• No results found

aant. aant. aant. aant. Amsterdam, 27 April Beste Menno

-Je zult nu wel zoo wat zelf een genie zijn geworden, stel ik me voor. Of gek - wat vrijwel op hetzelfde schijnt neer te komen. Intusschen: schiet het essay goed op? ‘De vrees voor het verleden...’ en dergelijke Delphische orakelspreuken maken me uiterst benieuwd en angstig tegelijk.

Ik hoop, dat het nu niet lang meer zal duren, eer wij elkaar weer dagelijks zien en vooral spreken. Die finantiën... maar ik dacht, dat oom Jan tot je promotie fourneerde? Enfin - je komt jedenfalls weer in A. wonen. En als je hier eenmaal zit, ben je zoo gauw niet weer weg.

Het optreden van de V.C.S.B. in zake de filmconferentie, bevestigt nadrukkelijk mijn ingeschapen afkeer van dit onzakelijk milieu. Gewoon publiceeren; natuurlijk. Maar schrijf nu ook eens een ‘filmbrief’ in de Bladen. Die kunst mag bij ons niet verwaarloosd worden.

Cornelis Veth verzocht mij om een artikel over ‘de decors van V. Uytvanck en hun waarde voor het modern tooneel’ voor het ‘Maandblad voor beeldende Kunst’. Met illustraties. Daarop wacht ik alvorens het te schrijven.

Van Arth. en Annie ontving ik een ansicht uit Domodossola, waar zij een stiekum puntje hebben gezet, blijkbaar. Hij komt al weer gauw terug, schreef hij.

Het is de laatste week erg rustig op de krant, zoodat ik met psychologie etc. op kan schieten. Vrijdag ga ik Pawlowa kijken. Ik heb zoo'n idee, dat ze het ensemble op de koop toe flink overschatten. Hoe gaat het nu met Jo? komt ze nog in A'dam volgende maand. Verleden week heb ik bij de Pijper's gegeten en zat na afloop (Wim

had les) op E's kamer, met begrijpelijke consequentie van geruischlooze vrijage. Overigens bevind ik me, goddank, nog steeds goed in de liaison met Corretje: alles in zijn eigen verhoudingen en waarden gezien, heeft dit geval toch voor mijn - laten we zeggen - ‘eenvoudig’ liefdeleven, wel degelijk belang en geeft maximale voldoening als zoodanig. Op hoop van zegen dus! Geen kinderzegen, echter.

-Tot volgende week!

Hartelijke groeten aan Jo vooral, en aan je gezinsleden. Poot van

je Dirk

Ontving je ‘Erts’ al? Lees dan vooral het proza van de wijven, dat werkelijk heel goed is - vooral van Emmy (al zeg ik het zelf...). Denk daarbij even aan De Kring, de auto's waarin we ‘onbehoorlijk’ zijn, De Huize Dijkstra en de volgende Zondag. Daarin schuilt n.l. de aanleiding.

-Ik herinner me plotseling, dat je moeder jarig is geweest onlangs. Wensch haar namens mij, al is het erg laat, hart. geluk. D.

Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

Menno ter Braak

aan

D.A.M. Binnendijk [Amsterdam]

Eibergen, [30 april] 1927

aant. aant.

Eibergen 1927

Ten dage, waarop H.K.H. 18 jaar wordt en Casimir + v. Werm. haar zachtkens... B.D.

Even een geruststellend bericht; ten eerste is ‘Erts’ onder mijn smachtende oogen gekomen en ten tweede is mijn essay op een zeer klein oor na gevild, zonder dat ik geniaal of gek ben geworden. ‘Erts’ kwam vandaag; natuurlijk niet het ex. van v. Looy voor zijn medewerker, maar een gekocht ex., dat ik voor mijn moeder had besteld! (Bovendien vertelt Wim me juist, dat deze keverigste aller keveren voor eenigen tijd in de den Texstr. over mijn... overdrukjes Erts 1926 heeft durven disponeeren!! Terwijl hij verdomt mij het Filmnummer te betalen!) - ‘Erts 1927’ is overigens, bij zeer oppervlakkige lectuur als uiteraard nog de mijne, grappig, maar veel verheffende schoonheid vond ik nog niet. Ook Emmy's stuk schijnt me bij eerste lezing niet zóó, als je schreef; wel fijn, maar niet b.v. met die rake juistheid van zeggen als in Stendhal. v.d. Zee vind ik een merkwaardige schilder. Vic enorm! (trouwens verzen ook beter dan het vorige jaar, lijkt me). Ik een wereldverachtend, sensueel-gelipt beursprol, niet vrij van gelijkendheid, maar overwegend lip en daarom onjuist. Jij heel slecht, voorzoover ik zie, de mond lijkt naar niets, de oogen zijn dilettantisch in het hoofd gezwabberd. Geef mij dan nog maar liever Wybo's toevallig

geslaagd dilettantisme! Dat Valentijn het wel kan, bewijst hij met de schitterende Plasschaert.

