• No results found

1977/78: nieuwe energie

In document schaakvereniging PROMOTIE (pagina 35-39)

Met nieuwe energie werd de lijn die in 1973 was begonnen, doorgetrokken.

Het tweede tiental werd in het jubileumjaar kampioen in de 2e klasse.

Thom van Beekum trad in 1977 toe tot het bestuur van de KNSB en werd als jeugdleider van Promotie opgevolgd door Theo Boermeester. Er waren aan het begin van dit seizoen 38 jeugdleden, waarvan 33 aspirantleden. In het HSB-jeugdkampioenschap tot 13 jaar werd Roel Leget tweede. Wim de Kok werd in het IBM-jeugdtoernooi achtste bij de 14-jarigen. In het Zagricon-toernooi om het open jeugdkampioenschap van Nederland be-haalde Wim de Kok 3½, Richard Wong 3 en Marc Huyssoon 2½ punt (uit 7) in de categorie tot 16 jaar.

De afvaardiging naar Bockum-Hövel, 1979. Staand, v.l.n.r. Frans Cayaux, Thom van Beekum, Nico Vromans, Hennie van der Helm. Zittend, v.l.n.r. Boudewijn Bertsch, Jan Blankespoor, Frans van Klaveren

De jaren zeventig: een nieuw élan

1978/79: denksportkampioenschappen

In Camp David sloten de Israelische premier Begin en de Egyptische president Sadat een akkoord dat tot vrede tussen beide landen zou leiden. In Iran brak de Islamitische revolutie uit en in Rome stierven vlak achter elkaar twee pausen en werden twee nieuwe benoemd. Bij Promotie vertrok aan het begin van het seizoen Theo Mooijman, bestuurslid en razende reporter van het cluborgaan, naar het hoge noorden “om aldaar ervoor zorg te dragen dat de nodige penningen in ’s lands schatkist vloeien”. Hij werd opgevolgd door Thom van Beekum en Jan Blankespoor. De nieuwe redacteuren begonnen een aantal vaste rubrieken. Blankespoor maakte Promotie bekend met de retrogade analyse en presenteerde zelfs twee eigen studies. Daarnaast begon hij een eindspelrubriek. Verder kwamen er een rubriek correspondentieschaken van Peter Briggeman en een rubriek “Partij van de maand” waarvoor de leden zelf partijen moesten insturen. Frits Hoorweg begon een schaaktechnische rubriek.

Het cluborgaan had geen naam en dat werd als een probleem beschouwd.

De nieuwe redactie schreef een wedstrijd uit en stelde voor de beste inzendingen twee kerstkransen in het vooruitzicht. Helaas waren de leden minder enthousiast dan de redactie. Er kwamen slechts drie reacties binnen, waarvan geen enkele in aanmerking kwam voor de eerste prijs. Het clubblad bleef zoals het was, naamloos.

Terwijl in Baguio City op de Philippijnen Karpov nipt een match om de wereldtitel van Kortsjnoi won en in Leeuwarden Ligterink kampioen van Nederland werd, nam Promotie met zes tientallen aan de HSB-competitie deel. Het eerste werd tweede in de promotieklasse – dus weer geen KNSB volgend seizoen! Het tweede en derde degradeerden uit respectievelijk de 1e en de 2e klasse, maar het vijfde werd kampioen in de 4e. De resultaten waren teleurstellend en in het clubblad werd gewezen op het verderfelijke verschijnsel dat vaak invallers moesten worden opgesteld. Dit kost punten!

Daarom een oproep aan alle tientalspelers om zo weinig mogelijk de HSB-wedstrijden te verzuimen. Noteert U de data in Uw agenda!. Het bestuur had blijkbaar zo zijn eigen gedachten over de tegenvallende prestaties. Eind 1978 besloot het een bibliotheek in te richten. Er werd met tien boeken begonnen: 4 eindspel- en 6 middenspelboeken.

De senioren van Promotie beperkten hun schaakactiviteiten hoofdzakelijk tot de interne competitie en tot externe wedstrijden met verenigingsteams.

Tijdens het jaarlijkse treffen met Bockum-Hövel werden de officieuze snel-schaakwedstrijden door de Duitsers gedomineerd, maar de officiële team-wedstrijd eindigde in een gelijkspel en de officiële snelschaakteamteam-wedstrijd werd door Promotie gewonnen.

De jaren zeventig: een nieuw élan

Het snelschaken was bij Promotie overigens zeer populair. Niet zelden gebeurde het dat sommigen na afloop van de clubavond nog ergens gingen vluggeren, o.a. in de camper van Hennie van der Helm. Dit ging met zoveel verbaal geweld gepaard dat de plaatselijke politie ooit overging tot een inval. Groot was de verbazing van de dienders toen zij in plaats van een burenruzie of een illegaal gokhol een viertal snelschaakfanaten aantroffen, en zij besloten het er maar bij te laten.

Aan het snelschaakkampioenschap van de HSB werd met drie viertallen meegedaan. Promotie 1 werd vierde in finalegroep B, Promotie 2 werd winnaar van groep C en Promotie 3 werd in deze groep vierde waarmee de wedstrijdleider extern, Frans van Klaveren, tevreden was. Ook aan het Nederlands kampioenschap in Beverwijk werd met drie teams meegedaan.

Hier behaalde het eerste team een verdienstelijke gedeelde 1e plaats in finalegroep C.

Jrg. 27, nr. 2 (november 1978)

De jaren zeventig: een nieuw élan

In januari 1979 werden voor de eerste keer de Denksportkampioenschappen van Zoetermeer gehouden. “De schaakvereniging Promotie, de dam-vereniging DID en de bridgedam-verenigingen Goudsmit, de Spinter, TOP en Zoetermeer hadden voor een uitstekende organisatie van de wedstrijden gezorgd”, zo lezen wij in de Zoetermeerse Courant. Jo Fijen werd damkampioen, Lindeboom en Toet wonnen het bridgen en Nico Vroman mocht zich Schaakkampioen van Zoetermeer noemen. In het immer kritische clubblad werd dit een “wat weidse benaming” genoemd: “Een echte schaakkampioen wordt je niet via vluggertjes, maar via een toernooi van normale schaakpartijen waarin de kansen voor iedereen geheel gelijk zijn”.

Grote successen waren er bij de jeugd. Het jeugdbeleid wierp steeds opvallender zijn vruchten af. Wim de Kok werd kampioen van de HSB in de categorie tot 16 jaar. In het daaropvolgende NK werd hij derde. Het

Jrg. 27, nr. 6 (mei 1979)

De jaren zeventig: een nieuw élan

jeugdclubkampioenschap werd gewonnen door een nieuw aankomend talent: Gerhard Eggink. Bernard Bannink werd vijfde.

In document schaakvereniging PROMOTIE (pagina 35-39)