• No results found

Meer verbindingen met informele hulporganisaties

Gebruik jeugdzorg en jeugdhulp naar herkomst

Prioriteit 2: Meer verbindingen met informele hulporganisaties

Meer vertrouwen in de informele netwerken. Meer gelijkwaardigheid tussen informele hulp en formele instellingen.

Voor zowel het bereiken van kwetsbare groepen als de toegankelijkheid van de brede groep in Den Haag heeft nauwe samenwerking met laagdrempelige orga-nisaties een meerwaarde.

Maak afspraken met informele organisaties en initiatieven, zoals de Schilders-wijk-moeders, MJG, Multicultureel Jongeren Geluid Schilderswijk, etc.

Waak ervoor dat mensen uit informele organisaties en vrijwilligers niet worden ingezet voor zaken waar zij niets voor terugkrijgen. Er hoeft vaak geen materiële vergoeding tegenover te staan, soms willen mensen zelfs geen vrijwilligersver-goeding. Vaak zijn cursussen of een ruimte erg gewenst. Ook hier moet structu-reel beleid voor ontwikkeld worden.

Als het gaat om het geven van voorlichtingen, sluit het vaak het meest aan om dat door iemand uit de doelgroep zelf te laten doen, die met eigen ervaringen komt en waar mensen zich mee kunnen identificeren. Diegene kan de

infor-Conclusie

Wij kunnen concluderen dat de belangrijkste prioriteiten zijn:

1. Zorg voor duidelijk beleid en betere aansturing specifiek gericht op bereik en de toegankelijkheid

2. Versterken van laagdrempelige preventie activiteiten, zoals opvoedingsonder-steuning i.s.m. vrijwilligersorganisaties

3. Vergroot de diversiteit onder de medewerkers bij het CJG. Dit vergroot de herkenbaarheid en de interne uitwisseling van deskundigheid, binnen een orga-nisatiecultuur waar de diversiteit wordt gezien als een meerwaarde.

4. Bevorder de interculturele deskundigheid (genuanceerde kennis, een positieve houding ten aanzien van diversiteit en interculturele communicatieve vaardig-heden) van professionals.

5. Draag zorg voor betere regie en goede samenwerkingsafspraken tussen CJG en vindplaatsen: wie doet wat na de eerste signalen? Specifiek gericht op de kwets-bare doelgroepen die anders tussen de wal en het schip kunnen vallen.

6. Zorg voor meer professionals van de jeugdhulp die dicht bij de doelgroep werken, op vindplaatsen, zoals scholen, wijkwelzijn, taalscholing. Zorg voor laagdrempelige inlooppunten met goede doorgeleiding naar hulp als het nodig is.

7. Ontwikkel een gezamenlijke visie over de actieve benadering van gezinnen samen met de vindplaatsen.

8. Zorg voor een structurele verbinding tussen formele hulp en informele netwerken, vanuit wederzijds vertrouwen en gelijkwaardigheid. Erken elkaars meerwaarde. Maak goede samenwerkingsafspraken.

9. Betrek de burgers zelf meer. Ga in gesprek met wat gezinnen zelf willen rond opvoeding en hulpverlening

Colofon

Opdrachtgever Gemeente Den Haag Auteurs Drs. H.B. Bellaart

Dr. R.J.H Gilsing

M. Day, MSc.

Met medewerking van Drs. B. Tierolf

A.P. Wróblewska, MSc.

Omslag Ontwerppartners, Breda

Uitgave Verwey-Jonker Instituut

Kromme Nieuwegracht 6

3512 HG Utrecht

T (030) 230 07 99

E secr@verwey-jonker.nl

I www.verwey-jonker.nl

De publicatie kan gedownload en/of besteld worden via onze website:

http://www.verwey-jonker.nl.

ISBN 978-90-5830-766-8

© Verwey-Jonker Instituut, Utrecht 2016.

Het auteursrecht van deze publicatie berust bij het Verwey-Jonker Instituut.

Gedeeltelijke overname van teksten is toegestaan, mits daarbij de bron wordt vermeld.

The copyright of this publication rests with the Verwey-Jonker Institute. Partial reproduction of the text is allowed, on condition that the source is mentioned.

[Tekst achteromslag]

Bereikt de jeugdhulp in Den Haag alle bevolkingsgroepen even effectief?

Deze vraag staat centraal in de verkenning die het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de gemeente Den Haag heeft uitgevoerd. De transitie en de transformatie van de jeugdhulp was mede bedoeld om een lage drempel naar de jeugdhulp te creëren in de wijken en nauw aan te sluiten op de behoeften van de wijkbewoners. Maar lukt dit goed bij ‘moeilijker bereikbare gezinnen met een migratieachtergrond’, die de jeugdhulp vaak wantrouwen en onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om zelfstandig hulp te zoeken?

In dit rapport beschrijven wij de belangrijkste werkzame elementen om maatschappe-lijk kwetsbare doelgroepen effectief te bereiken. Tevens geven wij weer in welke mate de jeugdhulp deze doelgroepen tijdig en effectief bereikt. Hiervoor hebben wij cijfers over verschillen in gebruik van jeugdhulp naar herkomst op een rijtje gezet en hebben wij interviews gehouden met de jeugdhulp, verwijzers, gespecialiseerde jeugdhulp en migrantenorganisaties. Wij concluderen dat de toegankelijkheid voor deze doel-groepen nog niet optimaal is, maar dat er soms grote verschillen zijn tussen de doel-groepen.

Om het bereik te verbeteren hebben wij samen met betrokkenen in Den Haag een aantal concrete verbeterpunten geformuleerd.

verwey-jonker instituut Kromme Nieuwegracht 6 3512 HG Utrecht

t 030 230 07 99 f 030 230 06 83

e secr@verwey-jonker.nl

Bereikt de jeugdhulp in Den Haag alle bevolkingsgroepen even effectief?

Deze vraag staat centraal in de verkenning die het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de gemeente Den Haag heeft uitgevoerd. De transitie en transformatie van de jeugdhulp was mede bedoeld om in de wijken een lagere drempel naar de jeugdhulp te creëren. En om nauw aan te sluiten op de behoeften van de wijkbewoners. De vraag is of dit ook goed lukt bij moeilijker bereikbare gezinnen met een migratieachtergrond. Zij wantrouwen de jeugdhulp vaak en beschikken over onvoldoende kennis en vaardigheden om zelfstandig hulp te zoeken.

In dit rapport beschrijven we de belangrijkste werkzame elementen om maatschappelijk kwetsbare doelgroepen effectief te bereiken. Tevens geven wij weer in welke mate de jeugdhulp deze doelgroepen tijdig en effectief bereikt. Cijfers over verschillen in gebruik van jeugdhulp naar herkomst zijn op een rijtje gezet en aangevuld met interviews met de jeugdhulp, verwijzers, gespecialiseerde jeugdhulp en migrantenorganisaties. Daaruit concluderen we dat de toegankelijkheid voor deze doelgroepen nog niet optimaal is, en dat er soms grote verschillen zijn tussen de groepen. Om het bereik te verbeteren hebben wij samen met betrokkenen in Den Haag een aantal concrete verbeterpunten geformuleerd.