• No results found

niet in problemen”

 Ja, ik neem

een abonnement

voor 2 jaar op Didactief (€ 109,90) en krijg een e-reader t.w.v. € 99,- cadeau!

 Ja, ik neem

een jaarabonnement

op Didactief en betaal slecht € 35,- (i.p.v. € 54,95)

voor het eerste jaar én krijg een boekenbon t.w.v. € 15,- cadeau.

 Ja, ik neem

een proefabonnement

op Didactief (2 nrs voor € 9,50) MIJN GEGEVENS naam ___________________________________________________________m/v adres __________________________________________________________ postcode ___________________ woonplaats_______________________ telefoon ________________________________________________________ e-mail _________________________________________________________ EUCL12

Euclid

E

s

83|1

7

Euclid

E

s

87|7

327

indeling volgens de drie genoemde sectoren. Het algemene deel, dat voor alle drie sectoren geldt, is zo goed als klaar; de sectoren zijn nog niet helemaal klaar.

Er is veel tijd verlopen tussen de pilot en de start van Registerleraar.nl. Maar het draagvlak voor een register is er nu bij de politiek en bij de vakbonden, die allemaal vertegenwoordigd zijn in de OC, die de verantwoording draagt voor het Registerleraar.nl.

Intussen heeft de NVvW door de WiVa-pilot veel ervaring opgedaan met wat wiskunde- leraren belangrijk vinden en met het inventariseren en valideren van professionali- seringsactiviteiten. Dat is ook terug te vinden in Registerleraar.nl. Namens het Platvorm VVVO zit ik in de RegisterCommissie VO, waar ik probeer de ‘goede werken’ van de NVvW voort te zetten voor alle vakdocenten.

www.registerleraar.nl

Hieronder staat de ‘fact sheet’ van de OC betreffende Registerleraar.nl. Namens het bestuur van de NVvW roep ik u op om u daar te registeren.

Onderwijscoöperatie

De Onderwijscoöperatie is een vereniging van onderwijsvakorganisaties (AOb, BON, CNV Onderwijs, Federatie van Onder- wijsvakorganisaties en Platform VVVO). Tezamen vertegenwoordigen zij ongeveer 200.000 leraren.

Waarom een register?

Zonder goed gekwalificeerde leraren geen goed onderwijs. Leraren zijn trots op hun beroep en stáán voor de kwaliteit van hun werk. Met Registerleraar.nl nemen leraren verantwoordelijkheid en leggen verantwoording af. Zij laten zien dat zij bevoegd en bekwaam zijn, hun bekwaam-

heid onderhouden en verder ontwikkelen. Bovendien maken zij zich zo samen sterk voor mogelijkheid, middelen, zeggenschap en kwaliteit. Van, voor en door leraren, dat is de kracht van Registerleraar.nl.

Waarom vrijwillig?

Kwaliteit komt van binnenuit en onderop. De vrijwillige deelname garandeert betrokkenheid uit vrije wil en versterkt de kracht van het register van binnenuit. Alleen op basis van deze vrijwilligheid is de zorg voor kwaliteit werkelijk de zorg van, voor en door leraren.

Wat levert Registerleraar.nl op

ɽ Registerleraar.nl is een krachtige

manifestatie van de beroepsgroep leraren die een halt toeroept aan de voortdurende erosie van het beroep in de publieke en politieke beeldvorming.

ɽ Registerleraar.nl versterkt de stem van de

leraar als het gaat over de kwaliteit van ons onderwijs.

ɽ Registerleraar.nl is een instrument

waarmee leraren met elkaar duidelijk maken wat nodig is voor professionele ontwikkeling en dat regelen: - de mogelijkheden en de middelen voor professionele ontwikkeling; - de zeggenschap over de beroepskwaliteit en de professionele ontwikkeling; - de kwaliteit van opleiding en scholing.

ɽ Registerleraar.nl ondersteunt de leraar

in zijn professionele ontwikkeling, zijn ambities en zijn loopbaan.

ɽ Registerleraar.nl is een handig

hulpmiddel voor de leraar:

- professionele ontwikkeling wordt met een minimale inspanning inzichtelijk; - wat er toe doet voor professionele ontwikkeling is in een handzaam en

Van de bestuurstafel

[ Marianne Lambriex ]

Van WiVa naar Registerleraar.nl

Op 15 februari j.l. is door de minister

Registerleraar.nl geopend en vanaf dat

moment kunt u zich registreren als leraar. Intussen hebben al een paar duizend leraren dat gedaan. Registerleraar.nl is de verwezen- lijking van jarenlange projecten waaraan de NVvW heeft meegewerkt en die tot doel hadden een register voor wiskunde- en alle andere leraren op te zetten. Het laatste project is het WiVa-project waaraan velen van u meegewerkt hebben en waarover u artikelen, eerder in Euclides gepubliceerd, hebt kunnen lezen.

Even bijpraten

Tijdens de laatste jaarvergadering van de NVvW heb ik u de laatste informatie gegeven over de stand van zaken met betrekking tot het Register. Met name dat er in het proces enige vertraging was geslopen door de oprichting van de Onderwijscoö- peratie (OC) en ook het bouwen van een bijbehorende website. Intussen zijn deze ontwikkelingen in een stroomversnelling terecht gekomen. De OC werkt, mede door de goede samenwerking van de leraren, en

Registerleraar.nl wordt ondergebracht op de

site van de gezondheidszorg, bij het BIG register – van hun ervaring maken we dankbaar gebruik.

Ook de minister heeft aangegeven dat ze wil dat er dit jaar een register is.

De streefdatum was 1 januari, maar dat is niet gelukt, ondanks dat er achter de schermen keihard gewerkt is, ook door NVvW-leden, en veel van de uitkomsten van het WiVa-rapport en de pilot zijn en worden meegenomen in dit register, want het is nog niet helemaal klaar.

