• No results found

Zijn er mogelijke verbanden tussen gemeentelijk dierbeleid bij gemeenten in Nederland en

In document Wat doet de gemeente met dieren? (pagina 32-35)

2. Onderzoeksvragen

4.6. Zijn er mogelijke verbanden tussen gemeentelijk dierbeleid bij gemeenten in Nederland en

gemeenten in Nederland en demografische of geografische kenmerken?

Om verbanden te vinden tussen de demo- of geografische kenmerken van gemeenten en de gevonden onderwerpen, zijn deze gegevens in één werktabel gezet en gesorteerd. Hier onder staan de resultaten die hieruit zijn gekomen.

Agrarisch grondgebied en paarden/pony’s

De minst agrarische gemeenten lijk vaker beleid te hebben op paarden/pony’s. In totaal komt het onderwerp paarden/pony’s 63 keer voor. Na het sorteren van gemeenten van meest agrarisch grondgebied naar minst agrarisch grondgebied, kwam het onderwerp paarden/pony’s 24 keer voor in de bovenste helft. Dat zijn dus de gemeenten met meer agrarisch grondgebied. In de tweede helft en dus de minder agrarische gemeenten, kwam het onderwerp paarden/pony’s 39 keer voor. Dat is duidelijk meer dan de helft: 62% van het beleid op paarden/pony’s komt voor in de 50% minst agrarische gemeenten. Deze verhouding is te zien in Figuur 3. Het lijkt dus dat gemeenten met minder agrarisch grondgebied vaker beleid op het gebied van paarden en pony’s hebben.

Figuur 3: Het aantal keer dat beleid op paarden/pony’s is gevonden bij gemeenten, gesorteerd op agrarisch grondgebied

Bebouwd grondgebied en voerverboden

Beleid op voerverboden lijkt meer voor te komen bij gemeenten met een hoog percentage

bebouwde grond. Als de lijst gesorteerd is op de meest bebouwde gemeenten, komt in de eerste 50 gemeenten het onderwerp 8 keer naar voren. Dat is 36% van alle voerverboden in de 13% meest bebouwde gemeenten. Om de verspreiding goed in beeld te krijgen, zijn in Figuur 4 de gemeenten opgedeeld in 5 groepen van 78 gemeenten (20%).

24

39

Aantal keer dat beleid op paarden/pony's is gevonden bij

gemeenten, gesorteerd op agrarisch grondgebied

Helft gemeenten met hoog percentage agrarische grond Helft gemeenten met laag percentage agrarische grond

De eerste groep (blauw) zijn gemeenten met het hoogste percentage bebouwde grond. Daar komt 41% van het gevonden beleid op voerverboden voor. De 40% gemeenten met hoge percentages bebouwde grond (blauw en rood samen) bevatten meer dan de helft van het gevonden beleid op voerverboden. In de 78 gemeenten met het minste bebouwde grondgebied komt maar één keer een voerverbod voor. Een voerverbod lijkt dus vaker voor te komen bij gemeenten met veel bebouwd grondgebied.

Bevolkingsdichtheid en markten en evenementen

Gesorteerd op de bevolkingsdichtheid lijkt het aantal gemeenten met beleid op markten en evenementen het hoogst te zijn in de laatste 130 gemeenten, de minst dicht bevolkte. In de laatste 130 gemeenten (33,3%) komt het onderwerp evenementen en markten 9 keer (75%) voor. In totaal komt het onderwerp 12 keer voor. Deze verdeling is te zien in Figuur 5.

Verdeling beleid op voerverboden in gemeenten,

gesorteerd op het percentage bebouwde grond

78 gemeenten met hoogste percentage bebouwde grond 78 gemeenten met hoog percentage bebouwde grond

78 gemeenten met gemiddeld percentage bebouwde grond 78 gemeenten met laag percentage bebouwde grond 78 gemeenten met laagste percentage bebouwde grond

Figuur 5: Voorkomen beleid op evenementen en markten onder gemeenten, gelet op het percentage bebouwde grond

Hierboven is voor de drie groepen van 33,3% van de gemeenten in Nederland (gesorteerd op bevolkingsdichtheid) weergegeven hoe het voorkomen van beleid op evenementen en markten zich verhoudt. Beleid op markten en evenementen lijkt vaker voor te komen bij gemeenten met een lage bevolkingsdichtheid.

Inwoneraantal en bouw

Figuur 6: Voorkomen beleid op evenementen en markten onder gemeenten, gelet op het percentage bebouwde grond

In Figuur 6 is te zien dat het onderwerp bouw een verband zou kunnen hebben met het

inwonersaantal van gemeenten. Het onderwerp bouw komt 9 keer voor, waarvan 8 keer in de 25% van de gemeenten met het hoogste aantal inwoners voor. Het lijkt dus dat dierbeleid op het gebied van bouw vaker voorkomt bij gemeenten met een hoog inwoneraantal.

1 2

9

Voorkomen beleid op evenementen en markten onder

gemeenten, gelet op het percentage bebouwde grond

33,3% Gemeenten met hoogste percentage bebouwde grond 33,3% Gemeenten met gemiddelde percentage bebouwde grond 33,3% Gemeenten met laagste percentage bebouwde grond

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 25% gemeenten met hoogste inwoneraantal

25% gemeenten met hoog inwoneraantal

25% gemeenten met laag inwoneraantal 25% gemeenten met laagste inwoneraantal Aa nt al k ee r v oo rk om en v an h et on de rw er p bo uw

Voorkomen beleid op bouw onder gemeenten, gelet op het

inwoneraantal

Bevolkingsdichtheid en diversiteit aan onderwerpen

Het aantal onderwerpen kan een verband hebben met de bevolkingsdichtheid. De top 4 dichtstbevolkte gemeenten telden 10, 10, 5 en 11 onderwerpen. De twee gemeenten met het hoogste aantal onderwerpen (13) staan in de top 45 dichtstbevolkte gemeenten. Om naar alle gemeenten te kijken, is per groep van 39 gemeenten (10%) het gemiddeld aantal onderwerpen berekend. De resultaten hier van staan in Figuur 7.

Figuur 7: Het gemiddeld aantal onderwerpen per groep gemeenten gesorteerd op bevolkingsdichtheid (N = 390)

Het gemiddeld aantal onderwerpen ligt bij groep 1 en 3 het hoogst. Hoe lager de

bevolkingsdichtheid, hoe lager het aantal onderwerpen, zoals te zien is bij de groepen 4 tot en met 7. Bij de laatste drie groepen is er een kleine stijging, maar niet zo hoog als in het begin. Ook de

trendlijn laat een lichte daling zien naarmate de bevolkingsdichtheid daalt. Het lijkt dus dat gemeenten met een hoge bevolkingsdichtheid gemiddeld meer onderwerpen op het gebied van dierbeleid hebben dan gemeenten met een lage bevolkgingsdichtheid.

4.7. Wat zijn redenen voor gemeenten om naast de wettelijk verplichte

In document Wat doet de gemeente met dieren? (pagina 32-35)