• No results found

NEDERLANDSE SAMENVATTING

GENERAL DISCUSSION

C. Blond hair has smaller follicle units than dark hair and are more difficult to extract D Donor area, which has been used for previous operations with other techniques is more

4. The general health condition of the patient was also important For example, wound healing

7.2 NEDERLANDSE SAMENVATTING

Een algemene inleiding van dit proefschrift wordt gepresenteerd in Hoofdstuk 1. De anatomie en de fysiologie van het haar worden uitgelegd en de verschillende soorten haaruitval worden besproken. Er is speciale aandacht besteed aan Androgenetische Alopecie (AGA), het meest voorkomende type haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Daarnaast wordt er uitleg gegeven van de actuele, de orale en de chirurgische behandelingsmodaliteiten bij AGA. Op dit moment is de chirurgische behandeling de enige behandeling met blijvende resultaten. Omdat de folliculaire stamcellen een cruciale rol kunnen spelen bij haarrestoratie door haartransplantatie, wordt ook de huidige wetenschappelijke stand van zaken van de folliculaire stamcellen behandeld.

De hoofddoelstellingen van dit proefschrift waren het identificeren en bepalen van de lokalisatie van de folliculaire stamcellen in hele haarfollikels, geplukte haren en celculturen uit haarfollikels; de levensvatbaarheid van haartransplantatie-grafts en haar folliculaire units te bestuderen; om het haargroeipotentieel van partiële folliculaire eenheden met folliculaire stamcellen en hun klinische toepassingen te onderzoeken en de resultaten te evalueren alsmede haar folliculaire stamcellen te bestuderen en hun potentiële toekomstige toepassingen in de regeneratieve geneeskunde te onderzoeken.

De mogelijkheid om de folliculaire cellen te gebruiken die gehecht zijn aan geplukt haar voor de folliculaire celcultuur, werd onderzocht in studies beschreven in Hoofdstuk 2. Deze folliculaire cellen werden gefenotypeerd in een poging de stamcelfractie te identificeren. Rapporten in de literatuur wezen erop dat deze stamcelpopulatie positief zou moeten zijn voor cytokeratine (CK) 19. Aangezien stamcellen in het algemeen moeten worden beschermd tegen apoptose, is de aanwezigheid van het apoptose-onderdrukkende Bcl-2-eiwit samen met de afwezigheid van de apoptose-stimulerende Bax en het CK-profiel, gebruikt als een indicator van de stamcelpopulatie in de haarfollikels en in culturen van haarfollikels. Co-expressie voor CK19 en Bcl-2, zonder expressie van Bax werd waargenomen in twee afzonderlijke gebieden gelokaliseerd in het bovenste en onderste derde deel van de follikel van zowel huidbiopten als geplukte haartjes, terwijl proliferatiemarkers afwezig waren in deze gebieden. Cytokeratine 19 en Bcl-2 kwamen ook gezamenlijk tot expressie in een deel van de folliculaire celkweek. De basale celmarker van de huid CK14 werd niet gedetecteerd over de gehele de buitenste wortelschede van de haarzakjes van zowel huidbiopten en geplukte haren als in de folliculaire celcultuur.

Omdat CK19 / Bcl-2-positieve en Bax-negatieve cellen konden worden verkregen uit cellen die waren geoogst van geplukt haar en deze ook in de kweken van deze cellen aantoonbaar waren, bevestigde onze bevinding de aanname dat stamcellen zich in het bulge gebied van de haarzakjes bevonden omdat ze niet werden gevonden in of nabij de dermale papilla.

Het belang van de preservatie-oplossing voor haartransplantatie grafts en haarfollikels wordt beschreven in hoofdstuk 3. Haartransplantatietechnieken zijn in de laatste decennia

7

7

7. SUMMARIES

164 165

sinds de introductie van folliculaire unit extractie veranderd. Omdat de grootte van de grafts momenteel veel kleiner is dan in het verleden, zijn deze grafts ook veel kwetsbaarder. Grafts geoogst uit het donorgebied zijn verstoken van bloedtoevoer en dus ook van zuurstof en voedingsstoffen. In de studies die in dit hoofdstuk worden beschreven, hebben we de invloed van de preservatie oplossing op de levensvatbaarheid van de grafts onderzocht. Een van de hoofdingrediënten van de conserveringsoplossing was Bis(maltolato)oxovanadium (BMOV). Van deze verbinding werd aangetoond dat deze tyrosinefosfatase remt, wat leidt tot een verhoogde tyrosinefosforylatie toestand. Deze fosfatase-inhibitie zou beschermend kunnen zijn geweest tegen apoptose, zelfs wanneer deze laat werd gebruikt na het begin van gebrek aan zuurstof zoals bij re-perfusieschade.

