• No results found

Meerdere partijen kunnen stemmen Makkelijker

Resultaat: Coalitiestem

5 Meerdere partijen kunnen stemmen Makkelijker

Enkele respondenten zijn positief omdat zij in de coalitiestem de mogelijkheid zien om op meer partijen te stemmen. Iets wat vooral aanspreekt bij respondenten die niet een sterke overtuiging hebben voor een partij, maar twijfelen tussen

meerdere partijen:

Ik vind het een goed idee. Af en toe heb ik moeite om tussen een, twee of drie partijen te kiezen. Soms zitten partijen dicht bij elkaar. Het voordeel is dat je een keuze kunt maken tussen drie, vier partijen waarvan je denkt, die passen bij mij en die zouden een goede coalitie vormen. En dat je partijen kunt uitsluiten waar je het helemaal niet mee eens bent.

hoog opgeleiden Rotterdam

Beste team kunnen samenstellen

In de groep hoog opgeleiden in Rotterdam wordt de vergelijking getrokken met het kunnen samenstellen van je eigen voorkeursteam, de voor jou meest

krachtige combinatie:

Ik vraag me elke keer af: waarom vind ik dit zo positief? Vroeger als er op school een spelletje gespeeld werd, dan mocht je kiezen. Dan kies je eerst de sterkste, daarna de tweede… Zo kom je voor jouw gevoel op het sterkste team uit. En als je naar een voetbalteam kijkt, krijg je ook steeds mensen die goed kunnen keepen, aanvallen, verdedigen. Dat je van te voren een team kunt vormen. Die associatie krijg ik steeds.

hoog opgeleiden Rotterdam

6 Nadelen

De volgende nadelen worden genoemd:

7 Te complex

Veel reacties gaan over de inspanningen en expertise die nodig zijn voor het uitbrengen van een coalitiestem. De overheersende opinie is dat het bepalen van een coalitiestem te complex is. Er gaan vooral barrières vanuit.

Deze perceptie wordt gevoed door:

 Het feit dat niet één, maar meerdere partijen worden gekozen, die

vruchtbaar moeten kunnen samenwerken. Dit vergt volgens de respondenten meer verdieping. Je moet allereerst van meerdere

partijprogramma’s/-filosofieën op de hoogte zijn. Sommigen voegen daaraan toe dat je ook nog enigszins moet kunnen weten waar de match tot stand kan komen. Des te meer keuzes er gemaakt kunnen worden, des te complexer, volgens de meeste respondenten.

 De ervaring met lange, moeizame formaties: als de “experts” (politici) het al niet kunnen, waarom zou de burger dat dan wel kunnen?

Ik zou het een volstrekt waardeloze maatregel vinden. Als alle leiders in koor roepen tijdens het overleg “het is zo complex”, waarom zou je het dan in vredesnaam bij de kiezer neerleggen?

hoog opgeleiden Zwolle

Dat je je verplicht moet verdiepen in al deze partijen. Hoe kan je stemmen zonder dat je weet hoe en wat? Ik denk dat heel veel mensen denken “laat maar zitten”.

hoog opgeleiden Zwolle

Ik denk dat het averechts gaat werken voor de opkomst. Want het wordt complexer. Hoe kan ik weten wat een goed huwelijk zal zijn? Kunnen we over twee jaar weer naar de stembus. Ik denk dat juist die onderhandelingen voor een coalitie noodzakelijk zijn.

hoog opgeleiden Zwolle

Mensen raken afgeschrikt: omdat ze zich dan in vier partijen goed moeten inlezen. Ik ben bang dat het je als kiezer fundamenteel te weinig zegt om al die partijen tegen elkaar te kunnen zetten. Je ziet gebrek aan inzicht en kennis.

laag-midden opgeleiden Zwolle

Ik denk niet dat het haalbaar is. Ik weet ook niet of er dan een goede uitkomst komt, waar de partijen iets mee kunnen. (moderator: denk je dat wij het niet kunnen overzien?) Ja.

Partijen moeten consessies aan elkaar doen. Dat moet je niet aan burgers overlaten.

laag-midden opgeleiden Zwolle

Moet de burger de coalitie gaan vormen? Ik denk niet dat dat verstandig is. Het is al lastig om één partij te kiezen, laat staan vier. Laat dat over aan mensen die ervoor gestudeerd hebben.

laag-midden opgeleiden Zwolle

Zie je door de bomen het bos niet meer. Ik zie me al staan in het stemhokje. Moet ik ál die partijprogramma’s kennen, maar dat doe ik niet. Dit moet je de kiezer niet aandoen. Ik denk dat de opkomst alleen maar lager wordt.

laag-midden opgeleiden Rotterdam

Ik vraag me af, is dat wel verstandig, dat de burger moet bepalen, jullie komen in de regering? Ik denk dat het een groot rommeltje wordt. En als je al die keuzes hebt… Dit moet je niet aan de burger overlaten. (moderator: Waarom heb je er twijfels bij, dat de kiezer beslissen?) Dan moet je er ook weer over nadenken, wie wil ik ernaast hebben? Dan ben je twee maanden bezig met kiezen. Als ze gaan campagne voeren word je nu al overspoeld, en dan moet ik nog drie extra partijen kiezen. Ik zou er heel erg van in de war raken.

laag-midden opgeleiden Rotterdam

Ik denk dat het heel ingewikkeld wordt. De meeste mensen weten niet eens wat ze willen stemmen. Je hebt eerst je eigen partij. En dan moet je eigenlijk ook van de andere partners weten wat hun programma is. Dus je vraagt van mensen dat ze zich veel meer verdiepen.

hoog opgeleiden Rotterdam

Door enkele respondenten wordt tevens opgemerkt dat vooraf niet inzichtelijk is waar partijen elkaar kunnen vinden, de verbinding kunnen maken. Er moet altijd water bij de wijn, gepolderd worden. De onderhandelingsinspanningen zijn hier bepalend in. En die worden op hun beurt mede beinvloed door de uitslag, die ten tijde van de stemming nog niet bekend is.

Verkiezingsuitslagen nog niet bekend

Een hoger opgeleide respondent in Zwolle doet de suggestie om de coalitievoorkeur te peilen in een online poll, nadat de verkiezingsuitslagen bekend zijn. Hierdoor zou de stem van de kiezer wellicht iets minder in het luchtledige vallen. Immers: het is lastig om van te voren te bedenken welke partijen samen een meerderheid kunnen vormen.