stad blijft van toepassing op de ter beschikking gestelde personeelsleden.

De personeelsdossiers van de ter beschikking gestelde personeelsleden blijven in hun geheel bij de juridische werkgever, zijnde de Stad.

De evaluatie gebeurt door de Stad, zij het dat de functioneel leidinggevende input geeft voor de evaluatie. In geval van disfunctioneren of een ongunstige evaluatie, zal een afgevaardigde van Stad Brugge de functionerings- en evaluatiegesprekken voeren en ondertekenen.

3.3.3. Personeelsleden door de Stad overgedragen aan het OCMW of de welzijnsverenigingen De contractuele personeelsleden zullen overgenomen worden door het OCMW of de

welzijnsvereniging vanaf …

Die personeelsleden worden met hun graad of met gelijkwaardige graad en in hun hoedanigheid overgeplaatst.

Zij behouden de bezoldiging, de anciënniteiten en alle voordelen (maaltijdcheques, fietsvergoeding, verlof, hospitalisatieverzekering,...) die zij hadden en verkregen zouden hebben op grond van de rechtspositieregeling die van toepassing is op het ogenblik van de overname, doch enkel indien deze op dat moment gunstiger zijn dan de rechtspositieregeling van de overnemer.

3.3.4. Personeelsleden door het OCMW ter beschikking gesteld aan de Stad

De personeelsleden die deel zullen uitmaken van de cluster Klant worden ter beschikking gesteld aan de Stad.

Tijdens de duur van de terbeschikkingstelling blijft OCMW Brugge de juridische werkgever van deze terbeschikkinggestelde personeelsleden.

Het werkgeversgezag wordt uitgeoefend door Stad Brugge, ook het arbeidsreglement van Stad Brugge is van toepassing.

De rechtspositieregeling van OCMW Brugge blijft van toepassing.

De evaluatie gebeurt door OCMW Brugge, zij het dat de functioneel leidinggevende input geeft voor de evaluatie. In geval van disfunctioneren of een ongunstige evaluatie, zal een afgevaardigde van OCMW Brugge de functionerings- en evaluatiegesprekken voeren en ondertekenen.

3.3.5. Functieomschrijving

De bestaande functieomschrijvingen worden overgenomen, maar kunnen door de juridische werkgever aangepast worden aan nieuwe opdrachten in het kader van de cluster Zorg en Welzijn.

3.4 AANSTURING VAN DE CLUSTER ZORG EN WELZIJN

3.4.1 De algemene leiding

Diensten van de Stad en het OCMW Brugge binnen de cluster Zorg en Welzijn:

De algemeen directeur van Stad en OCMW Brugge heeft de algemene leiding over de diensten van zowel de Stad als het OCMW.

De algemeen directeur vertrouwt de taken met betrekking tot de cluster Zorg en Welzijn toe aan de adjunct-algemeendirecteur verantwoordelijke voor de cluster Zorg en Welzijn.

De welzijnsverenigingen binnen de cluster Zorg en Welzijn:

De welzijnsverenigingen stellen een eigen directie aan conform de bepalingen in de statuten. Indien de algemeen directeur van de Stad en het OCMW Brugge de algemene leiding heeft over de welzijnsvereniging dan zal hij, indien de statuten dit voorzien, zijn taken met betrekking tot welzijnsvereniging delegeren aan de adjunct-algemeendirecteur verantwoordelijke voor de cluster Zorg en Welzijn.

Stad Brugge, Burg 12 – 8000 Brugge | www.brugge.be

Waar in de statuten van de welzijnsvereniging nog bepaald staat dat de OCMW-secretaris de algemene leiding opneemt van de vereniging, wordt deze taak, in een overgangsfase, toegewezen aan de adjunct-algemeen directeur, verantwoordelijk voor de cluster Zorg en Welzijn.

3.4.2 De financiële leiding

Diensten van de Stad en het OCMW Brugge binnen de cluster Zorg en Welzijn:

Ook de financieel directeur van Brugge bedient zowel de Stad als het OCMW. Deze financieel directeur staat in voor de financiële opvolging van beide organisaties.

De financieel directeur vertrouwt de taken met betrekking tot de cluster Zorg en Welzijn toe aan het departementshoofd financiën van het OCMW (dat tevens departementshoofd financiën is van de zorgvereniging Mintus).

De welzijnsverenigingen binnen de cluster Zorg en Welzijn:

De welzijnsverenigingen stellen conform de bepalingen in de statuten een eigen financieel verantwoordelijke aan.

Indien hierrond geen bepalingen werden opgenomen in de statuten van de welzijnsvereniging of indien de raad van bestuur/ algemene vergadering van welzijnsvereniging hier geen beslissing heeft rond genomen, dan neemt het departementshoofd financiën van de zorgvereniging Mintus