• No results found

ONDERDELEN VOOR HET VERSLAG VAN DE BUURTVERKENNING

In document Bouwen aan Buurthulp (pagina 34-38)

Wat wordt er al gedaan? Wat wordt er georganiseerd in de buurt?

Welke organisaties zijn er actief?

Wie wil het ook? Wie zijn het en waarom willen zij meewerken?

Welke meerwaarde ziet men? Welke hulp is volgens hen nodig? Leven er volgens hen specifieke vragen in de buurt en welke mogelijkheden zijn er?

Wie doen er mee? Welke hulp zouden mensen willen bieden? Willen mensen ook meeorganiseren?

Voorzichtige conclusie:

Welke vorm is geschikt?

Op basis van voorgaande kun je de contouren schetsen van het antwoord op de vraag: welke communicatie- en coördinatievorm zou passen in deze buurt?

Noteer de contactgegevens van mensen en organisaties, en leg ook eventuele afspraken voor verder contact vast. Zo kun je iedereen goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen van je project. Wanneer je mensen enthousiast hebt gekre-gen, is het de kunst hen enthousiast te houden (zie ook paragraaf 3.3 zichtbaarheid

en communicatie)

Activiteit 3: Organiseer een buurtbrainstorm

Een volgende stap na de buurtverkenning is de buurtbrainstorm. Doel van een buurt-brainstorm is het creëren van een gedeeld momentum en het werven van actief betrokken mensen voor het Buurthulpteam.

In de buurtbrainstorm deel je jouw ervaringen tot nu toe en kijk je samen of Buurthulp in jullie omgeving levensvatbaar is. Je vertelt welke reacties je tot nu toe gekregen hebt en welke vorm van Buurthulp geschikt lijkt voor de buurt. Hiervoor kun je ook initia-tiefnemers van andere Buurthulpprojecten uitnodigen. En je kunt de bijeenkomst kop-pelen aan een activiteit, bijvoorbeeld een gezamenlijke maaltijd. Geef ruimte aan de bezoekers om hun verwachtingen en zorgen te uiten. In zekere zin is zo’n brainstorm ook een mini-buurtverkenning. Je vraagt de deelnemers: Waar lopen zij tegenaan? Wat gaat er nog niet goed?

Bedenk een leuke manier om ideeën en suggesties te verzamelen. Het tafelkleed kan bijvoorbeeld als notitieblok dienen: naast bestek krijgt iedereen een stift om alle ideeën op te schrijven. Maak van een grote plant een wensboom waarin iedereen zijn of haar wensen ophangt, of organiseer een marktplaats waarin je live mensen met een hulpvraag aan iemand met een aanbod koppelt.

Vervolgens bespreek je tijdens de brainstorm wat Buurthulp kan betekenen. Iedereen vult een vraag en een aanbod in en beschrijft wat zij onder Buurthulp verstaan. Misschien kun je direct leuke matches maken. Je kunt in ieder geval een discussie voeren over wat er wel en niet bij zou horen. Je kunt een (grote) kaart van de buurt ophangen en mensen uitno-digen om met briefjes aan te geven wat iedereen van waarde vindt in de buurt.

Aan het einde van de buurtbrainstorm kunnen mensen op een lijst hun contactgegevens noteren en aangeven wat ze eventueel zouden willen doen in het project. Het is handig als je op die lijst al een indicatie geeft van het soort hulp en inzet dat je verwacht nodig te hebben. Je kunt ook met kaartjes werken, zoals op de foto van BUUV (zie hieronder).

Mensen kunnen dan op het ene kaartje aangeven of ze een vraag hebben en op het an-dere kaartje wat ze willen doen.

Als je bewoners benadert voor de buurtbrainstorm, bedenk dan goed dat briefjes in de bus vaak slecht werken. Werven via buurtgenoten, van mond-tot-mond, werkt veel beter. Aansluiten bij bestaande activiteiten ook: daar komen de mensen toch al op af!

Maak van de brainstorm een verslag op hoofdlijnen. Na afloop kom je als initiatiefgroep samen en neem je een besluit op basis van alle input: gaan we Buurthulp organiseren? En wie uit de initiatiefgroep wil daar graag de schouders onder zetten? Als gespreksstof kun je de verslagen van je buurtverkenning inclusief de buurtbrainstorm gebruiken.

Koppel in de lokale media de resultaten van je buurtverkenning en je buurtbrainstorm terug. Mensen die je nog niet hebt gesproken, maar die wel interesse hebben om mee te doen, lezen er dan over in de krant en kunnen contact met je opnemen. Mensen die erbij zijn geweest, zien bovendien dat er wat gebeurt met hun ideeën en enthousiasme.

Je bent nu klaar om echt te beginnen. En ook in het vervolg kun je zo nu en dan een buurtbrainstorm organiseren, bijvoorbeeld om te kijken hoe buurtbewoners het project ervaren of te polsen of er intussen andere gevoelens en wensen leven.

Gebruik je creativiteit...

Je kunt de buurt verkennen zoals we beschreven in dit hoofdstuk: via rapporten, websites, interviews en brainstorms. Maar je kunt ook je creativiteit inzetten.

Wandel daarvoor eens alleen of met een paar mensen door de buurt. Zonder vaste route, zonder plan. Je wandelt niet te snel, niet te langzaam en je kijkt goed hoe je omgeving eruit ziet. Wat doet zich aan je voor? Welke dromen kun je je voor-stellen? Wat heeft jouw buurt te bieden? Is er bijvoorbeeld een oude kapel, waar je stilteochtenden kunt organiseren; een spannend veldje, waar je groenten kunt verbouwen; een leegstaand pakhuis voor een spelletjesmiddag of een toneelstuk?

Kijk met een creatieve blik rond en leg die blik vast met foto’s. Die beelden kun je weer gebruiken voor bijeenkomsten, promotiemateriaal of verslagen.

Statistieken geven vooral een beeld van de gemiddelde bevolking van de buurt.

Maar wie kom je tegen wanneer je overdag door de buurt wandelt? En wie zijn er

’s avonds op straat? De mensen die je overdag ontmoet, kunnen heel anderen zijn dan de nachtpopulatie of de overlastgevers die je tegenkomt in de statistieken.

In document Bouwen aan Buurthulp (pagina 34-38)