• No results found

denk je dat bewoners zou stimuleren om maatregelen te nemen?

Ik ben over het algemeen meer voor belonen en stimuleren dan boetes en heffingen opleggen. Want dan krijg je een beetje een negatieve spiraal van ‘goh het moet’. En je krijg meer voor elkaar als je mensen enthousiasmeert. En als dan een aantal mensen het doen dan degene die overblijven, als die groep maar klein genoeg wordt, dan gaan die op een gegeven moment automatisch ook wel mee. Of niet natuurlijk. Dus ik denk meer voor stimuleren.

Dus positieve beloningen en meer informatie en communicatie misschien?

Ja, en ook sturing. Dus van goh, hier zijn we nu, en die kant willen we op. Dan en dan komt die persoon toelichting geven. Kijk, mensen moeten wel ook zelf dingen doen, maar je moet het ze makkelijker maken.

En als je je dat een beetje inbeeld, dan komt er iemand hier spreken in het buurthuis?

Ja, bijvoorbeeld. Nou, ja, je moet eerst weten, hoe kijken mensen er nu tegenaan? Welke mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld? Welke woningen? En dat je dan heel gericht op die mensen kan focussen. Als mensen… je kan wel algemeen schieten, maar als de helft niet nodig is, dan heb je er ook weinig aan.

Ja. Dus focussen op de specifieke doelgroep die ook echt maatregelen kan nemen? Ja. Ja.

Nog een lastige vraag… het beleid kan ook gekozen worden met onderliggende maatregelen [legt dit verder uit met voorbeelden]. Wat denk jij dat belangrijk zou moeten zijn in het maken van het beleid?

Dus wat de onderliggende gedachte zou moeten zijn bij het maken van keuzes in het beleid? Ja.

Ik denk van… het is nodig. En dat je laat zien dat het beleid bijvoorbeeld succes heeft. Van, ‘dit is gebeurt, en nu is het zo’, dus het werkt. En ‘hier zouden we het ook kunnen doen, en dan wordt het zo’.

Dus als je duidelijker laat zien aan iedereen, we hebben deze stappen gemaakt en zo gaan we de goede richting in… Ja. Het is heel belangrijk om te communiceren. Als je dingen voor elkaar wilt krijgen is he theel belangrijk dat je

communiceert van, ‘dit hebben we gedaan’, en ‘daarom hebben we het gedaan’, en ‘hier kunnen we dat ook doen’. ‘Maar dan hebben we wel jullie hulp nodig’. Vaak willen mensen vaak wel, maar hebben ze duizend en een dingen aan hun hoofd. En ja… maar als jij uit kan leggen van… En een financiële prikkel werkt ook altijd.

Dus je denkt eigenlijk dat iedereen er toch wel voor open staan, maar…

Ze moeten het voordeel ervan inzien. Ja, desnoods haal je een voorbeeld van dertig jaar geleden aan. Misschien was er hier in de buurt wel eens wat dramatisch. Of niet per se hier in de buurt, maar in het centrum, of ergens in Amsterdam. En misschien kan je er ook wel een soort uitje… maar, mensen hebben het natuurlijk wel druk… Maar dat je daar heen kan gaan. Maar wat misschien wel mooi is, maar wel lastig, dan ben je wel heel erg… je moet het ze ook weer niet te makkelijk maken.

Niet te makkelijk maken als in?

Je moet het mensen niet uit de handen nemen. Je moet wel de eigen wil blijven behouden, want daar krijg je wel het meest mee voor elkaar.

Oké. Duidelijk.

Weet jij of ze dan ergens echt drastische veranderingen hebben gedaan?

Nou ze zijn nu bezig met het stimuleren van het aanleggen van groene daken, en zelf hebben ze dan ook bij gemeente gebouwen gedaan.

Oh ja, is er ook niet bij de Zuid-as een groot project geweest? Dat ze van die slootjes, een halve droge sloot, met drastisch weer loopt deze sloot dan vol.

Ja, klopt, er zijn op de Zuid-as wel veel projecten geweest. Ook een bedrijf wat op hun dak een soort dak-park heeft aangelegd. Maar, dat heeft misschien denk ik zelf ook er mee te maken dat op de Zuid-as veel bedrijven zitten met geld, en dat als de gemeente daar bedrijven mee krijgt, het misschien wat makkelijker gaat.

Nou.. ik denk dat grote bedrijven, weet je, die vinden het wel positief natuurlijk. Maar die hebben ook andere belangen. En want ik zelf zie… ik onderhoud dan een moestuin van een hectare groot op Science Park. En wat ik daar heb aangelegd is een soort greppel om die moestuin heen, zodat het regenwater kan worden opgevangen om de plantjes water te kunnen geven. En afgelopen zomer was dat continu droog. Maar nu staat het continu vol. Dus dat is ook weer een voorbeeld van dat het werkt. Waar ligt het moestuintje?

[Legt uit waar het ligt]

Heb je zelf nog opmerkingen naar aanleiding van dit gesprek? Ja, wat gaat hier mee gebeuren?

[Legt nog eens uit dat het voor mijn bachelor scriptie is, en op welke manier ik de interviews ga analyseren.] [Einde gesprek].

104

Appendix 2: Maps regarding the vulnerabilities for urban pluvial flooding and the opportunities for adaptation action among residents in Amsterdam

Map 5: Surface level of Amsterdam (AGV, 2018).

Map 6: groundwater nuisance in Amsterdam. Red indicates that the level is too high for rainwater to infiltrate easily into the ground. Orange indicates that infiltration is still possible. (Gemeente Amsterdam & Waternet, 2018)

105