• No results found

Observatieprotocol mediatheek 20 januari 2017 9u45 (observatiepunt: aan de balie van de mediatheek)

Nadat ik de medewerkster van de mediatheek verteld heb dat ik een paar uurtjes kom observeren kijkt ze de mediatheek rond en ontvalt het haar dat het nu “irritant druk” is.

Per computer staat één stoel. Twee meisjes gaan samen achter een computer zitten waarbij een meisje de stoel bij een andere computer weg pakt. Niet veel later krijgt een ander meisje de

computer zonder stoel toegewezen. De stoel wordt uiteindelijk terug gegeven en het meisje wat nu geen stoel meer heeft haalt er eentje weg bij een tafel. Ongeveer 10 minuutjes later zijn alle stoelen bij de tafeltjes in de buurt weg en zijn deze verplaatst naar de computers.

Aan de balie is het druk bij het uitleen en terugbreng punt. Twee meisjes komen voor normale rekenmachines. Echter is er nog maar een rekenmachine beschikbaar. De medewerkster van de mediatheek denkt mee met de meisjes om te zorgen dat ze toch beiden een rekenmachine kunnen hebben. Al snel blijkt dat ze de rekenmachine niet alle twee tegelijkertijd nodig hebben en dat ze het apparaat om de beurt kunnen gebruiken.

Een van de meisjes blijkt ook nog een boete open te hebben staan en komt die af betalen. Met openstaande boetes is het namelijk niet mogelijk nieuwe dingen (zoals een rekenmachine) te kunnen lenen.

10u05 (observatiepunt: aan de balie van de mediatheek)

De mediatheek loopt rustig aan leger. Dit zal te maken hebben met de wisselingen van de lessen. Om 10u10 begint namelijk het derde lesuur.

Ook wordt er voor de derde keer aan de balie gevraagd om een normaal rekenmachine.

Medewerker achter de balie kijkt me aan en vindt het nu een “chaos”.

Aan de balie worden twee rekenmachines ingeleverd door jongens. Twee meisjes komen boeken inleveren. Een van de meisjes had toevallig een boek extra in haar kluisje liggen en wist niet van wie die was. Verder was ze ook nog een boek kwijt dacht ze. De medewerkers van de mediatheek zuchten diep.

Leerlingen van de Internationale school komen vragen of ze boeken mogen lenen. Tijdens het zoeken lopen ze regelmatig naar de balie of er een bepaald boek aanwezig is.

10u40 (observatiepunt: zittend aan de grote tafel met rug naar de balie toe)

Werken verschillende groepjes leerlingen in de samenwerkingsruimte aan de computers. Bedoeld is dat ze met maximaal 2 leerlingen per computer zitten. Ergens zitten 3 leerlingen bij de computer waarbij een jongen erg druk is met een spelletje op zijn telefoon.

Bij meerdere computers zitten 3 leerlingen samen te werken.

Aan verschillende tafels zijn leerlingen aan het leren. Een leerling zondert zich met oortjes af en richt zich zijn werk, een ander is druk bezig op zijn telefoon (foto 1)

66 Aan de grote tafel zit een groep van 5 jongens onder het maken van de economie vragen te kletsen.

In de lounge stoelen is iemand aan het schrijven in een schriftje. Typisch dat hiervoor geen tafel gebruikt wordt.

Twee meisjes gaan bij een meisje staan die achter de computer zit. Er wordt op de tafel erachter gezeten/ gehangen. Met telefoon in de hand wordt gezellig gekletst.

10 min later lopen de twee meisjes weg en roepen halverwege de mediatheek nog iets tegen het meisje achter de computer.

Groepje jongens zit achter de computer. Een jongen ervan heeft zijn jas aan en staat naast bij de computer. Een van zijn voeten staat op de stoel.

Regelmatig lopen leerlingen op en neer naar buiten waar de printer staat om iets te printen.

In de mediatheek bevindt zich ook de deur naar de kamer van de systeembeheerder. Deze loopt regelmatig op en neer door de mediatheek met een grote sleutelbos die rinkelt.

10u55 (observatiepunt: zittend aan de grote tafel met rug naar de balie toe)

Verschillende groepjes leerlingen verlaten de mediatheek. Waarschijnlijk omdat om 11u de kleine pauze begint.

11u00 (observatiepunt: zittend aan de grote tafel met rug naar de balie toe en lopend door de mediatheek)

Enkele leerlingen verlaten de mediatheek maar het grootste deel blijft bij het gaan van de bel rustig zitten.

