• No results found

Objectieve beschrijving wearables

Objectieve beschrijving van Google Glass en smartwatches welke getoond wordt aan respondenten die weinig tot niets van de technologieën weten.

Google Glass

Google Glass is een draagbare computer in de vorm van een bril, die momenteel door Google Inc. ontwikkeld wordt. Google Glass moet het mogelijk maken informatie te vinden door middel van een head-mounted display (Zie hieronder)

Google Glass geeft informatie weer zoals op een smartphone, maar dan handsfree. Een gebruiker kan het toestel bedienen met zijn stem of een touchpad aan de zijkant van het toestel. Momenteel zijn er nog geen brillenglazen toegevoegd aan het toestel, maar Google overweegt samen te werken met brillenfabrikanten als Ray-Ban of Warby Parker, en zal misschien ook winkels openen waar klanten de vinding kunnen

uitproberen. Google heeft wel bevestigd dat de bril modulair gebouwd is, en daardoor kan worden gekoppeld aan een normale bril.

34 Een smartwatch staat in verbinding met een mobiele telefoon. Op het horloge krijg je notificaties van inkomende gesprekken, voicemails, berichten en activiteiten op de sociale netwerken.

Het display van een smartwatch is voorzien van een touchscreen. Door middel van drukken en vegen kun je het apparaat bedienen. De grootte van het scherm is gemiddeld zo'n 4 centimeter en is ook verlicht.

9.2. Interviews

De interviewer wordt aangeduid met de “I” van interviewer en de geïnterviewde met een “G” van geïnterviewde. Een ‘*’ duidt op het noemen van de naam, waar bij nader inzien geen gebruik van gemaakt wordt. De zinnen die dikgedrukt zijn duiden op het noemen van een factor of beweegreden om een bepaalde technologie te gebruiken of niet.

# Leeftijd Geslacht Opleiding

1 57 Vrouw HAVO

9 juni 2014 te Moordrecht,

(I)Ben jij bekend met Google Glass en Smartwatches

(G)Google glass heb ik alleen een keer gezien in de wereld draait door en smartwatches, ik heb geen idee wat je daar allemaal mee kan.

(I)Oké zou je een klein overzicht willen lezen van wat de twee technologieën kunnen (G)Oke, dat is goed

(I)Kun je dat doorlezen en dan beginnen we daarna met het interview (I)Als er dingen zijn die niet helemaal duidelijk zijn, dan moet je het zeggen. (G)Wat zijn notificaties?

(I)Dat zijn meldingen die bovenin het scherm van de mobiele telefoon verschijnen bij een bericht of iets dergelijks

(G)Dus het eigenlijk ook gewoon een soort Smartphone, de smartwatch.

(G)Dus eigenlijk zijn ze allebei hetzelfde als de smartphone. Bij Google Glass krijg je ook zo informatie en dat hoef je dan niet met je handen te bedienen.

(I)Het is volledig handsfree inderdaad.

(I)Is het een beetje duidelijk wat het ongeveer inhoudt? (G)Ongeveer wel ja.

(I)Oké dan ben ik erg benieuwd welke redenen jij zou hebben om Google Glass aan te schaffen. (I)Echt in de breedste zin van het woord.

(G)Nou, als ik al uberhaupt zou overwegen om zo’n ding aan te schaffen, want ik denk nu dat ik er het zelfde mee kan als met mijn smartphone, dus waarom zou ik dan een bril op mijn hoofd zetten of een horloge met dezelfde functies. Dat heeft

35

een beetje te maken met het feit dat ik altijd heel erg moet wennen aan nieuwe dingen. En dan denk ik wat voegt het toe? Word ik er wijzer van? En word ik er vrolijk van.

(I)Dus daarme zeg je dat het meer iets toe moet voegen aan het dagelijkse leven. Of het echt iets extra’s geeft.

(G)Ja, want ik zie dan alleen de nadelen van dan moet ik weer leren om daar mee om te gaan.

