• No results found

Monumentenbeleid en musea

In document Waardevol Molenlanden (pagina 29-33)

Cultuur legt de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Het bewaren en beschermen van objecten, gebouwen, monumenten, documenten en gegevens uit de al dan niet lange lokale en regionale geschiedenis vindt zorgvuldig plaats. Eventueel wordt hiervoor

ondersteuning gegeven aan monumenten, musea en archieven. Musea hebben een

cultuurhistorisch belang. Enerzijds om te bewaren en te beheren, anderzijds om door te geven en te leren. Het biedt ook kansen om mensen te (re)activeren. Bij de financiering kunnen de regio of derde (particuliere) partijen een rol spelen.

Kerkelijke gebouwen zijn als religieus erfgoed vaak beeldbepalend en drager van onze

Verkiezingsprogramma 2019-2022 | definitief 29 kerken en de staat ervan.

De gemeente ontwikkelt een visie over de toekomst van monumentale kerkgebouwen met speciale aandacht voor religieus erfgoed.

Voor de ChristenUnie is toepassing van 1% norm van de bouwsom voor kunst geen vanzelfsprekendheid. Particuliere initiatieven hebben de voorkeur.

6.2 Bibliotheken

Bibliotheken zijn van belang voor het leesonderwijs aan onze kinderen, het bestrijden van laaggeletterdheid en bieden alle inwoners leesplezier en toegang tot informatie (ook digitaal). Nieuwe en innovatieve manieren om de bibliotheekfunctie te behouden en te versterken verdienen de ruime steun. Samenwerking met scholen, gemeenschappelijke voorzieningen en dorpsraden verdient aandacht.

6.3 Sport

Beleid op de gebieden sport, cultuur en recreatie richt zich vooral op stimulering van

deelname, ondersteuning en faciliteren van verenigingen en initiatieven. Er moet sprake zijn van een gedegen voorzieningen- en accommodatiebeleid. Daarbij zet de ChristenUnie in op toegankelijkheid en bereikbaarheid, zowel financieel als praktisch.

De focus van de gemeente ligt op de breedtesport en amateurverenigingen.. De gemeente moet goed in beeld hebben wat de behoeften zijn aan voorzieningen op het gebied van sport en daar een (financiële) meerjarenplanning voor maken. Accommodaties zijn kostbaar; het is van belang dat verenigingen in redelijkheid bijdragen aan exploitatie en onderhoud, hetzij financieel, hetzij met vrijwilligers.

In het accommodatiebeleid van de gemeente wordt getracht alle verenigingen op een passende en eerlijke maar ook financieel gedegen wijze te bedienen. Gebouwen worden zo veel mogelijk multifunctioneel benut, enerzijds om het gebruik te optimaliseren, anderzijds om dwarsverbanden tussen (brede) scholen, sportverenigingen, kinderopvang, peuterspeelzalen, bibliotheken, muziekscholen, zorginstellingen, etc. te benutten en samenwerking te

versterken.

De ChristenUnie wil dat de exploitatielasten van bestaande accommodaties naar beneden gaan door in te zetten op lagere energielasten door het verduurzamen van gebouwen en lichtinstallaties.

De ChristenUnie kiest voor lage huren van dorpshuizen voor verenigingen.

De ChristenUnie wil in alle kernen een dorpshuisfunctie (dorpshuis/MFC/buurthuis of andere geschikte locatie), zo mogelijk met vrijwillige inzet van dorpsbewoners. Zelfwerkzaamheid van verenigingen wordt maximaal bevorderd.

Verkiezingsprogramma 2019-2022 | definitief 30 Bij nieuwe aanbestedingen willen wij de duurzaamheidsopgave nadrukkelijk betrekken

in de bouwplannen.

Gemeentelijke subsidies voor sportverenigingen worden verstrekt ter bevordering van deelname door jongeren.

Sportstimulering

Sporten is niet alleen gezond en leuk maar sport bindt ook samen. Sportstimulering en specifiek het betrekken van minima, ouderen, jongeren mensen met een beperking en mogelijk andere doelgroepen is daarom een speerpunt. De ChristenUnie pleit voor verenigingen met een sterke verbinding tussen het sociale en het gezondheidsdomein.

Het creëren of uitbreiden van fiets-, vaar-, wandel-, nordic walking, mountainbike- en/of hardlooproutes is een doeltreffende en kostenvriendelijke manier om zowel bebouwde als natuurlijke omgeving voor recreatie en beweging toegankelijk te maken. Zeker als dit in regionaal verband uitgewerkt wordt. Aanleg van vaar- en kanoroutes kan (mede) gefinancierd worden door private partijen.

In het beleid van de gemeenten wordt ruim aandacht geschonken aan voorlichting aan minima, zodat regelingen optimaal benut worden om sport- en cultuurdeelname mogelijk te maken, zoals Stichting Leergeld.

In regioverband wordt onderzocht hoe met kleine inspanningen knelpunten in de recreatieve structuren kunnen worden weggenomen en nieuwe routes kunnen worden ontgonnen.

De ChristenUnie wil in elke kern goede speelvoorzieningen. De grotere kernen krijgen de mogelijkheid om naast kinderspeeltoestellen te kiezen voor publieke

fitnessapparaten.

