• No results found

Milieu en duurzaamheid

In dit hoofdstuk komen de onderwerpen met betrekking tot de kwaliteit van de leefomgeving aan de orde die van belang zijn voor het plangebied 'Orgelhof 17 - Troubadour'.

4.1 Archeologie

In Europees verband is het zogenaamde Verdrag van Malta tot stand gekomen. Dit verdrag is juridisch verankerd in de Monumentenwet 1988. Uitgangspunt is dat het archeologisch erfgoed zo veel mogelijk behouden blijft. Bij ruimtelijke ontwikkelingen moet het archeologisch belang vanaf het begin meewegen in de besluitvorming.

Op 11 oktober 2010 heeft de gemeenteraad een actualisatie van het archeologiebeleid en de

beleidsadvieskaart vastgesteld. Op grond hiervan is de archeologische verwachting in het plangebied 'Orgelhof 17 - Troubadour' laag. Gelet op de beperkte omvang van het plangebied gelden er met het oog op de archeologie, geen beperkingen voor de verdere planontwikkeling.

4.2 Bodem

De bodemkwaliteit vormt een belangrijk aspect bij bouwontwikkelingen. Wettelijk is bepaald dat een vergunningsplichtig bouwwerk niet mag worden gebouwd op een zodanig verontreinigd terrein dat er schade of gevaar is te verwachten voor de gezondheid van de gebruikers. Indien een bodemonder- zoek uitwijst dat er in de bodem wezenlijke verontreinigingen aanwezig zijn, dienen deze gesaneerd te worden voordat het betreffende gebied in ontwikkeling kan worden genomen. Voor de

uitvoerbaarheid van het plan is het dan ook van belang om inzicht te hebben in de bodemkwaliteit van het plangebied.

De gronden zijn tot recentelijk in gebruik geweest bij een basisschool. Hierbij was ook speelgelegen- heid aanwezig. Gelet hierop zal de bodemkwaliteit nu geen beperkingen opleveren voor de realisering van 12 patiowoningen. Voordat de gronden worden verkocht, zal er nog een actualiserend bodem- onderzoek worden uitgevoerd zodat hierover volledige zekerheid bestaat.

4.3 Waterhuishoudkundige aspecten

Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die effect hebben op het watersysteem dient rekening gehouden te worden met de belangen van het waterbeheer. Het waterschap voert hiertoe de zogenaamde watertoets uit. Het watertoetsproces is wettelijke verankerd in het Besluit ruimtelijke ordening. Het besluit verplicht om in de toelichting van een bestemmingsplan een beschrijving op te nemen van de wijze waarop in het planrekening is gehouden met de gevolgen voor de waterhuishouding.

Het waterschap hanteert bij nieuwe ontwikkelingen het principe van waterneutraal bouwen, waarbij gestreefd wordt naar het behoud of herstel van de „natuurlijke‟ waterhuishoudkundige situatie.

Vanwege dit principe wordt bij uitbreiding van verhard oppervlak voor de omgang met hemelwater uitgegaan van de voorkeursvolgorde infiltreren, bergen, afvoeren. De technische eisen en

uitgangspunten voor het ontwerp van watersystemen zijn opgenomen in de „beleidsregel hydraulische randvoorwaarden 2009‟.

Het bestemmingsplan „Orgelhof 17-Troubadour‟ voorziet in de realisering van maximaal 12

patiowoningen. Deze woningen komen in de plaats van de voormalige basisschool de Troubadour.

Het verhard oppervlak bij de aanwezigheid van de basisschool was ongeveer 1800 m². Na realisering van de patiowoningen is er eveneens sprake van een verhard oppervlak van ongeveer 1800 m². Er is dus geen sprake van toename van verhard oppervlak. Op grond van het beleid van het waterschap behoeven er dan ook geen extra retentievoorzieningen te worden aangelegd. In de directe omgeving van de bouwlocatie ligt een gemengd rioleringsstelsel. Met het oog op een eventuele wijziging in het hoofdrioleringsstelsel zal de riolering van de nieuwbouw in de vorm van een gescheiden stelsel moeten worden aangeleverd. Daarnaast zal nagegaan worden of er reële mogelijkheden zijn om het afstromend hemelwater (gedeeltelijk) te infiltreren of te bergen op de locatie.

Conform het beleid van het waterschap zal er bij de ontwikkelende partijen aandacht gevraagd worden voor het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het achterwege laten van uitlogende materialen zoals lood, koper, zink en zacht PVC. Dit kan echter niet afgedwongen worden. De toe te

14 passen bouwmaterialen moeten namelijk getoetst wordenaan het Bouwbesluit. Dit is een landelijke regeling. De wetgever biedt geen mogelijkheden om vanwege de mogelijke uitloging van materialen, aanvullende eisen te stellen ter bescherming van bv. het milieu.

