• No results found

3. Theoretisch kader

3.10 Onderzoeksvraag en hypothesen

Het opzet van deze masterproef is om na te gaan in welke mate er een invloed van het kiesstelsel is op de selectie van kandidaten. In de literatuurstudie kwam naar voor dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen het kiesstelsel en de kandidatenselectie. De twee landen die in de masterproef geanalyseerd worden hebben een verschillend kiesstelsel. Er zou bijgevolg een verschil in kandidatenselectie merkbaar moeten zijn. Om de effectieve invloed van het

kiesstelsel te onderzoeken wordt een vergelijking gemaakt tussen gelijkaardige politieke partijen Tabel 3

47

in België en het Verenigd Koninkrijk. De onderzoeksvraag voor deze masterproef luidt als volgt:

“In welke mate oefent het kiessysteem van een land een invloed uit op de kandidatenselectie?”

Om de analyse in goede banen te leiden worden enkele hypothesen opgesteld. Een hypothese is een vooraf geformuleerde verwachting over hoe gedrag teweeggebracht zal worden. Met het formuleren van hypothesen wordt de verwachte uitkomst van het onderzoek reeds weergegeven. De stelling die geformuleerd wordt, wordt aan de hand van het onderzoek ofwel bevestigd of ontkracht.

Volgens het supply & demand model van Norris (1997) hebben drie zaken, waaronder het kiessysteem, invloed op de kandidatenselectie. Hierbij kan bijvoorbeeld de link gelegd worden naar het gebruik van genderquota. Op basis van de gedane literatuurstudie kon vastgesteld worden dat de twee grote Britse partijen veel aandacht besteden aan gendergelijkheid. Deze hypothese onderzoekt of er in België effectief minder aandacht aan besteed wordt.

Hypothese 1a: “Partijen in België besteden minder aandacht aan een gelijke

vertegenwoordiging van vrouwen dan in het Verenigd Koninkrijk”

Uit deze eerste hypothese kan een tweede hypothese afgeleid worden. Labour schenkt veel aandacht aan vrouwen en introduceerde een shortlist met alleen vrouwelijke kandidaten. De vraag kan gesteld worden of partijen die op de linkse kant van het politieke spectrum geplaatst worden effectief meer aandacht voor vrouwelijke kandidaten hebben dan partijen met een rechtse ideologie.

Hypothese 1b: “Linkse partijen schenken meer aandacht aan gendergelijkheid dan partijen die

48

In België wordt gewerkt met een proportioneel kiesstelsel. Dit houdt in dat het percentage behaalde zetels bij benadering evenredig is met het percentage behaalde stemmen. In het Verenigd Koninkrijk wordt gewerkt een meerderheidsstelsel met een relatieve meerderheid die

First Past The Post wordt genoemd. Dit is een pluraliteitsysteem waarbij een kandidaat meer

stemmen dient te behalen dan een andere kandidaat. Wanneer het continuüm van Hazan & Rahat (2001) met betrekking tot het selectoraat bekeken wordt, kan de vraag gesteld worden of partijen in het Verenigd Koninkrijk een meer exclusief selectoraat zullen hebben door het First

Past The Post systeem. Het kiezen van de juiste kandidaten speelt in het Verenigd Koninkrijk

een “grotere” rol, omdat ze meer stemmen moeten halen dan de andere kandidaten om de zetel te verkrijgen en omdat rekening dient gehouden worden met de marginal en safe seats.

