• No results found

onderwijs ten aanzien van reumatologie tussen Reade, Academisch Medisch Centrum en VU medisch centrum

Partijen:

De Stichting Reade; centrum voor Revalidatiegeneeskunde en Reumatologie, gevestigd aan de Overtoom 283, 1054 HW Amsterdam, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer J.G.M. Buijs, MHA voorzitter Raad van Bestuur, hierna te noemen: ‘Reade’,

En

Academisch Medisch Centrum, gevestigd aan de Meibergdreef 9, 1105 AZ te Amsterdam, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer prof. dr. M.M. Levi, voorzitter Raad van Bestuur, hierna te noemen AMC,

En

De Stichting VU-VUmc, waarvan onderdeel uit maakt VU medisch centrum, gevestigd aan De Boelelaan 1117, 1081 HV te Amsterdam, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer prof. dr. C. H. Polman, lid Raad van Bestuur, hierna te noemen: ‘VUmc’,

In gezamenlijkheid te noemen: Partijen;

In aanmerking nemende dat:

Reade en haar rechtsvoorgangers reeds lang bestaande samenwerkingsrelaties heeft met AMC en VUmc ten aanzien van wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs op het gebied van de revalidatiegeneeskunde en paramedische zorg en reumatologie;

Partijen in december 2011 opdracht hebben gegeven aan diverse projectgroepen, om de meerwaarde en de risico’s van een tripartiete samenwerking op het gebied, van zorg, wetenschappelijk onderzoek & onderwijs en opleiding ten aanzien van

revalidatiegeneeskunde en reumatologie te onderzoeken. Uit de rapportages bleek onder meer dat met name op het gebied van wetenschappelijk onderzoek & onderwijs een meerwaarde in tri-partite-samenwerking te behalen valt;

35 Dat in goed overleg met Reade, AMC en VUmc een hoogleraar reumatologie hebben

aangetrokken, die in de drie instellingen een functie bekleedt (VUmc: afdelingshoofd, AMC: sub-afdelingshoofd, Reade: manager onderzoeken & onderwijs Reumatologie) om op deze manier de onderlinge samenwerking tussen de drie instellingen op het domein van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs te optimaliseren; (hierna te noemen: “De directeur ARC)”;

Dat AMC en VUmc in december 2013 een voorgenomen besluit hebben genomen tot een bestuurlijke fusie.

Komen Partijen het volgende overeen:

Artikel 1 Doel van de overeenkomst

Partijen wensen hun samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs ten aanzien van de reumatologie te intensiveren en daartoe een samenwerkingsverband te vormen, dat ten doel heeft het gezamenlijk initiëren,

coördineren en uitvoeren van het wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. De samenwerking zal het Amsterdams Reumatologie en immunologie Centrum genoemd worden, ook wel het ARC.

Artikel 2 Materiële inbreng

Partijen brengen de wetenschappelijke en onderwijsactiviteiten ten aanzien van

reumatologie en immunologie van de betrokken afdelingen (AMC en VUmc) en van divisie Reumatologie van Reade in de samenwerking.

VUmc en/of AMC zal alle onderzoekers van Reade die betrokken zijn bij onderzoek binnen de samenwerking van Partijen een toelatingsovereenkomst, respectievelijk 0-

urenaanstelling aanbieden.

De directeur ARC wordt door AMC en VUmc gedetacheerd naar Reade en zal binnen Reade functioneren als manager O&O, waarbij hij zeggenschap krijgt over het beleid binnen Reade met betrekking tot Onderzoek en Onderwijs van de Reumatologie en hij legt hierover verantwoording af aan de Raad van Bestuur van Reade. Hij stuurt de binnen Reade werkzame hoogleraren en senior onderzoekers, evenals de medewerkers werkzaam op het onderzoeksbureau, aan. De directeur ARC is lid van de Wetenschappelijke Raad van Reade, een adviesorgaan van de Raad van Bestuur met betrekking tot de uitvoering van Wetenschappelijk Onderzoek.

36 De directeur ARC zal de onderzoekslijnen bepalen in overleg met de hoogleraren en

senioronderzoekers die binnen AMC, VUMC en Reade werkzaam zijn. Hij zal

wetenschappelijk onderzoek initiëren, coördineren en onderzoekers begeleiden en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderzoek en dat het onderzoek plaatsvindt binnen de daarvoor door de raden van bestuur van partijen gestelde kaders.

De directeur ARC is verantwoordelijk voor de besteding van de door de raden van bestuur van partijen ingezette middelen.

