• No results found

Muziek in ons onderwijs

Schoolbreed is er jaarlijks een muziekavond, waaraan alle leerlingen kunnen deelnemen en hun talenten kunnen ontplooien. Naast de reguliere lestijd krijgen leerlingen ook gelegenheid om te oefenen en/of musiceren.

26

Ondersteuning van onze leerlingen

Het Grotius college heeft als primaire taak het leveren van onderwijs. School is bovenal een leergemeenschap. Het is de taak van het Grotius College om leerlingen een diploma te laten behalen en goed voor te bereiden op hun toekomstig functioneren in de

maatschappij. Als leerlingen hierbij extra ondersteuning nodig hebben, proberen wij die zelf te bieden of door te verwijzen naar externe organisaties.

Om de leerlingenzorg en de verwijzing naar buitenschoolse zorg goed op elkaar af te stemmen en te combineren, heeft het Grotius College een ondersteuningscoördinator aangesteld.

Om het onderwijsleerproces en de ondersteuning optimaal te laten verlopen legt het Grotius College gegevens over leerlingen vast in het leerlingvolgsysteem Magister. Het Grotius College heeft in een privacy reglement vastgelegd welke regels de school

hanteert bij het verzamelen, vastleggen en doorgeven van gegevens over leerlingen. De privacy wetgeving is hierbij leidend.

Basisondersteuning

Eerste lijn

Mentor

De mentor is de eerstverantwoordelijke in de leerlingenzorg. Hij beschikt over de noodzakelijke gegevens, houdt contact met leerling en gezin, met collega’s en schoolleiding. Hij treedt op als eerste vertrouwenspersoon. In klas 1 en 2 is er een mentor/huiswerkband. De mentor heeft op drie momenten in deze mentorband contact met de hele klas, en er is ruimte om individueel afspraken te maken. Tijdens deze band begeleidt de mentor de leerlingen bij leerstrategieën, het maken en plannen van het huiswerk en besteedt aandacht aan groepsvorming. In de hogere leerjaren is er binnen het flexrooster voldoende ruimte voor de mentor om met de leerlingen individueel of in klassenverband een afspraak te maken.

Vakdocent

Elke docent is verantwoordelijk voor de begeleiding van zijn leerlingen: niet alleen op het gebied van zijn vakgebied, maar ook door zijn pedagogisch en didactisch handelen. Hij zal dan ook contact opnemen met de ouders, de mentor, de schoolleiding of andere begeleiders indien hij dat noodzakelijk acht.

Tweede lijn

Intern zorgteam

Op de locatie is een zogenaamd zorgteam samengesteld. Het interne zorgteam is in het leven geroepen om docenten en mentoren te ondersteunen bij het zelf oplossen van problemen. Het zorgteam stelt in samenwerking met de mentor een handelingsplan op voor een individuele leerling of een groep leerlingen. Na enkele weken wordt er

geëvalueerd om te kijken of er verbetering optreedt.

Remedial Teaching (RT)

Een remedial teacher (ook wel RT’er) is iemand die extra ondersteuning aanbiedt aan leerlingen met bepaalde leer- en/of gedragsproblemen. De hulp die remedial teachers bieden is afgestemd op de specifieke hulpvraag van leerlingen en richt zich voornamelijk

27

op het leerproces. In de meeste gevallen gaat het om ondersteuning op het gebied van dyslexie, taal of rekenen. Mevrouw E. Jansen is onze coördinator RT. Haar mailadres is:

e.jansen@grotiuscollege.nl Ondersteuningscoördinator

Om de leerlingenzorg en de verwijzing naar buitenschoolse zorg beter op elkaar af te stemmen en te coördineren is er een ondersteuningscoördinator, op onze locatie is dat mevrouw I. Blom. Haar mailadres is: i.blom@grotiuscollege.nl

Uitgangspunt is dat de vakdocent of de mentor altijd de eerst verantwoordelijke is voor begeleiding van het leerproces van de leerling en daarbinnen het bieden van zorg aan die leerling. Dit betekent dat de ondersteuningscoördinator zich niet bezig houdt met het zelf inhoudelijk begeleiden van een leerling of groepen leerlingen.

Schoolondersteuningsprofiel

Het Grotius College kent een eigen Schoolondersteuningsprofiel. Hierin staat beschreven welke ondersteuning de locatie kan bieden aan leerlingen die extra zorg nodig hebben.

Dit Schoolondersteuningsprofiel is te downloaden via de website.

Jeugdgezondheidszorg GGD Haaglanden

Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West is de organisatie voor publieke gezondheid voor de inwoners van de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.

De Jeugdgezondheidszorg is er voor ouders, kinderen en jongeren van 0 – 19 jaar. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen volgen de groei en de ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte tot het einde van de puberteit. Ze geven advies over de gezondheid, leefstijl en opvoeding. En ze geven vaccinaties tegen bepaalde infectieziekten.

Gezondheidsonderzoek

In de brugklas en soms ook in klas 3 heeft de jeugdverpleegkundige met elke leerling een persoonlijk gesprek op school. In het derde schooljaar is er het Jongeren

Contactmoment: een digitale vragenlijst.

Allerlei onderwerpen komen aan bod die van belang zijn voor de ontwikkeling. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Ook worden de tieners gemeten en gewogen. Als blijkt dat er mogelijk problemen zijn, dan bespreken de jeugdverpleegkundige, ouder en leerling met elkaar wat nodig is om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Iedere leerling kan een afspraak maken met de jeugdarts/jeugdverpleegkundige om te praten over onderwerpen waarover hij of zij zich zorgen maakt. Zoals ruzie thuis, met vrienden of met een leerkracht, gepest worden of zich erg eenzaam voelen. Ook met vragen over menstruatie, veilig vrijen, alcohol of drugs kunnen leerlingen terecht bij de jeugdgezondheidszorg.

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige hebben een beroepsgeheim. Persoonlijke informatie wordt niet zonder toestemming van de leerling met anderen besproken.

Steuntje in de rug voor ouders

De meeste tieners komen de puberteit, de tijd van verandering en onzekerheid, goed door. Maakt u zich soms zorgen of weet u niet hoe u met uw puber kunt omgaan? Dan is het verstandig om er tijdig met iemand over te praten. Het kan zorgen wegnemen en maken dat het weer leuk is in huis.

28

Heeft u vragen, of zorgen over de gezondheid of ontwikkeling van uw kind? U kunt altijd bij de Jeugdgezondheidszorg terecht.

Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West

Telefoon: 088 - 054 99 99 (ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur) E-mail: info@jgzzhw.nl

Website: www.jgzzhw.nl

Meldcode

Het Grotius College onderschrijft de richtlijnen van de meldcode “Huiselijk geweld en kindermishandeling”.

29