Alcohol, roken en sport gaan niet samen. Het alcoholgebruik door kinderen en jongeren in sportkantines tijdens en aansluitend aan sportactiviteiten wordt

ontmoedigd. Een alcoholconvenant tussen de gemeente en sportverenigingen kan hier een mooi instrument voor zijn.

Buurtsportcoaches kunnen de verbinding tussen sport, onderwijs en zorg bevorderen. Zwemvaardigheid is voor elk kind belangrijk. We zijn zuinig op onze

zwemvoorzieningen. Elk kind in Molenlanden heeft aan het einde van de

basisschoolleeftijd een zwemdiploma ABC. Gezinnen met een smalle beur kunnen voor het bekostigen van een zwemcursus een beroep doen op de beschikbare

Verkiezingsprogramma 2019-2022 | definitief 31

Hoofdstuk 7: Economie en bedrijfsterreinen

Waar staat de ChristenUnie voor?

Voor de ChristenUnie draait het in de lokale en regionale economie om doeltreffende samenwerking, duurzaamheid en passende bedrijvigheid. Samen willen we werken aan een gemeente die floreert in haar oorsprong: groen, gezond én slim.

Dat betekent dat Molenlanden voor alles een aantrekkelijke woongemeente is, waar inwoners met elkaar de rust van het platteland koesteren en waar geen ruimte is voor ongebreidelde industriële activiteiten of grootschalige bedrijvigheid. Het uitgangspunt van een goede samenhang tussen wonen en werk, leidt tot stimulering van economische activiteiten die wél passen bij de schaalomvang en het karakter van onze gemeente en de daarin liggende kernen. De ChristenUnie koestert de economische dragers van ons gebied: steun voor de agrarische sector als gezichtsbepalende bedrijfstak; een goed ondernemersklimaat voor industriële bedrijvigheid en middenstand in de kernen; stimulansen voor ‘slow recreatie’ als gebiedseigen product. We zien ook mogelijkheden voor (niche) bouwbedrijven ten behoeve van restauratie-, herstel- en (ver)bouwactiviteiten van landschapspecifieke gebouwen – zowel bestaand (cultureel erfgoed) als ook (toekomstige) nieuwbouw. Tegelijk draagt elke vorm van detailhandel in de kernen bij aan de leefbaarheid. Vestiging van nieuwe en behoud van bestaande detailhandel verdient dus alle steun.

De gemeente stimuleert de ontwikkeling en uitvoering van het Economisch Actieplan om doeltreffende samenwerking, duurzaamheid en passende bedrijvigheid te concretiseren en te werken we aan een gemeente die floreert in haar oorsprong: groen, gezond én slim.

De gemeente gaat actief een beleidsplan opstellen om recreatie en toerisme in de leefomgeving in te passen. Advisering van de Raad voor de Leefomgving en infrastructuur (RLI) en de samenwerking in de regio en met de provincie zijn hierbij onontbeerlijk.

Bundeling van bedrijven en herstructurering van bedrijventerreinen.

Leegstand optimaal inzetten, waarbij flexibele inzet van gebouwen (bedrijfsmatig gebruik, horeca-/ detailhandel bestemming, alsook wonen) steeds essentiëler wordt; Win-win situaties bevorderen tussen ondernemers en samenleving bevorderen. De gemeente zet in op het aantrekken en versterken van duurzame werkgelegenheid met de focus op gebiedseigen economische ontwikkeling (agrarische sector, slow-recreatie).

Er komen geen winkelcentra in het buitengebied (grootschalige winkels/ outletcentra), om een levensvatbare middenstand overeind te houden.

De lokale middenstand is belangrijk, met name waar zij voorziet in de dagelijkse levensbehoeften.

In kleine kernen worden functies zo veel mogelijk behouden en waar mogelijk gecombineerd (detailhandel, bibliotheek, bank, enz.).

Verkiezingsprogramma 2019-2022 | definitief 32 De gemeente zet zich in voor goede samenwerking met omliggende gemeenten en de

provincies Zuid-Holland en Utrecht als het gaat om het aantrekken van werkgelegenheid.

Er is één (digitaal) loket waar ondernemers en bedrijven met alle (aan)vragen terecht kunnen.

De inkoop van de gemeente dient zo veel mogelijk lokaal dan wel regionaal te worden ingevuld.

Lokale bedrijven hebben bij gemeentelijke aanbestedingen een eerlijke kans op deelname. Sociale ondernemers krijgen een grotere kans bij aanbestedingen en overheidsinkoop. Bij alle aanbestedingen is social return een voorwaarde.

ZZP’ers en start-ups kunnen rekenen op praktische ondersteuning, bijvoorbeeld door op de gemeentelijke centrale werklocatie in Bleskensgraaf en de gemeentelijke servicelokaties flexplekken beschikbaar te stellen.

De gemeente stimuleert de beschikbaarheid van snel internet, door middel van een glasvezelnet, in de hele gemeente, inclusief het buitengebied.

De ChristenUnie wil dat de gemeente ondernemers niet frustreert, maar motiveert door crediteuren binnen 30 dagen te betalen.

In document Waardevol Molenlanden (pagina 29-33)