• No results found

Observatie van ruimte & gebruik

In document Tussen droom en werkelijkheid (pagina 65-69)

8.2 Hoogeland, Naaldwijk

8.2.2 Observatie van ruimte & gebruik

Aan de voortuinen is te zien dat het hier een kinderrijke buurt betreft, er ligt speelgoed of er staan kinderfietsjes. Ook staan er veel bankjes in de voortuinen.

De leefstijldifferentiatie die door architect Pané is aangebracht in Hoogeland komt onder andere tot uiting in de aanwezigheid van openslaande deuren aan de voorzijde van een aantal woningen. Bij woningtype ‘zand’ sluiten deze deuren aan op de keuken en zouden ze ruimte moeten bieden aan ‘levendig wonen’. Dit ontwerpaspect was geen doorslaggevende reden om de woning te kopen, maar bewoners geven aan dat ze de deuren wel actief gebruiken.

“..om m’n boodschappen binnen te brengen. Daar gebruik ik het voor, dat is heel handig want hier zit de keuken en dan doe ik de deur even open en dan haal ik het zo naar binnen. En ’s zomers als we buiten zitten doe ik ze ook open, of als ik de planten water moet geven dan gebruik ik ze ook.” (Pascalle, 33, gele leefstijl)

66

Ook de zogenaamde ‘drive in woningen’ hebben openslaande deuren aan de voorzijde, maar deze geven enkel toegang tot de werkkamer of slaapkamer op de begane grond. De bewoners van dit type woning geven aan de deuren niet te gebruiken.

Alle respondenten plaatsten schuttingen om hun achtertuin af te scheiden van de aangrenzende tuinen. Hoewel een aantal respondenten kleine doorkijkjes creëerde in de schutting, om het gevoel van opsluiting te verminderen, geven alle respondenten aan dat ze de privacy die de schuttingen bieden belangrijk vinden.

“[Door die schuttingen] heb je toch nog een stukje privacy, want ja ze kijken sowieso al vanaf de andere kant in je achtertuin. Om nou ook met de buren nog naar elkaar te kijken, dat hoeft van mij niet zo”

(Mark, 31, groene leefstijl)

67

8.2.3 Bewonersbeleving

Uit de interviews in Hoogeland blijkt een hoge mate van tevredenheid onder de bewoners. De buurt wordt omschreven als prettig, leuk, jong en centraal gelegen. Ook geven respondenten aan dat ze weinig overlast hebben van buren of omwonenden. De overlast die wel benoemd werd, wordt veroorzaakt door katten, honden of kinderen uit de aangrenzende wijken die op de bouwplaatsen rondhangen.

Veel respondenten merken op dat de buurt nog niet af is. Een deel van hen vindt dit prettig, omdat ze daardoor een open uitzicht hebben. Andere respondenten vinden dit jammer, omdat de buurt nog niet erg levendig is, er nog volop bouwwerkzaamheden bezig zijn of voorzieningen zoals het

kinderdagverblijf onvoldoende aftrek vinden.

Daarnaast geeft een aantal respondenten aan dat er een sterke scheiding bestaat tussen het gedeelte van de wijk waar koopwoningen staan en het aangrenzende blok huurwoningen. Volgens deze respondenten zijn de bewoners van de huurwoningen ‘een ander soort mensen’; ze zijn luidruchtiger en gaan minder netjes met hun spullen en de buurt om. Toch heeft dit niet tot conflicten of ruzies geleid in Hoogeland.

“En je merkt een heel verschil, wij wonen hier in het koopgedeelte maar aan de andere kant van de wijk zit het huur gedeelte en daar merk je zo veel verschil! Ja, nouja, als wij er doorheen rijden, de tuintjes al! Het is gewoon het aanzicht van de straat. Ja ze zijn allemaal wat minder op hun spullen en ze gooien alles overal maar neer en dan denk ik ja dat is leuk en aardig, maar ja dat is daar, dat merk je echt aan die kant wel heel erg. Dus ik zou niet aan die kant willen wonen.” (Pascalle, 33, gele leefstijl)

Het duurzame verwarmingssysteem was voor geen van de respondenten doorslaggevend bij de aanschaf van de woning. Een aantal respondenten gaf aan dat ze de duurzame grondslag van het project een waardevolle toevoeging vinden, terwijl andere respondenten voornamelijk de praktische aspecten van het systeem waarderen. Doordat het systeem uitsluitend werkt met vloerverwarming en -koeling zijn er in de woningen geen radiatoren aanwezig en is de woning constant op een prettige temperatuur.

“Deze wijk wordt verwarmd met warmte uit de kassen, vond je dat belangrijk, die duurzame grondslag?”

“Ehm, in eerste instantie eigenlijk niet. Het maakte mij niet zo veel uit waar het vandaan kwam. Maar ik vond het wel heel fijn dat er alleen maar met vloerverwarming verwarmd wordt. Dat je eigenlijk geen radiatoren in je huis hebt. Dat vond ik wel, ja eigenlijk wel heel fijn. Mooie bijkomstigheid eigenlijk, laat ik het zo zeggen”

(Jens, 31, blauwe leefstijl)

“Ja, nou.. ik wilde dat huis hebben en het grote voordeel is je hebt geen radiatoren in het huis. Alles is vloerverwarming natuurlijk en door het hele huis is het dezelfde temperatuur. We hebben het altijd op 21 graden staan, in de zomer en de winter. Maar het is niet zo dat ik zeg van, ik ben niet zo’n milieu freak hoor.”

69

9 Het woningkeuzeproces

In dit hoofdstuk worden de onderzoeksresultaten met betrekking tot het individuele

woningkeuzeproces uiteengezet, gerelateerd aan de eerste hypothese. De hypothese stelt dat de gezinssamenstelling het meest bepalend is voor de uiteindelijke woningkeuze. Naar verwachting zijn leefstijl gerelateerde variabelen, zoals die voortkomen uit het BSR model, hieraan ondergeschikt en vormen deze slechts een nuance op praktische preferenties.

Dit hoofdstuk gaat in op de overwegingen die individuen maken bij het kiezen voor een bepaalde woning. Daarnaast wordt de woonbeleving van de respondenten in beeld gebracht. Vervolgens worden de relaties tussen de leefstijl, zoals vastgesteld met de BSR leefstijltest, en revealed preference geanalyseerd.

In document Tussen droom en werkelijkheid (pagina 65-69)