De invloed van twee in de handel verkrijgbare conserveermiddelen, zoutoplossing (Braun, Melsungen, Duitsland) en Ringer’s lactaat (Braun) op de levensvatbaarheid van grafts werden onderzocht en vergeleken met de bewaaroplossing ontwikkeld door Hair Science Institute met BMOV, met trypan blauw als vitale kleuringstechniek. De grafts die waren opgeslagen in de preservatie soplossing ontwikkeld door Hair Science Institute vertoonden een significant betere levensvatbaarheid in vergelijking met de twee in de handel verkrijgbare preservatie middelen zoutoplossing en Ringer’s lactaat. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat een preservatie oplossing de levensvatbaarheid van de grafts zou kunnen beïnvloeden, wat essentieel zou zijn voor haartransplantaties met kleine grafts. Deze oplossing zou transplantaties met partiële longitudinale follikels mogelijk en succesvol kunnen maken.

Het haargroeipotentieel van partiële longitudinale folliculaire units (PL-FU’s) en hun klinische toepassingen bij haartransplantatie worden behandeld in Hoofdstuk 4. Er werd waargenomen dat getransplanteerde PL-FU’s, die voldoende levensvatbare folliculaire stamcellen bevatten als gevolg van de gemodificeerde preservatie oplossing, in het ontvangstgebied kunnen worden gebruikt als complete folliculaire units om volledig gedifferentieerde haargroei te regenereren met dezelfde kenmerken als in het donorgebied. Alleen het aantal haren in de nieuwe folliculaire unit zou lager kunnen zijn dan het gemiddelde. Er werd ook opgemerkt dat de achtergebleven partiële folliculaire units in het donorgebied konden overleven en hetzelfde aantal haren met dezelfde kenmerken konden produceren. Partiële longitudinale folliculaire unit transplantatie (PL-FUT) kan de eerste betrouwbare patiëntvriendelijke methode zijn om twee haarzakjes van één haarzakje te genereren met consistente resultaten en behoud van het donorgebied met bijna geen littekens. Naast AGA is PL-FUT uitermate geschikt voor mensen met gezichts- en / of hoofdhuidverbranding. In de onderzoeken hadden behandelde slachtoffers van brandwonden bevredigende of zeer bevredigende cosmetische resultaten. Zelfs restoratie van wenkbrauwen bij gezonde personen en bij littekens ten gevolge van verbranding door middel van PL-FUT verbeterden het uiterlijk en het psychisch welbevinden van de patiënten in een betrouwbare en patiëntvriendelijke manier. Om de werkzaamheid op lange termijn en de resultaten van PL-FUT te evalueren, werd een retrospectieve single center- studie tussen 2005 en 2011 uitgevoerd bij 4.819 patiënten met haarverlies bij wie 1.983 (41.1%)

patiënten werden behandeld met 2.646 behandelingen in totaal waarvan 1.983 (74,9%) initiële

en 663 (25,1%) opeenvolgende behandelingen waren. Er werden 2,306 (87,1%) behandelingen

geëvalueerd, waarvan 2.202 (95,5%) na één jaar als bevredigend werden beschouwd volgens

de patiënten. In het donorgebied was er geen zichtbaar dichtheidsverlies bij 2.276 (98,7%)

en enig dichtheidsverlies bij 30 (1,3%) van de patiënten. In dit onderzoek bleek PL-FUT een

effectieve techniek te zijn voor androgene en verlittekende alopecia met een hoge patiënten tevredenheid, minimale bijwerkingen, natuurlijk resultaat en behoud van het donorgebied.

Het groeipotentieel van folliculaire stamcellen en hun toekomstige toepassingen in regeneratieve geneeskunde is de focus van studie beschreven in Hoofdstuk 5. Stamcellen uit de bulge gebied van volwassen haarfollikels kan differentiëren in neuronen en glia, wat gunstig is voor de ontwikkeling van een autologe stamcel therapie voor neurologische aandoeningen. Als gevolg daarvan kunnen stamcellen uit de bulge gebied van geplukte haren de mogelijkheden voor gepersonaliseerde neuro-regeneratieve therapie vergroten. In ons onderzoek hebben we waargenomen dat stamcellen van geplukte haren eigenschappen hebben van neurale lijst stamcellen (NCSC). Ze werden gemakkelijk gecultiveerd, uitgebreid en bevroren gehouden tot ze nodig waren, terwijl de NCSC-kenmerken behouden bleven. Daarom laten deze stamcellen praktische toepassing toe van stamcellen van haarfollikels als een bron voor regeneratieve geneeskunde.

Een algemene bespreking van de onderzoeken die in dit proefschrift en gerapporteerde onderzoeken door anderen zijn uitgevoerd, wordt gepresenteerd in hoofdstuk 6. Zowel de wetenschappelijke als de klinische toepassingen van onze bevindingen, in het bijzonder de partiële longitudinale folliculaire unit transplantatie (PL-FUT), zijn benadrukt. Zowel de mogelijkheden als de beperkingen van de folliculaire stamcellen in regeneratieve en cosmetische geneeskunde komen ook aan bod.

APPENDICES

8

8

8. APPENDICES

GERELATEERDE DOCUMENTEN