• No results found

Noodzaak aan kennis & expertise

In document Culturele & creatieve sectoren (pagina 40-44)

Dit criterium beoordeelt of de onderneming zonder het inwinnen van bepaalde kennis en expertise het groeitraject niet succesvol zou kunnen uitvoeren. Ook beoordeelt het of de betreffende dienstverlener en/of het aan te werven strategisch profiel wel over die ontbrekende kennis en expertise beschikt. Het mag niet louter om operationele of uitvoerende werkzaamheden gaan én deze kennis moet mee wegen op de beslissingen die de onderneming neemt tijdens het groeitraject.

Aan projecten waarbij alle criteria als steunbaar worden geëvalueerd, wordt een score toegekend op basis van het

scorerooster.

Aanvraagprocedure

De kmo-groeisubsidie wordt toegekend via een competitieve oproep per thema. Voor 2021 worden 3 oproepen voorzien waarbij telkens meerdere thema’s worden opengesteld (zie verder rubriek 'Oproepkalender').

Op het moment dat de oproep opengesteld wordt, zal het digitaal aanvraagformulier beschikbaar zijn. Om de aanvraag te starten, vul je dit formulier in. Nadat je jouw onderneming geregistreerd hebt, ontvang je een link naar de online module waar je jouw aanvraag kan vervolledigen en indienen. Zorg er zeker voor dat je jouw aanvraag indient binnen de termijn waarin de oproep is opengesteld!

Bij de aanvraag zal gevraagd worden om de nodige bijlagen op te laden. Zie: Hoe vraag je de kmo-groeisubsidie aan?.

Na de indiening wordt de aanvraag beoordeeld op ontvankelijkheid en volledigheid door een dossierbehandelaar van VLAIO. Vervolgens beoordelen twee projectadviseurs je aanvraag aan de hand van de vier beoordelingscriteria. Als je dossier volledig en ontvankelijk is verklaard maar er nog nood is aan extra toelichting, dan nodigt je projectadviseur je uit om het groeitraject mondeling toe te lichten.

De administrateur-generaal van VLAIO neemt vervolgens een beslissing over de aanvraag op basis van het advies van de projectadviseurs. De onderneming wordt per e-mail op de hoogte gebracht van de beslissing.

Oproepkalender

Vanaf 2021 wordt de kmo-groeisubsidie toegekend via een competitieve oproep per thema. Er worden 3 oproepen voorzien, waarbij telkens meerdere thema’s worden opengesteld:

2021 Indienperiode Thema's

Oproep 1

15 maart tot en met 30 april internationalisering-digitalisering

Oproep 2

1 juli tot en met 31 augustus internationalisering-digitalisering-duurzaam en circulair ondernemen

Oproep 3

1 november tot 31 december internationalisering-digitalisering-duurzaam en circulair ondernemen-innovatie

Voor elke oproep is een budget van € 5 miljoen beschikbaar. Voor de eerste oproep wordt dit gelijkmatig verdeeld over de thema’s. Voor zowel internationalisering als digitalisering wordt € 2,5 miljoen voorzien.

Uitbetalingsprocedure

De uitbetaling van de subsidie gebeurt in 2 schijven:

de eerste schijf van 50% wordt ten vroegste uitbetaald bij de start van het project de tweede schijf van 50% wordt uitbetaald bij de afronding van het project

Heb je een kmo-groeisubsidie gekregen voor de aanwerving van een strategisch profiel en voor het inwinnen van extern advies? Dan wordt de steun voor de aanwerving en voor het advies apart uitbetaald.

Meer informatie kan je raadplegen op Aanvraag uitbetaling.

Uitbreiding (voor projecten ingediend in 2020)

Wanneer je als kmo reeds een subsidie toegekend kreeg voor de aanwerving van een strategische medewerker, dan kan

je deze subsidieaanvraag éénmalig uitbreiden met één of meerdere adviezen van één of meerdere dienstverleners. Wanneer reeds een subsidie toegekend werd voor het inwinnen van advies, kan je de subsidieaanvraag nog éénmalig uitbreiden voor de aanwerving van een strategische medewerker en/of met één of meerdere adviezen voor zover het maximale

subsidiebedrag van € 25.000 voor extern advies nog niet is bereikt.

Om een subsidieaanvraag uit te breiden neem je contact op met je projectadviseur. De aanvraag voor een uitbreiding moet gebeuren binnen de 12 maanden na de datum vermeld op je beslissingsbrief en vóór de aanvraag van de tweede schijf van het initieel goedgekeurde subsidiedossier. Na uitbetaling van de tweede schijf wordt jouw dossier afgesloten. Een

uitbreiding van je aanvraag is daarna niet meer mogelijk.

Dit is enkel voor projecten ingediend in 2020. In de huidige regeling moet je direct steun aanvragen voor beide pijlers.

Contact

Koning Albert II-laan 35 bus 12 1030 Brussel

België

T 0800 20 555 info@vlaio.be

vlaio.be/kmo-groeisubsidie

Agentschap Innoveren & Ondernemen

Onderzoeksproject

Laatst gewijzigd op 19 mrt 2021

Wat houdt de maatregel in

Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid en (toekomstige) activiteiten in het Vlaamse Gewest kunnen van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een subsidie bekomen van 25% tot 60% (op de aanvaarde kosten met een minimale steun van € 100.000) voor de uitvoering van bepaalde onderzoeksprojecten.