(G)Ja, ik kan me wel voorstellen dat er voordelen aan zitten natuurlijk, want dan kan je dus ook gewoon in je auto, zoals je handsfree zit te bellen, kan je dan ook gewoon, handsfree dingen opzoeken op het internet. Dat begrijp ik er uit. Dan denk ik meer aan wat het voor andere mensen voor voordelen kan hebben, niet omdat ik dat dan zelf zou gaan gebruiken.

(I)Nee, maar dat zijn dus meer de praktische dingen, maar zijn er andere factoren die je overweegt bij de aanschaf van een dergelijke technologie.

(G)Nou, dan zou ik het leuk vinden om te laten zien, dit is het nieuwste snufje en dat vind ik leuk om te gebruiken.

(I)Om het te showen, kijk wat ik heb.

(G)Ja, al ben ik daar opzich niet zo gevoelig voor.

(I)Zijn er nog andere dingen die je beinvloeden daarin? Bij de aanschaf?

(G)Of ik moet het misschien heel mooi vinden, dat het mij als bril leuk staat.

(I)Oké, dat het leuk staat, zoals je hebt gelezen in de beschrijving kan het dus inderdaad ook verwerkt worden in de gewone bril.

(G)Oh, dat heb ik even niet opgeslagen, dat is wel leuk. Dan zou ik misschien in plaats van mijn lenzen weer een bril gaan dragen.

(I)Ja precies.

(G)Maar ik zou nou niet zeggen, dit vind ik zo gaaf, dat ga ik meteen doen.

(I)Dan is het nu duidelijk welke redenen je zou hebben om het wel aan te schaffen. (I)Welke redenen zou je hebben om Google Glass juist niet aan te schaffen, of heb je dat net al een beetje beschreven.

(G)Ten eerste weet ik ook niet wat het gaat kosten, dat is voor mij ook wel belangrijk, de kosten.

(I)Dus de prijs is belangrijk.

(G)Dan moet het helemaal wat toevoegen qua functionaliteit, ga ik het ook gebruiken. (I)Dus de prijs is van grote invloed.

(G)Nou, de prijs kwaliteit verhouding, het nut, ga ik dat ook gebruiken, heb ik daar meer aan dan wat ik nu met mijn smartphone kan.

(I)Dus dat is misschien wel één van de meest belangrijke overwegingen, of de prijs kwaliteit verhouding goed is.

(G)Tenminste het nut.

(I)Nog andere dingen, die van invloed zijn, om het wel of niet aan te schaffen.

(G)Nee, het is niet zo dat ik dat wil tegenhouden, je hebt mensen die dat willen. Dan loopt straks iedereen met zo’n bril op, dan is er minder contact met mensen.

(I)Jij denkt dat je minder contact hebt met mensen daardoor? (G)Nee dat geloof ik niet.

(I)Je denkt niet dat het teveel aanwezig is tijdens een gesprek zo’n bril?

(G)Ja dat wel, dat denk ik eigenlijk wel. Want dat heb ik nu al, dat ik het lastig vind, om je heen, waar je normaal gesproken toen je nog rookte, dat je een sigaret op stak, zitten mensen nu met hun smartphone te spelen of te werken. En dat ik wel eens meegemaakt heb in een restaurant dat er van de 4 mensen, 3 met zo’n ding in hun hand zitten. En dát, het sociale aspect is wel belangrijk.

(I)Het sociale aspect, zou je dat dan ook zo kunnen opvatten als “wat vinden andere mensen van mij als ik zo’n bril draag?” Is dat nog van invloed op de aanschaf?

36

(G) Ik zou wel aan mijzelf merken dat als iedereen met zo’n ding loopt denk ik van pffff

(I) Misschien moet ik dat ook wel, of misschien juist niet?

(G)Ik zou eerder hebben zo van, wat overdreven allemaal, maar dat is ook afhankelijk van mijn stemming, omdat ik weet dat ik dat niet allemaal kan tegenhouden, dat hoeft ook allemaal niet. Ik ben wel over de fase heen dat ik mij druk ga maken wat een ander daar van vindt, als ik dat leuk vind om te kopen, dan koop ik dat gewoon.

