• No results found

Nieuwe verzameling: Woordenlijst Engels-Duits

In document Handboek van Parley 2 (pagina 43-52)

5.9 Nieuwe bestanden aanmaken

5.9.1 Nieuwe verzameling: Woordenlijst Engels-Duits

In deze sectie beschrijven we het aanmaken van een oefenbestand voor woordjes, inclusief plaat-jes en geluid. In een volgende stap zullen we ook bijvoeglijke naamwoorden en werkwoorden hieraan toevoegen. Dit is een erg compleet voorbeeld, en daarom ook nogal lang. Het is mogelijk dat niet elk onderdeel ervan voor uw project nodig is.

Omdat we straks geluiden en afbeeldingen willen toevoegen, is het belangrijk dat die voor het gemak aanwezig zijn in een map met de naam ned-deu. Ons gegevensbestand, dat we aanmaken met Parley, zal in dezelfde map worden opgeslagen. Dit maakt het eenvoudig, wanneer u besluit uw werk met anderen te delen.

Dus dit hebben we op het gebied van geluidsbestanden en afbeeldingen:

Gegevensmap in Dolphin

Laat ons beginnen op het Dashboard dat we krijgen na het starten van Parley:

Dashboard met meerdere verzamelingen

Klik op de knop Een nieuwe verzameling aanmaken....

U ziet nu de pagina met Algemene documenteigenschappen, die als volgt wordt ingevuld (aan-passen aan uw eigen bestand):

Dialoog Eigenschappen van...

Klik daarna op OK. In het volgende scherm wordt u gevraagd de details voor de talen in te stellen. We veranderen hier niets, en klikken dus gewoon op OK.

Als eerste zullen we de woordenlijst(en) gaan aanmaken. Pas in een latere fase zullen we de geluids- en afbeeldingsbestanden toevoegen. Zo ziet de eenheid er nu uit:

Een nieuwe lege verzameling

Voordat we iets anders gaan doen, slaan we het bestand op in dezelfde map als de afbeeldingen en de geluidsbestanden. Gebruik Bestand → Opslaan en selecteer de map door er naar toe te

navigeren. In dit geval noemen we het bestand Oefenen ned-deu - sla na het invoeren van de naam het bestand op.

Een nieuwe verzameling opslaan

Als u nu de map controleert waarin de geluids-en afbeeldingsbestanden zijn, vindt u hierin ook het bestand Oefenen ned-deu.kvtml

Kijken we nu kort naar de woorden die we willen toevoegen: apple, bird, cat, cherry, cow, orange, pear, snake, strawberry (appel, vogel, kat, kers, koe, sinaasappel, peer, slang, aardbei). Hierin komen dieren voor en fruit, we besluiten dus om twee eenheden aan te maken: Animals (dieren) en Fruits.

Les 1hernoemen we nu naar Dieren en daarna voegen we een eenheid toe met de naam Vruch-ten. Klik met de rechtermuisknop op Les 1 en kies Les hernoemen in de getoonde opties. Nu wordt Les 1 gemarkeerd, en kunt u de naam eenvoudig overschrijven met Dieren. Wanneer dit klaar is, drukt u op de toets Enter. Klik met de rechtermuisknop op Verzameling: woordjes oefenen N...aan het begin van de boomstructuur van de eenheden, en kies Nieuwe eenheid in de getoonde opties. In het nieuwe veld schrijft u Vruchten en drukt u weer op Enter.

We beginnen eerst met het invoegen van de dieren. Klik op de eenheid Animals en u krijgt een lege tabel die u kunt gaan invullen. Klik met de rechtermuisknop in het eerste veld, en voeg hier de (Engelse) vraag in. Daarna vult u het (Duitse) antwoord in in de tweede kolom. Als alle 4 de Engelse dierennamen zijn ingevuld, en hun Duitse vertalingen, ziet het scherm er als volgt uit:

Woordenlijst oefening Nederlands-Duits bewerken

In ons geval zijn er maar 4 dieren in de eenheid voor dieren. Er zijn veel lege regels, en die moeten worden gewist. Doe dit door eerst op het eerste veld te klikken, en ook op het laatste veld terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt. Alle te wissen regels worden nu door oplichten (kleurverandering) gemarkeerd. Druk daarna op de toets Del. >-toets.

We gaan nu de vragen over fruit toevoegen. Klik nu op de eenheid met de naam Vruchten. Deze tweede eenheid is geheel leeg. Omdat er vijf vragen zijn over fruit, hebben we vijf regels nodig.

Daarom drukken we vijf keer op de Ins-toets, en daarna vullen we zoals hiervoor onze woorden in.

Vergeet niet om zo af en toe uw werk op te slaan...

