• No results found

van 12 november 1999 tot vaststelling van (een deel van) de voorwaarden, bedoeld in

In document Jaarverslag NMa en DTe (pagina 41-41)

Dienst uitvoering en toezicht

Besluit 5 van 12 november 1999 tot vaststelling van (een deel van) de voorwaarden, bedoeld in

artikel 26 van de Elektriciteitswet 1998 (Technische voorwaarden)

Artikel 26 e.v. van de Elektriciteitswet 1998 geeft de directeur DTe de verplichting (technische) voorwaarden vast te stellen waaronder transport van elektriciteit mag plaatsvinden en toegang wordt verleend tot de Nederlandse elektriciteitsnetten. Daarbij moet men denken aan technische eisen die gesteld worden aan de aan het net verbonden installaties en meetinrichtingen. Ook vallen hieronder de wijze waarop de netbeheerders met elkaar zullen samenwerken en de procedure voor de verdeling van de transportcapaciteit op de internationale elektriciteitsverbindingen (importcapaciteit). Een deel van

deze voorwaarden is op 12 november 1999 vastgesteld, een deel is op 16 december 1999 ter notificatie verzonden aan de Europese Commissie te Brussel. Het jaar 1999 heeft voor wat betreft de technische voorwaarden vooral in het teken gestaan van de problematiek omtrent de importcapaciteit. Vanwege de huidige marktsituatie, waarbij door het protocol de vier grote elektriciteits-producenten slechts aan de Nederlandse distributiebedrijven elektriciteit mogen verkopen en de elektriciteitsprijzen in het buitenland lager zijn, is er een grote vraag naar elektriciteit uit het buitenland (met name uit Duitsland) dat zich vertaalt in een grote vraag naar importcapaciteit. Deze vraag is momenteel groter dan het aanbod en met deze schaarste is een groot geldelijk belang gemoeid. DTe heeft na een succesvolle consultatieronde op basis van het Informatie- en Consultatiedocument ‘Transport-capaciteit op internationale elektriciteitsverbindingen’ voor het jaar 2000 de procedure voor de verdeling van de importcapaciteit vastgesteld. Deze houdt in dat de beschikbare importcapaciteit voor marktpartijen op een pro-ratawijze wordt verdeeld. Ook de N.V. Sep en de Amsterdam Power Exchange N.V. hebben voor het jaar 2000 importcapaciteit toegewezen gekregen. De toewijzing aan de Sep is gebaseerd op een duidelijk verzoek dienaangaande van de minister van Economische Zaken. TenneT B.V., de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet, voert deze procedure uit en heeft op 1 december 1999 aan de diverse partijen bekendgemaakt hoeveel importcapaciteit aan hen is toegekend.

6.4.2 Besluiten vaststelling elektriciteitstransporttarieven

Op basis van het overgangsartikel IV diende de directeur DTe in 1999 de tarieven vast te stellen die de netbeheerders in het jaar 2000 ten hoogste mogen berekenen voor het transport van elektriciteit over hun net. De netbeheerders dienden hiertoe voorstellen in te dienen. Het jaar 2000 is het eerste jaar waarin er afzonderlijke net- en leverings-tarieven worden vastgesteld. Op grond van de Elektriciteits-wet dienen de tarieven voor het jaar 2000 gebaseerd te zijn op de vergelijkbare tarieven die bij afnemers in rekening werden gebracht in 1996. Dit impliceert een splitsing van de in 1996 gehanteerde integrale elektriciteitstarieven. Voor met name de nettarieven speelde ook de invoering van de nieuwe tariefstructuur (de TarievenCode) per 1 januari 2000 hierbij een belangrijke rol.