De directeur ARC krijgt de opdracht van de raden van bestuur van de Partijen om rekening houdend met de diverse strategische- en medische beleidsplannen een strategienota 2015-2020 op te stellen waarin de strategie en de onderzoekslijnen worden beschreven van het Amsterdams Reumatologie en immunologie Centrum.

De directeur ARC krijgt de opdracht van de raden van bestuur van Partijen om op basis van deze strategienota een hooglerarenplan te maken.

Jaarlijks wordt op basis van deze strategienota een onderzoeks- en onderwijs jaarplan opgesteld. Dit plan vormt onderdeel van de jaarlijkse rapportage aan de raden van bestuur van Partijen.

De directeur ARC houdt bij zijn taakuitoefening rekening met de opvattingen van de raden van bestuur van Partijen inzake de algemene kaders van het te voeren financiële, sociale, economische en patiëntenbeleid, zoals blijkend uit het meerjarenplan, het jaarplan en de begroting. Voorts blijft de directeur ARC voor wat betreft onderwijs, wetenschappelijk onderzoek binnen de door de alliantie AMC/VUmc ter zake gestelde academische kaders.

De directeur ARC draagt zorg voor een doelmatige bedrijfsvoering ten aanzien van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en bevordert een goede coördinatie van de werkzaamheden op de verschillende afdelingen van Partijen, alsmede een goede communicatie tussen deze afdelingen en een goede coördinatie en afstemming en communicatie met de medische staf en onderzoekers.

Jaarlijks wordt door de directeur ARC een verslag aan de raden van bestuur van Partijen gepresenteerd, waarin hij verantwoording aflegt over zijn handelen, het gevoerde

financiële beleid en over de algemene gang van zaken. Partijen spreken jaarlijks met de directeur ARC op alle bovengenoemde verantwoordelijkheden doelwaarden af, die vervolgens na een jaar door partijen gezamenlijk zal worden geëvalueerd.

37 Jaarlijks evalueren de raden van bestuur van partijen de samenwerking.

Artikel 4 Amsterdams Reumatologie en immunologie Centrum (ARC)

4.1 Al het wetenschappelijk onderzoek dat door partijen op het gebied van de reumatologie en immunologie wordt uitgevoerd zal onder de naam Amsterdams Reumatologie en immunologie Centrum worden gepubliceerd.

4.2. De directeur ARC treedt naar buiten als hoofd van het ARC; e.e.a. binnen de afgesproken kaders en vigerende wet- en regelgeving (waaronder maar niet beperkt tot mededingingsrecht, ondernemingsrecht, governance) .

Artikel 5 Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek dat in de samenwerking geïnitieerd wordt zal aangeboden kunnen worden ter beoordeling aan alle Medische Ethische Toetsingscommissies van Partijen, die daartoe de interne tarieven berekenen.

De raden van bestuur van partijen accepteren een positief oordeel van één van de andere METc’s van partijen, zodat voor de uitvoering van een onderzoek in eigen instelling geen advies meer nodig is van eigen METc. De METc’s van partijen krijgen de opdracht om onderzoek dat uitgevoerd wordt op één van de andere lokaties te beoordelen al ware het hun eigen lokatie en geen lokale uitvoerbaarheidsverklaring meer te eisen van de METC van de ander Partij.

De proefpersonen die geïncludeerd worden in wetenschappelijk onderzoek dat gezamenlijk door Partijen geïnitieerd wordt zullen verzekerd worden door de proefpersonenverzekering van respectievelijk het AMC danwel VUmc.

Deze overeenkomst vormt geen beletsel voor Partijen om aan andere onderzoeksprojecten ten aanzien van de reumatologie deel te nemen, die vanuit andere faculteiten en

38 Partijen zullen zich inspannen één onderzoeksbureau op te richten om met name de

logistiek van van multicenteronderzoek en cohortonderzoek op het gebied van de reumatologie te coördineren en faciliteren. Hiertoe kunnen in overleg met de betrokken partijen, medewerkers voor bepaalde deel van hun tijd op een andere locatie werkzaam zijn, op een toelatingsovereenkomst.

Artikel 6 Onderwijs en aanvullende afspraken Opleiding en kwaliteitsverbetering

Reade is voor de opleiding reumatologie voor zowel het OOR AMC als het OOR VUmc de preferente perifere stageplaats.

Reade staat een nader te bepalen aantal studenten geneeskunde toe een onderzoeksstage van minimaal drie maanden te volgen, die voldoet aan door AMC en VUmc te stellen criteria. Reade stelt haar staf in de gelegenheid om daarvoor projectomschrijvingen aan te bieden en studenten te begeleiden. Voor deze begeleiding wordt door de alliantie

AMC/VUmc een nader te bepalen genormeerde financiële vergoeding gegeven. Ook voor de materiële kosten van deze stages wordt een vergoeding gegeven.