Na een klik op het begin van de boomstructuur Verzameling: Woordenlijst Oefenen N..., toont Parley ons alle invoer in de twee eenheden:

Alle aanwezige invoeren in twee eenheden

Tijd voor het toevoegen van plaatjes en geluid. Eerst moeten we de beelden activeren voor afbeeldingen en geluiden.Selecteer de keuzevakjes in het menuBeeld → Afbeelding en View

→ Geluid. Als deze opties actief zijn, verschijnen twee nieuwe secties rechts in het bewerkings-scherm van Parley.

Secties Geluid en Afbeelding

Selecteer het Nederlandse woord appel, door er op te klikken. Het is nu gemarkeerd, dus laten we er een afbeelding aan toevoegen. In het afbeeldingengedeelte rechts, klikt u op het pictogram

Map, en kiest u het gewenste plaatje.

U kunt hieraan de uitspraak toevoegen voor het Engelse apple, door in de sectie voor geluid op dezelfde manier te werk te gaan, en het juiste geluidsbestand te selecteren.

U kunt de uitspraak nu horen door in het hulpmiddel voor geluid op de knop Afspelen te druk-ken.

Het scherm ziet er nu als volgt uit:

Het geluid afspelen

Nu klikt u op de Duitse vertaling Apfel. Het veld is nu gemarkeerd als geselecteerd. U zult opmerken dat de afbeelding van de appel nu met de Duitse term is verbonden. In het geluidsge-deelte selecteert u nu de juiste uitspraak, zoals hiervoor.

Controle verband tussen gegevens Ga nu voor alle regels op dezelfde manier verder.

Het is nu tijd voor het toevoegen van bijvoeglijke naamwoorden en werkwoorden aan het project.

Doe dus precies zo als we eerder met de eenheid Fruits hebben gedaan, en maak twee nieuwe eenheden aan: Bijvoeglijke naamwoorden en Werkwoorden. Laten we even aannemen dat we big, small, old, young, narrow (groot, klein, oud, jong, smal) aan de eenheid voor bijvoeglijke naam-woorden willen toevoegen, en to go, to come, to buy, to drink, to eat (gaan, komen, kopen, drinken, eten) aan de eenheid voor werkwoorden.

Hier volgt nu een schermbeeld met alle ingevoegde regels. Op dit moment zijn de woorden nog door elkaar gerangschikt, en het zou leuk zijn als we konden zien welke daarvan een zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord of een werkwoord is.

Toont alle ingevoegde terminologie

In de volgende stap gaan we het Woordtype tonen. Selecteer het keuzevakje Beeld → Kolommen woordenlijs. We activeren Woord type voor Nederlands en Duits door op het keuzevakje te klik-ken voor Woordtype. Druk daarna op de knop OK button waarmee u de wijzigingen accepteert.

Selecteren van woordtype

Door in de velden in de kolom Woordsoort te klikken kunt u de woordsoort selecteren, en voor talen waarin zelfstandige naamwoorden een geslacht hebben kunt u ook de combinatie van Zelf-standig naamwoord/geslacht selecteren. U kunt beginnen met het invoeren van de eerste tekens van

een woord om het te selecteren. Hieronder zijn de kolommen voor Woordsoort en delen van de selecties al gedeeltelijk klaar.

De woordtypen kiezen

Als we alle woordtypen hebben opgegeven, beschouwen we eerst de Bijvoeglijke naamwoorden, en voegen we daaraan Trappen van vergelijking toe. We gaan nu dus alleen naar de eenheid voor Bijvoeglijke naamwoorden.

Selecteren van de trappen van vergelijking

U krijgt de Trappen van vergelijking rechts in het scherm, door Beeld te selecteren in de menu-balk, en het keuzevakje voor Trappen van vergelijking te selecteren.

Toont de trappen van vergelijking

Bewerk de Trappen van vergelijking door de Vergrotende en Overtreffende trap aan de bij-voeglijke naamwoorden toe te voegen. Eerst, klik op het bijbij-voeglijke naamwoord, waaraan de trappen van vergelijking zullen worden toegevoegd, in ons voorbeeld big (groot), en voeg hier aan bigger en biggest (groter, grootst) toe. Ga op deze manier verder met het volgende bijvoeglijke naamwoord, tot alles klaar is.

Toevoegen vergrotende en overtreffende trap

Tenslotte bekijken we de vervoeging van Werkwoorden. Selecteer de eenheid Werkwoorden en activeer desectie voor verbuigen aan de rechterkant door Beeld → verbuiging (werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, zelfstandige naamwoorden)te selecteren. Bijvoorbeeld bewerken we de tegenwoordige tijd (Präsens) van gehen. Selecteer eerstPräsens in het neerklapmenu en voeg daarna de werkwoordsvormen toe..

De vervoeging van het werkwoord kiezen

Dit moet nog voor alle werkwoorden gebeuren, in alle mogelijke tijdvormen.

Als dit klaar is kunt u beginnen met oefenen door te drukken op het pictogram Oefenen in de taakbalk.

In document Handboek van Parley 2 (pagina 43-52)