• No results found

Monitoring van beleidsdoelen

In document Mobiliteitsvisie Oosterhout Vooruit (pagina 116-119)

Van visie naar uitvoering

8.2.1 Monitoring van beleidsdoelen

In het mobiliteitsplan zijn opgaven benoemd gericht op de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid & gezondheid. Per pijler benoemen we een aantal relevante indicatoren en geven we aan of en hoe die gemonitord worden. Daarbij geven we ook de frequentie van de monitoring weer.

Bereikbaarheid

Indicator Modaliteit Bron Frequentie

Vertraging (vracht)auto Google traffic Continu

Vertraging (vracht)auto Verkeersmonitor

West Brabant

Periodiek

Intensiteit (vracht)auto Telslangen Periodiek

Intensiteit fiets Telslangen Ad hoc

Reistijd openbaar vervoer GOVI data Ad hoc

Aantal reizigers openbaar vervoer Halte-tellingen Periodiek

Aantal reizigers openbaar vervoer Lijn-tellingen Ad hoc

Om de bereikbaarheid te monitoren, kan de gemeente zelf gegevens verzamelen, dan wel gebruik maken van gegevens van derden. Zo wordt in opdracht van de regio West Brabant twee keer per jaar een verkeersmonitor opgesteld die inzichtelijk maakt hoe het met de vertraging op de rijkswegen in West Brabant is gesteld. Via data die beschikbaar is via google traffic kan ook inzicht worden verkregen in de vertraging op het lokale wegennet.

Data over de reistijden en het gebruik van buslijnen zijn beschikbaar bij de provincie en het openbaar vervoerbedrijf. Ad hoc wordt die ter beschikking gesteld. Op halte-niveau worden gegevens m.b.t. het aantal instappers geregistreerd. Deze worden twee maal per jaar aan de gemeente beschikbaar gesteld.

Via telslangen wordt door de gemeente jaarlijks de verkeersintensiteit op een aantal wegen geregistreerd. Tellingen vinden daarbij met name plaats op wegen met een verkeersfunctie.

Daarnaast worden ad hoc fietstellingen uitgevoerd.

Gezien de opgaven op het gebied van bereikbaarheid is het wenselijk dat:

■ fietstellingen een meer structureel karakter krijgen, ook om zodoende een beeld te krijgen hoe het aantal fietsers zich ontwikkelt;

■ verkeerstellingen ook op kruispuntniveau worden uitgevoerd. Afwikkelingsproblemen doen zich met name voor op met verkeerslichten geregelde kruispunten en goed inzicht in de stromen op kruispuntniveau is een randvoorwaarde om de kansrijkheid van oplossings-richtingen te kunnen beoordelen. Veel verkeerslichten zijn uitgerust met een “telfunctie”

(via de lussen die in het wegdek zijn aangebracht). Echter door het ontbreken van een verkeerscentrale10 kan momenteel van deze functionaliteit nog geen gebruik worden gemaakt. Aanschaf van een verkeerscentrale is echter voorzien en naar verwachting kan hier in 2019 gebruik van worden gemaakt;

■ de brugopeningen (aantal, duur en moment) worden gemonitord. Naar verwachting worden beide bruggen in het kader van het programma “Blauwe Golf Verbindend” op afzienbare termijn van een monitoringssysteem voorzien en komt deze informatie ook real time beschikbaar voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer.

Verkeersveiligheid

Indicator Modaliteit Bron Frequentie

Aantal en locaties

Snelheid (vracht)auto Telslangen Periodiek

Via het verkeersveiligheidskompas West Brabant hebben we inzicht in het aantal ongevallen en de locatie daarvan. Ook geeft het verkeersveiligheidskompas inzicht in de mate waarin kwetsbare doelgroepen (langzaam verkeer, jongeren en ouderen) bij verkeersongevallen betrokken zijn. Het verkeersveiligheidskompas wordt jaarlijks geactualiseerd en bevat informatie over wegen die bij de gemeente, de provincie en het rijk in beheer zijn.

10 Een verkeerscentrale is een systeem (bestaande uit soft- en hardware) dat kan worden gebruikt voor de monitoring, aansturing en bijstelling van wegkantsystemen zoals verkeerslichten.

Als verkeerstellingen worden uitgevoerd, wordt via telslangen ook de snelheid van het verkeer geregistreerd. Tellingen vinden daarbij met name plaats op wegen met een verkeersfunctie daardoor hebben we maar beperkt inzicht in de gereden snelheden in verblijfsgebieden.

