• No results found

Onderwijsbeleid en leerlingenzaken

In document Meerjarenprogrammabegroting 2022-2025 (pagina 37-41)

Nationaal Programma Onderwijs

Inhoud Gemeenten hebben in het Nationaal Programma Onderwijs een belangrijke rol gekregen voor het funderend onderwijs. Het budget komt beschikbaar voor de periode 2021-2023, en is bedoeld om samen met scholen, kinderopvang, (jeugdgezondheids)zorg, bibliotheken en andere partijen verrijkende activiteiten aan te bieden. Op basis van behoeften in het Voorster lokale onderwijs hebben we afspraken gemaakt over de inzet van het gemeentelijke NPO budget. Het budget besteden we vooral aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en het voorkomen/tegengaan van bijvoorbeeld faalangst.

Beoogd effect Vergroten van ontwikkelkansen voor kinderen en het verkleinen van onderwijsachterstanden (als gevolg van de corona-maatregelen).

Sportbeleid en activering

Voorster sport- en beweegakkoord

Inhoud Het lokaal sport- en beweegakkoord is in 2020 tot stand gekomen. De gemeente is als partner betrokken bij de totstandkoming. Ook in 2022 stelt het Ministerie van VWS een uitvoeringsbudget beschikbaar van € 20.000. De Regiegroep bepaalt met elkaar voor welke acties zij dit budget inzetten.

Beoogd effect Een meerjarig breed gedragen visie op sport en bewegen waarbij de vier thema's: Inclusief sporten, Vitale sportaanbieders, Vaardig in bewegen en Topsport die inspireert, de basis vormen.

Partners kunnen een samenwerking zoeken om projectaanvragen in te dienen waarbij wij een stimuleringsbudget kunnen honoreren die er toe bijdraagt om ambities uit het akkoord te verwezenlijken.

Samenkracht en burgerparticipatie

Werken volgens de nieuwe Wet inburgering

Inhoud De nieuwe Wet inburgering is een aantal keren uitgesteld maar gaat definitief in op 1 januari 2022.

De regie over het inburgeringsstelsel gaat naar de gemeente. We zorgen in de uitvoering voor een doorlopende lijn van activiteiten vanuit de opvang door het COA. Na de brede intake en het vaststellen van het Persoonlijk InburgeringsPlan (PIP) door de klantmanager inburgering start het taalonderwijs, dat regionaal wordt ingekocht met leslocaties in Deventer en Apeldoorn. De overige onderdelen van de inburgering, zoals maatschappelijke begeleiding, ontzorgen en participatie (in brede zin) zijn of worden lokaal ingericht. De huidige groep statushouders kan indien gewenst gebruik maken van onderdelen van het aanbod.

Beoogd effect Alle statushouders tellen en doen mee, het liefst via betaald werk. Door de regiefunctie faciliteren we nieuwkomers om het hoogst haalbare taalniveau te bereiken en zo snel en volwaardig mogelijk mee te doen in de Voorster samenleving.

Cultuur

Cultuur

Inhoud De inzet van de cultuurcoach heeft het afgelopen jaar een impuls gegeven aan de aandacht voor cultuur binnen de gemeente Voorst. We hebben ingezet op:

1. Een leven lang deelnemen aan cultuur voor iedereen mogelijk maken.

2. Duurzaam versterken en innoveren van cultuuraanbieders/vrijwilligersorganisaties. Bijvoorbeeld op het gebied van besturen, vrijwilligers, kader, diversiteit, inclusief en vraaggericht handelen.

3. Lokale verbindingen tot stand brengen en uitbouwen. Bijvoorbeeld tussen gemeentelijke beleidsdomeinen en voorzieningen, gesubsidieerde en commerciële sport en cultuur, organisaties in onderwijs, BSO/kinderopvang, welzijn, zorg en het bedrijfsleven.

Op het gebied van dans, theater, zichtbaarheid van kunst en cultuur, cultuureducatieprogramma’s liggen nog uitdagingen die de cultuurcoach kan oppakken. De evaluatie van de cultuurcoach in het najaar van 2021 geeft inzicht of voorzetting van de cultuurcoach na 2021 mogelijk en zinvol is.

Beoogd effect We versterken de positie van cultuur in de dorpen en ondersteunen nieuwe samenwerkingen tussen en met culturele organisaties.

Wijkteams

Integrale frontoffice sociaal domein

Inhoud De frontoffice van het sociaal domein is in 2022 de toegang voor alle vragen betreffende zorg en welzijn.

Vragen die daar binnenkomen worden integraal opgepakt en behandeld. Met deze vernieuwde werkwijze is er oog voor de waarden van dienstverlening die gemeentebreed zijn afgesproken.

