• No results found

Dit hoofdstuk geeft een terugblik op het onderzoek. Hier wordt beschreven hoe ik het afstuderen persoonlijk heb ervaren.

7.1 Procesgang evaluatie

Voorafgaand aan het onderzoek was de verwachting dat de definitieve keuze voor het nieuwe

ordermanagementsysteem medio november gemaakt zouden worden. Echter het selectietraject is enigszins uitgelopen, wat ik als onaangenaam heb ervaren. Ik kreeg steeds het gevoel dat ik de deadline niet zou halen, waardoor ik soms even niet meer wist hoe ik het onderzoek verder moest aanpakken. Mede dankzij de steun en vertrouwen van mijn bedrijfsbegeleider en collega’s is dit gelukkig toch nog goed verlopen.

Daarnaast was Ericsson (leverancier ordermanagementsysteem) niet bereid om mee te werken aan het onderzoek. Zij wilde geen informatie verstrekken over hun best practices, waardoor er geen fysieke mapping van het procesmodel heeft plaatsgevonden. De bedoeling was om de best practices van Ericsson, welke een richtlijn zou geven voor de inrichting van de processen als uitgangspunt te nemen en het procesmodel hiermee te vergelijken.

Om toch enigszins aan te kunnen geven of het procesmodel aansluit op het nieuwe ordermanagementsysteem zijn het e-TOM model, de proof of solutions, de documentatie omtrent het nieuwe systeem en de gesprekken met de leverancier als uitgangspunt genomen. Hoewel het e-TOM model niet letterlijk te mappen is met het procesmodel van Translink is het e-TOM model wel gebruikt bij het opstellen van het procesmodel van Translink.

7.2 Zelfreflectie

Tijdens dit onderzoek ben ik achter gekomen dat ik geen schrijver ben. Het heeft mij ontzettend veel moeite en tijd gekost om tekst te schrijven zoals het plan van aanpak en scriptie. Om die redenen heb ik regelmatig tot s

’avonds laat doorgewerkt. Echter heb ik dankzij de waardevolle en uitdagende feedback van Nini Salet (docentbegeleider) omtrent de structuur van mijn scriptie geleerd hoe je op een gestructureerde wijze een onderzoeksrapport moet opstellen. Ook de feedback van mijn bedrijfsbegeleider hebben hieraan bijgedragen.

De begeleiding die ik van Laurens van Piggelen heb gekregen is zeer positief te noemen. Hij denkt graag mee en bekijkt dingen vanuit een rooskleurige bril, wat mij extra motiveerde. Tevens was er sprake van flexibele werktijden en -locaties waarbij ik van Laurens zelf mocht kiezen of ik vanuit huis of kantoor ging werken. Dit was erg fijn, omdat ik soms thuis rustig aan mijn scriptie kon werken.

Wat ik de volgende keer anders zou doen is niet te lang achtereenvolgend aan een opdracht zitten. Ik heb regelmatig zonder enige rust doorgewerkt aan het onderzoek. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik op een gegeven moment niet meer wist wat ik aan het schrijven was. Op basis van feedback van Laurens heb ik in de laatste week (iets te laat) even wat afstand en rust genomen, wat heeft geleid tot nieuwe ideeën en makkelijker schrijven van teksten.

7.3 Discussie

Net als elk ander onderzoek had dit onderzoek ook zijn aandachtspunten. Deze zullen in dit paragraaf nader omschreven worden.

Medewerking leverancier:

Op het moment van schrijven wilde de leverancier nauwelijks informatie verstrekken omtrent het nieuwe ordermanagementsysteem. Gegeven het feit dat de best practices van de leverancier een interne propositie was, kon de fysieke mapping niet plaatsvinden. Zoals eerder vermeld in dit rapport, is het e-TOM model als één van de uitgangspunten genomen, omdat de best practices van de leverancier op het e-TOM model is gebaseerd. Hoewel het TOM model niet letterlijk te mappen was met het procesmodel van Translink is het e-TOM model wel gebruikt bij het opstellen van het procesmodel van Translink.

Focusgroep ‘’procesmodel’’:

Gedurende deze sessies zijn er heel veel discussies ontstaan omtrent de huidige (kaart en klant) processen van Translink. Dit heeft vertraging opgeleverd met als gevolg dat het procesmodel op het laagste niveau niet voor alle processen is uitgewerkt, maar enkel tekstueel beschreven is. Deze dienen nog op een vrije korte termijn uitgewerkt te worden om de overdraagbaarheid van deze informatie met de leverancier te kunnen verhogen.

Bibliografie

Boekhorst, A. (2004). informatievaardigeheden. Boom uitgevers.

Camunda. (2014). Best Practices. Opgehaald van http://camunda.org/bpmn/examples/

(2013). Competenties Translink. Amersfoort.

Davenport, T. (1993). Process Innovation. Ernst & Young.

de Bakker, E. (2014). wat is een klantproces. Opgehaald van Else de Bakker:

http://elsdebakker.nl/waarom-klantproces/

de Kok, W. (2013). Werving en selectie. Amersfoort: Translink.

Encyclopedie. (2007). Opgehaald van Encyclopedie: http://www.encyclo.nl/begrip/Klantprocessen Ericsson. (2014). Info over ordermanagement systeem. Opgehaald van

http://www.ericsson.com/ourportfolio/products/order-management Gillijns, R. (2014). Bedrijfsreferentiearchitectuur. Amersfoort.

Harrington, J. (1991). Business Process Improvement. Mc Graw-Hill.

Investopedia. (2015). Definitie OMS. Opgehaald van http://www.investopedia.com/terms/o/oms.asp iProspect. (2015). onderzoek zoekmachine. Opgehaald van

http://www.iprospect.nl/our-world/iprospect-onderzoek/nationale-search-engine-monitor (2015). Jaarplan. Amersfoort.

OMG. (2011, Januari). Opgehaald van Object Group Management:

http://www.omg.org/spec/BPMN/2.0/PDF

Robert, G. (2004). In R. Gardner, The Process-focused Organization: A Transition Strategy for Success.

Sensus, M. (2014). Info over Sensus methode. Opgehaald van http://www.sensus-methode.nl/procesmanagement/

Silver, B. (2015). Presentatie Bruce Silver. Opgehaald van Bonitasoft: http://www.bonitasoft.com/for-you-to-read/videos/bpmn-2.0-bonita-bpm-featuring-bruce-silver

Ten Berge, L., & Marco, O. (2010). Inleiding Organisatiekunde. Maarssen: Coutinho.

TMforum. (2015). info over e-TOM model. Opgehaald van

http://www.tmforum.org/BusinessProcessFramework/1647/home.html Translink. (2014). Paspoort communicatie strategie. Amersfoort.

Translink. (2015). Info over Translink. Opgehaald van https://www.translink.nl/nl-NL/Home van Bon, J. (2006). Frameworks for IT Management. Van Haren Publishing.

van Grinsven, V. (2013). Rapportage medewerkersonderzoek Translink. Utrecht: DUO market Research.

van Zundert, L. (2014). Plan van aanpak vervanging OMS. Amersfoort.

Verhoeven, N. (2011). Wat is onderzoek? Den Haag: Boom Lemma.

Bijlagen

2014