Het stuk over de bewuste angst voor het verleden wordt 27 à 28 pag. van mijn schrift. Kan echter in tweeën geknipt, als jullie het om zijn verderfelijke theorieën niet afwijzen. Gelukkig kan ik veel meer positieve levensbeschouwing geven als in ‘Ondergang’. Ik breng het mee naar Amsterdam. - Van Dirk Coster een plotselinge brief, waarin faringeesche opmerkingen over zijn abonné's. (Volgens zijn schatting zouden 10 iets van mijn stuk begrepen hebben; maar hij vindt het nog altijd een evenement.) Hij vraagt, daarom gaat het natuurlijk, kleine stukkies. Evenwel, nu de Bladen weer werken, is hij natuurlijk no. 2.

Wat het geld betreft, ik moet tot mijn promotie, als het kan, van ƒ 600 leven + wat ik aan honoraria verdien. Dat valt niet mee! Ik wist n.l. niet, dat oom Jan zijn toelage grootendeels in mijn berlijnsche reis gestoken had.

Eergisteren was ik weer in Neede, heel prettig, maar met een uiterst pijnlijk intermezzo à trois. Over dit alles mondeling meer. Ik kom a.s. Donderdag terug; houd dan, als het gaat, de avond vrij, want ik kom voor het eten. Als we samen kunnen eten, des te beter. Schrijf dat nog even. - Eerst ga ik Woensdag nog naar Jo.

Poot en hart. gr. je Menno

Wim en Jan zijn vanaf a.s. Zondag weer in de stad. Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

Menno ter Braak

aan

D.A.M. Binnendijk [Zutphen]

Eibergen, 6 juli 1927

aant. aant.

Eibergen, 6.VII.'27 Beste Dirk.

Ubi esne? Nu ik van mijn zuster ervaren heb, dat de zutfensche Zaadmacht haar beste zaad weer terug heeft, richt ik me naar deze plaats. Hoe gaat het? Hoe gaat het Corretje? Hoe de literatuur? Hoe leven en denken etc.? Welke plannen? Eventueel gelegenheid hier te komen en wanneer?

Wat mij aangaat, weinig nieuws. De landelijke rust heeft deels een goede invloed op me. Ik werk aan de dissertatie, in het duitsch!! Ontzettend: ‘immerhin’, ‘nebenbei’, ‘folglich’, ‘fraglich’ en zoo worden eeuwige herhalingsmotieven. Er zijn nu 20 pag. af, met veel zweet; dit nooit weer, nadat bul en promotiediner verorberd zijn! Als ik tenminste ooit aan een eind kom. Het bederft in ieder geval mijn vacantie.

Jo maakt het goed. Th. is, zooals je weet, een paar dagen uit, maar er is nu een kletsgrage plaatsvervanger. Ik was er eergisteren, heb een stille hoop haar vanavond nog te treffen, maar dit is zeer speculatief. Vreemd, zooals geluk en ongeluk in elkaar

overgaan; het ééne moment ben ik werkelijk gelukkig, het andere verknijp ik me van pestilentie. Enfin, kom eens gauw hier om te praten.

-Vandaag ontving ik de Bladen; wel veel ter Braakerigheid; maar v. Klinkenberg is 100 maal beter dan vorig maal! Ook met Henny's kroniek kan ik geheel meegaan; voortreffelijk gezien, wat den Doolaard heeft en niet heeft. Helman eindigt in Delteil-achtige mopjes; toch wel aardig, maar dit sadistje moet even oppassen voor het Episcopaat!

Ik schrijf dezer dagen het scheldstuk. Weet je al iets van de copy voor het

kankernummer? En bedachten jullie al een betere, fellere naam? Ik zag met blijdschap, dat v. Wessem die titel althans nog niet letterlijk aankondigde.

Ook zend ik, nu alles compleet is, de copy voor het boek naar Querido. Ben benieuwd, wat hij er van zal zeggen. Adwaita heb ik gedeeltelijk omgewerkt; een verschrikkelijke bezigheid.

Gisteren een brief van Henny M.; hij wil samenkomen met ons, tusschen Lunteren en Eibergen, d.i. dus wel ongeveer bij de Drogenapstoren. Ik schrijf hem vandaag even.

Met de Liga's schijnt het goed te gaan. Er komen nog altijd leden. Joris is in Parijs. In Groningen staat de zaak ook op poten nu. De filmpers begint te schelden; ik heb hier een prachtig stukje uit ‘Film’ (een schuw prollenblaadje) over het verband van het achterste van Hendrik Scholte en de filmkunst. Zond Pelster me; lezenswaard!! - Ik schreef voor I 10 over ‘Jazz’, met daarvan ook goede photo's, die echter, vrees ik, door Arthur's uitstedigheid, niet meer tijdig geclicheerd zullen kunnen worden. Ook kocht ik een Remmington portable, waarop ik duitsch tik! Umlaut een kruis!

Gerda is weer hier. Verder nog geen logé's. Schrijf dus nog p.o., of je eventueel komt. Ik weet niet, hoe de plaats moet worden verdeeld, maar er is allicht ruimte.

Met een hart. poot t à t

Menno

Groet ook de oudelui hart. van me. En vice versa heb je ze. Origineel: Den Haag, Letterkundig Museum

D.A.M. Binnendijk

aan

Menno ter Braak (Eibergen)