Om deze werkwijze te ondersteunen werken wemomenteel aan de overgang naar een nieuw digitaal cliënt volgsysteem voor het hele sociale domein met een koppeling aan een (tevens nieuw) zaaksysteem.

Beoogd effect We versterken het integrale werken vanaf de aanmelding tot aan de nazorg. We maken daarbij gebruik van een digitaal systeem met regiemogelijkheden gekoppeld aan het zaakgericht werken.

Maatwerkdienstverlening / Geëscaleerde zorg

18-Werken volgens het nieuwe woonplaatsbeginsel

Inhoud In 2022 werken we via het nieuwe woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet. Gemeenten blijven hierdoor financieel verantwoordelijk voor de jongeren die vanuit een thuissituatie in hun gemeente zorg met verblijf krijgen toegekend. Dit kan ook in een andere gemeente worden geleverd. We zijn in 2022 daarom niet meer financieel verantwoordelijk voor jongeren die in een instelling of woonvoorziening in de gemeente Voorst wonen en die niet oorspronkelijk uit de gemeente Voorst komen. Dat betekent eengrote voorziene daling in uitgaven voor deze groep jongeren, zowel op de uitgaven voor verblijfszorg als voor de uitgaven voor de posten Jeugdbescherming en Jeugdreclassering. Op dit moment zijn de exacte financiële effecten nog niet bekend, waardoor dit nog niet kunnen vertalen in de meerjarige budgetramingen.

Beoogd effect Elke gemeente is en blijft financieel verantwoordelijk voor de zorgtrajecten van jongeren uit de eigen gemeente, ook al worden de jongeren in een andere gemeente geplaatst in een woonvoorziening.

Volksgezondheid

Gezond opgroeien

Inhoud Er bestaat een positieve samenhang tussen de gezondheid op jonge leeftijd en die op volwassen leeftijd. We willen gezond gedrag in de jeugdzoveel mogelijk stimuleren.

Beoogd effect Door gezond gedrag in de jeugd te stimuleren is een deel van de gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd uit te stellen of te voorkomen.

Positieve Gezondheid

Inhoud Positieve gezondheid is het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Hierbij zijn niet alleen het voorkomen en beperken van ziekte en ongezondheid belangrijk, maar juist ook de factoren die bijdragen aan gezondheid, zoals het psychisch en sociaal welbevinden.

Beoogd effect Inwoners van Voorst hebben eigen regie. Dit draagt bij aan het gevoel van geluk en welbevinden.

Gezonde leefstijl

Inhoud We stimuleren in de gemeente Voorst een gezonde leefstijl voor jong én oud. Leefstijl heeft zowel te maken met het beperken van ongezond gedrag (roken, slechte voeding, stress, onvoldoende bewegen en overmatig alcoholgebruik) als met het stimuleren van gezond gedrag (lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanning).

Beoogd effect Door gezond te leven zitten we lekkerder in ons vel, voelen we ons fitter en hebben we meer energie.

Middelengebruik

Inhoud Overmatig middelengebruik leidt tot grote (gezondheids) problemen. Uit de analyse van VodL blijkt een toename van drugsgebruik, maar dit is niet zichtbaar en vrijwilligers/ handhavers lopen achter op de trends.

Beoogd effect We beogen een versnelde normverandering: alcohol drinken en roken is niet langer normaal.

Verbonden partijen

Bij de realisatie van de doelstellingen binnen dit programma zijn de volgende verbonden partijen betrokken:

Verbonden partij Doel

GGD Noord- en Oost-Gelderland Het op adequate schaal behartigen van de openbare gezondheidszorg.

Stichting Archipel Overkoepelende organisatie van 20 openbare basisscholen in de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen met als doel het geven van openbaar onderwijs met inachtneming van artikel 48 Wet op het Primair onderwijs dan wel artikel 51 Wet op de expertisecentra.

Stichting Koepel sport, welzijn en cultuur De Koepel draagt zorg voor een zo optimaal mogelijk en integraal aanbod van accommodaties voor sport, welzijn en cultuur, dat aansluit bij de continu veranderende behoeften van burgers.

PlusOV basismobiliteit De gemeenschappelijke regeling PlusOv basismobiliteit verzorgt het regiotaxi-, leerlingen-, Wmo-, en jeugdwetvervoer.

Beleidsindicatoren

Bij ministeriële regeling vastgestelde beleidsindicatoren (via de link:

www.waarstaatjegemeente.nl). De volgende indicatoren hebben betrekking op dit programma:

Taakveld Naam indicator Eenheid Indicator

Voorst Bron Sportbeleid en

activering % Niet-sporters Het percentage niet-wekelijkse sporters ten opzichte van bevolking van 19 jaar en ouder.