(I)Even tot daar aan toe wat betreft Google Glass. Zijn er andere redenen, of dezelfde redenen, die je hebt om een smartwatch aan te schaffen.

(G)Nee, dat zijn dezelfde, als ik op mijn horloge kan zien hoe laat het is, is dat voor mij genoeg.

(I)Oké, andere redenen die je hebt om een smartwatch niet aan te schaffen?

(G)Ja als het nou gewoon een heel mooi ding zou zijn. Dan zou ik het gewoon als horloge aanschaffen, als ik hem gewoon qua schoonheid mooi vind, maar dan zou ik hem misschien niet eens gebruiken voor de functionaliteit.

(I)Oké.

(G)Net als dat ik een zonnebril koop omdat ik hem mooi vind, terwijl je een zonnebril koopt om je ogen te beschermen, maar je gaat geen zonnebril kopen die je lelijk vindt (I)Nee dat begrijp ik.

(G)Dus aan de andere kant geldt dan ook dat ik zo’n smartwatch zou kopen als ik hem mooi vind. Als die nou, ik ging laatst voor dit horloge, en toen lieten ze mij er ook een aantal zien, als er zonder dat ik het wist een smartwatch tussen zat die qua schoonheid mij aantrekt, dan zou ik op basis daarvan zegggen, doe die maar, maar daar kun je dit en dat en dat mee mevrouw, “ooh wat leuk”, maar daar zou ik hem niet op uit gaan kiezen, maar is het inderdaad zo dat die smartwatch geen andere meerwaarde heeft dan wat je met een smartphone kunt doen?

(I)Nou, er zijn meer beperkingen juist voor de smartwatch, je kunt er niet mee bellen, je ziet wel een inkomend gesprek op de display, maar dan moet je nog wel de telefoon pakken om het gesprek te starten.

(G)Dat is natuurlijk wel handig, je horloge heb je altijd om, dus dan mis je niks. Ik heb nu, toevallig vanmiddag, kwam ik er achter dat ik om 1 uur al een bericht had gekregen en die las ik pas om 5 uur.

(I)Maar vind je dat belangrijk?

(G)Nou voor mij niet, maar ik kan me voorstellen, zeker als je een drukke baan hebt (I)Dat je elk bericht, gelijk wilt zien en dat je daar geen vertraging in hebt van 4 uur. (G)Ja voor mij geld dat niet, maar kan me voorstellen dat andere mensen dat wel hebben.

(I)Het gaat nu om jou

(G)Het gaat nu om mij, oh haha, nee voor mij niet. Dat heeft alles te maken met mijn werk, mijn leven en mijn leeftijd.

(I)Denk nog eens goed na over wat jij zou overwegen bij de aanschaf van Google Glass of een smartwatch. Je hebt nu prijs/kwaliteit genoemd, het gemak, de nieuwste gadget (G)Dat nieuwste gadget is voor mij minder.

(G)Het gemak, dat is eigenlijk het enige denk ik. Ik weeg dan af, ga ik dat dan ook daadwerkelijk gebruiken? Ik bedoel, ik ben net de fase voorbij dat ik het handig vind dat je internet op je smartphone hebt. Ik vind het ook nog steeds makkelijker om te bellen in plaats van te mailen of te whatsappen soms.

(I)Je vindt het lastig om in te schatten omdat je het nog niet hebt gebruikt? Omdat je geen idee hebt of het wel iets kan toevoegen voor je, omdat er nu nog niets

vergelijkbaars is?

37 (G)Het is nu voor mij nu niet dat ik denk, als ik zoiets dan op tv zie, dat ik denk van dat zo, dat is gaaf, dat wil ik ook hebben. Dan denk ik meer, wat een onzin, dat hoeft toch allemaal niet, het gaat zo toch ook goed. Als ik er dan wat meer over hoor, denk ik, stilstand is achteruitgang, je kan dit niet tegenhouden en dat realiseer ik me wel, prima als andere dat leuk vinden. De dingen die mij nu ter beschikking staan, daar ben ik tevreden mee.