Kort na de bel stroomt de mediatheek vol met leerlingen. Een jongen zegt “laten we lopen naar de chille stoelies” en loopt vervolgens naar de loungestoelen. Ze ploffen er neer en gaan gezellig zitten kletsen. De schoolboeken liggen dicht op het tafeltje voor hun.

Er staan leerlingen bij de balie om computers te regelen. (ik zit net te ver van dat gedeelte van de balie om te kunnen verstaan wat ze precies zeggen).

Het rumoer is sinds het begin van de pauze harder geworden. Er wordt harder met elkaar gesproken. In de stilteruimte zitten veel leerlingen te werken. Het is er aardig vol maar er is nog voldoende plek voor meer leerlingen.

Aan de uitleen-terugbreng balie van boeken is het erg druk.

Stoel wordt bij tafeltjes weggehaald om gezellig met zn 3en te kunnen leren.

Het volume in de mediatheek wordt luider. Er wordt aan de grote tafel met tijdschriften en kranten wel over schoolwerk gepraat maar het volume is luider dan dat er voor de pauze met elkaar

67 Op de meeste tafels liggen schoolboeken open en lijkt het erop dat er daadwerkelijk ook iets aan school gedaan wordt. In de hoek (bij de internationalisering) zitten twee leerlingen die met hun telefoon bezig zijn en met elkaar bespreken wat ze op hun telefoon zien.

Achteraan staat een groepje van 4 leerlingen om een tafel heen waar twee meisjes bezig zijn met hun huiswerk.

Er zijn gedurende de pauze nog ca 4 à 5 computers in de samenwerkingsruimte vrij. Ook in de stilteruimte is 1 à 2 computers vrij. Verder zijn er nog enkele tafels vrij waaraan leerlingen kunnen werken. Wel zijn de stoelen bij verschillende tafels weggehaald waardoor het niet meer mogelijk is om aan die tafels te werken.

Aan het eind van de pauze lopen enkele leerlingen weer weg uit de Mediatheek. Ook sprinten twee meisjes nog snel naar binnen naar een computer.

Aan het eind van de pauze begint Claudia (medewerker van de mediatheek) alvast wat stoelen (die van de tafels naar de computers zijn verplaatst) terug te zetten. De leerlingen zijn gewoon opgestaan zonder hun stoelen terug te zetten.

11u20 (observatiepunt: zittend aan de grote tafel met rug naar de balie toe)

Zodra de bel gaat staat het merendeel van de leerlingen in de mediatheek op en gaan. Een leerling met een eigen laptop (het eerst own device wat ik zie) heeft zijn laptop net 3 minuten neer gezet en verlaat de mediatheek ook. Benieuwd wat hij in de afgelopen 3 minuten gedaan heeft.

Buiten voor de mediatheek is het een chaos. Leerlingen stoppen al hun spullen in hun tassen (tassen mogen op last van de brandweer niet naar binnen).

In een minuut is de rust in de mediatheek geheel terug gekeerd.

11u25 (observatiepunt: zittend aan de grote tafel met rug naar de balie toe)

Rustig aan de lopen er wat leerlingen de mediatheek binnen. Het is erg rustig. De medewerkers van de mediatheek praten op gedempte stem wat met elkaar. De leerlingen die nu samenwerken fluisteren.

11u30 (observatiepunt: zittend aan de grote tafel met rug naar de balie toe)

Het voelt als een stilte na de storm (foto 10). De mediatheek is rustig en ook de samenwerkingsruimte komt over als een stilteruimte.

Alleen de deur van de mediatheek naar de gang staat open. Hierdoor komt het geluid van de gang de mediatheek binnen. Een meisje kijkt boos / geïrriteerd naar de gang.

Twee jonge jongens komen binnen en praten op normale toon. Hierdoor komt het eerste rumoer de mediatheek weer in. Twee meisjes komen de mediatheek binnen en praten ook hardop. Ze

overleggen hardop achter de computer over wat ze gaan doen.

68

Foto 1: Tafeltjes achteraan in het midden(10u40)

Foto 2: Mediatheek bij binnenkomst (11u10)

Foto 3: Boekenkasten en uitleen en inleverbalie (11u10)

69

Foto 5: Balie (11u10)

Foto 6: Voorbij de balie. Linksachter de stilteruimte en links losse tafeltjes om aan te werken (11u10)

70

Foto 8: Stilteruimte, twee grote tafel en kleine tafels in het midden (11u10)

Foto 9: Stilteruimte (11u10)

Foto 10: Tafeltjes achteraan in het midden (11u30)

Foto 11: Lounge set (1) bij de internationaliseringshoek (11u30)

71

7.4 Observatieprotocol mediatheek 31 januari 2017