4.4 Flora en fauna

Het is een vereiste om inzicht te hebben in de effecten van de voorgenomen ruimtelijke ingreep op natuurwaarden. Hiertoe moet duidelijk zijn welke beschermde planten en dieren in de nabijheid van het plangebied voorkomen cq. verwacht mogen worden. Bekeken dient te worden wat de gevolgen van de voorgenomen ruimtelijke ingreep is op de beschermde natuurwaarden en welke maatregelen getroffen moeten worden.

De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in de Natuurbeschermingswet

(gebiedsbescherming) en de Flora- en faunawet (soortenbescherming). De gebiedsbescherming heeft betrekking op de vogelrichtlijngebieden, de habitatrichtlijngebieden, de beschermde natuur-

monumenten en de staatsnatuurmonumenten. Deze gebieden liggen op een zodanige afstand van het plangebied dat effecten op de natuur daar niet merkbaar zullen zijn.

Op 13 maart 2013 is er voor het plangebied een quickscan Flora- en faunawet uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat het voormalige schoolgebouw een vaste rust- en verblijfplaats kan vormen voor vleermuizen vanwege de aanwezigheid van gespouwde muren. Andere (zwaar) beschermde soorten zijn in het plangebied niet aangetroffen of te verwachten. Aansluitend op deze quickscan is er een vleermuizenonderzoek uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn opgenomen in de rapportage vleermuisonderzoek De Troubadour d.d. 2 oktober 2012 (ARCADIS; kenmerk: 076401236:0.2). Uit het vleermuisonderzoek is gebleken dat in het schoolgebouw zelf geen vaste rust- en verblijfplaatsen aanwezig zijn. De directe omgeving ervan doet wel dienst als foerageergebied maar de sloop en herinrichting van het gebied behoeft geen negatieve effecten te hebben op de lokale populatie vleermuizen.

Door de werkzaamheden in het plangebied uit te voeren met in achtname van de algemene zorgplicht is afdoende gegarandeerd dat er geen sprake zal zijn van overtredingen van de verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet. Het doorlopen van een ontheffingsprocedure is dan ook niet nodig.

4.5 Geluid

In de Wet geluidhinder en de daarbij behorende uitvoeringsbesluiten zijn grenswaarden opgenomen voor geluidsgevoelige objecten zoals woningen die zijn gelegen in een geluidzone van een weg zoals bedoeld in artikel 74 van de Wet geluidhinder. Geluidzones zijn te beschouwen als aandachts- en onderzoeksgebieden waarbinnen bij de realisering van nieuwe woningen, akoestisch onderzoek verplicht is. Wegen waarop een maximum snelheid van 30 km per uur geldt evenals wegen binnen woonerven vallen buiten de onderzoeksplicht. De voorkeursgrenswaarde van de geluidsbelasting op de gevel bedraagt 48 dB. Voor nieuwbouw kan er ontheffing verleend worden tot maximaal 63 dB.

In de directe omgeving van het plangebied 'Orgelhof 17 - Tamboerijn' is er uitsluitend sprake van 30 km wegen. Met andere woorden het plangebied is niet gelegen in een geluidszone van een weg. Op grond van de Wet geluidhinder is er dan ook geen onderzoeksplicht naar de akoestische gevolgen vanwege het wegverkeerslawaai. Desondanks is het vanuit een oogpunt van goede ruimtelijke ordening gewenst om de gevelbelasting op de nieuwe woningen te kennen. Met in achtname van hetgeen hiervoor is gesteld over de voorkeursgrenswaarde en de ontheffingswaarde kan vervolgens beoordeeld worden of er sprake is van een goed woon- en leefklimaat.

In het kader hiervan is de akoestische notitie "patiowoningen aan het Orgelhof' d.d. 23 september 2013 opgesteld. In deze notitie zijn de gevelbelastingen berekend vanwege het wegverkeerslawaai Grauwe Polder, Tamboerijn en de rijksweg A58. De maximale gevelbelasting bedraagt 45 dB. Dit is lager dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Derhalve kan er geconcludeerd worden dat de geluidsbelasting vanwege het wegverkeerslawaai vanuit een oogpunt van goede ruimtelijke ordening acceptabel is. Dit aspect is dus geen belemmering voor de realisering van het bestemmingsplan 'Orgelhof 17 - Troubadour'.