Hypothese 2: “Partijen in het Verenigd Koninkrijk werken met een exclusiever selectoraat dan

partijen in België”

Hazan & Rahat (2001) verwezen in hun werk ook naar de voorwaarden om gekozen te worden als kandidaat. Op het continuüm wordt aan het ene uiterste alle burgers gezet en aan het andere uiterste zijn de partijleden, die soms nog aan extra voorwaarden dienen te voldoen, te vinden. Bij het analyseren van het selectieproces binnen de partijen, wordt gezien dat lidmaatschap vaak vereist is. Naast het vereiste lidmaatschap worden vaak nog andere voorwaarden gesteld. Uit de literatuurstudie bleek dat zowel Labour als sp.a extra voorwaarden opleggen. Volgende

hypothesen kunnen opgesteld worden:

Hypothese 3a: “Partijen die als centrumrechts beschouwd worden, vereisen minder vaak

lidmaatschap voor kandidaten dan linkse partijen”

Hypothese 3b: “Partijen op de linkerkant van het spectrum stellen meer extra voorwaarden

waar personen aan dienen te voldoen voor ze zich kandidaat kunnen stellen dan partijen die als centrumrechts beschouwd worden”

Het kiesstelsel in het Verenigd Koninkrijk zorgt ervoor dat per kiesdistrict slechts één MP verkozen wordt. Dit zorgt voor een verhoogde verbondenheid van de kiezers met de politici,

49

maar het betekent eveneens dat er veel afhangt van het kiezen van een juiste kandidaat. De kandidaat dient sterk genoeg te zijn om het op te nemen tegen andere kandidaten want slechts één van hen wordt MP. De vraag kan gesteld worden of de selectieprocedures bij partijen in het Verenigd Koninkrijk hierdoor omvangrijker zijn dan die bij Belgische partijen.

Hypothese 4: “Het selectieproces bij partijen in het Verenigd Koninkrijk is omvangrijker dan

het proces bij Belgische partijen”

Een volgend punt dat door Hazan & Rahat (2001) wordt aangehaald in hun werk, is de mate van centralisatie in het selectieproces. Er zijn twee vormen van decentralisatie namelijk functionele en territoriale decentralisatie. Hazan & Voerman (2006) stelden vast dat landen die als federaal beschouwd worden, vaker gebruik maken van gedecentraliseerde selectiemethoden. België is een federaal land dus hier zou meer gebruik gemaakt moeten worden van gedecentraliseerde methoden dan in het Verenigd Koninkrijk. Uit het werk van Hazan & Voerman (2006) kan afgeleid worden dat grote partijen vaker een gecentraliseerde selectiemethode toepassen dan kleine partijen. In het Verenigd Koninkrijk zijn twee grote partijen, terwijl België veel meer partijen heeft die niet allemaal dezelfde omvang hebben.

Hypothese 5a: “Partijen in het Verenigd Koninkrijk maken minder gebruik van territoriale

decentralisatie dan partijen in België”

Functionele decentralisatie verwijst naar de vertegenwoordiging van bepaalde groepen uit onze samenleving zoals vrouwen, vakbonden en minderheidsgroepen. Uit de literatuur blijkt dat functionele decentralisatie in het verleden in België gebruikt werd. Labour maakt gebruik van lijsten met enkel vrouwen en ook de Conservative Party schenkt sinds 2005 meer aandacht aan de vertegenwoordiging van vrouwen. De vraag kan gesteld worden of partijen in België minder aandacht schenken aan functionele decentralisatie.

Hypothese 5b: “Belgische partijen schenken minder aandacht aan functionele decentralisatie

50

Als vervolg op hypothese 5b kan onderstaande hypothese opgesteld worden:

Hypothese 5c: “Partijen die als centrumrechts beschouwd worden, schenken minder aandacht

aan functionele decentralisatie dan partijen die op de linkerkant van het politieke spectrum geplaatst worden”.

Gallagher & Marsh (1988) verwijzen in hun boek naar het meer besteden van aandacht aan de persoonlijke karakteristieken zoals leeftijd en geslacht in systemen van evenredige

vertegenwoordiging. In België wordt gebruik gemaakt van dergelijk systeem. Volgende hypothese kan opgesteld worden:

Hypothese 6: “Belgische partijen schenken meer aandacht aan ticket balancing dan partijen in

het Verenigd Koninkrijk”.

4. Methode

In volgend deel van de masterproef komt eerst de opzet van het onderzoek aan bod. Vervolgens wordt ingegaan op de data-analyse. Ten slotte wordt de gebruikte codeboom weergegeven.