(I)Dat is duidelijk.

(G)Misschien is het over een jaar anders. Toen er voor het eerst die mobiele telefoons kwamen, dacht ik, heb ik helemaal niet nodig en nu ga ik ook niet meer zonder de deur uit. Maar ik heb nooit het nieuwste van het nieuwste willen

hebben, dat doe ik ook niet met mode. Ik loop altijd achter de trends aan.

(I)Dan is het duidelijk zo, als er geen andere beweegredenen zijn waarom jij zo’n ding aan zou schaffen dan houden we het hierbij.

(G)Nee alleen schoonheid en functionaliteit.

# Leeftijd Geslacht Opleiding

2 57 Vrouw Doktersassistente 9 juni 2014 te Reeuwijk,

(I)Ben jij bekend met Google Glass of met Smartwatches? (G)Nee

(I)Dan geef ik jou deze, dan kun je dat even lezen, het is een korte objectieve beschrijving van het apparaat.

(I)Zou je voor de gegevens, even je leeftijd willen noemen (G)57

(G)Wat is modulair?

(I)Dat het ingebouwd kan worden in een normale bril, dan heb je niet het afgebeelde frame, het werkende deel is dan verwerkt in de normale bril.

(G)Ja?

(I)Dan is de eerste vraag over Google Glass, welke beweegredenen of factoren zou jij hebben om dat ding aan te schaffen, of juist niet. Dus als jij bijvoorbeeld in de winkel zou staan, welke factoren zou jij dan allemaal in overweging nemen om zo’n ding aan te schaffen of niet? Heb je een beetje een idee?

(G)Ik zou hem niet aanschaffen

(I)Je zou hem niet aanschaffen, en waarom niet? (G)Dan loop je de hele dag met zo’n bril op (I)En dat zou je vervelend vinden, waarom?

(G)Nou ten eerste zou ik dit heel vervelend vinden. Ja, ik ben natuurlijk een brildrager (I)Als het dan verwerkt zou zijn in je bril, zou je het dan niet handig vinden?

(G)Dan is dit weg?

(I)Dan is het frame weg, dan is dit, het werkzame deel, verwerkt in je bril en dat projecteert de informatie voor je oog

(G)Nee ik zou het heel vervelend vinden, ik zou afgeleid zijn.

(I)Maar, je zou afgeleid zijn door de dingen die het brengt, het verschaft informatie. Maar die informatie zou je niet boeiend vinden

(G)Nee

(I)Dus de reden is dat het dan gewoon in de weg zit en dan het geen nut heeft voor jou. (G)Ik zou het alleen willen als ik er zin in heb en niet de hele dag zo’n ding op m’n hoofd.

38 (I)Dus als het alleen zou verschijnen als het nodig is en dat het dan voor de rest van de dag volledig weg is.

(G)Oh, dat kan ook?

(I)Nee, dat kan dus niet. Dan is het eigenlijk een mobiele telefoon die je weg zou leggen.

(G)Maar dan word je toch helemaal geleefd. Nee, dat zou ik niet kunnen.

(I)Is dat de enige reden dat je het niet zou kopen? (G)Ik ben natuurlijk opgegroeid zonder.

(I)Nee precies, daarom ben ik ook erg geïnteresseerd hierin. (G)Ik wil eigenlijk alleen maar die informatie als ik er zin in heb. (I)Ja, maar ik denk dat dat voor meer mensen wel zo is.

(G)Ik kan me voor jullie voorstellen dat je het leuk vindt (I)Maar voor ons hoeft het ook niet altijd zo aanwezig te zijn. (G)Ik zou daar geen behoefte aan hebben.

(I)Maar even los daarvan, zijn er niet nog andere redenen waarvan je denkt, stel ik vind het wel een boeiend apparaat, wat zouden dan de redenen zijn om het wel of niet te doen?

(G)Maar je kan hem dus op je hoofd zetten en hem dan verbinden? Dus je hoeft hem niet altijd te dragen

(I)Nee, je hoeft hem niet altijd te dragen.

