• No results found

1.2 Veiligheidsinrichtingen en veilig werken

1.2.4 Onderzoeksspecifieke veiligheidsvoorschriften

custo screen 300/400/pediatric is niet beschermd tegen het binnendringen van stof en spatwater en moet daartegen worden beschermd.

Continue druk van de manchet, bijv. door een geknikte manchetslang, kan letsel bij de patiënt veroorzaken. Bij aanhoudende druk van de manchet moet de patiënt de klittenbandsluiting van de manchet openmaken en contact opnemen met zijn artsenpraktijk.

Samendrukken of vermindering van de diameter van de manchetslang moet worden voorkomen.

De manchet mag niet op wonden, open of net geopereerde plaatsen worden aan-gebracht. Wanneer de patiënt lijdt aan aandoeningen zoals arteriële vaatziekte of ernstige bloedstollingziekte, moet de arts beslissen over het gebruik van het toestel.

Een te strak aangebrachte manchet kan resulteren in aderverstoppingen, kneuzin-gen en bloedverlies. Als de patiënt zich niet goed voelt, moet hij zich wenden tot zijn artsenpraktijk.

Bij bloeddrukmetingen wordt in bepaalde situaties de werking van andere medische toestellen die in de buurt van de bloeddrukmanchet op de patiënt zijn aangebracht, beïnvloed.

Let erop dat er door de korte onderbreking van de bloedcirculatie die de meet-methode voorschrijft, geen permanente beïnvloeding van de patiënt ontstaat. Te frequente metingen moeten worden vermeden.

De resultaten van een bloeddrukmeting kunnen worden beïnvloed door: de lichaams-houding van de patiënt (liggend, staand, zittend), beweging, de gezondheidstoe-stand van de patiënt, hartfrequentiegerelateerde of ventriculaire gebeurtenissen, alsmede extreme temperaturen en luchtvochtigheid. Neem de bedrijfscondities en patiëntinstructies in acht.

Het toestel is niet beschermd tegen mogelijke invloeden van HF (hoogfrequen-tie)-chirurgietoestellen.

Gebruik in geen geval beschadigde batterijen of accu's. Wanneer custo screen 300/400/pediatric langere tijd niet wordt gebruikt, moeten de batterijen worden verwijderd.

Betreft:

custo screen 300 custo screen 400 custo screen pediatric

1

custo med-systemen

Veiligheid, onderhoud en garantie

Als er vloeistof op het toestel wordt gemorst, moeten de batterijen of accu's onmid-dellijk worden verwijderd en moet het toestel ter controle naar uw geautoriseerde custo med verkooppartner of custo med worden gestuurd.

Het systeem is niet geschikt voor gebruik zonder toezicht bij een bewusteloze patiënt.

Rust- en belastings-ECG

De custo med ECG-toestellen zijn niet beschermd tegen het binnendringen van stof en spatwater en moeten daartegen worden beschermd.

De custo med ECG-toestellen zijn alleen middels de patiëntkabel van de fabrikant beschermd tegen defibrillatie.

Gebruik voor custo med ECG-toestellen uitsluitend patiëntkabels met 10 of 100 KΩ defibrillatiebeschermingsweerstand.

Neem in geval van een defibrillatie de productaanwijzingen voor een veilig en cor-rect gebruik van de defibrillator in acht. Een defibrillatie heeft een verstorende uitwerking op de ECG-registratie. De hersteltijd van de custo med ECG-toestellen bedraagt minder dan vijf seconden.

Let erop dat de elektrodecontacten niet met andere geleidende delen in aanraking komen.

Wanneer tijden een ECG-registratie van de patiënt loskomen of het elektrodecon-tact te zwak is, wordt in custo diagnostic op het betreffende ECG-kanaal een rode signaallijn weergegeven. Onder de ECG-registratie verschijnt een aanwijzing (in rode letters), om welke elektroden het gaat. Breng deze opnieuw aan. Rode sig-naallijnen in custo diagnostic betekenen in geen geval een asystolie van de patiënt.

custo diagnostic biedt pacemaker-herkenning. Daarbij wordt de pacemaker-im-puls uit het ECG-signaal (minstens in twee kanalen) gedetecteerd en real time als (kunstmatige) spike in de ECG-registratie geprojecteerd.

Bij de pacemaker-herkenning in custo diagnostic (custo cardio 1xx/200) wordt niet de impulsbreedte van de pacemaker gemeten. Deze toestellen zijn niet geschikt voor bindende pacemakercontroles. Gebruik bij twijfel het door de fabrikant van de pacemaker vrijgegeven toestel (zie de pacemakerpas van de patiënt).