15 4.6 Luchtkwaliteit

Voor het bestemmingsplan 'Orgelhof 17 - Troubadour' is voor het onderdeel luchtkwaliteit artikel 5.16 van de Wet milieubeheer van belang. Dit artikel houdt in grote lijnen in dat de gevolgen van een ruimtelijk plan aan de luchtkwaliteitsnormen dienen te worden getoetst.

Artikel 5.15 eerste lid onder c van de Wet milieubeheer geeft aan dat projecten die niet in betekende mate (NIBM) bijdragen aan de concentraties van luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht niet getoetst hoeven te worden aan de grenswaarden. Om het de overheden gemakkelijker te maken heeft de minister in de Regeling niet in betekende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen, NIBM), categorieën van gevallen aangewezen waarvoor vaststaat dat deze niet in betekende mate bijdragen aan de luchtverontreiniging. Zo worden woningbouwlocaties met niet meer dan 3000 woningen en ten minste twee ontsluitingswegen nog als NIBM aangemerkt. Duidelijk is dat onderhavig

bestemmingsplan aanzienlijk kleiner van omvang is en voldoet aan het vereiste van twee

ontsluitingswegen. Derhalve valt dit bestemmingsplan binnen deze NIBM-regeling en behoeft er niet getoetst te worden aan de luchtkwaliteitsnormen (grenswaarden).

4.7 Externe veiligheid

Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beperken en beheersen van risico's voor de omgeving vanwege handelingen met gevaarlijke stoffen. De handelingen kunnen zowel betrekking hebben op het gebruik, de opslag en de produktie als op het transport van gevaarlijke stoffen. Uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de richtlijnen voor vervoer van gevaarlijke stoffen vloeit de verplichting voort om in ruimtelijke plannen in te gaan op de risico's in het plangebied ten gevolge van handelingen met gevaarlijke stoffen.

Volgens de risicokaart van de provincie Noord-Brabant en de gemeentelijke beleidsvisie externe veiligheid zijn er in de omgeving van het plangebied geen Bevi-inrichtingen gevestigd. Het plangebied ligt niet binnen de contour van het plaatsgebonden risico noch binnen een invloedsgebied van een dergelijk bedrijf.

In de omgeving van het plangebied is de rijksweg A58 gesitueerd. Dit is een transportroute van gevaarlijke stoffen. Op grond van de Circulaire Risiconormering Vervoer gevaarlijke stoffen gelden er in principe geen beperkingen aan het ruimtegebruik in het gebied dat op meer dan 200 meter van een route ligt. Deze snelweg bevindt zich op een afstand van meer dan 500 meter van het plangebied waardoor geconcludeerd kan worden dat in het kader van de externe veiligheid geen belemmeringen aanwezig zijn ten aanzien van deze transportroutes.

Samengevat kan er geconcludeerd worden dat er in het kader van de externe veiligheid geen belemmeringen aanwezig zijn.

4.8 Besluit milieueffectrapportage

Op 1 april 2011 is de wijziging van het Besluit milieueffectrapportage (Besluit mer) in werking getreden. Op grond hiervan dient bij de bepaling of er voor een bepaalde activiteit een

milieueffectbeoordeling en/of rapportage moet worden gemaakt de omvang van de activiteit, de ruimtelijke context en de cumulatie met de omgeving beoordeeld te worden.

Het bestemmingsplan 'Orgelhof 17-Troubadour' maakt het mogelijk om 12 woningen te bouwen. Er is hier sprake van een activiteit die genoemd is op de D-lijst van het Besluit mer. Op deze lijst is namelijk de aanleg van een stedelijk ontwikkelingsproject genoemd. De omvang van de nieuwe stedelijke ontwikkeling (woningbouw) blijft ruimschoots onder de drempelwaarden van 2000 woningen.

Hoewel de drempelwaarden niet worden overschreden, dient er nagegaan te worden of de activiteiten desondanks geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben. Het gaat dan met name om de kenmerken en de plaats van het project en de potentiële effecten. In deze situatie ligt het aantal te realiseren woningen ruimschoots onder de drempelwaarde van 2000 woningen. Er is geen sprake van een bijzonder gevoelig of kwetsbaar gebied. Ook uit de milieuonderzoeken is hiervan niet gebleken. Geconcludeerd kan worden dat er geen sprake zal zijn van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu. Derhalve is een mer-beoordeling niet noodzakelijk. Er zal dan ook geen milieu- effectenrapportage worden opgesteld. Er kan volstaan worden met de reeds uitgevoerde onderzoeken.

16