(G)Dus eigenlijk maakt het niet uit of je een telefooon hebt of zo’n bril?

(I)Nee, het enige is dat je hem dus niet uit je zak hoeft te halen en dat het handsfree is en dat je hem met je stem kunt bedienen.

(G)Ja het zijn gewoon weer nieuwe dingen, en het zal best wel handig zijn, maar waarom?

(I)Je kan geen redenen bedenken waarom je het zou aanschaffen. (G)Nee ik zou het nooit aanschaffen.

(I)En dan voor de smartwatches, precies dezelfde vraag, welke factoren laat je meespelen, laat je je nog ergens door beinvloeden?

(G)Nou, dat is wel handig, dat heb je om je pols, daar zit je niet tegenaan te kijken, met zo’n ding op je hoofd.

(I)En als je het niet wilt, is het gewoon een klokje (G)Dat zou ik eerder kiezen dan zo’n bril.

(I)Maar dan gaat het nu niet zo zeer om wat je eerder zou kiezen, maar om de beweegredenen, dus waarom zou je zo’n smartwatch willen en wat laat je daarin meespelen, waar je laat je je door beïnvloeden.

(G)Nou, je hebt hem altijd bij de hand, maar hij zit niet in de weg.

(I)Maar trek het zo breed mogelijk. Ik kan daar niet teveel in sturen met voorbeelden, maar wat gaat er in je om als je bijvoorbeeld een iPad zou kopen? En probeer de redenen die je daarvoor ook aanhaalt te vergelijken met als je zou overwegen om een smartwatch te kopen.

(G)Een iPad pak je zo even er bij en daarom denk ik zo’n telefoontje om je pols zou wel handig wezen.

(I)En andere dingen die er meespelen bij de aankoop van een dergelijk product? (G)Ik geef er niet zoveel om

(I)Als ik dan toch een beetje ga sturen, is de prijs of wat andere mensen er van denken niet van invloed?

(G)Als ik zou moeten kiezen tussen een smartphone en een smartwatch, want dat is ongeveer hetzelfde

(I)Deze zouden aan elkaar gekoppeld kunnen zijn.

(G)Aan elkaar gekoppeld, dus je moet dat ding er wel bij hebben?

(I)Ja, stel je krijgt een notificatie op je smartwatch dat je gebeld wordt, moet je wel je telefoon uit je broekzak halen.

39 (G)Oh, dat schiet ook niet op.

(I)Gewoon ook niet dus.

(G)Ik dacht het neemt de functie volledig over.

(I)Als je dan gaat bellen, wordt het dan dus praten tegen je horloge, dat zie ik ook niet als iets wat heel handig is.

(G)En met Google Glass kun je met mensen communiceren en die zie je dan ook? (I)Nou, je ziet ze natuurlijk gewoon in face 2 face contact, maar het geeft zeg maar een schermpje voor je oog waar je informatie in ziet.

(G)En op dat scherm zie je bijvoorbeeld voicemailberichten en mailberichten (I)Je kunt ook een zoekopdracht uitvoeren

(G)Ik denk dat het voor de jongelui iets heel bijzonders is, maar niet voor mij. (I)Dan houden we het hier even bij.

(G)Ik ben ook helemaal niet opgegroeid met de computers. Ik heb het allemaal zelf maar aangeleerd.

(I)Maar dat is inderdaad meer de reden waarom je technologie sowieso minder snel zou aannemen.

(G)Maar ik denk dat het voor bepaalde werkomstandigheden dat het ideaal is.

(I)Dat zie je nu ook al in de geneeskunde, dat Google Glass wordt opgezet, tijdens een operatie en dat ze van punt A naar punt B worden geleid.

(G)Dan is het goed, maar geeft zo’n ding straling, hoe zit dat?

(I)Dat is met de smartphone inderdaad ook heel lang een discussie geweest. (G)Ja, apart

(I)We houden het even hierbij, dankjewel.

# Leeftijd Geslacht Opleiding

3 66 Man Handelsavondschool

9 juni 2014 te Reeuwijk,