• No results found

Rechten van personen met een handicap, sociale diensten en hulp aan personen, mobiliteit, toegankelijkheid… Hier vind je beknopte en praktische

informatie, gericht op de visuele handicap, en maatregelen die een belangrijke impact hebben op het sociale leven van onze leden.

Inclusie wordt opgenomen in de Grondwet

De Belgische Senaat heeft in juli 2020 een tekst gestemd waarin een specifieke bepaling ten gunste van personen met een handicap is opgenomen in de Grondwet. Die luidt als volgt: “Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen. De wet, het decreet of de in artikel 134 bedoelde regel waarborgen de bescherming van dat recht.” (Titel II, artikel 22ter).

Over de tekst moet nu in het Parlement worden gestemd. De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH), waarvan de Brailleliga lid is, dringt erop aan

dat deze zo snel mogelijk door de Kamerleden wordt besproken en goedgekeurd.

Deze tekst geeft een constitutionele verankering aan de rechten van personen met een handicap die worden gewaarborgd door het Verdrag van de Verenigde Naties.

een illustratie van het coronavirus

De datum 3 december verschijnt in witte cijfers op een paarse cirkel.

Volgens Michel Magis, Directeur van de Brailleliga en lid van NHRPH, zal dit de uitvoering van het beleid ten behoeve van personen met een handicap bevorderen.

Deze tekst zou een extra argument kunnen zijn om eindelijk de

leeftijdsgrens van 65 jaar te veranderen, die in ons land nog

steeds een vorm van discriminatie is voor veel mensen met een handicap.

3/12 : Internationale Dag voor Personen met een Handicap

“Een dag voor iedereen” is het thema van de Internationale Dag voor Personen met een Handicap op 3 december 2020. De bedoeling is om het idee te benadrukken dat een handicap deel uitmaakt van het menselijk bestaan. Zo is het zeer waarschijnlijk dat iedereen op een

bepaald moment in zijn of haar leven een tijdelijke of permanente handicap ervaart. Desondanks is er nog werk voor de boeg: er zijn maar weinig landen die adequate regelingen hebben om volledig tegemoet te komen aan de behoeften van personen met een handicap.

Coronapremie

De federale regering heeft beslist om een “coronapremie” toe te kennen aan personen met een handicap die een inkomensvervangende

en/of integratietegemoetkoming (IVT/IT) ontvangen. Deze premie bedraagt 50 euro per maand van juli tot december 2020 (goed voor een totaal van 300 euro) en wordt automatisch op je rekening gestort of per post uitbetaald. Als je tussen 1 juli en 30 november 2020 een IVT/

IT hebt aangevraagd, ontvang je de bonus vanaf de eerste maand na je aanvraag.

Groepen van mensen vormen samen een icoon van een persoon met een handicap die de hand toegereikt krijgt door een andere persoon.

op 3 toetsen op een

toetsenbord staan een icoon van een persoon in een

rolstoel, een oor en een blinde persoon.

Mensen die een inkomensgarantie voor ouderen genieten (IGO, Federale Pensioendienst) hebben ook recht op de coronapremie. Als je echter zowel de IGO als de IVT/IT hebt, ontvang je slechts één coronapremie.

Verlof voor mantelzorgers

Mantelzorgers zijn mensen die op regelmatige basis personen helpen die zich in een afhankelijkheidssituatie bevinden (ziekte, ouderdom,

handicap, etc.). Sinds 1 september 2020 beschikken ze over een nieuw thematisch verlof specifiek voor hun statuut. Door dit verlof kan de werknemer zijn prestaties volledig of gedeeltelijk onderbreken gedurende enkele maanden. Enkel mantelzorgers die over een toekenning van sociale rechten beschikken, hebben recht op dit verlof. De andere categorie van mantelzorgers onder een “eenvoudige erkenning” hebben er geen recht op.

Het verlof moet aangevraagd worden bij de werkgever en bij de RVA. Het is een thematisch verlof, zoals ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand en palliatief verlof. Tijdens dit verlof ontvangt de mantelzorger een tegemoetkoming van de RVA.

Toegankelijkheid van websites In 2016 besloot de Europese Unie om te eisen dat alle websites van

de overheid toegankelijk moesten worden gemaakt voor personen met een handicap. Tegen uiterlijk

23 september 2020 moesten de lidstaten deze richtlijn hebben toegepast. Zo kondigde de FOD Sociale Zekerheid aan dat de website handicap.belgium.be van het DG Personen met een handicap voldoet aan de eisen.

Het lijkt er echter op dat verschillende websites nog steeds problemen geven op het gebied van toegankelijkheid.

Dit is vooral te betreuren, als je rekening houdt met het feit dat digitale technologie een steeds

grotere plaats inneemt in het school-, beroeps-, sociale en culturele leven.

Als je zelf een

toegankelijkheidsprobleem

opmerkt op een website van een overheidsdienst of -administratie, aarzel dan niet om dat te laten weten, bijvoorbeeld door een e-mail te sturen naar de verantwoordelijke van de site in kwestie.

JOUW RECHTEN

VLAANDEREN

Verhoging financiële compensatie voor budgethouders

Budgethouders die thuis extra

ondersteuning nodig hebben tijdens de COVID-19-periode, hebben

voortaan recht op een financiële compensatie van 25,5%. Concreet betekent dat dat je het jaarbudget in totaal maximaal tot 25,5% mag overschrijden.

Daarmee kan je bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) COVID-19-kosten indienen die je maakt tussen 14 maart en 31 december 2020. Het gaat bijvoorbeeld over overeenkomsten met thuiszorg, persoonlijke assistent, familielid, alternatieve vervoersoplossingen, etc. De budgetverhoging geldt voor iedereen met een PAB (persoonlijk assistentiebudget) of PVB

(persoonsvolgend budget).

Deze verhoging is geen extra budget, maar bedoeld voor problemen

die je ervaart in je normale zorg, assistentie of ondersteuning omwille van COVID-19. Voor meer informatie of verdere vragen kan je terecht bij het Team Budgetbesteding van het VAPH: budgetbesteding@vaph.be of 02 249 30 00.

Assistentie via bijklussen:

verandering

Heel wat budgethouders kiezen er vandaag voor om hun persoonlijk assistent te vergoeden via het

systeem van onbelast bijklussen. Zo kan je een assistent een vergoeding geven tot 6.340 euro per jaar. De Bijkluswet bepaalt de regels van dit systeem, maar in april 2020 werd deze door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Dat wil onder andere zeggen dat het vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk zal zijn om je assistent te vergoeden via onbelast bijklussen. Gelukkig bestond in België ook al wetgeving rond deeleconomie sinds 2016, die nog steeds van kracht is. Zo kan je blijven beroep doen op bijklussers, zoals een persoonlijk assistent, maar die zal niet meer worden

vergoed via de bijkluswet, maar wel via deeleconomieplatformen zoals Helpper en Trixxo.

Het terugvallen op de wet van 2016 brengt ook wel enkele veranderingen met zich mee. Zo zal de bijklusser niet meer onbelast zijn, maar houdt het deeleconomieplatform 10%

belastingen in op de inkomsten. Het jaarlijks plafond wordt vermoedelijk opnieuw 5.930 euro per jaar. Verder is het nog niet helemaal duidelijk of het burger-aan-burger-systeem zal kunnen blijven bestaan.

2 jonge jongens dragen een zwarte bril

DAGELIJKS LEVEN

GERELATEERDE DOCUMENTEN