Als bij custo cardio 200/400 met een elektrodenaanbrengsysteem wordt gewerkt, kunnen er bij gebruik met hogere zuigniveaus – door de onderdruk – bij een gevoe-lige huid irritaties of hematomen ontstaan. Let op een correcte instelling van het zuigniveau. Wanneer de patiënt lijdt aan aandoeningen zoals arteriële vaatziekte of ernstige bloedstollingziekte, moet de arts beslissen over het gebruik van het toestel.

Betreft:

1

Langdurig ECG en onderzoekstypen met langdurig-ECG-functionaliteit

(Holter-ABDM, cardiologische revalidatie, telemetrisch langdurig ECG)

custo watch en custo guard zijn beschermd tegen het binnendringen van stof en spatwater (IP65). Het dragen van de toestellen in een zwembad of badkuip is verbo-den. De toestellen mogen niet worden ondergedompeld.

custo flash 5xx, custo kybe en custo screen 400 zijn niet beschermd tegen het bin-nendringen van stof en spatwater en moeten daartegen worden beschermd.

custo med langdurig ECG-systemen zijn niet geschikt voor intracardiaal gebruik of voor elektrocardiografische bewaking van patiënten volgens DIN EN 60601-2-27, bijv. voor gebruik in de intensive care.

custo belt, nekriem en kabeladapter niet zonder toezicht bij kleine kinderen achter-laten, verwurgingsgevaar.

Kleine delen uit de buurt van kinderen houden, verstikkingsgevaar.

Let erop dat de elektrodecontacten niet met andere geleidende delen in aanraking komen.

Bij bekende allergieën, bijv. voor substanties in hechtelektroden of de custo belt, moet de verdere procedure voorafgaand aan de registratie met de arts worden be-sproken.

Als er tijdens de registratie klachten optreden, moet de patiënt contact opnemen met de arts.

De custo med langdurig-ECG-systemen kunnen zonder gevaar worden ingezet bij patiënten met een pacemaker. Bij langdurig-ECG-systemen zonder pacemakerher-kenning kunnen storingen in het ECG-signaal foutief als pacemaker worden geïn-terpreteerd.

De custo guard ECG-zender mag uitsluitend in combinatie met de custo belt elek-trodenriem of hechtelektroden worden gebruikt. Elekelek-trodenriemen van andere fa-brikanten kunnen de bandbreedte en amplitude van het ECG-signaal veranderen, hetgeen een foutieve diagnose tot gevolg kan hebben.

Cardiologische revalidatie

Alle toestellen van het custo med Reha-systeem (trainingstoestellen, externe bloed-drukmeetapparaten, enz.) moeten medische producten zijn.

Telemetrisch langdurig ECG (custo kybe center)

custo kybe is niet bedoeld voor gebruik bij kleine kinderen en zuigelingen.

Het gebruik van het toestel in combinatie met life-support-toestellen is niet toege-staan. Het toestel is niet geschikt voor de intensive care of als alarmsysteem voor levensbehoudende lichaamsfuncties.

1

custo med-systemen

Veiligheid, onderhoud en garantie

Longfunctie

Als custo spiro mobile bij lage temperaturen wordt getransporteerd, mag het toestel pas in bedrijf worden genomen wanneer het is opgewarmd tot de temperatuur van de ruimte. Neem de bedrijfscondities in acht.

Voor nauwkeurige meetresultaten moeten omgevingsdata in custo diagnostic op basis van de omstandigheden ter plaatse worden ingesteld (luchtvochtigheid, tem-peratuur, enz.). Anders kan de meting foutief zijn.

Gebruik alleen door custo med goedgekeurde bacteriën- en virusfilters, bijv. custo spiro protect. Ongeschikte filters kunnen foutieve meetresultaten tot gevolg hebben.

custo spiro protect is een wegwerkartikel. Zorg voor een veilige en milieuvriendelij-ke afvoer als afval na elk onderzoek.

Technisch toebehoren

custo router – virtuele toestel-interface

Stel het toestel nooit bloot aan water of vocht en plaats het niet op een geleidend oppervlak terwijl het in werking is.

Stel het toestel nooit bloot aan externe warmtebronnen; custo router is bedoeld voor gebruik bij een normale kamertemperatuur.

Mechanische invloeden moeten worden vermeden, deze kunnen schade aan de printplaat en de aansluitingen veroorzaken.

Betreft:

custo spiro mobile

Betreft:

custo router