• No results found

Ontsmetten van koelcel en fust

In document Cursus Koeling en Productkwaliteit (pagina 92-95)

O 2 -arme long

4 Product en techniek

4.8 Ontsmetten van koelcel en fust

Schimmelgroei tijdens bewaring is het teken van hoge luchtvochtigheid in de cel in combinatie met de aanwezigheid van specifieke schimmels. De hoge vochtigheid kan veroorzaakt worden door een grote ‘levering’ van vocht vanuit het product (bijvoorbeeld nat geplukt, hoog percentage rot, nat fust, hoge vochtafgifte) of door een minimale onttrekking door de koelinstallatie. Dit laatste is voor bijvoorbeeld perenbewaring gunstig, waarbij het nadeel van schimmelgroei op fust, wanden en vruchten wel voor lief genomen moet worden. Bekend zijn zware

Is fust of wanden bedekt met een laag schimmels, dan behoren deze in de meeste gevallen tot schimmels die algemeen voorkomen. Gerichte bestrijding in de boomgaard is niet relevant. Fust of wanden met schimmels moeten worden schoon gemaakt. In veel gevallen is het effect van ontsmetten beperkt. Dit kan komen doordat ontsmette kisten weer enige tijd in de boomgaard staan en hier herbesmet raken bij vochtig weer.

Ontsmetten van fust kan met in de markt aanwezige ontsmettingsmiddelen en technieken.

4.9 Veiligheid

Een CA of ULO cel is bij betreding dodelijk. Bij diverse bewaarders zijn recent en in het verleden kleine en fatale ongelukken voorgekomen met de ULO cellen. Praktisch iedereen die iets met ULO bewaring te maken heeft kent wel een voorbeeld, en meestal van heel dichtbij. ULO bewaring betekent twee zaken:

 Het CO2 in de lucht werkt als vergif

 Het ontbreken van voldoende zuurstof stelt het functioneren van de hersenen op nul. Een sluitend protocol voor een maximale veiligheid rond het werken met ULO cellen is bijzonder moeilijk te maken. Uiteindelijk heeft elke bewaarder zijn eigen verantwoordelijkheid, maar moet in de praktijk nog wel te werken zijn. De onderstaande tekst is opgesteld door FBR naar aanleiding van een dodelijke afloop van een productcontrole maar sluit niet uit dat ergens iets kan gebeuren.

Veiligheid rondom ULO cellen

“Wederom zijn we opgeschrikt door een sterfgeval van een fruitbewaarder. De details van het ongeval zijn bij ons niet bekend, maar ook deze keer krijgen we een bevestiging dat zowel mensen die bekend zijn met de gevaren van ULO als mensen die de gevaren niet kennen een groot risico lopen in en om ULO cellen.”

Bedachtzaamheid bij het werken met ULO cellen is voor iedereen essentieel. Bedenktijd voor als het mis gaat is er niet !!!

Dit ongeval is voor een FBR ook een reden om weer naar interne procedures te kijken. Vanuit eigen ervaring met de onderzoeksfaciliteiten van A&F kennen we het gevaar van laag zuurstof of vreemde condities.

Hiernaast realiseren we ons steeds meer de voorbeeld- en de voorlichtende functie die we hebben bij ons werk onderweg. Ongelukken zoals die de laatste jaren gebeurt zijn, moeten vooral het bewustzijn van mensen die met ULO cellen voor veilig werken voor langere tijd vergroten.

Feitelijk dienen alle werkzaamheden die met het betreden/openen van een ULO cel te maken hebben voorzien te zijn van een reeks van veiligheidsmaatregelen. De veiligheid van een ULO cel wordt in basis gemaakt door cellen af te sluiten. Vooral mensen, onbekend met laag zuurstof, mogen niet de kans krijgen via deur of luik de cel te betreden. Alles moet dicht en op slot (sleutel eruit!!!). Deuren alleen op de knevels sluiten is onvoldoende gebleken. Zorg dat de deurklinken verwijderd zijn.

 Eén van de belangrijkste veiligheidsvoorziening is een adequate tweede persoon die tijdens celhandelingen aanwezig is en een noodprocedure kan starten.

 Zorg voor duidelijkheid over de noodprocedure.

 Betreden van of reiken in een cel onder laag zuurstof is met welke techniek dan ook uit den boze. De werkruimte is veel te klein om noodmaatregelen uit te voeren. Cellen die net geopend zijn, mogen niet zondermeer betreedt worden. Het op voldoende hoog zuurstof brengen van de gehele cel, kan afhankelijk van de situatie uren in beslag nemen. Een juiste zuurstofmeting voor het betreden van de cel is wel het minste. Hou hier met name rekening met de plaats van meten. Klim dus zeker niet zomaar omhoog.

 Zorg dat monsters voor kwaliteit beoordeling eenvoudig bereikbaar zijn. Te ver reiken om het product te pakken geeft grote risico’s. Ook bij deze controles is de aanwezigheid van een tweede persoon noodzakelijk.

 Zorg voor voldoende luchtverversing in de loods om zuurstofarme lucht uit de cellen af te voeren. Neem een veiligheidsmeter mee bij handelingen rond CA cellen.

Het zal duidelijk zijn dat deze instructies nooit compleet kunnen zijn. De toevalligheid van omstandigheden kunnen maken dat er toch gevaren bestaan. Bedachtzaamheid is het belangrijkste en kijken naar de buurman is in deze uit den boze.

Fameuze fouten die in de loop van de jaren bekend zijn geworden zijn:  Kalk wisselen met gasheftruck. Motor slaat af etc….

 Productcontrole: probleempartij staat net te ver weg…

 Productcontrole boven op ladder op 5 meter hoogte. Verkeerde hap lucht….  Beoordelen verdamper. Kan er net bij …..

 Ongewenst bezoek of zoekende gasten. Kijken of ie misschien in de cel is….  Kijk maar in de cel, is nog open (maar wel met 7 % CO2 erop)

 Heeft u kleine kinderen let dan vooral op spelende vriendjes

Vergrendel ULO cellen zoveel mogelijk. De kleine knevels zijn onvoldoende. Een hangslot, een duidelijke waarschuwing en het demonteren van de deurhendel leveren nog de beste resultaten op. Let wel dat een fatale fout in de sector met huidige ‘persgekte over veiligheid’ desastreuze gevolgen kan hebben, niet alleen voor uzelf.

In document Cursus Koeling en Productkwaliteit (pagina 92-95)