Leefbaarheid

Indicator Modaliteit Bron Frequentie

Intensiteit vrachtauto Telslangen Periodiek

Luchtkwaliteit (stikstofdioxide en fijn stof)

n.v.t. NSL Periodiek

Aantal reizigers openbaar vervoer Halte-tellingen Periodiek

Aantal reizigers openbaar vervoer Lijn-tellingen Ad hoc

Aantal reizigers collectief vervoer Deeltaxi West Brabant Automaatje

Periodiek

Doorgaand verkeer (vracht)auto Floating car data Ad hoc

Via de verkeerstellingen die periodieke worden uitgevoerd, kan ook het aandeel vrachtverkeer worden gemonitord. Hoe het met de luchtkwaliteit in Oosterhout is gesteld, kan worden gemonitord via het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Het NSL geeft inzicht in de concentraties stikstofdioxide en fijn stof langs zowel gemeentelijke wegen als wegen die in beheer zijn bij de provincie en het rijk.

Data over het gebruik van buslijnen zijn beschikbaar bij de provincie en het openbaar vervoerbedrijf. Op halte-niveau worden gegevens m.b.t. het aantal instappers geregistreerd.

Deze worden twee maal per jaar aan de gemeente beschikbaar gesteld.

Daarnaast kan de gemeente beschikken over data van deeltaxi West Brabant en het Automaatje. Via deeltaxi West Brabant kan inzicht worden gekregen in hoeverre niet-WMO reizigers gebruik maken van de deeltaxi en in hoeverre die reizigers daarbij wel of geen mogelijkheid hadden om van het reguliere openbaar vervoer gebruik te maken.

Op basis van floating car data kan ook worden gemonitord in hoeverre er sprake is van doorgaand verkeer. Echter verwerking van die data is nogal bewerkelijk (en daarmee prijzig) vandaar dat alleen ad hoc van deze mogelijkheid gebruik moet worden gemaakt.

Wat op dit moment niet wordt gemonitord, is de geluidbelasting als gevolg van het weg-verkeer. Bij ruimtelijke ontwikkeling en reconstructies van wegen worden het geluidniveau wel bepaald, maar structurele monitoring vindt niet plaats (en is ook niet voorzien).

Duurzaamheid en gezondheid

Indicator Modaliteit Bron Frequentie

Aantal elektrische auto’s

auto klimaatmonitor Periodiek

Aantal laadpalen auto klimaatmonitor Periodiek

Indicator Modaliteit Bron Frequentie

Aantal deelauto’s auto Ritjeweg.nl Continu

Uitstoot CO2 (vracht)auto klimaatmonitor Periodiek

Gebruik openbare laad- en loskade

goederenvervoer OCT Periodiek

De klimaatmonitor geeft inzicht in hoe Oosterhout op het gebied van duurzaamheid presteert.

De klimaatmonitor laat onder andere zien hoe het aantal elektrische auto’s en laadpalen in Oosterhout zich ontwikkelt en wat het energieverbruik en de uitstoot van CO2 door het verkeer is. Deelauto’s worden aangeboden via diverse partijen en platforms. Ritjeweg.nl bundelt al deze informatie en laat per gemeente het actuele aanbod aan deelauto’s zien.

Informatie met betrekking tot de duurzaamheid van het goederenvervoer is maar beperkt voorhanden. Via de exploitant van openbare laad- en loskades op Weststad en Vijf Eiken hebben we inzicht in de hoeveelheid lading die op beide kades worden overgeslagen. Echter daarnaast is er nog een aantal bedrijven dat over een eigen kade beschikt.

Informatie over het gebruik van deze spoorlijn door Oosterhoutse bedrijven is maar beperkt voorhanden, te meer daar verschillende spoorvervoerders hiervan gebruik maken.

Per pijler hebben we een aantal indicatoren genoemd op basis waarvan monitoring kan plaatsvinden. Los daarvan zijn de volgende algemene informatiebronnen nog relevant:

■ Het Onderzoek Verplaatsingsgedrag in Nederland (OViN). Dit betreft een periodiek (jaarlijks) onderzoek van het CBS dat inzicht verschaft in het verplaatsingsgedrag van de Nederlandse bevolking. Op gemeenteniveau wordt daarbij inzichtelijk gemaakt op welke wijze mensen zich verplaatsen (de “modal split”);

■ De resultaten van de enquêtes die periodiek (één of driejaarlijks) worden afgenomen onder inwoners, bedrijven en bezoekers van onze gemeente en die onder andere worden gebruikt als input voor de monitor leefbaarheid en veiligheid;

■ Meldingen die bij de gemeente binnen komen via diverse kanalen (zoals de openbare ruimte app en de buurtcoördinatoren).

In document Mobiliteitsvisie Oosterhout Vooruit (pagina 116-119)