Onderzoeksprojecten bestaan in hoofdzaak uit activiteiten waarbij op een kritische en systematische manier nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden worden opgebouwd en die op lange termijn de basis vormt voor veranderingen binnen de onderneming.

Door de economische moeilijkheden ingevolge het coronavirus wil VLAIO de aandacht vestigen op het volgende:

begunstigden die ten gevolge van de crisis het moeilijk krijgen om de termijnen na te komen die voorzien zijn in hun subsidieovereenkomst, kunnen met het agentschap in overleg gaan over de mogelijkheid van de verlenging van deze termijnen. Voor meer informatie neem je best contact op met je dossierbehandelaar.

Wie komt in aanmerking

Deze steun richt zich tot ondernemingen die grensverleggend onderzoek willen uitvoeren, met een intrinsiek hoog risico, dat op termijn kan leiden tot een belangrijke positieve impact voor het bedrijf én voor Vlaanderen. Het gaat om de uitvoering van individuele projecten rond een welbepaald innovatief idee. Er is geen voorkeur voor bepaalde sectoren, toepassingsdomeinen of kennisgebieden. Er zijn uitdagingen en risico’s verbonden aan de opbouw van deze nieuwe kennis.

Enkel ondernemingen met operationele activiteiten in het Vlaamse Gewest (of minstens een duidelijke aanzet daartoe) kunnen steun aanvragen. Ook non-profit organisaties en publiekrechtelijke organisaties met operationele activiteiten in het Vlaamse Gewest (of minstens een duidelijke aanzet daartoe) die economische activiteit uitoefenen komen in

aanmerking. Ondernemingen in moeilijkheden komen niet in aanmerking.

Wat komt in aanmerking

Projectbegroting

Alle activiteiten waarin kennis wordt opgebouwd of activiteiten die dit rechtstreeks ondersteunen, kunnen opgenomen worden in een onderzoeksproject. Deze kunnen zowel technologisch als niet-technologisch van aard zijn.

Het hoofdzakelijk toepassen of incrementeel verbeteren van bedrijfseigen know-how volstaat niet. Ten opzichte van de normale bedrijfsactiviteiten en courante vernieuwingsprocessen moet het project duidelijk afwijken in werkwijze, inhoud, beoogde resultaten en/of risico’s waarvoor kennis moet opgebouwd worden.

Een overzicht van alle steunbare activiteiten vind je in het toelichtingsdocument Ontwikkelings- en Onderzoeksprojecten.

Zie Aanvraagprocedure Onderzoeksproject > Documenten.

Looptijd

De looptijd van een onderzoeksproject kan maximum 36 maanden bedragen.

Omvang steun

De gevraagde steun bedraagt minimaal € 100.000 en maximaal € 3 miljoen.

De subsidie wordt berekend als een percentage van de aanvaarde projectbegroting. Dit steunpercentage bestaat uit een basispercentage eventueel aangevuld met toeslagen.

Basissteun

Basissteun 25% van de aanvaarde kosten

Verhoging

10% bij samenwerking tussen minstens twee onafhankelijke bedrijven, waarvan minstens één kmo en/of wanneer het een grensoverschrijdende samenwerking betreft in het kader van een officieel erkend Europees netwerk waaraan VLAIO deelneemt (mits geen bedrijf meer dan 70% aandeel heeft in de kosten)

10% voor een middelgrote onderneming 20% voor een kleine onderneming Maximumsteun

Maximumsteun 60% van de aanvaarde kosten

Er geldt een verhoging van het steunpercentage met 15% indien het gaat over een grensoverschrijdende samenwerking in het kader van een aantal officieel erkende Europese netwerken waaraan VLAIO deelneemt (Zie Bedrag > De subsidie voor een overzicht van deze netwerken) op voorwaarde dat het Vlaams bedrijf binnen deze context met een Vlaamse

onderzoekspartner samenwerkt (mits geen bedrijf meer dan 70% aandeel heeft in de kosten). Het totale steunpercentage wordt in dat geval begrensd tot maximaal 70% i.p.v. 60%.

Belangrijk te vermelden is dat er retroactief geen steun kan verleend worden. Enkel de kosten gemaakt na de startdatum vermeld in het aanvraagdocument kunnen worden betoelaagd. Deze startdatum kan ten vroegste samenvallen met de eerste werkdag van de maand volgend op de maand waarin het volledige aanvraagdocument bij Agentschap Innoveren &

Ondernemen wordt ingediend.

Aanvraagprocedure

Aanvragen moeten worden opgesteld aan de hand van de invuldocumenten die je terugvindt onderaan de pagina Aanvraagprocedure>documenten.

De subsidieaanvraag kan reeds gebeuren voordat er een rechtspersoonlijkheid bestaat. De subsidie zal echter pas uitbetaald worden van zodra de onderneming met rechtspersoonlijkheid is opgericht.

In document Culturele & creatieve sectoren (pagina 40-44)