• No results found

Methode tot vaststelling van de rekenvolumina

0

4

10 Methode tot vaststelling van de rekenvolumina

351. In dit hoofdstuk beschrijft ACM de methode tot vaststelling van de rekenvolumina. De

rekenvolumina geven per dienst en per netbeheerder weer welke afzet te verwachten is. ACM heeft ten opzichte van de zesde reguleringsperiode een wijziging doorgevoerd in de methode tot vaststelling van de rekenvolumina.

352. Ingevolge artikel 41, vijfde lid, van de E-wet, dienen rekenvolumina gebaseerd te zijn op daadwerkelijk gefactureerde volumina in eerdere jaren, of schat ACM deze volumina indien deze betrekking hebben op nieuwe tarieven. De functie van de door ACM vastgestelde rekenvolumina is om, gecombineerd met de totale inkomsten, de tarieven die netbeheerders ten hoogste in rekening mogen brengen bij afnemers voor elke netbeheerder vast te stellen, zoals is beschreven in artikel 41b, eerste lid, van de E-wet.



353. Ingevolge artikel 41a, eerste lid, onderdeel c, jo. artikel 41, eerste lid van de E-wet stelt ACM de rekenvolumina vast voor een periode van ten minste drie en ten hoogste vijf jaar. Door de keuze voor vijf jaar als duur van de reguleringsperiode, kiest ACM voor het vaststellen van de rekenvolumes voor een periode van vijf jaar. Volledigheidshalve merkt ACM op dat zij de rekenvolumina gedurende een reguleringsperiode kan wijzigen ingevolge artikel 41a, tweede lid, van de E-wet.



354. ACM baseert de schatting van de rekenvolumina voor de zevende reguleringsperiode op de volumegegevens van alle netbeheerders uit de jaren 2013, 2014 en 2015.145 ACM heeft twee redenen voor het gebruiken van data van de meest recente drie jaren.



355. Ten eerste heeft ACM geconstateerd dat de volumes voor de eenmalige aansluitdienst sterk kunnen fluctueren. De reden hiervoor hangt vooral samen met de aard van deze dienst. Bij het uitvoeren van de eenmalige aansluitdienst is de activiteit eenmalig en het aantal uitvoeringen zal daardoor van jaar tot jaar meer fluctueren dan voor diensten die periodiek terugkeren, zoals de periodieke aansluitdienst en de transportdienst. ACM is van mening dat de rekenvolumes zo goed mogelijk bij de werkelijkheid moeten aansluiten en acht daarom, naast de representativiteit, de robuustheid van de schatting van de volumes van belang. Op grond van deze reden acht ACM het nodig om voor de bepaling van de rekenvolumina voor de zevende reguleringsperiode de gefactureerde volumina over meerdere jaren te middelen.



145

9

5

/1

0

4

356. Ten tweede acht ACM het uit oogpunt van kostenoriëntatie van belang dat de rekenvolumina op dezelfde wijze worden vastgesteld als de kosten en de volumina ten behoeve van de samengestelde output. In paragraaf 8.3.4.2 heeft ACM toegelicht dat voor deze kosten en volumina het gemiddelde over de termijn 2013, 2014 en 2015 wordt gehanteerd. Hieruit volgen de begininkomsten 2016 en eindinkomsten 2021 die voor de netbeheerders leidend zijn bij de vaststelling van de tarieven in de jaren gedurende de reguleringsperiode. Omdat de tarieven van een netbeheerders worden vastgesteld door zijn inkomsten in een jaar te delen door de rekenvolumina, acht ACM het wenselijk dat de volumina en de rekenvolumina op elkaar aansluiten. Door het op dezelfde wijze vaststellen van volumina ten behoeve van de begin- en eindinkomsten en de rekenvolumina, leidt er in de ogen van ACM toe dat tarieven beter kostengeoriënteerd worden vastgesteld.



357. ACM merkt ten aanzien van decentrale invoeding op dat zij in haar methode tot vaststelling van de rekenvolumina geen rekening hoeft te houden met rekenvolumina voor invoeding omdat hiervoor geen tarief wordt vastgesteld. ACM neemt de volumina van invoeding wel mee voor de bepaling van de samengestelde output. Dit is echter geen onderdeel van de methode tot vaststelling van de rekenvolumina maar onderdeel van de methode tot vaststelling van de x-factor. Dit is door ACM reeds beschreven in paragraaf 8.2.3.



358. Op 1 januari 2014 is de Wet van 18 december 2013 tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 (volumecorrectie nettarieven voor de energie-intensieve industrie)146 in werking getreden. Deze wetswijziging biedt afnemers in de energie-intensieve industrie de mogelijkheid om een korting te verkrijgen op de aan hen in rekening te brengen transportkosten door middel van een volumecorrectie. Als gevolg hiervan ontstaat er een discrepantie tussen de daadwerkelijk geleverde volumes en de door de netbeheerders gefactureerde volumes. ACM corrigeert hiervoor door de prestatie van de netbeheerders te berekenen op basis van de daadwerkelijk geleverde volumes, maar de rekenvolumes te berekenen op basis van de volumes na korting. Hierdoor resulteert een rekenvolume dat is aangepast aan het verwachte niveau na

volumekorting dat de netbeheerder uiteindelijk kan factureren. 

359. Omdat de wet op 1 januari 2014 in werking is getreden is, zijn er voor het jaar 2013 geen volumekortingen. In het jaar 2014 zijn er voor het eerst volumekortingen gegeven aan afnemers. Echter, op basis van de gegevens van netbeheerders is duidelijk geworden dat in het jaar 2014 nog niet het volledige bedrag aan kortingen werd verleend. ACM beschouwt daarom de kortingsvolumes van 2015 als de beste schatter voor de verwachte kortingen in de aankomende periode. ACM corrigeert de rekenvolumes van de zevende reguleringsperiode door de rekenvolumes voor de desbetreffende tariefcategorieën te verminderen met de kortingsvolumes van 2015.147 Door het naar beneden aanpassen van de rekenvolumes,

146

Staatsblad 2013, nr 575. 147

9

6

/1

0

4

ontvangen netbeheerders via de tarievenbesluiten een vergoeding voor de efficiënte kosten die voortkomen uit de aansluitingen waarop een korting wordt verleend.

9

7