• No results found

4.3 GEBRUIK RIJNWAALSPRINTER

5.2.4 NIJMEGEN CENTRUM

In deze paragraaf wordt het natransport van reizigers in het centrum van Nijmegen geanalyseerd. Net zoals in Arnhem, zijn veel functies geconcentreerd in en rond het centrum.

Uitstaphaltes

De RijnWaalsprinter komt Nijmegen binnen over de Waalbrug waar het gebruik maakt van de vrijliggende busbaan. In figuur 32 is dit weergegeven. In tegenstelling tot in Arnhem, rijdt de RijnWaalsprinter niet verder op de doorgaande weg (Oranjesingel), maar vervolgt de route door de binnenstad van Nijmegen. De RijnWaalsprinter rijdt dus door het voetgangersgebied in het centrum en dit zorgt er voor dat reizigers die in het centrum van Nijmegen moeten zijn, minder ver hoeven te lopen. Hierbij moet aangetekend worden dat de bus op maandagen niet over de Burchtstraat, maar over de Oranjesingel rijdt. Deze wijziging is noodzakelijk, omdat er een markt is op de Burchtstraat op maandag. De haltes in het centrum van Nijmegen dienen voornamelijk als ontsluiting voor het centrum. Dit komt met name door de ligging van de haltes in de autovrije binnenstad. De afstanden

68

tussen de haltes zijn erg kort. De afstand tussen de haltes Burchtstraat en Hunnerpark is slechts 500 meter, bovendien zit hier nog de halte Valkhof tussen. De halte Hunnerpark is gelegen aan het drukke Keizer Trajanusplein en is vooral gericht op Nijmegen Oost. De halte Valkhof ligt dus slechts 250 meter verder en is het begin van de autovrije binnenstad. Bovendien ligt de halte direct voor Museum Het Valkhof. De halte Burchtstraat is de enige halte die in de autovrije zone ligt (figuur 33a). Reizigers die in het binnenstad moeten zijn, hebben hier dus een ideale locatie om uit te stappen. Aan de reistijdisochronen valt ook te zien dat de ruimtelijke structuur in het centrum goed is ingericht om te lopen. Er zijn geen barrières die er voor zorgen dat reizigers in het natransport moeten omlopen. De halte Plein 1944 ligt net zoals de halte burchtstraat in het midden van de stad. Daarnaast is het ook een belangrijk busstation voor het centrum aangezien er hier veel bussen passeren. Vanuit het Centraal Station is de afstand tot de stad voor voetgangers nog aanzienlijk. Tussen Plein 1944 en het Centraal Station is de halte Smetiusstraat gelegen. Deze halte ligt aan de rand van het centrum en het begin van het stationsgebied. In de directe omgeving van de halte zijn veel uitzendbureaus en horeca te vinden. De laatste halte in het centrum is het Centraal Station. Het busstation bestaat uit acht verschillende perrons die het overstappen op een andere bus of op de trein erg makkelijk maken (figuur 33b). Wanneer er gelopen wordt in het natransport dan is de omgeving van het centraal station niet even duidelijk. Door de vrijliggende busbaan is het station omringd door af- en aanrijdende bussen. Het is op slechts twee plekken mogelijk om over te steken. Ook zorgt het doorgaande fietspad ervoor dat voetgangers moeten uitkijken bij het oversteken. Daarentegen kan de halte wel goed gebruikt worden om verder te reizen per fiets, aangezien er voldoende fietsenstallingen zijn en het mogelijk is om fietsen te huren met OV-fiets.

69 Bestemmingslocaties

In tabel 8 zijn de reizigers weergegeven die tijdens het onderzoek naar het centrum van Nijmegen zijn gereisd. Dit zijn er in vergelijking met het centrum van Arnhem een stuk minder. Dit terwijl er wel meer bushaltes zijn in het centrum van Nijmegen. Het Centraal Station is met dertien reizigers de meest gebruikte uitstaphalte. In bijna de helft van de gevallen wordt er op het station vervolgens de overstap gemaakt naar een andere bus of trein. In het onderzoek is het aandeel van het centraal station 42 procent, over een maand genomen is dit aandeel zelfs nog hoger met 56 procent. Dit verschil is moeilijk te verklaren. In de analyse over Arnhem is er benoemd dat het logisch zou zijn als het centraal station juist meer reizigers ontvangt in de ochtendspits, aangezien forenzen vaak in de ochtendspits reizen. Het aandeel van de overige haltes zijn vergelijkbaar met het maandelijks gemiddelde. Wat opvalt, is dat de halte Hunnerpark als overstappunt gebruikt wordt. Bussen die langs deze halte komen rijden vaak door naar Nijmegen-Oost. Het is voor reizigers dus sneller om meteen over te stappen op de eerste halte die ze tegenkomen, dan op een groter busstation als Plein 1944. Het natransport in het centrum wordt altijd te voet gedaan.

Tabel 8: Natransport Nijmegen Centrum (Eigen onderzoek, 2013)

H u n n erp ar k Valk h o f Bu rch ts tra at Ple in `44 Sm etiu ss tra at Ce n tra al Sta tio n To ta al Te voet 1 3 5 5 1 5 20 Fiets 1 1 2 Bus/trein 2 7 9 Totaal 4 3 5 5 1 13 31 Enquête 13% 10% 16% 16% 3% 42% 100% Connexxion 10% 7% 13% 9% 4% 56% 99%

a. Nijmegen Burchtstraat, halte in het autovrije centrum

b. Centraal Station, halte waar de meeste reizigers uitstappen

Figuur 33: Overzicht van haltes in Nijmegen

De bestemmingslocaties van de uitstappers in Nijmegen laten zien dat reizigers profiteren van de route door de binnenstad. De route zorgt ervoor dat het makkelijker is voor reizigers om bij de bestemming te komen. In figuur 32 is weergegeven dat de drie reizigers die op de halte Centraal Station uitstappen en waarvan de bestemming bekend is, hebben het ROC als bestemming.

70

Daarnaast is ook het Gemeentehuis in het centrum een locatie waar meerdere reizigers naartoe reizen.