Reade staat een nader te bepalen aantal studenten geneeskunde toe in zijn inrichting een keuze coassistentschap in de reumatologie te volgen, dat voldoet aan de door alliantie AMC/VUmc vast te stellen criteria. Reade stelt haar staf in de gelegenheid deze studenten goed te begeleiden.

Partijen zullen de wijze van registreren van patiëntgegevens ten behoeve van dataverzameling voor cohortstudies op elkaar afstemmen.

Partijen zullen kennis en best practices ten aanzien van behandelplannen uitwisselen en waar mogelijk synchroniseren om daarmee de patiëntenzorg te optimaliseren.

Artikel 7 Financiële afspraken

7.1 Jaarlijks stelt de directeur ARC een begroting op basis van het jaarplan op, waarbij de inbreng van de middelen door partijen zullen worden geëvalueerd en zo nodig worden aangepast.

39 7.2 Reade draagt, naast haar huidige inspanningen en inzet van middelen in kind van 5 % van haar zorgbudget reumatologie, voor de jaren 2013/2014 een bedrag van €

20.000,- bij om het ARC te faciliteren. De directeur ARC heeft een aanstelling bij

VUmc/AMC, waarvan de kosten 40% door VUmc, 40 % door het AMC en 20% door Reade gedragen zullen worden.

7.3 De twee hoofdonderzoekers van Reade worden benoemd als hoogleraar bij VUmc en AMC. De procedure tot benoeming tot hoogleraar zal worden gestart, zodat de

benoemingen in 2014 plaats kunnen vinden. Nadat de benoemingen hebben

plaatsgevonden, zal één van de hoofdonderzoekers voor 20% aangesteld worden bij het AMC en voor 20% gedetacheerd worden naar het AMC, en de andere hoofdonderzoeker zal voor 20% aangesteld worden bij het VUMC en voor 20% gedetacheerd worden naar VUmc. Deze detacheringen naar VUmc, respectievelijk AMC zullen gefinancierd worden door Reade. E.e.a. zal worden geëffectueerd na ondertekening van onderhavige overeenkomst.

Artikel 8 Einde van deze samenwerkingsovereenkomst

8.1 De samenwerkingsovereenkomst wordt voor onbepaalde tijd aangegaan en eindigt door opzegging, waarbij een opzegtermijn van 12 maanden wordt aangehouden.

8.2 Deze overeenkomst kan door ieder der Partijen met onmiddellijke ingang worden beëindigd in geval van faillissement of surseance van een van de andere Partijen.

8.3 Ingeval van beëindiging van de overeenkomst op grond van één van de voorgaande bepalingen, zullen Partijen tijdig met elkaar in overleg treden teneinde de gevolgen van de beëindiging zo goed mogelijk te regelen, waarbij zij met name aandacht zullen besteden aan de belangen van de betrokken onderzoekers en patiënten en aan de over en weer gedane investeringen.

8.4 Partijen blijven verantwoordelijk voor de lopende verplichtingen van het

samenwerkingsverband. De betreffende kosten worden onder de Partijen verdeeld naar rato van het door elke partij in de voorgaande vijf jaren gemiddeld ingebrachte budget. Artikel 9 Overdracht van rechten en plichten

Partijen zijn niet gerechtigd hun rechten en plichten voortvloeiende uit deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk aan derden over te dragen, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van de andere Partijen.

Artikel 10 Geheimhouding

Partijen verbinden zich over en weer tot absolute geheimhouding van alle informatie waarvan zij het vertrouwelijke karakter kennen of kunnen vermoeden en die zij in het

40 kader van deze overeenkomst en de uitvoering ervan verkrijgen, dit behoudens wettelijke of contractuele verplichtingen tot het verstrekken van informatie.

Artikel 11 Geschillen

Alle geschillen welke mochten ontstaan naar aanleiding van de onderhavige overeenkomst, dan wel van nadere overeenkomsten die daarvan het gevolg mochten zijn, zullen worden beslecht overeenkomstig het Reglement van het Nederlands Arbitrage Instituut.

De plaats van arbitrage zal zijn gelegen in Amsterdam.

Aldus in drievoud opgemaakt, gedateerd en ondertekend, op (datum) te Amsterdam,

VUmc Reade AMC

Prof. dr. C.H. Polman, J.G.M. Buijs MHA Prof. dr. M.M. Levi lid raad van bestuur voorzitter raad van bestuur voorzitter raad van bestuur

41