Registerleraar.nl is een register voor het hele

po, vo en mbo en heeft een meer algemene opzet dan onze pilot, met een verdere

Euclid

E

s

87|7

328

Verenigings

nieuws

ɽ toegankelijk overzicht bijeen gebracht; - in één oogopslag is duidelijk welke opleidingen en scholing door collega’s worden aanbevolen en waarom; - collega’s kunnen elkaar moeiteloos vinden op de thema’s die hen interesseren.

Kortom, Registerleraar.nl is hét medium waarmee leraren in het digitale tijdperk hun professionele kwaliteit en positie waarborgen.

Uitgangspunten van het register

ɽ Registratie op basis van vrijwilligheid; ɽ Registratie op basis van ‘high trust’; ɽ Registratie is kosteloos;

ɽ Deelnemers hebben zeggenschap en zichtbaarheid;

ɽ Deelnemers uit de beroepsgroep zijn verantwoordelijk voor het beheer; ɽ De aard van het register is privaat-

rechtelijk.

Een ontwikkelingsgerichte opstart met een voorlopig reglement

Het register is van, voor en door leraren. De opzet van het register, de concretisering en toepassing van kwaliteitseisen voor de professionele ontwikkeling en de beoordeling en waardering van de inzet op het gebied van professionele ontwikkeling worden vanuit een voorlopig reglement samen met de leraren die zich registreren, verder ontwikkeld.

In 2012 groeit het register uit tot een serviceplatform waar leraren:

ɽ met maximaal gemak kunnen administreren welke activiteiten zij in het kader van professionele ontwikkeling ondernemen;

ɽ een overzicht vinden van kwalitatief hoogwaardig scholingsaanbod; ɽ zien hoe collega’s dit aanbod en ook

andere typen ontwikkelingsactiviteiten waarderen.

Het voorlopig reglement bevat criteria voor

eerste registratie, te weten:

ɽ de leraar is bevoegd;

ɽ de leraar heeft een aanstelling als leraar in een onderwijsinstelling voor po, vo

of mbo;

ɽ de leraar werkt tenminste 0,2 fte; ɽ de registratie is 4 jaar geldig. De criteria voor herregistratie (na vier jaar) zijn:

ɽ de registratie is vier jaar geldig; ɽ de registratie wordt verlengd als in een

periode van 4 jaar tenminste 160 uur aantoonbaar is geïnvesteerd in profes- sionele ontwikkeling (aantoonbaar wil zeggen dat de leraar desgewenst docu- mentatie kan overleggen waaruit blijkt dat de activiteit inderdaad verricht is (bijvoorbeeld een diploma of certifi- caat);

ɽ tenminste 100 uur daarvan is gericht op de bekwaamheid die rechtstreeks verband houdt met het leren van de leerling: vakinhoudelijke en/of pedago- gisch-didactische ontwikkeling (en voor de vakleraar in het vo is tenminste 40 uur daarvan specifiek vakgericht).

De organisatie van het register

Aan de ‘voorkant’ heeft Registerleraar.nl een team van medewerkers die zorgen voor een optimale toegankelijkheid voor de leraar. Zij zijn via email en telefoon rechtstreeks te benaderen, zorgen ervoor dat uw vragen snel en doeltreffend worden beantwoord en uw opmerkingen bij de juiste personen terecht komen.

Voor de inhoudelijke werkzaamheden heeft

Registerleraar.nl drie commissies (po, vo en

mbo) met elk vijf leden. De leden worden benoemd door het bestuur van de OC op voordracht van de vijf organisaties die samen de OC vormen. De commissies beoordelen en waarderen het scholingsaanbod waarvan leraren gebruik kunnen maken. In 2012 worden daarvoor criteria, reglementen en protocollen ontwikkeld en afgestemd met aanbieders.

De commissies beoordelen steekproefsgewijs of de reglementen en de criteria voor registratie en herregistratie juist worden toegepast. In 2012 worden de voorlopige reglementen en criteria in overleg met de

deelnemers van Registerleraar.nl verder gepreciseerd en wordt de toepassing daarvan, eveneens in overleg met de deelnemers, in protocollen vastgelegd. De commissies laten zich door subcommissies (bijvoorbeeld vakspecifiek) bijstaan.

info

Voor vragen, e.d. kunt u zich wenden tot Marianne Lambriex, e-mailadres:

Euclid

E

s

83|1

7

Euclid

E

s

87|7

329

APS-Exact

Regionale studiemiddag:

De Rekentoets halen in 2012/2013!!

U kunt zich aanmelden via onze site

www.aps.nl/exact > Activiteitenagenda Bel of schrijf voor meer informatie: APS-Exact Postbus 85475 3508 AL Utrecht Telefoon: 030 - 28 56 722 E-mail: voortgezetonderwijs@aps.nl www.aps.nl/exact

In het schooljaar 2012/2013 kunnen leerlingen in voor-examenklassen (3 vmbo, 4 havo, 5 vwo) meedoen aan de pilot-rekentoets 2F en 3F in maart 2013. Halen ze de toets, dan hebben ze aan de examenverplichting voldaan!

In september en oktober 2012 organiseert APS regionale studiemiddagen. U krijgt een compleet overzicht waar de rekentoets precies over gaat en wat er van de leerling wordt verwacht. Daarnaast worden er verschillende stappenplannen gepresenteerd om de leerlingen in voor-examenklassen zo effectief mogelijk voor te bereiden op de rekentoets. De studiemiddag is bedoeld voor docenten die er direct mee aan de slag willen in een voor- examenklas.

Euclid

E

s

278

Euclid

E

s

87|7

330

recreatie