De directeur DTe heeft, vooruitlopend op de indiening van de voorstellen, de netbeheerders op de hoogte gesteld van de procedure en de uitgangspunten die DTe zou hanteren bij de beoordeling van deze voorstellen. Daarbij heeft de directeur de netbeheerders voorzien van twee rekenmodellen. De voorstellen dienden, ingevolge het genoemde overgangsartikel, te zijn gebaseerd op vergelijkbare tarieven die bij de afnemers in rekening werden gebracht in 1996. Aangezien er in 1996 geïntegreerde tarieven golden (voor zowel levering als beheerders zich slecht aan de regels houden. Zeker bij een

versnelling van de liberalisering kan dat een belangrijke zaak zijn. Wanneer de markt steeds vrijer wordt zal er ook een verdere samenhang van de instrumenten uit de Elektriciteits-wet en de MededingingsElektriciteits-wet mogelijk moeten zijn. DTe zal zich -samen met de NMa- op deze en andere belemmeringen op weg naar een goed werkende nationale en internationale elektriciteitsmarkt voortdurend oriënteren. Wanneer daaruit concrete voorstellen komen voor aanpassing van de wettelijke regels, zullen die voorstellen aan de minister van Economische Zaken worden gedaan.

Communicatie met de marktpartijen Goede en open communicatie met alle marktpartijen is voor DTe vanaf het begin een belangrijke doelstelling geweest. De sector wordt geconfronteerd met een proces van liberalisering en alle onderzekerheid van dien. Bovendien is daar een toezichthouder die allerlei wettelijke taken heeft toebedeeld gekregen. Over de wijze waarop DTe invulling geeft aan deze taken heeft DTe in het verslagjaar veelvuldig gecommuniceerd. Zo zijn er consultatiedocumenten verschenen, waarin DTe uiteenzet hoe hij invulling gaat geven aan zijn toezichthoudende taken. Over deze documenten en andere onderwerpen zijn voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Een belangrijk instrument in de communicatie met zowel de sector als met de geïnteresseerde buitenstaander is de eigen website van DTe. Op deze website publiceert DTe documenten en besluiten die zijn verschenen en andere informatie die voor de doelgroepen van DTe relevant is. Ook het interactieve karakter van de website wordt benut. Zo bestaat er de mogelijkheid om een abonnement te nemen. Men ontvangt dan automatisch bericht op het moment dat er nieuwe informatie op de website is gepubliceerd.

Ook kan men via de website vragen stellen aan DTe. Van deze mogelijkheid wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Zowel mondeling, schriftelijk als via de mail ontvangt DTe vele vragen. Deze lopen uiteen van eenvoudige vragen over de vindplaats van besluiten en tarieven tot complexe vraagstukken waarin DTe om een oordeel wordt gevraagd. Het beantwoorden van dergelijke vragen ziet DTe met het oog op het aspect van toezicht als een belangrijke taak. Daarbij loopt DTe echter aan tegen zijn beperkte bevoegdheden op dit vlak. Zo heeft DTe niet de bevoegdheid de Elektriciteitswet te interpreteren. Dit is uiteindelijk aan de rechter. Wel kan DTe adviseren bij vragen over de interpretatie van de Elektriciteitswet. In het kader van de liberalisering van de elektriciteits-sector vond in het verslagjaar een groot aantal symposia en congressen plaats. Op diverse bijeenkomsten in zowel binnen- als buitenland heeft DTe zich gepresenteerd. De presentaties hadden enerzijds betrekking op de nieuwe situatie op een geliberaliseerde markt en anderzijds op specifieke onderwerpen als de verdeling van de beschikbare capaciteit op internationale verbindingen, transporttarieven

en regulering van transporttarieven. Op het congres van de Europese Commissie voor landen die tot de Europese Unie willen toetreden heeft DTe een presentatie gegeven over de organisatie van de elektriciteitsmarkt in Nederland. Over zijn activiteiten heeft DTe in het verslagjaar regelmatig de pers te woord gestaan. Dit betreft zowel algemene pers als vakpers uit binnen- en buitenland. Ook heeft DTe over belangrijke besluiten en publicaties zelf de publiciteit gezocht door een persbericht uit te brengen en interviews af te geven.

6.4 Besluiten

6.4.1Besluiten op aanvraag

Besluit 1 van 25 augustus 1999 tot toewijzing van

Besluit 1 van 25 augustus 1999 tot toewijzing van -VI Dienst uitvoering en toezicht Elektriciteitswet

In document Jaarverslag NMa en DTe (pagina 41-41)