42,8% Gezondheids-monitor CBS en RIVM

Maatwerkdienst-verlening

18-% kinderen in armoede Het percentage kinderen tot 18 jaar dat in een gezin leeft dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen.

3% Verwey Jonker Instituut

Samenkracht &

burgerparticipatie

% Jeugdwerkloosheid Het percentage werkeloze jongeren (16-22 jaar).

Het percentage van het totaal aantal leerlingen (12 - 23 jaar) dat voortijdig, dat wil zeggen zonder startkwalificatie, het onderwijs verlaat.

0,9% DUO

Onderwijsbeleid

en leerlingzaken Absoluut verzuim Het aantal leerplichtigen dat niet staat ingeschreven op een school, per 1.000 inwoners 5-18 jaar.

2,6 Ingrado

Onderwijsbeleid

en leerlingzaken Relatief verzuim Het aantal leerplichtigen dat wel staat ingeschreven op een school, maar ongeoorloofd afwezig is, per 1.000 inwoners 5-18 jaar.

25 Ingrado

Maatwerkdienst-verlening 18- Jongeren met jeugdhulp Het percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp ten opzichte van alle jongeren tot 18 jaar.

10,3% CBS

Geëscaleerde zorg

18-Jongeren met jeugdbescherming Het percentage jongeren tot 18 jaar met een

jeugdbeschermingsmaatregel ten

1,6% CBS

Wat mag het kosten

wijzigingen 2022 2023 2024 2025

4-2 Onderwijshuisvesting 1.230.259 1.239.257 1.014.579 1.005.003 950.785 948.183 4-3 Onderwijsbeleid en

leerlingenzaken

1.530.998 1.401.287 1.395.881 1.395.881 1.395.881 1.395.881 5-1 Sportbeleid en activering 589.785 611.002 602.412 582.092 582.092 582.092 5-2 Sportaccommodaties 2.125.335 2.013.959 2.049.524 2.036.847 2.007.524 2.007.465 53 Cultuurpres. prod. en

-participatie 184.817 61.196 90.702 90.702 90.702 90.702

5-6 Media 415.814 430.016 437.000 437.000 437.000 437.000

6-1 Samenkracht + burgerparticipatie PR4

360.123 372.246 485.860 485.891 482.873 479.854

6-2 Wijkteams PR4 147.601 15.567 189.284 189.284 189.284 189.284

6-41 Begeleide participatie PR4 381.992 388.868 395.090 395.090 395.090 395.090 6-72 Maatwerkdienstverlening

18- 9.547.258 9.638.725 4.417.784 4.368.000 4.368.000 4.368.000

6-82 Geëscaleerde zorg 18- 556.568 637.483 637.694 637.694 637.694 637.694 7-1 Volksgezondheid 947.329 1.094.228 1.208.174 1.202.078 1.181.758 1.181.758 Totaal lasten 18.017.877 17.903.835 12.923.986 12.825.563 12.718.684 12.713.004

4-2 Onderwijshuisvesting 16.363 38.903 39.858 39.858 39.858 39.858

4-3 Onderwijsbeleid en leerlingenzaken

158.846 92.362 92.379 92.379 92.379 92.379

5-1 Sportbeleid en activering 20.830 40.000 20.000 - -

-5-2 Sportaccommodaties 672.111 741.331 752.055 756.769 756.769 756.769

5-3 Cult.pres. -prod. -participatie - - -

-5-6 Media - - -

-6-1 Samenkracht +

burgerparticipatie PR4 44.344 38.000 38.608 38.608 38.608 38.608

6-2 Wijkteams PR4 5.816 - - - -

-6-41 Begeleide participatie PR4 - - -

-6-72 Maatwerkdienstverlening

18- 339 - - - -

-6-82 Geëscaleerde zorg 18- - -

-7-1 Volksgezondheid 104.044 9.600 20.320 20.320 -

-Totaal baten 1.022.694 960.196 963.220 947.934 927.614 927.614

Saldo -16.995.183 -16.943.638 -11.960.766 -11.877.629 -11.791.070 -11.785.390

Toelichting ontwikkelingen begroting 2022 t.o.v. 2021:

Algemeen

De rentecomponent van de kapitaallasten is ten opzichte van 2021 lager door de lagere omslagrente in de begroting. Daarnaast zijn de sociale lasten van de salarissen ten opzichte van 2021 gestegen.

4-2 Onderwijshuisvesting

De fors verminderde rentekosten, hoger toegerekende salariskosten en de in 2021

In document Meerjarenprogrammabegroting 2022-2025 (pagina 37-41)